10 dintre cele mai frumoase orașe din Europa așezate pe malurile lacurilor

Nu trebuie să vă aflați la mare pentru a vă bucura de plaje și sporturi nautice. Există în Europa stațiuni situate pe malurile unor lacuri care oferă plajă, plimbări cu barca, drumeții și priveliști minunate. În cele ce urmează, vă prezentăm câteva dintre ele, care pot deveni destinații de vacanță.

Ohrid, Macedonia

Ohrid, Macedonia
Lângă frontiera dintre Albania si Macedonia, Ohrid se află pe malul lacului cu acelaşi nume, unul dintre cele mai adânci din Europa. Ohrid, aflat în patrimoniu UNESCO încă din 1980 este nu numai cea mai veche şi bine conservată cetate din Macedonia, ci și, la scară europeană, printre cele mai vechi aşezări umane confirmate şi datate de arheologi în jur de anul 6000 î.e.n.

Ohrid este un supranumit Ierusalimul Balcanilor având la un moment dat în existenţa sa un număr de 365 de biserici. Astăzi, punctul de atracție este Biserica Sf.Jovan Kaneo, care se ivește pe o stâncă, deasupra unui port plin de barci de pescuit. Lacul Ohrid este împânzit de plaje mici și cochete.

În circuitul oraşului puteți include Cetatea lui Samuil, cetatea capitală a Primului Imperiu Bulgar. Cetatea medievală este destul de bine conservată şi restaurată şi serveşte acum ca şi atracţie turistică şi punct de belvedere excelent. Interesant este și Schitul Sfântului Teolog Ioan, o biserică Ortodoxă de secol XIII cu o panoramă excelentă.

Biserica Medievală Sfânta Sofia, una dintre atracţiile principale ale oraşului, a fost ridicată la rangul de arhiepiscopie. Interiorul bisericii găzduieşte fresce de secol XI, XII şi XIII,  de inspirație Bizantină.

Foto: Tadej Mulej

Teatrul Antic este singurul teatru Elen al Macedoniei, restul amfiteatrelor fiind de Epocă Romană. În sudul Peninsulei Gradiste  a fost reconstituit o așezare preistorică, în care sunt expuse oseminte de oameni și animale cu o vechime de peste 5000 de ani.

Titisee-Neustadt, Germania

Titisee-Neustadt, Germania
Titisee este cel mai mare lac natural din Pădurea Neagră, perfect pentru o excursie pe două sau patru roți cu  familia. Orașul medieval Titisee-Neustadt este o stațiune balneară cu străzi cochete și un parc acvatic imens. Plimbările pe distanțe lungi pornesc de la promenada Seestrasse și ajung până în turnul situat pe vârful muntelui Hochfirst, la altitudinea de 1.190 de metri. Închirierea unei biciclete este o modalitate excelentă de a vedea zona: traseul Bähnle-Radweg te conduce spre un șir de cascade spectaculoase, ferme de animale și un viaduct imens. Pentru evadări spre alte zări, Neustadt se află aproape de frontierele franceze și elvețiene.

Hallstatt, Austria

Hallstatt, Austria
Orașul de 1.000 de locuitori este atât de frumos așezat în peisaj, încât pare că a fost desenat de Walt Disney însuși. Cea mai mare parte a drumurilor din Hallstat se concentrează în jurul Pieței Mari, cu clădirile sale tradiționale ascunse sub copaci înalți. Piața este și locul pitoresc pentru procesiuni, concerte de muzică live și dansuri  pe parcursul întregii veri. Există peisaje minunate de pe promenada de pe malul apei liniștite, așezată la poalele munţilor Dachstein.

Hallstatt, Austria

Un Skywalk de 350 de metri găsești chiar în afara orașului, o platformă metalică ce se ridică de pe stânci, de unde, pe cer senin poți vedea munții Sloveniei și ai Cehiei. Cei care se tem de înălțime pot face un tur al minelor de sare, despre care se spune că sunt cele mai vechi din lume. Ma multe detalii pe hallstatt.net .

Hallstatt, Austria

Hallstatt, AustriaLa patru ore distanță de Helsinki, găsim castelul Ovaninlinna din mijlocul lacului Saimma, locul unde este găzduit, în intervalul iulie-august un festival de operă renumit. Există, de asemenea, o mulțime de alte activități: pescuit, caiac, înot. Cu toate acestea, localnicii nu iubesc foarte mult natura, preferând să își petreacă după-amiaza într-un restaurant pe malul apei, care servește preparat din pește proaspăt și deserturi cu fructe de pădure.

Hallstatt, Austria

Hallstatt, AustriaExista o mulţime de locuri de explorat în jurul maiestuosului lac Masurian din Poloniei: staţiuni balneare, printre care Wegorzewo, Olecko si Gizycko, extrem de căutate vara. Orașul Mikołajki, mai sudic, se află pe malul celui mai mare lac din regiune, Śniardwy. Orașul, elegant, cu case acoperișul roșu, cu trei poduri și un port de agrement, este deosebit de popular pentru cei care iubesc apa: vizitatorii pot închiria o barcă și pot urma căile navigabile până la Gizycko sau să traverseze lacul spre Orzysz. Orașul găzduiește un mare pe parcursul verii.

Talloires, Franța

Talloires, Franța
Pe malul lacului Annecy, satul liniștit Talloires este cunoscut mai ales pentru că aici a fost plasat dictatorul haitian “Baby Doc” Duvalier după ce a primit azil politic in Franța, în 1986. Dacă nu vă place ideea, la mai puțin de 30 de minute de mers cu mașina se afla Annecy, orașul care denumește lacul de la granița cu Elveția.

Veți găsi aici, Auberge du Père Bise, un han care i-a mai găzduit pe  Brigitte Bardot și Charlie Chaplin și Aux Jardins des Délices, datând din secolul al XVII-lea. Evident, ne aflăm în Franța și lista de bucate alese este acompaniată de o listă de vinuri fantastică. După masă, pentru digestie se potrivește o plimbare cu bicicleta pe pistele special amenajate in apropiere de Talloires.

Castiglione del Lago, Italia

Castiglione del Lago, Italia
Pe malul  lacului Trasimeno, în apropierea graniței dintre regiunile italiene Toscana și Umbria, este așezat satul Castiglione del Lago. Se crede că așezarea a fost fondată de populația etruscă, o civilizație antică care exista în nord-vestul Italiei. Zidurile și porțile sale din secolul al XIII-lea sunt încă în picioare, iar bisericile medievale au fresce uimitoare, ce datează din secolul al XIX-lea. Mai multe fresce pot fi găsite la Palazzo Duca della Corgna, din secolul al XVI-lea. Bucurați-vă de plajă și scurte croaziere  cu feribotul spre insulele lacului, inclusiv pe șarmanta Isola Maggiore. Ca și cum n-ar fi putut fi mai pitoresc, la începutul lunii mai satul găzduiește un festival de kite, care umple cerul de zmee colorate și baloane cu aer cald.

Morcote, Elveția

Morcote, Elveția
În mijlocul dealurilor de pe malurile sudice ale lacului Lugano, Morcote este unul dintre cele mai frumoase sate din Elveția. Există senzația că trăiești în mijlocul unei legende străbătând străzile înguste și clădirile vechi, precum și grădinile botanice romantice Scherrer, situate chiar pe malul lacului. De aici se poate face o plimbare spectaculoasă, până la Lugano, pe un traseu care urcă până la altitudinea de 912 metri a Monte San Salvatore, unde te așteaptă panorame incredibile.

Sigtuna, Suedia
Cel mai vechi oraș al Suediei (și unul extrem de frumos), fondat pe malurile lacului Mälaren, la vest de capitala Stockholm, în anul 980 î.en, este un loc perfect pentru a descoperi istoria Suediei. Pe lângă un centru medieval și mai multe ruine de biserici, mai poți descoperi cele 40 de  de rune, sculptate de Vikingi. La o jumătate de oră distanță, castelul Skokloster din secolul al XVII-lea, este cel mai mare castel privat din Suedia și unul din cele cinci castele ce pot fi vizitate în regiune. Este un loc minunat pentru a petrece o vacanță in aer liber, cu doua plaje, piste de canotaj si alte sporturi nautice.

Sigtuna, Suedia

Iznájar, Spania
La o oră de mers cu mașina de la Malaga, micul oraș Iznájar străjuiește lacul Embalse de Iznájar – cel mai mare din Andalucía – de pe un munte stâncos. Fondat  în secolul al VIII-lea, situl istoric include ruinele unui castel vechi de 1200 de ani, în timp ce cartierul Barrio del Coso este un labirint atemporal de străzi și alei înguste. Lacul are o plajă unde puteți înota, închiria canoe sau bărci și este înconjurat de dealuri acoperite în plantații de măslini.

10 dintre cele mai frumoase orașe din Europa așezate pe malurile lacurilor@GhidEuropean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.