10 lucruri de știut înainte de a merge în Mexico City

Orașul Mexico a început ca o vatră a unui imperiu antic și a devenit o metropolă masivă și modernă. Cu peste 20 de milioane de oameni pulsând pe străzile sale, este unul dintre cele mai mari orașe din lume. Această agitație aduce cu ea mâncăruri delicioase, piețe uriașe și mai multe evenimente culturale, care cu greu pot fi urmărite în totalitate.

Oraș cu două fețe distincte, cu o clasă extrem de bogată și cu o pătură de o sărăcie devastatoare, aveți multe de descoperit în imensa capitală a Mexicului:

1. Orașul recordurilor. Fiind o metropolă aglomerată, aici s-au stabilit numeroase recorduri: cele mai multe persoane sărutându-se simultan (39.879), cei mai multi oameni dansând la “Thriller” al lui Michael Jackson in acelaşi timp (13.597) sau realizarea celei mai mari enchilada din lume (cu o greutate de aproape 1,5 tone); Astfel încât, pentru orice idee de a bate vreun record inedit ai nimerit în orașul potrivit!

2. Un oraș tolerant cu comunitatea LGBT. De-a lungul anilor, legăturile adânci ale Americii Latine cu Biserica Romano-Catolică au însemnat că o mare parte din regiune avea tendința de a adopta o abordare mai conservatoare în privința homosexualității. Dar acest lucru a început să se schimbe în ultimii ani, și Mexico City a devenit un oraș prietenos cu comunitatea LGBT. Mai mult, căsătoria între persoanele de același sex este legală. Orașul a devenit o destinație preferată de multe cupluri cu parteneri de același sex, care se bucură din plin de soare, mare și simpatia localnicilor.

3. Smogul? Pe cale de rezolvare! Sau cel puțin așa se laudă autoritățile locale. Poluarea din Mexico City era atât de rea încât copiii desenau la școală cerul în culoarea gri, nu albastru. Datorită locației sale geografice – într-o vale între munți – și numărului foarte mare de mașini care circulă pe străzi, smogul este o problemă cu care orașul încă se mai luptă. Dar, odată cu programele guvernamentale care încurajează mersul pe bicicleta și limitează numărul de zile în care șoferii pot conduce în centrul orașului, atmosfera s-a schimbat, rezidenții afirmând că lucrurile s-au îmbunătățit.
O altă soluție inovatoare a debutat anul trecut: un corp de spital a fost acoperit cu o fațadă destinată să “înghită smog”, neutralizând poluanții atunci când o bate soarele. Designerii spun că plăcile de pe fațada spitalului Manuel Gea Gonzalez neutralizează efectele a 1000 de mașini în fiecare zi.

4. Orașul a fost construit pe un lac. E greu de imaginat acum, dar o mare parte din jungla de beton, care acum formează Mexico City, a fost odată un imens lac. Aztecii au construit aici o civilizație masivă, cu aşezarea Tenochtitlan servind drept capitală. Acel oraș, care s-a dezvoltat pe o insulă, s-a extins pentru a include părți recuperate din apa lacului, înflorind în timpul ocupației spaniole. După ce au câștigat lupta pentru controlul zonei în 1521, spaniolii au distrus Tenochtitlan și au construit Mexico City pe ruinele sale, folosind canale și drumuri din orașul aztec ca bază pentru străzi noi și, au început drenarea lacului.

5. Se scufundă Mexico City? Se pare că patul uscat care a fost așternut pe luciul de apă nu este cea mai bună bază pentru construcția de clădiri. Dacă doriți o dovadă, aruncați o privire la unele dintre cele mai iconice structuri din Mexico City. Veți descoperi podele înclinate, iar un pendul în interiorul Catedralei Metropolitane arată că clădirea este înclinată.
Oficialii guvernamentali au estimat că orașul se scufundă la o rată de 10 centimetri pe an. Un raport guvernamental recent a estimat că Mexico City a scufundat 10 metri în ultimii 60 de ani.

6. Unul dintre cei mai bogați oameni ai lumii locuiește aici. Probabil că știți: omul de afaceri mexican, cu afaceri în telecomunicații, Carlos Slim a fost pe primul loc pe lista celor mai bogați oameni din lume timp de patru ani, conform publicației Forbes Magazine. Slim și familia sa, au o avere cu o valoare netă estimată de 71,4 miliarde de dolari. Slim trăieşte in Mexico City, iar multe companii pe care le controlează își au cartierul general aici. Atunci când vorbiți la un telefon mobil mexican este destul de probabil ca aceasta să fie legat de compania lui Slim, Telcel, care controlează 70% din piața de comunicații mobile din Mexic.

7. Este mai sigur decât în alte orașe ale țării. Mulți mexicani obișnuiau să se teamă când ajungeau în capitala națiunii, îngrijorați de rata criminalităţii. Atacurile de pe stradă și răpirea sunt încă îngrijorări majore pentru locuitori și vizitatori. Și în cartierele high-end, puteți găsi magazine care vând veste antiglonţ lângă un boutique de îmbrăcăminte de designer. Dar rata de omucidere a orașului este pe aceeași poziție cu alte metropole importante din întreaga lume.

8. Nu sunt doar taco și tequila. La restaurantul său, Maximo, bucătarul Eduardo Garcia folosește rețete clasice franțuzești pentru a transforma ingredientele mexicane în preparate clasice. Cine se așteaptă să găsească în Mexico City un stil gastronomic Tex-Mex se înşeală. Scena culinară din Mexico City este mult mai diversificată decât în alte capitale sud-americane, cu restaurante fanteziste și bucătari de top care afirmă că vin aici pentru inspirație. Pujol, un restaurant din cartierul Polanco, este unul dintre cele mai importante restaurante din lume . Dar nu este vorba doar de mese rafinate. Tarabele de piață și standurile stradale servesc unele dintre cele mai delicioase mâncăruri ale orașului.

Dacă căutați tequila, nu este greu să o obțineți. Dar dacă doriți să beți ca un localnic, încercați mezcal sau pulque. Toate cele trei băuturi sunt fabricate din plante de agave. Tequila provine din agave albastru. Mezcal poate fi fabricat din diferite tipuri de plante de agave și a devenit o băutură populară pentru hipsterii din capitala Mexicului. Se spune că pulpa de agave, fermentată dar nedistilată furnizează băuturi pe care aztecii le savurau cu 2000 de ani în urmă…

9. Metroul este rapid, ieftin și fascinant. În timp ce mulți oameni de afaceri și străini care locuiesc în oraș se bazează pe taxiuri și servicii de rent a car, metroul din Mexico City este în continuare cel mai popular mod de a ajunge în orice punct al orașului. Biletul costă aproximativ 40 de cenți și nu este doar o modalitate de a ajunge de la punctul A la punctul B. Pentru unii oameni, stațiile de pe cele 12 linii de metrou ale orașului sunt o destinație. Există magazine, biblioteci, expoziții de artă și chiar internet cafe-uri în interior. Un tunel pietonal între două stații de metrou din inima orașului se mândrește cu peste 40 de librării .

10. Pentru a scăpa de zgomotul puternic și beton. Dacă aveți nevoie de o pauză de la agitația orașului, este nevoie doar de o scurtă plimbare cu metroul pentru a ajunge în locuri unde veți simți că ați pășit înapoi în timp. Cartiere, cum ar fi San Angel și Coyoacan au străzi pietruite, clădiri frumoase și cafenele ciudate, care vă vor oferi șansa de a vă recăpăta suflul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.