Insulele Solomon
Numele oficial: Solomon Islands;
Forma scurtă: Solomons;
Codul de tara ISO: sb;
Ora oficială: UTC +11h;
Prefixul telefonic de țară: +677 ;
Capitala: Honiara (pe insula Guadalcanal);
Forma de guvernământ: democratie parlamentara in interiorul Commonwealth;
Localizare: grup de insule in Pacificul de Sud, la est de Papua si Noua Guinee;
Suprafaţa: 27.500 km²;
Relief: in mare parte muntos, vulcanic, cu paduri tropicale si cativa atoli de corali;
Climat: tropical, cu temperaturi medii de 27°C si umiditate ridicata in timpul sezonului musonic (noiembrie-martie);
Prezentare:
Statul, cu o suprafață de 27.556 kmp, este localizat în arhipelagul Insulele Solomon, format din 922 de insule vulcanice și coraligene, unde se află și insulele Bougainville și Buka, administrate de Papua-Noua Guinee. Capitala țării este Honiara, situată pe cea mai mare insulă, Guadalcanal. Potrivit estimărilor ONU din 2012, populația țării este de 566.000 locuitori.
Cu o varietate a reliefului nemaiîntâlnită în alt grup insular din Pacific, teritoriul Insulelor Solomon cuprinde munți acoperiți de junglă, păduri tropicale dense, vulcani impunători, atoli, lagune, cascade. Insulele mai mari, vulcanice, înconjurate de recifi coraligeni, cu relief accidentat, muntos (Guandalcanal 6.475 kmp, Santa Isabel 4.662 kmp, Malaita 4.071 kmp, San Cristobal 3.048 kmp, Choiseul 2.538 kmp, grupul New Georgia 1.800 kmp) sunt grupate pe două lanțuri paralele orientate pe direcția Nord-Vest—Sud-Est. Guandalcanal este insula cu altitudinea cea mai ridicată (Mount Makarakomburu — 2.477 m). Teritoriul statului include și insulele Santa Cruz (960 kmp), situate la circa 500 km Est, Rennell în Sud și Ontong Java în Nord.
Locuite de mii de ani, insulele sunt descoperite în 1567 de navigatorul spaniol Alvaro de Mendana, plecat din Peru, care le dă numele legendarului rege Solomon. În secolul al XVIII-lea, Insulele Solomon sunt cercetate de Philip Carteret (1767), Louis Antoine de Bougainville (1768), Thomas George Shortland (1788), H.L. Ball (1788) ș.a. În 1893, Insulele Solomon de Sud devin protectorat britanic, fiindu-le alipite, între 1898 și 1900, și restul insulelor din arhipelag (Santa Cruz, Santa Isabel, Choiseul etc.). Între 1942 și 1943, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Insulele Solomon, îndeosebi Guandalcanal, au fost disputate între japonezi și americani. După obținerea autonomiei interne, la 21 august 1974, regimul de protectorat ia sfârșit și Insulele Solomon primesc statutul de colonie.
La 7 iulie 1978, Insulele Solomon își obțin independența, devenind al 37-lea stat membru al Commonwealth-ului. Din acest moment, șeful statului, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, este reprezentat în insule de un guvernator general.
Mai mult de 90% din locuitorii actuali sunt etnici melanezieni. Pe fondul unor rivalități intense între etnicii Isatabu, pe insula Guandalcanal, și migranții Malaitan, de pe insula vecină, în 1998, au izbucnit conflicte. Un acord de pace, mediat de Australia, a fost semnat în octombrie 2000, iar din iulie 2003, Australia conduce o misiune de menținere a păcii în zonă.
Din punct de vedere economic, Insulele Solomon reprezintă una din cele mai sărace țări din regiune. Totuși, speranțele pentru redresare au revenit odată cu reluarea producției de ulei de palmier și a mineritului aurifer.
Pentru turiști, varietatea culturală și a obiceiurilor este surprinzătoare, iar tradițiile vechi s-au păstrat vii în rândul locuitorilor, cu reprezentanți din fiecare rasă din Pacific, de la papuașii negri-albaștrii până la melanezienii ciocolatii și blonzi, micronezieni bronzați și polinezieni cu pielea deschisă la culoare.
Clima este tropical-umedă, cu temperaturi ridicate constante și precipitații abundente.
Orașe:
Honiara (capitala Insulelor Solomon)- provincia Guadalcanal;
Gizo – provincia de vest;
Auki – provincia Malaita;
Noro – New Georgia Island, vest;
Munda – New Gerogia Island, vest;
Yandina – Russell Islands, provincia centrală;
Tulagi – provincia centrală;
Buala – Santa Isabel, provincia Isabel;
Kirakira Makira-Ulawa Province
Lata – provincia Temotu;
Taro – provincia Choisel;
Tigoa – provincia Renell and Bellona;
Unde?
Solomon Islands se afla intre Vanuatu si Papua si Noua Guinee, la nod-est de Marea Bariera de Corali din Australia.
Cand?
Cea mai buna perioada pentru petrecerea unei vacante in Insulele Solomon este aprilie-octombrie, adica dupa si inainte de perioada musonica. I-le Solomon se afla la o ora distanta de Australia.
De ce?
Istoria si relicvele celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in special legendele despre luptele sangeroase din insula Guadalcanal sunt puncte de interes pentru unii turisti. Apoi, altii sunt interesati de scuba diving, dar si de linistea vietii rurale. In plus, Insulele Solomon sunt ultima frontiera a turismului de aventura din Pacificul de Sud.
Cum?
Zborurile comerciale ajung de doua ori pe saptamana din Australia, Fiji, Papua si Noua Guinee si Vanuatu.
Cu o suprafata de 27.500 km², Insulele Solomon sunt a doua natiune insulara din Pacificul de Sud, dupa Papua si Noua Guinee. In plus, in afara de cei 5.313 kilometri de coasta, Insulele Solomon beneficiaza si de importante regiuni impadurile. Cele sase insule mari, dipuse in cerc (Choiseul, Isabel, Malaita, New Georgia, Guadalcanal, Makira), sunt inconjurate de alte 922 de insule mai mici, din care 347 nelocuite.
Frumusetea acestor insule, precum si clima tropicala, temperata de brizele racoroase care fac uitate caldura si umiditatea, fac din Insulele Solomon o destinatie de iarna extrem de atractiva.
Nota:
1. Înainte de plecarea în străinătate va recomandam sa contactaţi ambasada statului in care efectuaţi călătoria, precum si ambasadele tarilor de tranzit, pentru obţinerea de informaţii suplimentare privind condiţiile particulare de intrare si şedere prevăzute de legislaţia locala.
In cazul destinaţiilor care necesita viza, asiguraţi-vă pentru obţinerea acesteia. Odată aplicat in paşaportul dumneavoastră colantul de viza, verificaţi cu atenţie perioada de şedere înscrisa.
2. Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetăţenilor romani care intenţionează sa rămână pentru o perioada îndelungată pe teritoriul acestui stat sa se adreseze misiunii diplomatice a României si sa îşi anunţe prezenta in regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi in situaţii de urgenta.
GhidEuropean va recomanda: Insulele Solomon