Argentina

Argentina

bigstock-flag-of-argentina-flag-series-13399574

Numele oficial: República Argentina;
Forma scurtă: Argentina;
Forma internaţională: Argentine Republic;
Forma internaţionala scurtă: Argentine;
Codul de tara ISO: .ar;
Ora oficială: UTC -3h;
Prefixul telefonic de țară: +54;
Capitala: Buenos Aires (3 milioane loc.);
Alte oraşe: Córdoba (pop. 1.350.000), Rosario (pop. 1.158.000), Mendoza (pop. 800.000 ), Santa Fe (pop. 360.000), Mar del Plata, La Plata, Tucuman;
Forma de guvernământ: republică;
Localizare: sudul continentului sud-american, cu ieșire la Oceanul Atlantic;
Suprafaţa: 2,8 milioane km²;
Relief: câmpii bogate în nord, platou plat în sud (Patagonia);
Climat: în cea mai mare parte climatul este temperat, cu zone de climă extrem (subtropical în nord și Antarctic în sud);

Argentina Map

Peisaje
– Cascadele de la Iguaçu, văile și platourile înalte din munții Anzi, Parcul Național Talampaya;
– Ascensiuni pe Aconcagua;
– Pampa (gaucho), Patagonia;
– Parcul național „Los Glaciares“ (Lago Argentino,
Perito Moreno), masivul Fitz Roy;
– Țara de Foc;
– Peninsula Valdés.
– Parcurile naturale Ischigualasto și Talampaya.

Zona de coastă și fauna
– Fauna marina a peninsulei Valdés,
a Punta Tombo, a canalului Beagle
și a regiunii Ushuaïa : balene, elefanți de mare, lei de mare, pinguini, foci;
– Staţiuni balneare (Mar del Plata).

Orașe și monumente de vizitat
– Cele 4 așezăminte misionare iezuite pentru guarani de la San Ignacio Mini, Santa Ana, Nuestra Señora de Loreto și Santa Maria Mayor;
– Trasee din epoca colonială (Salta, San Salvador de Jujuy, Tumbayal, Humahuaca, Tucumán), vestigii ale misiunilor iezuite;
– Picturile murale din peștera “Cueva de las Manos”, Rio Pinturas;
– Cordoba, Alta Gracia (casa natală a lui Che Guevara), Buenos Aires, Ushuaïa;
– Ansamblurile de clădiri iezuite din zona Córdoba;
– Quebrada de Humahuaca.

Alegerea momentului potrivit
Perioada septembrie-noiembrie este propice pentru observarea faunei marine din peninsula Valdès. Decembrie-ianuarie este o bună perioadă pentru întregul teritoriu. Iunie-august este un moment de iarnă propice vizitării întregului teritoriu, dar fără mari așteptări în privința strălucirii soarelui.

Pentru Buenos Aires și împrejurimi, dinspre sfârșitul lui septembrie până la începutul lui decembrie este un moment prielnic turismului. În regiunile sudice este frig în toate anotimpurile sud-americane.

Temperaturi medii zi/noapte (in °C)
Buenos Aires (nord-est) : ianuarie 30/20, aprilie 23/14, iulie 15/7, octombrie 23/13;
Ushuaïa (sudul extrem) : ianuarie 15/6, aprilie 10/2, iulie 
5/-2, octombrie 11/3.

Africa de Sud_net (5 of 35)

Prezentare:
Pentru ca toţi o cunoaştem ca tara a fotbalului, a lui Maradona si Messi, Argentina trece adesea in planul al doilea când vine vorba despre potenţialul ei turistic. Daca vorbim despre spectaculoasa cascada Iguazú poate ca greşim, deoarece este vorba despre nu mai putin de 275 de căderi individuale de apa, un complex de cascade de-a dreptul impresionant. Peste 1 milion de vizitatori s-au perindat la Iguazú din 1984 încoace.

Africa de Sud_net (3 of 35)

Minuni naturale amestecate cu clădiri cu arhitectura incerta, cafenele cu miile, flori multicolore, haine elegante, chioşcuri de bomboane si faţade din piatra, oraşe cu personalitate unica, Córdoba, Mendoza și Bariloche te invita sa le vizitezi in orice anotimp.

Tangoul argentinian, care este cea mai mare contribuţie argentiniana la comoara culturala a planetei îl întâlneşti peste tot, in cafenele, pe străzi si chiar in curţile oamenilor simpli, iar capitala, Buenos Aires este plina de scoli unde mişcările de tango se exersează pana la perfecţiune.

SONY DSC

Daca îţi este pofta de o friptura suculenta, nu uita ca Argentina este tara unde se găseşte cea mai buna carne de vita, iar in materie de fotbal, aici sportul rege este la el acasă.

Sa nu uitam gheţarul Perito Moreno, pentru ca sudul tarii se afla in zona de dominaţie a climei arctice. Aşadar ne deplasam in sudul Patagoniei pentru a admira un colos de 250 de kilometri pătraţi din gheata, un conglomerat format din 48 de gheţari mai mici care alcătuiesc a treia sursa de apa potabila de pe planeta.

Africa de Sud_net (33 of 35)

Când vorbeşti despre provincia Mendoza, te gândeşti la vin, pentru ca vinurile argentiniene sunt unele dintre cele mai apreciate din lume. Raul Mendoza, care izvorăşte din munţii Anzi asigura sursa de apa pentru irigarea regiunii viticole, cea mai importanta din Argentina.

In Argentina, putini stiu, se poate schia. Pentru asta, trebuie sa te deplasezi la San Carlos de Bariloche, unde daca faci abstracţie ca te afli in America de Sud, îţi poţi uşor imagina ca te găseşti in Elveţia sau Austria. Intre 15 septembrie si 15 octombrie este vremea ideala pentru a practica sporturile de iarna.

Natura
Relieful țării este dispus în trei mari trepte: Munții Anzi (în vest, la granița cu Chile), podișurile Patagoniei (în sud) și câmpiile Pampa și Chaco. Anzii sunt ca o veritabilă barieră naturală, cu vârfuri care trec, în jumătatea nordică, de 6.000 metri, Aconcagua (6.962 m) fiind cel mai înalt din întreg lanțul Andin (conform „Enciclopediei statelor lumii”, coordonator științific Mircea Malița). În jumătatea sudică, culmile Anzilor depășesc 4.000 metri, aici putând fi văzuți ghețari, custuri, văi, lacuri glaciare. Podișurile Patagoniei (”mesetas”) sunt faliate, scăzând în trepte, de la 1.600 m, spre țărmul înalt al Oceanului Atlantic. În centrul țării se află Pampas, o câmpie uriașă, cu zone joase și culmi izolate, cu mari ferme (”estancias”) unde sunt crescute bovine. În nordul țării se află o altă câmpie, Chaco.

Africa de Sud_net (2 of 35)

Clima prezintă caractere continentale, cu excepția nordului țării, unde este tropicală. Precipitațiile sunt abundente în Anzii sudici, insuficiente în Patagonia, în timp ce zona Puna de Atacama (nord-vest) este aridă.

În ceea ce privește sistemul hidrografic, amintim fluviul Rio de la Plata, fluviul Parana (cu celebra cascadă Iguazu), râurile Rio Colorado, Rio Negro, Rio Chubut, Rio Deseado. Argentina are totodată numeroase lacuri, iar cele glaciare din Anzii sudici constituie deosebite atracții turistice.

În Pampa și Patagonia vegetația este predominant ierboasă, în Chaco întâlnim savane cu pâlcuri forestiere de quebracho și guayacan, în Anzi — păduri de aracauria, în nord-est — păduri tropicale umede, cu liane și bambuși, iar în Puna de Atacama întâlnim cactuși.

Principalele resurse naturale ale țării sunt huila, petrolul, gazele naturale, minereul de fier, mangan, tungsten, uraniu, sulf, plumb, zinc, argint, sare ș.a.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prin caracteristicile sale geografice, pampas-ul sau cascadele asurzitoare, deșerturile din nord-vest, munții înalți sau ghețarii din Tierra del Fuego (Țara de Foc), Argentina prezintă un interes deosebit pentru amatorii de turism.

Capitala Buenos Aires, cu bulevarde mari și o arhitectură aparte, cu muzee, hoteluri, magazine, restaurante, cafenele în aer liber, are o viață culturală bogată.

Africa de Sud_net (23 of 35)

Un loc important în rândul atracțiilor turistice îl ocupă parcurile naționale și rezervațiile naturale. Între acestea se numără: Parcul Național El Palmar, renumit pentru palmierii săi; Parcul Național Los Cardones, desemnat parc național în 1997, aici fiind protejați cactușii și diverse specii în pericol; Parcul Național Iguazu (fondat în 1909); Parcul Național Laguna Blanca, unde se găsesc un lac mare și numeroase specii deosebite de păsări, precum lebede cu gâtul negru, flamingo, vulturi ș.a.; Parcul Național Lanin (fondat în 1937, numele acestuia vine de la vulcanul Lanin, aflat la granița cu Chile), renumit pentru sezonul de pescuit păstrăvi; Parcul Național al Ghețarilor, din sudul Patagoniei.

Africa de Sud_net (32 of 35)

Alte zone sau obiective turistice sunt litoralul estuarului Rio de la Plata, cu renumite stațiuni balneare, între care Mal del Plata, regiunile cu vestigii ale civilizațiilor prehispanice, Patagonia cu splendidele peisaje montane ș.a. Mar del Plata, pe coasta atlantică, denumită și ”Perla Atlanticului”, a fost fondată spre finele secolului al XIX-lea, dar a început să fie renumită din 1930. Este cunoscută pentru plajele și pentru casinoul de aici, precum și pentru evenimentele organizate (Festivalul Național al Oceanului, Festivalul Național de Pescuit, Festivalul Internațional de Film ș.a.). Alte stațiuni renumite sunt San Clemente del Tuyu, Pinamar sau Mar Chiquita.

iguazu-falls-argentina

O vedere spectaculoasă oferă și cascadele de pe Rio Iguazu, râu care curge de-a lungul graniței dintre Brazilia și Argentina, sau vulcanul Ojos del Salado, cu înălțimea de 6.864 metri, cel mai înalt vulcan din lume, aflat în vestul țării, lângă granița cu Chile. Pot fi vizitate, de asemenea, ruinele de la San Ignacio Mini (misiune iezuită întemeiată la începutul secolului al XVII-lea), sit ce a fost inclus pe lista Patrimoniului universal UNESCO. Tot în Patrimoniul UNESCO se află și situl Valle de la Luna (Parcul provincial Ischigualasto) din provincia San Juan (vestul țării), unde pot fi admirate formațiunile de gresie formate de-a lungul mileniilor prin acțiunea apei și a vântului.

Un alt punct de atracție pentru excursioniști este Parcul provincial Tupungato, dominat de vulcanul cu același nume (6.800 metri) și înconjurat de ghețari. Aconcagua, cel mai înalt vârf din emisfera vestică, de 6.962 metri, se află în centrul Parcului provincial Aconcagua, rezervație naturală.

Africa de Sud_net (14 of 35)

Munții Anzi atrag alpiniști din toate colțurile lumii. Unul dintre principalele centre de alpinism se află în provincia Mendoza, unde se află vârful Aconcagua. Tot în Anzi, vârfuri mai puțin joase (între 5.300-5.700 metri) sunt Catedral, Cuerno, Tolosa, Almacenes. Amatorii de schi pot merge, spre exemplu, în stațiunea Las Lenas din Anzi.

Cultura
Plaza de Mayo, fondată în 1850, a fost martora a numeroase evenimente istorice importante, sărbători, proteste. Aici se află Casa Rosada (Palatul prezidențial), Muzeul Casa Rosada, Catedrala Metropolitană (cu mormântul generalului Jose de San Martin, conducător al luptei pentru independeță în jumătatea sudică a Americii de Sud), Palacio Municipal (Primăria), precum și sediul Băncii Naționale. Dintre construcțiile vechi amintim biserica San Ignacio de Loyola (stil baroc, fondată în 1675), Basilica Sf. Francisc (terminată în 1754), Basilica Santo Domingo (inaugurată în 1783), Iglesia de Nuestra Senora de Belen, biserică ridicată în 1770. Mai sunt de amintit și: Muzeul Orășenesc, Muzeul Național al Gravurilor, Muzeul de Artă Modernă, Muzeul Național de Istorie, Teatrul Municipal General San Martin (cel mai mare teatru din Argentina, a cărui clădire a fost inaugurată în 1960), Centrul Cultural San Martin (lângă teatrul cu același nume, o clădire cu o importantă activitate culturală), Teatro Colon — Opera din Buenos Aires (clădire cu o arhitectură elaborată, a cărei construcție a fost finalizată în 1908), Sinagoga Central, Teatrul Național Cervantes ș.a.

15390255340_e74e87a4bf_b

Un alt oraș de interes cultural este Cordoba, al doilea ca mărime din Argentina, cu numeroase monumente de arhitectură, inclusiv religioase. Datând din timpurile coloniale, este unul dintre cele mai vechi orașe din țară, fiind fondat în 1573. Au fost construite aici, de-a lungul timpului, numeroase biserici și mănăstiri, ridicate de iezuiți, franciscani, carmeliți ș.a. Aici a luat ființă, în 1621, cea mai veche universitate din țară, astăzi — Universitatea Națională din Cordoba. Sunt de amintit, de asemenea, Piața San Martin (piața principală a orașului), Catedrala, Biserica și Mănăstirea Santa Catalina de Siena (fondată în 1612), Iglesia de Santa Teresa y Convento de las Carmelitas (fondată la începutul secolului al XVII-lea), Colegiul Național Montserrat (fondat în 1687), Museo Historico Provincial ș.a.

Luis Borges

Dintre personalitățile vieții culturale argentiniene îl amintim pe Jorge Luis Borges (1899-1986), prozator și poet, unul dintre cei mai marcanți scriitori ai secolului al XX-lea. Născut la Buenos Aires, Jorge Luis Borges a dedicat orașului natal numeroase scrieri, dintre care amintim “Ferveur de Buenos Aires” (poezie, 1923).

Un alt nume de referință al culturii argentiniene este cel al pictorului Benito Quinquela Martin (1890-1977), născut în cartierul La Boca din Buenos Aires. Acesta a redat în picturile sale scene din docuri și din viața lucrătorilor portuari din La Boca.

tango-t(1)

Argentina este și țara tangoului, muzica plină de senzualitate dar și de nostalgie, a cărei istorie începe la sfârșitul secolului al XIX-lea în capitala Buenos Aires, mai exact în suburbiile acesteia. La începutul secolului XX tangoul câștigă tot mai mulți adepți, apoi ajunge să se bucure de succes inclusiv la Paris, moment din care începe să câștige faimă internațională. Carlos Gardel (1890-1935), primul star internațional al tangoului, născut la Toulouse, în Franța, a avut un mare rol în răspândirea tangoului în Franța și apoi în toată în Europa. După mai bine de un secol de la apariția sa, tangoul se bucură în continuare de un imens succes, dovadă și organizarea unui Campionat Mondial de Tango desfășurat anual la Buenos Aires.

Gastronomie
Una dintre principalele surse de hrană în Argentina este carnea de vită. ”Asado” este termenul care definește atât tehnica pregătirii cărnii la grătar, cât și evenimentul în cadrul căruia familiile se reunesc în jurul grătarului. Renumiți sunt și cârnații ”chorizo” și ”morcilla”.

Drept condiment la prepararea cărnii la grătar este folosit adesea ”chimichurri”, un sos preparat din pătrunjel, usturoi, chili și lămâie.

Roasted-Jalapeno-Chimichurri

Din bucătăria tradițională argentiniană fac parte și ”empanadas”, un fel de plăcinte sau pateuri umplute cu diferite amestecuri de carne, brânzeturi și legume, prăjite și consumate fierbinți. Un alt preparat tradițional este ”matambre”, un fel de ruladă din carne cu legume și ouă, cu usturoi, diferite condimente și ulei de măsline.

Africa de Sud_net (12 of 35)

Băutura națională este ”mate”, asemănătoare ceaiului, o băutură stimulantă, preparată prin infuzie din frunze uscate de yerba mate. De asemenea, vinurile produse aici sunt renumite pe plan mondia. De altfel în Argentina vinul a fost produs încă din secolul al XVI-lea, iar din a doua jumătate a secolului al XIX-lea a început să fie produs vinul comercial. Regiunea din jurul orașului Mendoza, spre exemplu, este renumită pentru viticultura practicată aici.

Pope_Francis_with_Cristina_Fernandez_de_Kirchner_4

În Patagonia există obiceiuri de preparare a unor mâncăruri preluate încă de pe vremea amerindienilor, cum ar fi spre exemplu ”araucan curanto”, un amestec de cărnuri cu legume, preparat la căldura emanată de pietre înfierbântate în foc, pe marginea unei gropi.

La toate acestea se adaugă diferite feluri de mâncare aduse de imigranții europeni — germani, elvețieni, austrieci, spanioli ș.a. O mare influență a avut-o gastronomia italiană, pizza și pastele italiene putând fi găsite pretutindeni în Argentina.

În Buenos Aires viața socială, cea culturală sau cea de afaceri gravitează în jurul cafenelelor (”confiteria”). Cafenele, mai elegante sau mai modeste, există la aproape fiecare colț de stradă.

confiteria

Diverse regiuni ale Argentinei au specificul lor din punct de vedere culinar. În Mar del Plata, spre exemplu, în zona portului, numeroase restaurante servesc fructe de mare și pește. În nord-vestul țării se mănâncă porumb dulce (”choclo”), care poate fi preparat sub formă de ”humita” (porumb fiert în frunzele sale, cu carne).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.