Asmara, capitala Eritreei, pe lista patrimoniului mondial al UNESCO

Locuitorii Eritreei au susținut întotdeauna că nu există în Africa nici un alt oraș cum este capitala lor, Asmara, și UNESCO le-a confirmat sentimentul înscriind orașul pe lista patrimoniului cultural mondial, informează France Presse, citat de Agerpres.

Decizia, anunțată la Cracovia, unde este reunit până în 12 iulie 2-17 Comitetul patrimoniului mondial, încununează un lung efort al autorităților din Eritreea pentru recunoașterea de către comunitatea internațională a arhitecturii unice a orașului. Acesta deține în special o sală de bowling în stil art-deco cu ferestre colorate și o stație de alimentare care arată ca un avion pe cale să decoleze.

Aceasta este prima înregistrare a unui sit din Eritrea pe lista patrimoniului mondial.

”Recunoașterea orașului ca sit de patrimoniu de o valoare universală excepțională ne umple de o imensă mândrie și bucurie, dar în același timp și de un sentiment de responsibilitate și datorie”, a declarat delegatul permanent al Eritreei pe lângă Unesco, Hanna Simon, invitând ”lumea întreagă” să viziteze Asmara.

Aceasta este o veste bună pentru țara din Cornul Africii care are o imagine proastă în Europa, unde debarcă mulți migranți eritreeni care fug de represiunea din țara lor, scrie agenția franceză de presă.

Marcată de prezența italiană din 1869, integrată în Africa de Est italiană în 1936, Eritreea a fost o colonie până în 1941, sub dictatura fascistă a lui Benito Mussolini, și arhitectura futuristă din Asmara datează în mare măsură din această perioadă.

Arhitecți ale căror proiecte nu-și găseau doritori în orașele conservatoare din Europa au migrat la Asmara. La acea vreme, jumătate din locuitorii săi erau italieni și capitala era numită ”Piccola Roma” sau ”Mica Roma”.

Clădirile moderniste ale altor orașe din Eritrea au fost distruse în timpul lungului războiul de eliberare împotriva Etiopiei. Cele din Asmara au supraviețuit și orașul a fost declarat în 2001 monument național de către guvern, care l-a numit ”Orașul de Vis” al Africii.

Dar eforturile de a restabili fațadele de marmură și pilonii în stil roman ai teatrelor și cinematografelor s-au lovit de lipsa de fonduri și de forță de muncă calificată, recunosc autoritățile municipale.

Comitetul patrimoniului mondial al UNESCO a înscris anterior sâmbătă dimineața și o altă ”premieră” africană, plasând pe aceeași listă centrul orașului angolez M’Banza-Kongo, fosta capitala a regatului Kongo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.