Aruba, Bonaire, Curacao

341294-alexfas01
Numele oficial: Aruba, Bonaire, Curacao;
Forma scurtă: Aruba, Bonaire, Curacao;
Codul de tara ISO: aw;
Ora oficială: UTC-4h;
Prefixul telefonic de țară: + 297;
Capitala: Oranjestad (29.998 locuitori);
Alte oraşe: Babijn (40.627), Angochi (29.44), Arasji (14.649);
Forma de guvernământ: democrație parlamentară, teritoriu autonom al Olandei;
Localizare: arhipelag în Atlanticul de Nord, la nord de Venezuela;
Suprafaţa: 180 km²
Relief: plat, cu câteva dealuri;
Climat: tropical, moderat de curenți;

curacao_map

Spaniolul Alonso de Ojeda și italianul Americo Vespucci, ultimul aflat în serviciul Spaniei, au ajuns pe coastele Americii de Sud, debarcând în insulele Aruba Bonaire și Curaçao în 1499. Cele trei insule au intrat sub posesiunea Spaniei.

102165205

Olanda, prin Compania Indiilor Occidentale și-a arogat monopolul, în 1621, exploatării resurselor naturale, prin aducerea a peste 500.000 de sclavi din Africa. După abolirea sclaviei în 1863, sclavii au fost înlocuiți de o sumedenie de muncitori sub contract, venind din Indiile britanice, dar și din Indonezia și China, dar și metiși din posesiunile olandeze.

17570097

Exista astăzi în Curaçao mai mult de 50 de naționalități care coabitează, conferind un aer cosmopolit și relaxat vieții de zi cu zi. În Aruba, locuitorii sunt mai spontani și plini de energie, iar în Bonaire domnește liniștea.

Cele trei insule sunt un paradis al scufundărilor submarine, dar fiecare dintre ele are caracteristicile sale. În Aruba, spre exemplu, plajele sunt lungi și au nisipul fin, infrastructura hotelieră este extrem de dezvoltată, iar viața de noapte oferă distracții multiple, de la cabarete și baruri până la cazinouri selecte. Există 42 de locații pentru scufundări submarine. Dotările de excepție sunt întregite de un circuit de golf cu 18 găuri.

103613633

Bonaire este un loc în care te poți odihni dar și colinda în plină natură. Marea este deosebit de limpede având o vizibilitate de peste 30 de metri. Există 80 de locații bine dotate pentru scufundările subacvatice. Un parc național de 52 de kilometri pătrați, în care pot fi admirate peste 195 de specii de păsări, întregesc peisajul de vis pe care îl puteți întâlni în insula Bonaire, unde ai impresia că timpul s-a oprit în loc.

Curaçao este dintotdeauna o insulă plină de animație, un centru comercial și cultural, cu 38 de plaje bine întreținute, golfuri cochete, un veritabil paradis al plonjorilor în apele limpezi ale oceanului. Se mai poate practica pescuitul sportiv, schiul nautic și golful. Muzica este regină în Curaçao, toate plajele vibrează pe ritmuri de salsa, reggae sau tumba, iar liniștea, vegetația luxuriantă și ecoturismul sunt asigurate de Christoffel National Park (18 km pătrați).

103404967

Informații utile:
Aeroport: Aéroport Queen Beatrix, Aéroport Flamingo și Aéroport Hato;
Afaceri: recomandabil o ținută de afaceri pentru vizite la bănci și instituții de stat între orele 7:30-12:00 și 13:30-16:30 ;
Îmbrăcăminte recomandată: fiind destul de cald mai tot timpul anului, cu o temperatură medie de 28ºC sunt recomandate hainele ușoare, din fibre naturale, fără a uita însă de umbrelă, mai ales în intervalul octombrie-decembrie;
Moneda națională: Florinul Aruba (FA), Florinul Antilelor olandeze (NAG) și dolarul SUA;
Vamă:pot fi introduse în țară, fără taxe vamale 200 de țigarete sau 50 de țigări de foi, 1 litru de băuturi spirtoase sau 2,25 litri de vin și două cadouri în valoare de 1.100 FA;
Economia: Aruba și Curaçao atrag nenumărați turiști. Serviciile financiare offshore și rafinarea petrolului sunt și ele ramuri extrem de importante ale acestor insule;
Rețeaua electrică: 110 V, 60 Hz;
Condiții de intrare și ieșire din țară: consultați site-ul oficial al autorității naționale pentru turism care se află în josul acestei pagini;
Sănătate: Aruba are propriul spital, Dr. Horacio Oduber, cu medici care au o bună reputație, Bonaire posedă un spital cu 60 de paturi, iar insula Curaçao se poate mândri cu servicii medicale de cea mai bună calitate;
Sărbători legale: Anul Nou (ian), Carnaval (februarie), Ziua drapelului național (martie), Paștele (martie-aprilie), Ziua Reginei (aprilie), Ziua Muncii (mai), Înălţarea (mai), Ziua Antilelor (octombrie), Crăciunul (25-26 decembrie);
Limba oficială: olandeza, papamiento, engleza, spaniola;
Religia: catolică, penticostală, protestantă, metodistă;
Securitate personala: cele trei insule sunt sigure, însă minime măsuri de siguranță trebuie luate, cum ar fi păstrarea valorilor și a actelor în seifurile hotelurilor și evitarea transportului unor sume mari de bani;
Cumpărături: magazinele sunt deschise de luni până sâmbătă între orele 8:00-18:00;
Taxe: în general, bacșișuri de 10-15% în restaurante, 10% la taxiuri, 12% la serviciile hoteliere (incluse în tarife), plus o taxă guvernamentală de 7%;
Telecomunicaţii: codul internațional este de 297 pentru Aruba și 599 pentru Bonaire și Curaçao;
Transport: Transportul public este facil și relativ ieftin în Aruba și Curaçao. În Bonfaire este recomandabil să fie închiriat un automobil;

102413790

Mai multe informații: http://french.aruba.com
http://www.infobonaire.com
http://www.curacao-tourism.com

Nota:

Condiţii de intrare şi regim de şedere
Planificarea unei călătorii în străinătate presupune, în primul rând, o informare corectă asupra condiţiilor de intrare şi regimul de şedere din ţara de destinaţie.

Fie că vorbim de condiţiile privind traficul auto, legislaţia vamală, utilizarea cărţilor de credit, sau regimul de călătorie al animalelor de companie, cetăţenii români trebuie să ţină cont de faptul că există anumite particularităţi naţionale care trebuie respectate în funcţie de ţara în care se efectuează deplasarea.

În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe consideră că este necesar ca fiecare cetăţean român să conştientizeze riscurile asociate unei călătorii în străinătate şi să îşi asume în mod individual responsabilitatea pentru reducerea acestora.

Prin intermediul rubricii “Sfaturi de călătorie”, Ministerul Afacerilor Externe îşi propune să pună la dispoziţia cetăţenilor români care doresc să se deplaseze in străinătate câteva informaţii utile de călătorie pentru majoritatea statelor lumii.

Pentru a preveni apariţia unor situaţii neplăcute, este recomandat ca cetăţenii români să se informeze asupra reglementărilor specifice statului în care urmează să călătorească!

Atenţie! Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români care doresc să călătorească in străinătate, Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Direcţiei Relaţii Consulare, monitorizează şi actualizează în permanenţă informaţiile cuprinse în cadrul rubricii „Sfaturi de călătorie” şi „Vize şi Servicii consulare”.

Recomandări generale pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în străinătate:
Procuraţi-vă un ghid de călătorie pentru destinaţia aleasă.
Informaţi-vă asupra situaţiei de securitate din zonă.
Accesaţi periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe, rubricile „Sfaturi de călătorie” şi „Vize şi servicii consulare”.
Consultaţi ghidurile de călătorie puse la dispoziţie de către Ministerul Afacerilor Externe la rubrica  Sfaturi de călătorie » Ghiduri de călătorie.
Verificaţi şi alte informaţii oficiale furnizate de instituţii ale statului român (Poliţia de Frontieră, etc.) precum şi informaţii oficiale furnizate de autorităţile ţării în care doriţi să vă deplasaţi.
Pentru obţinerea unor informaţii turistice suplimentare, vă recomandăm să consultaţi informaţiile oficiale furnizate de autorităţile statului în care doriţi să vă deplasaţi.

Odată ajunşi în ţara de destinaţie, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze misiunilor diplomatice sau consulare ale României şi să îşi anunţe prezenţa în zonă, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă. Coordonatele misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare le puteţi găsi la rubrica Misiuni ale României.

Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie a misiunilor diplomatice în astfel de zone sunt reduse.

În cazul în care cetăţenii români se confruntă totuşi cu o situaţie deosebită, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României sunt pregătite să acorde, în conformitate cu legislaţia în vigoare, la cerere sau din oficiu, atunci când situaţia o impune, consultanţă de specialitate şi asistenţă consulară. Coordonatele misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare le puteţi găsi la rubrica Misiuni ale României.

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea noastra  pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

GhidEuropean va recomanda:Aruba, Bonaire, Curacao

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.