Algeria

unnamed

Numele oficial: Al Jumhuriyah al Jaza’iriyah ad Dimuqratiyah ash Sha’biyah;
Forma scurtă: Al Jaza’ir;
Forma internaţională: People’s Democratic Republic of Algeria;
Forma internaţionala scurtă: Algeria;
Codul de tara ISO: .dez;
Ora oficială: UTC +1h
Ora de vară: (DST) Martie – Octombrie (UTC +2)
Prefixul telefonic de țară: +213;
Capitala: Alger (pop. 3.000.000 loc);
Alte oraşe: Oran, Constantine, Annaba, Blida, Setif, Sidi be Abbes;
Forma de guvernământ: republică;
Localizare: nordul Africii, cu ieșire la Marea Mediterană, iar la vest de deșertul Sahara;
Suprafaţa: 2,38 milioane km²;
Relief: patru forme: maritim, muntos în interior, deșertic și plat platouri înalte;
Climat: mediteranean în nord, secetos în zona platourilor muntoase, deșertic, în sud.

Oraşe si monumente de vizitat:
– Tlemcen, Tipasa;
– vestigii romane (Djemila, Cherchell, Timgad);
– orașe: Alger, Oran, Constantine, El Oued.

Natura:
– Peisajele deșertului – Randonnées et méharées dans le Hoggar : Assekrem (ermitage), tassili du Hoggar
-Tassili N’Ajjer (gravuri rupestre), Valea Tadrart (Tefedest, Amadror), oaze (Timimoun);
– In nord: M’Zab, Kabylie

Alegerea momentului potrivit:
– Pentru zona deșertică: aerul este extrem de uscat iar temperaturile ridicate. Nopțile sunt insă reci, mai ales în timpul iernii. Octombrie-aprilie este o perioada ofertantă, în care și lumina oferă o vizibilitate excelentă.
– Pentru zona montană, perioada optimă este mai-octombrie.

Temperaturi (medie zi/noapte, in °C):
Tamanrasset: ianuarie 20/5, aprilie 30/15, iulie 35/23, octombrie 30/16;
Alger (nord): ianuarie 17/6, aprilie 21/9, iulie 31/19, octombrie 26/14.

Wonderful-Algeria-Wallpaper

Prezentare:
Situată în nordul Africii și considerată o poartă între continentul african și Europa, țara are ca limite Marea Mediterană la nord, Tunisia și Libia la est, Niger, Mali și Mauritania la sud, Maroc la vest.

Suprafața statului este de 2.381.741 kmp, iar populația numără 38,4 milioane de locuitori, de religie preponderent musulmană (99%). Capitala este Alger, oraș cu o populație de aproximativ 3,35 milioane de locuitori. Alte orașe importante sunt Oran (Ouahran), Constantine (Quacentina), Annaba, Blida. Limba oficială este araba, iar din 2002, limba berberă are statut de limbă națională. Se vorbește și limba franceză, fără a avea statut oficial.

Algeria este al doilea stat ca mărime din Africa. Relieful este dominat de deșertul Sahara (aproximativ 80% din teritoriu). Spre nord, deșertul este delimitat de munții Atlasul Saharian sau Marele Atlas (vârful Djebel Chelia — 2.328 m). Între acest lanț muntos și Micul Atlas (Tell Atlas; vârful Lella Khedidja 2.308 m), care se termină spre țărmul mediteranean, prin dealuri și câmpii, se desfășoară o zonă de podișuri înalte (1.000-2.000 m altitudine), presărate cu depresiuni în care s-au format lacuri sărate (chott-uri). În partea de sud-est, în interiorul Saharei, se înalță munții de origine vulcanică Hoggar, cu vârful Tahat (2.918 m), cel mai înalt din Algeria.

Arrival_of_Marshal_Randon_in_Algier-Ernest-Francis_Vacherot_mg_5120

În primele secole înaintea erei noastre, numizii au creat Numidia, un regat berber, în zona de nord a actualului stat algerian. Mai târziu, în zona litorală s-au instalat, succesiv, cartaginezii, romanii, vandalii și bizantinii. În anul 46 î.e.n., Algeria este transformată în provincie romană, sub numele de Africa Nova. În 430, teritoriul este cucerit de vandali. În 681, arabii cuceresc provinciile bizantine, înglobându-le în Califatul Omeiad. Astfel, ocupația arabă a determinat convertirea populației autohtone berbere la islam și adoptarea limbii arabe. În 1510, regele Ferdinand al Spaniei cucerește orașul Alger. În 1519, Algeria intră sub stăpânirea Imperiului Otoman, până la colonizarea franceză, în secolul al XIX-lea. În 1710, Algerul a devenit autonom, iar din 1711, suzeranitatea Imperiului Otoman a devenit pur nominală. La 5 iulie 1830, Algerul este ocupat de francezi. În 1834, Franța își anexează teritoriile ocupate din Algeria, iar în 1881, Algeria era considerată parte integrantă a Franței.

În perioada 1942-1943, trupe americane și engleze aterizează în Algeria, iar Algerul devine cartierul general al trupelor aliate din Marea Mediterană. La 1 noiembrie 1954, Frontul de Eliberare Națională (FLN) a declanșat lupta armată de eliberare, acest moment fiind ales pentru sărbătoarea zilei naționale. În iulie 1962, în urma Acordului de la Evian, țara obține independența de stat. La 28 august 1963, Adunarea Națională Constituantă adoptă prima Constituție. La 15 septembrie, Ahmet Ben Bella este ales președinte al republicii. În 1964, președintele este înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat organizată de colonelul Houari Boumedienne.

tassili du Hoggar

După ce, în 1956, au fost descoperite primele zăcăminte de țiței în Sahara, în 1965, statul încheie un acord cu Franța privind exploatarea rezervelor de petrol și gaze. În 1971, sunt naționalizate societățile petroliere franceze.

FLN a dominat scena politică cu statutul de partid unic până în 1988, când, în urma unor ample revolte populare generate de agravarea continuă a condițiilor de trai, guvernul a adoptat o serie de măsuri democratice: o nouă Constituție, sistem multipartit etc. Între partidele nou create se numără Frontul Islamic al Salvării (FIS), cu o puternică propagandă islamică. În iunie 1990, au loc primele alegeri locale libere, victoria revenindu-i FIS. În următorii ani, au loc o serie de conflicte și revolte cu fundamentaliștii islamici, iar în 1992, FIS este interzis. Situația a început să se restabilească la sfârșitul anilor ’90 și s-a consolidat treptat sub mandatele succesive ale președintelui Abdelaziz Bouteflika (1999, 2004, 2009), al cărui program a prevăzut restabilirea păcii și a ”concordiei civile”, consolidarea statului, relansarea economică, potrivit informațiilor prezentate în istoricul MAE.

Algeria adăpostește multe urme ale trecutului: ruine impresionante din vremurile romane, precum cele de la Djemila și Timgad din capitală; un mausoleu numidian, în apropiere de Alger; vestigiile din Oran; cea mai veche așezare din țară — citadela Constantine; vechiul fort din El Golea, ”perla deșertului”. Algerul a păstrat multe alei în zig-zag, moschei, case de studiu și palate, cum ar fi Le Corbusier. Litoralul reprezintă o atracție pentru turiști, cu stațiunile Zeralda, Coasta Turcoaz, peninsula Sidi Fredj și plajele Les Andalouses, Canastel, Kristel, Mostaganem si Sablettes.

Clima este mediteraneană în nord, în regiunea de coastă și în Micul Atlas, cu veri călduroase și uscate și ierni blânde și ploioase. Diferențe mari de temperatură de la o zi la alta sau de la un anotimp la altul se semnalează în zona lacurilor sărate și în cea de deșert. Vegetația este de tip mediteranean în nord și xerofită sau absentă în zona de deșert.

Wonderful-Algeria-Wallpaper

Capitala Alger este port încă din vremuri romane, fapt confirmat de multe ruine impresionante, precum cele de la Djemila și Timgad, care s-au păstrat în condiții bune, datorită climei uscate deșertice. În apropiere de Alger, pe coastă, se află Tipasa, cu ruine romane, precum și un mausoleu numidian, potrivit turistik.ro.

Între obiectivele turistice se află: Grădina Botanică, construită în 1832, cea mai veche grădină din Algeria, împărțită în trei zone: grădinile franceze, grădinile engleze și grădina zoologică, unde se află mai multe specii de animale; Muzeul Bardo de preistorie și etnografie, unde se găsesc o serie de exponate, fosile, artefacte și ceramică; Muzeul Artelor Frumoase; Muzeul Artelor Populare și Tradițiilor; Muzeul Național al Artelor Contemporane și Moderne; Muzeul Național al Antichităților; Moscheea Ketchaouaun, un monument arhitectonic deosebit, fiind un amestec de stil maur și bizantin; Monument des Martyrs.

ob_7a9e63_algerian-traditional-clothes-outfits

Condiţii de intrare şi regim de şedere
În Republica Algeriană Democratică şi Populară viza de intrare este obligatorie pentru cetăţenii români posesori de paşapoarte simple şi paşapoarte de serviciu.

Perioada de şedere nu poate depăşi 90 de zile. Sejurul efectiv cumulat pe teritoriul ţării de-a lungul unui an nu poate depăşi 180 zile.

Autorităţile algeriene nu eliberează vize la frontieră. Viza se obţine numai de la misiunile algeriene acreditate în străinătate şi se acordă cu o valabilitate de 1 lună, 3 luni, 6 luni, 1 an sau 2 ani. În România, vizele se pot obţine de la Secţia Consulară a Ambasadei Algeriei din Bucureşti.

Graniţa terestră cu Marocul este închisă, motiv pentru care vă sfătuim să utilizaţi avionul pentru trecerea acestei graniţe.

Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Algeria, consultaţi informaţiile oficiale furnizate de autorităţile algeriene:
– Ambasada Republicii Algeriene Democratice şi Populare din Bucureşti
– Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Algeriene Democratice şi Populare

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în Algeria, indiferent de durata perioada şederii, să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste
Activităţile teroriste au o frecvenţă ridicată și foarte ridicată în unele regiuni din nord și est, în departamentele (wilaya): Tipaza Boumerdes, Tizi Ouzu, Bejaia, Bouira şi Tebesa, fiind, însă, semnalate și în alte zone ale ţării.

Ulterior atacului din IN AMENAS (ianuarie 2013), teritoriul algerian situat la sud de localitatea Ghardaia este considerat ”zonă roșie”, fiind contraindicată deplasarea în aceast areal.

Violenţa teroristă se manifestă sub diferite forme, atacuri împotriva forţelor de ordine, asasinate, explozia bombelor artizanale. Un important dispozitiv de securitate este desfăşurat în marile aglomeraţii urbane, oraşele fiind în general securizate. Totodată, există practica răpirii de persoane, urmată de cereri de răscumpărare, fiind vizați cetăţenii străini.

Vă sfătuim să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile algeriene şi să accesaţi periodic site-ul web al Ministerului român al Afacerilor Externe.

Siguranţă şi criminalitate
Nivelul criminalităţii este destul de ridicat, în special furturi cu violenţă, înşelăciuni etc., îndeosebi in zonele marilor orase. Pentru realizarea deplasărilor între oraşe, sfătuim cetăţenii români să utilizeze avionul sau să folosească marile axe rutiere (autostrăzile). Deplasările în zonele rurale şi muntoase, în mod special în partea de nord-est și sud a ţării, sunt riscante și contraindicate.

Este de preferat ca turiştii români să evite petrecerea concediului în Sahara algeriană (Tamanrasset, Djanet, Timimoun). Totodată, recomandăm evitarea călătoriilor turistice individuale care implică deplasarea în afara marilor oraşe.

Pe durata prezenţei în Algeria recomandăm cetăţenilor români să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale şi să adopte o atitudine prudentă în locurile publice.

Evitaţi, în măsura posibilului, circulaţia pe timp de noapte!

Odată ajunşi pe teritoriul algerian vă sfătuim să vă adresaţi Ambasadei României pentru a vă anunţa prezenţa şi a vă informa în legătură cu situaţia de securitate din regiunea ce urmează a fi vizitată. Menţionăm că, în funcţie de evoluţia situaţiei din teren, autorităţile algeriene pot să interzică cetăţenilor străini circulaţia în anumite zone, pot impune folosirea unei escorte asigurate de poliţie, jandamerie sau armată, pot condiţiona trecerea prin anumite regiuni de eliberarea unor permise speciale etc.

Recomandăm cetăţenilor români să fie aşteptaţi la aeroport de o persoană de încredere sau de un autoturism închiriat din timp printr-o companie de profil (adresele de contact ale companiilor de închiriat autoturisme pot fi furnizate de hoteluri sau de agenţiile de voiaj algeriene).

Recomandăm cetăţenilor români să se cazeze în cartierele centrale sau rezidenţiale, evitându-le pe cele periferice, şi să aleagă hoteluri securizate la care accesul se realizează prin filtre de control.

Pe fondul creşterii delincvenţei şi a micii criminalităţi, păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.

Reglementări vamale
Se interzice introducerea pe teritoriul algerian a băuturilor alcoolice şi a produselor pe bază de carne de porc

Vă recomandăm ca pe teritoriul Algeriei să nu introduceţi o cantitate mare de ţigări pentru a nu fi acuzaţi de comerţ ilegal.

Autorităţile algeriene solicită declararea valutei la intrarea în ţară. În caz contrar, puteţi avea probleme la ieşire.

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea noastra  pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

GhidEuropean va recomanda: Algeria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.