10 destinatii de vizitat in Muntenegru

 

Într-o arie extrem de mică, turistul găsește cam tot ce-și poate dori mai mult: golfuri înguste cu plaje la Marea Adriatică, sate antice venețiene și orașe înscrise în patrimoniul UNESCO. Muntenegru este, poate, o țară mică, dar și un ținut binecuvântat de Dumnezeu, una dintre cele mai surprinzătoare țări mediteraneene, care și-a făcut loc, încet dar sigur, pe agenda marilor agenții turistice.

Ploile torențiale din munți au creat canioane adânci, râuri repezi, lacuri glaciare și păduri seculare, extrem de populare pentru turismul de aventură. Zona costieră este plină de porturi primitoare, de la Bar (cel mai mare dintre ele), la Kotor (sit protejat al UNESCO), Tivat, Budva, Prcanj, Zelenika, Lustica, Meljine și Risan.

Noile rute de nave de croazieră care trec pe aici, înmulţirea curselor aeriene, o frontieră terestră cu Croația și construirea unor noi hoteluri de 5 stele, au transformat Muntenegru în destinația de rezervă cea mai căutată din Adriatica.

Iar dacă descrierile generale nu v-au convins, iată cele mai bune 10 lucruri de văzut în Muntenegru:

1. Budva
Orașul strălucitor de coastă Budva este unul din punctele culminante ale Muntenegru. Plajele și istoria se amestecă în aceeași măsură în cea mai vizitată destinație din Muntenegru. Riviera Budva este un loc unde găsim deopotrivă super-iahturi strălucitoare, dar și o viaţă de noapte trepidantă. În timpul zilei, plajele strălucesc în bătaia soarelui. Plaja Jaz este efervescentă în timpul Festivalului de dans desfășurat timpul verii.

Istoria antică se găsește în orașul vechi din piatră, Stari Grad, unde străzile din marmură și zidurile venețiene ies din apele cristaline. Vizitele la cetatea orașului sunt de neegalat, atât în timpul zilei cât și  în timpul serilor de dans, organizate aici.

De vizitat Muzeul Budva, zidurile vechi ale orașului, bisericile și Galeria de Artă Modernă.

Sfat: Pentru liniște și relaxare, mergeți la șase kilometri depărtare de oraș, în fermecătorul sat Krapina, o oază de natură neîntinată, cu o oprire pentru prânz la Hanul Pojata.

2. Herceg Novi
Herceg Novi (în italiană Castelnuovo) este un oraș de coastă situat la intrarea în Golful Kotor, la poalele Muntelui Orjen. Este centrul administrativ al comunei cu același nume, care are în jur de 33.000 de locuitori. Orașul fortificat este un amestec de divin, cu biserici încântătoare din secole îndepărtate, și laic, cu cetăți fortificate, cafenele, restaurante și baruri.

Îndrăgostiții de înot se vor bucura de apele curate din golf, în care se reflectă livezile de măslini de pe dealuri. O mică plajă oferă confortul și intimitatea necesare pentru odihnă și băi de soare.

Sfat: Pentru puțină variațiune, urcați până în vârful peninsulei, la Rose, o vilă din piatra, cu o priveliște minunată și cu posibilitatea de a lua masa în aer liber.

3. Canionul Tara
A face rafting pe râul Tara este una din atracții pentru cei care caută senzații tari în Muntenegru. Un pod metalic, ridicat la o înălțime de peste 150 de metri este unul dintre cele mai frumoase din lume. Îmbrăcat în păduri dese de pin și acoperit lacuri limpezi, canionul de 82 km este unul dintre cele mai adânci din lume, despărțind munții din Parcul Național Durmitor, aflat în patrimoniul mondial UNESCO.

Sfat: Aflat la trei ore distanță de coasta adriatică, canionul de pe râul Tara, mai este și locul în care zeci de jeep-uri pornesc în safariuri de munte, sau rampa de lansare pentru traversări pe cablu.

4. Kotor
Kotor este un oraș fortificat, așezat pe coasta Adriaticii, într-un golf în apropiere de stâncile de calcar ale Muntelui Lovcen. Caracterizat printr-o rețea de străzi și piațete înguste, orașul vechi are mai multe biserici romanice, inclusiv o catedrală. De interes este Muzeul Maritim, care explorează istoria maritimă locală. În larg, două insule mici întregesc ambianța mediteraneană a orașului.

Pe lângă bisericile milenare mai poate fi admirată și arhitectura venețiană, prezentă la fiecare pas. Frumusețea orașului Kotor o găsim în relicve antice aduse la viață de către localnici, care au știut să le pună în valoare. O ascensiune până la fortăreața care domină orașul de la altitudinea de 1200 de metri, construită în tradiţia dalmată, reprezintă o probă de rezistență.

Sfat: Nici un sejur la Kotor nu este complet fără a gusta delicatese locale. Vizitați restaurantul Galion, situat pe malul mării și specializat în prepararea peștelui și a fructelor de mare. Acompaniați-le cu un vin Vranac.

5. Mănăstirea Ostrog
Mănăstirea Ostrog este una dintre cele mai renumite si minunate locașuri de cult ortodoxe din Muntenegru, dar și din lume. Fiind aşezată într-o stâncă aproape verticală a muntelui Ostrog, la o altitudine de 2.000 de metri, într-un ținut stâncos, între orașele Danilovgrad și Niksic, mânăstirea adăposteşte o tainică peștera, unde se odihneşte veșnic un mare sfânt: Vasile de Ostrog.

Adesea, mănăstirea din coasta Muntelui Ostrog este categorisita ca fiind una dintre cele mai vizitate mănăstiri ortodoxe din lume și cel mai important loc de pelerinaj din întreaga Peninsulă Balcanică.

Din gura peşterii, o minunata privelişte se întinde sub ochii credincioşilor: valea Bjelopavlici. Mănăstirea a fost întemeiată de către Ierarhul Vasile, Mitropolit de Zahumlje si Herzegovina, în secolul al XVII-lea. Acesta a murit la mănăstire, in anul 1671, iar la câţiva ani după aceea a și fost canonizat de către Biserică și numit Făcător-de-minuni.

Sfat: Tour operatorii au curse zilnice la Ostrog, costurile unei excursii fiind de aprox. 25 euro. Atenţie la îmbrăcăminte, care trebuie să fie modestă, fără zorzoane!

6. Sveti Stefan
Prin anii 1960-80, insula Sveti Stefan era locul preferat de destindere al unor vedete, ca Elizabeth Taylor sau Sophia Loren. Casele insulei par să atârne deasupra apei Adriaticii, de un turcoaz ireal. Fost sat de pescari, Sveti Stefan era, la origini, o peninsulă, căreia i s-a lăsat de către localnici doar un istm de legătură cu continentul, pentru a preveni atacurile turcilor și piraților. Evident, săpăturile au durat câteva zeci de ani!

Sfat: În prezent doar rezidenții și turiștii care locuiesc în resorturile din Sveti Stefan pot avea accesul pe insula, însă o rezervare la unul din restaurantele de aici vă permite să vizitați și cele câteva atracții ale istmului.

7. Perast
Perast (sau Perasto în italiană) este situat în golful Kotor, la câțiva kilometri de capitala regiunii, în proximitatea micilor insule Sf.Gheorghe și Gospa od Škrpjela. Perast a aparținut până în secolul al XVIII-lea Republicii Venețiene, fiind unul dintre porturile cele mai importante ale Serrenisimei, care cantonase aici o flotă de 100 de nave și 1.700 de marinari.

La căderea Veneției, în 1797, Perast a fost ultimul oraș care a coborât steagul republicii lagunare. În zilele noastre, în Perast încă mai există locuitori care vorbesc dialectul venețian original, denumit “dialeto del mar”.

Puteți admira vechile palazzo, dar și bazilicele de pe cele două insulițe din larg: Gospa od Škrpjela (în traducere “Fecioara noastră de pe stâncă”) și Sf. Gheorghe.

Sfat: la Hotel Conte, o frumoasă și autentică construcție venețiană de pe faleză, veți putea gusta platouri extravagante cu fructe de mare proaspăt pescuite din Adriatica.

8. Insulele cu biserici, Kotor
Aceste biserici pitorești sunt situate în largul coastei Perast. Prima se află pe insula Gospa od Škrpjela (în traducere “Fecioara noastră de pe stâncă”), despre care se spune că a fost construită, la 1630, de doi navigatori venețieni pentru a ridica aici o biserică închinată Fecioarei. Biserica este împodobită cu picturi, dintre care cea a Madonei cu Copilul este plasată într-un altar sculptat în marmură albă.

A doua insulă este Sf. Gheorghe, unde trebuie să căutați bine abația benedictină înălțată aici, aceasta fiind ascunsă în vegetația luxuriantă, dominată de chiparoși.

Sfat: Dacă vă prinde data de 22 iulie în Muntenegru, nu ratați ocazia de a fi martorii festivalului anual Fašinada, unde veți putea admira o defilare și o regată a ambarcațiunilor cu pânze.

9. Podgorica, capitala Muntenegru
Numele „Podgorica” are sensul de „sub Gorica”, ceea ce înseamnă în muntenegreană „deal mic” sau „colină”, cu referire la numele pădurii de chiparos ce acoperea un deal din apropierea centrului orașului.

La trei kilometri nord-vest de Podgorica, se găsesc ruinele orașului Diocleea, un oraș cunoscut în Grecia Antică, încă din timpurile ce au precedat ocupația romană. Împăratul roman Dioclețian își are rădăcinile în aceste regiuni.

„Duklja” este varianta slavă a vechii denumiri. Orașul, așezat la confluența râurilor Moraca și Ribnica, este si un centru mediteraneean situat la 44 m deasupra marii, la o depărtare de 100 kilometri de cunoscutele staţiuni de pe litoral și de foarte atractivele centre de turism hibernal de pe Bjelasica.  Aşadar, în doar doua ore de condus, schiul nautic poate fi înlocuit cu schiatul pe zăpadă. În apropiere de oraş se afla și lacul Skadar care, alături de însorita Vale a Zetai, formează o adevărată “grădina a raiului”.

Zona este recunoscuta și pentru vinul de primă calitate și deosebit de tămăduitor, fabricat aici. De exemplu, aici sunt produse mărcile “Vranac” și “Prokorden”, respectiv cunoscuta ţuică de struguri “lozovaca” sau “apa vieţii” cum i se mai spune.

Sfat: O excursie de o zi, la 10 minute distanță de Podgorica, vă oferă posibilitatea de a vedea Cascada „Niagara”, o cădere spectaculoasă de apă de pe râul Cijevna. Vara, cei mai curajoși pot chiar înota în luciul de apă de la baza cascadei.

10. Porto Montenegro
Uitați de riviera franceză, Portul Muntenegru, de la Tivat este la fel de arătos ca orice altă marină de iahturi celebră.

Poziționat pe o peninsulă însorită la poalele muntelui Vrmac, Tivat a fost cândva centrul de producție a sării marine și o bază strategică navală a regiunii. Astăzi, acesta găzduiește un aeroport internațional și încearcă să facă față stilului de viață luxuriant al noului port de agrement construit aici.

Porto Montenegro o reamenajare masivă a vechii baze navale și a vechiului șantier naval, care au beneficiat de investiții străine uriașe pentru modernizare. Dacă aveși o barcă, tarifele de parcare de aici s-ar putea să vă pară extrem de atractive.

Sfat: Este imposibil de ratat Regal Hotel Regent Porto Montenegro, o clădire elegantă de tip boutique, care ocupă un colț strategic al portului. Aici se află nu numai Muzeul Naval ci și un spa și un restaurant.

10 destinatii de vizitat in Muntenegru@GhidEuropean.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.