10 dintre cele mai bune plaje urbane din Europa

De la Londra la Varșovia, în fiecare vară, nisipul este așezat a de-a lungul râurilor sau pe malul lacurilor, acordurile muzicii reggae încep să se audă, apar cocktailurile multicolore , dar și practicanții de voilei pe plajă sau amatorii de plajă și bălăceală.

Paris, Franța
Capitala Franței a investit  multă energie și fonduri în dezvoltarea plajelor sale urbane și a culturii de pe malul Senei. Plajele de la Paris au apărut în anul 2002, dar, în fiecare sezon, acest mod de a agrement se dezvoltă. Cea mai nouă atracție pariziană este un hotel plutitor, aflat în apropiere de Gara Austerlitz, vizavi de celebrul club plutitor Concrete.

Printre cele mai populare plaje urbane ale Parisului se află și Wanderlust, care deține și un club de noapte și un cinema în aer liber

Plajele urbane ale Parisului „consumă” peste 5.000 de tone de nisip anual.  Plaja principală, prima care se deschide, este o zonă de 3,5 km între Pont Neuf și Pont de Sully. Există și alte plaje în Bassin de la Villette (aproape de stațiile de metrou Jaures / Stalingrad) și Voie Georges Pompidou. În 2013, parcul și promenada Berges de la Seine au fost deschise pe malul stâng – sub forma unui proiect ecologic urban – cu locuri de joacă pentru copii, baruri fresco și vaporașe de agrement.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, încearcă să obțină aprobarea consiliului ca să permită înotul în Sena, în prezent interzis, până în 2024. În acest an, plajele sunt deschise în perioada 18 iulie – 21 august.

Badeschiff, Berlin

Berlin, Germania
De-a lungul anilor, Berlin s-a putut lăuda cu unele dintre cele mai bune plaje urbane din lume, organizate pe malul râului Spree sau pe canalele și lacurile din preajmă. Unul dintre cele mai cunoscute resorturi din Berlin este YAAM (abrevierea de la Young African Art Market), o piață de artă africană, dotată cu șezlonguri, palmieri și gustări care merg din plin la berea la butoi. Mai este cunoscut și Club Der Visionaere, un grup de bungalouri situate pe canalul din Kreuzberg, unde puteți să vă bucurați de muzică techno sub umbra salciilor. Din mai până în septembrie puteți să vă răcoriți la Badeschiff, un bazin elegant, plutitor cu două pontoane pentru plajă unde puteți să vă relaxați și să vă bucurați de cursuri de yoga sau paddleboarding.

Jubilee park beach

Göteborg, Suedia
Cel de-al doilea oraș al Suediei deține o plajă urbană impresionantă, comparabilă cea a Parisului, deschisă în parcul Jubilee. Este un punct de agrement aflat în curs de dezvoltare, inaugurarea urmând să coincidă cu sărbătorirea  a 400 de ani de la atestarea orașului, care va avea loc în 2021. Totuși, proiectul a fost deja pus parțial în folosință, cu o plajă, o școală de navigație, o baie publică și o pistă de alergare. Întreaga zonă este rodul unui un efort arhitectural fantastic, ambițios, cu idei de sustenabilitate urbană. Sauna, de exemplu, este fabricată din materiale reciclate și cabinele de schimb au fost realizate din 12 000 de sticle reciclate. Între timp, la Stockholm, puteți găsi un loc de relaxare liniștit, pe insula Långholmen – o oază verde, care a fost realizat pe amplasamentul unei închisori, care a funcționat până în 1974. Închisoarea a fost transformată în hostel, iar în curtea ei sunt plaje amenajate cu nisip, terase și o cafenea.

Brussels Beach

Bruxelles, Belgia
Capitala Belgiei este un alt oraș european care în fiecare an injectează fonduri pentru a-și realiza propria rivieră urbană. Din iulie până în august, plaja oferă un program complet de evenimente, de la concursuri de sculptură în nisip la nopți de party și cinema în aer liber. Noile adăugări din anul acesta includ cabane cu accesorii pentru sporturile de apă, un ring pentru cursuri de dans și un sațiu în care se pot face schimburi de cărți. Toate acestea pe o promenadă de nisip acoperită cu palmieri, de pe malul canalului Bruxelles.

Badeschiff, Viena

Viena, Austria
Punctul focal al scenei de vară din Viena este insula Dunării, o limbă de pământ de 21 km lungime. Acolo veți găsi plaje cu nisip, iarbă și pietriș, inclusiv o plajă familială de 250 de metri lungime, precum și cafenele, restaurante și baruri. În timp ce insula este amenajată pentru relaxare, cei care doresc mai multă agitație, ar trebui să se îndrepte spre Canalul Dunăre și Strandbar Herrmann pentru acea combinație imbatabilă de cocktail-uri și șezlonguri, precum și sporturi nautice. Dacă nici varianta aceasta nu vă satisface, puteți încerca impresionantul Badeschiff, un club și bar unic, situate pe un vas destul de mare, cu o piscină plutitoare atașată și un ponton pentru plajă.

Sluseholmen, Copenhaga

Copenhaga, Danemarca
Poate că nu este primul oraș care îți vine în minte pentru o vacanță însorită pe o plajă, dar capitala daneză are o serie de cluburi de vară frumos proiectate și plaje urbane. Există patru locuri în jurul orașului, unde puteți să vă aruncați în apă: ștrandul de la Fisketorvet, care și-a câștigat porecla Copencabana; băile de coral de la Sluseholmen, proiectate de Danielsen Architecture, situate la Sluseholmen, chiar lângă complexul rezidențial Metropolis și plaja Svanemølle, din cartierul Østerbro. Dar ștrandul de pe Insulele Brygge este, probabil, cel mai avangardist. Proiectat de arhitecții Bjarke Ingels și Julien De Smedt, ştrandul dispune de un spațiu gazonat pentru plajă, grătare și chioșcuri de mâncare stradală și o piscină de 75 de metri sub podul Langebro.

Amsterdam Roest

Amsterdam, Olanda
Cea mai tare dintre plajele urbane ale orașului este, poate, Amsterdam Roest, un spațiu postindustrial în partea de est a centrului, cu o plajă de nisip, ambientată cu decorații realizate din resturi reciclate. Există, de asemenea, o hală acoperită plină de mese și scaune pentru proiecții de film și evenimente. Veți găsi dotări similare la Blijburg aan Zee, un loc de plajă în partea de est a insulei IJburg. Inițial un spațiu de distracții, clubul, cafeneaua și spațiul de evenimente a fost amenajat ca un hangout rustic și, atunci când lanternele sunt aprinse, devine un loc magic pentru a petrece o seară încinsă.

 

Southbank Center, Londra

Londra, regatul Unit
Optzeci și cinci de tone de nisip au fost necesare pentru amenajarea Southbank Center din Londra, plaja urbană a Londrei, din vecinătatea noi extensii a Tate Modern Museum. În vecinătate găsim Royal Festival Hall și Podul Mileniului. În timpul verii, Centrul Southbank își etalează plaja urbană, completată de promenada de pe malul Tamisei. Centrul este gazda unor evenimente în aer liber, inclusiv spectacole de teatru. Plaja din 2017 are tematica Rio, cu decoruri și mâncare braziliană, produsă la restaurantul Cabana. În altă parte a capitalei, distracția poate fi descoperită pe acoperișul Roundhouse, sau în Parcul Olimpic Queen Elizabeth, unde s-au netezit 1.000 de tone de nisip de la Stratford, de pe malul mării. Între timp, plaja de la London Royal Docks, care a fost inaugurată acum patru ani, a mai primit avizul și pentru anul acesta. 

Hamburg

Hamburg, Germania
Berlinul poate avea o parte echitabilă de baruri de plajă urbane, dar cel de-al doilea oraș al Germaniei are o scenă foarte impresionantă, care începe în primăvara anului când nisipul, nisipul și mai multe nisipuri sunt transportate în Hamburg pentru a începe partidul. Unul dintre barurile principale de pe malul râului Elba este Strand Pauli, unde cabinele de plajă din lemn acoperite cu paie se află în spatele mobilierului de bambus și șezlongurilor, iar cocktailurile pot fi savurate sub un palmier. Nu vă faceți probleme dacă nu găsiți un loc lângă apă, în cele din urmă, aceasta este o plajă urbană, iar dacă chiar nu găsiți loc, îndreptați-vă spre Central Park, un loc unde se află palja cu nisip în centrul orașului, cu ping-pong, bar, restaurant, lumini discrete și o atmosferă de petrecerea în serile de vară.

Varşovia, Polonia
Pe timp de noapte, când luminile podului Poniatowski iluminează râul, Temat Rzeka – o locație pe malul Vistulei – devine una dintre cele mai atrăgătoare locații din Varșovia. Acest beach-bar elegant, care a fost deschis în urmă cu trei ani, ca parte a efortului de a dezvolta plaja deja cunoscută, are o terasă din lemn cu șezlonguri, care funcționează noaptea ca un club, dar și ca spațiu de proiecții de film sau evenimente de familie sau corporate. Locul est similar cu Cud Nad Wisłą, un alt beach-bar situat pe pe malul opus, care a fost deschis în 2010, devenind foarte popular: scaune din paleți de lemn și o combinație de nopți de club, spectacole și evenimente sociale în timpul zilei. Mai departe, pe râu, veți găsi un club tropical, denumit La Playa, care găzduiește nopți latino, potrivite unei terapii…cu cocktailuri. În timpul zilei, sunteți bineveniți să vă petreceți timpul pe plajă și să jucați badminton, volei sau frisbee. Dincolo de podul Gdanski, veți găsi Boogaloo Beach Bar, cu gratare, mult raggae și atmosfera din Caraibe.

10 dintre cele mai bune plaje urbane din Europa@GhidEuropean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.