10 sfaturi pentru o calatorie inteligenta cu automobilul

Îți vei aminti toată viața de o excursie reușită cu mașina. Să poți să te trezești și să pleci, cuprins de plăcerea aventurii… Unde vei dormi? Unde vei mânca? Când vei ajunge la următoarea oprire?

Ține de tine să alegi unde vei pleca, când și ce buget de călătorie o să ai. Aceste 10 ponturi se potrivesc pentru multe tipuri de excursii cu automobilul, în țări diferite – consideră că ele reprezintă ghidul tău despre ce trebuie să ai în vedere când pleci în excursie cu mașina. 

    <1> Google Maps

    Un început foarte bun. Introdu locul de pornire și destinația, și o să ai o idee despre cât de mult timp îți va lua ca să ajungi acolo. Schimbă traseul și vezi alte rute pe care le poți parcurge și durata lor. De asemenea, poți să vezi dacă te afli la doar câteva ore de un loc la care nu te-ai gândit la început, dar pe care ți-ar plăcea să îl vizitezi. Asigură-te că știi informații esențiale despre traseul de bază, de la punctul A la B, dar nu planifica totul. Trebuie să lași loc pentru devieri neașteptate de la traseu, deciziile spontane și momente de curiozitate “oare ce se află acolo?”, când vrei să explorezi. 

      <2> Muzică

      Puține lucruri se potrivesc atât de bine ca muzica și excursiile cu mașina. O să ai la dispoziție foarte mult timp ca să asculți melodii, așa că asigură-te că ai descărcat niște playlist-uri pe smartphone-ul tău (și nu uita cablul USB). Acestea fiind spuse, este bine să asculți și posturile locale de radio și să auzi melodii noi. 

        <3> Drumuri mai puțin circulate

        Poate că autostrăzile te ajută să ajungi repede dintr-un loc în altul, dar pe de altă parte, asfel nu o să vezi prea multe. Dacă este posibil, ținând cont de timp și de tipul de teren, mergi pe drumurile mai puțin circulate. Aici vei vedea mult mai multe lucruri: întâlnește-te cu localnicii și aventurează-te prin locuri pe care nu le-ai mai văzut vreodată. O idee asemănătoare: fă un ocol! Vezi tăblița de intrare a unui oraș cu nume ciudat sau o atracție turistică neobișnuită? Mergi înainte! Acum ai șansa să le vezi. Spontaneitatea este regula de bază în excursiile cu mașina. 

          <4> Mâncare și cazare: încearcă ceva diferit

          Încearcă mâncarea locală – chiar dacă nu recunoști preparatele din meniu. Până la urmă, s-ar putea să fie singura ta șansă să încerci un astfel de preparat, fiindcă probabil nu vei mai trece vreodată pe acolo. Același lucru este valabil și pentru cazare: poate fi tentant să stai într-un hotel luxos, dar de ce să nu stai într-o demipensiune unică sau la motelul kitsch de lângă șosea? 

            <5> Geanta frigorifică

            Cine știe când vei putea să mănânci din nou? Ia cu tine o geantă frigorifică – sau o ladă frigorifică electrică pentru mașină – și depozitează în ea băuturile și gustările – o să prindă bine atunci când ți se face foame, sau dacă te rătăcești… 

              <6> Fă camping, chiar și în mașina ta

              În funcție de bugetul tău – și de mașina ta – poți opta să stai la cort în loc să stai la hotel. Este ieftin, ușor și o modalitate foarte bună de a întâlni alți oameni. Dacă ai o mașină mare sau dacă ești cu furgoneta, în unele locuri de campare ai voie să dormi în mașina ta. 

                <7> Nu mai folosi hărțile de pe internet

                Da, Google Maps sunt foarte bune, dar este ceva deosebit la o hartă clasică pe hârtie – da, le știi, sunt acele lucruri pe care se adună mult praf și pe care le vezi uneori în spatele taxiurilor sau în mașina părinților tăi. Vei fi surprins de cât de folositoare pot fi – pentru a ști unde te afli sau pentru a nota pe ele, atunci când faci opriri neașteptate. De asemenea, gândește-te și la valoarea lor sentimentală, la amintirile pe care o să le aduci acasă. 

                  <8> Fă rezervări din timp

                  Anumite locuri sunt foarte căutate de turiști. Hotărăște care sunt atracțiile principale pe care vrei să le vezi, și fa-ți un plan de călătorie în funcție de ele. Același lucru este valabil și pentru hotelurile din locurile frecventate de turiști. 

                    <9> Cardul SIM

                    Dacă telefonul tău recunoaște mai multe rețele de telefonie, atunci cumpără un card SIM local, pentru a-ți scădea cheltuielile și a putea fi contactat ușor. Mai ai la dispoziție Skype-ul și WhatsApp-ul, dar acestea au nevoie de o conexiune la internet.

                     

                      <10> Descarcă aplicații utile

                      Asigură-te că smartphone-ul tău este plin de aplicații utile. Sunt șanse foarte mari să treci printr-un oraș sau două în timpul călătoriei tale, așa că aruncă o privire aplicatiile care iti pun la dispozitie ghiduri turistice, disponibile pentru iPhone sau Android, De obicei aceste aplicații conțin și hărți offline, așa că nu mai ai nevoie de acces la internet. In plus poti afla unde poti servi un pranz economic sau ce restaurante ofera meniuri cu specialitati locale.

                       Acum că ai aflat ce este mai important nu ai decât să pornești la drum!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.