Bahamas

Flag_of_the_Bahamas.svg
Numele oficial: Commonwealth of the Bahamas;
Forma scurtă: Bahamas;
Forma internaţională: The Bahamas;
Forma internaţionala scurtă: Bahamas;
Codul de tara ISO: bs;
Ora oficială: UTC-4h;
Prefixul telefonic de țară: +1242;
Capitala: Nassau (situat pe insula New Providence), 172.196 locuitori;
Alte oraşe: Freeport (pe insula Grand Bahama);
Forma de guvernământ: democraţie parlamentară;
Localizare: arhipelag în Atlanticul de Nord, în sudul peninsulei Florida (SUA);
Suprafaţa: 13.943 km²
Relief: marin, recifuri întinse de corali, dealuri domoale, vegetație luxuriantă;
Climat: subtropical și tropical, moderat de curenți (Gulf Stream). Datorită proximității față de continentul nord-american, climatul este ceva mai răcoros față de grupul celorlalte insule din Caraibe;

Bahamas-Map2

Primii locuitori ai insulelor Bahamas au fost indienii Arawak. Plantațiile de trestie de zahăr sunt lucrate cu sclavi aduși din Africa, care devin populația majoritară. După Columb, britanicii s-au stabilit pe această insulă începând cu anul 1647. În secolul al XVIII-lea, Bahamas era o ascunzătoare preferată a piraților. Bahamas a fost colonie a Coroanei britanice din 1717 până când i s-a acordat dreptul de auto-guvernare internă în 1964. Insulele au trecut spre o autonomie și mai mare în 1968, după victoria copleșitoare a Partidului Progresist Liberal, condus de către primul ministru Lyden O. Pindling, în defavoarea partidului condus de către albi, Partidul Bahamienilor Uniți. În noul mandat, guvernul lui Pindling a negociat o constituție cu Marea Britanie, prin care Bahamas devenea Commonwealth-ul Insulelor Bahamas, în 1969. În iulie 1973, Bahamas a devenit o națiune independentă.

În trecut, dependentă de agricultură și pescuit, Bahamas și-a diversificat economia cu turism, servicii financiare și navigație internațională. Deși locuitorii beneficiază de un venit care îi situează între primii 30 din lume, există o mare diferență între clasa mijlocie urbană și fermierii săraci. În plus, națiunea este predispusă la uragane care creează daune în mod regulat.

Prezentare:
Bahamas este una dintre cele mai căutate destinații din Caraibe. În primul rând este foarte aproape de Statele Unite, la 112 Km sud-est de West Palm Beach, peninsula Florida. Pe cale de consecință, mai mult de 80% din turiști provin de pe continentul nord-american. Un al doilea motiv pentru care este căutat acest arhipelag din Atlanticul de Nord este o lege bancară permisivă, care au transformat Bahamas într-un paradis fiscal.

Bahamas reprezintă, de fapt, un arhipelag coraligen format din aproximativ 700 de insule (doar 30 locuite) si 2387 recife de corali si recife coraliere inelare (atoli). Printre destinaţiile de vacanță cele mai căutate de turişti se numără insulele: Andros (care este si cea mai extinsa insula a arhipelagului), Grand Bahama, New Providence, Insulele Berry, Insula Paradise si Insula Cat. Practic, aproximativ 70% din populația țării trăiește în aceste insule.

Bahamas_foto mici-2

Deși are unul dintre cele mai mici teritorii de pe planetă (aproape 14.000 km pătrați), Bahamas este cea mai bogată țară din zona Caraibelor și cel mai bogat al treilea stat american (după SUA și Canada).

Bahamas_foto mici-15

Portul principal și principala poartă de acces în arhipelag este Nassau, care deține și cel mai important aeroport al țării și linii directe cu Miami și alte orașe din Florida. Freeport, de pe insula Grand Bahamas este un alt oraș important prin care se asigură legăturile aeriene cu continentul american.

Arhipelagul Bahamas poate oferi câte ceva pentru toate gusturile: shopping în piețele aglomerate ale orașelor de pe insule, golf pe terenuri de talie mondială, scufundări printre epave și recife de coral, windsurfing și parasailing, dansuri noaptea pe ritmuri de “goombay”, “calypso” și “Junkanoo”. Varietatea de distracții îi atrage ca un magnet pe turiștii bogați și excentrici, care se pot caza în numeroase vile exclusiviste și complexuri hoteliere de lux.

Cea mai populară destinație a insulelor, potrivit www.jinfotours.ro, este New Providence, unde este situată și capitala Nassau, în apropierea Insulei Paradise, și Grand Bahama, cu orașele de vacanță Freeport și Lucaya. Mulți turiști preferă însă liniștitele insule Abaco, Andors, Exumas, unde se pot caza în spații rustice.

Nassau este capitala și centrul guvernamental, cultural și comercial al Uniunii Bahamas. Orașul cuprinde 70 de procente din întreaga populație a insulelor, respectiv 267.000 de locuitori (2014), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov).

Piața Parlamentului din Nassau este centrul tradițional al guvernului din Bahamas. Clădirile pitorești, construite la începutul anilor 1800, includ Casa Parlamentului, vechiul Birou al Secretarului Colonial, Curtea Supremă, toate acestea înconjurând statuia de marmură a reginei Victoria. Aici au loc, în fiecare sezon, ceremoniile de deschidere a lucrărilor Curții Supreme. Mai departe se află Fortul Charlotte, construit în 1788.

Printre atracțiile acestei capitale se mai află: Muzeul Pompey (Vendue House până în 1992, când a devenit muzeu), construit înainte de 1769 și numit astfel după un sclav african, găzduiește o expoziție permanentă dedicată experienței africane în Bahamas, potrivit www.bahamas.com; siturile istorice din New Providence găzduiesc trei sate, Gambier, Adelaide și Fox Hill, fondate în anii 1800 de sclavii africani liberi. Satele pot fi vizitate de turiști, unde moștenirea culturală africană este încă vizibilă; Grădinile de Recreere se află situate pe o suprafață de aproximativ 44.000 mp, aici putând fi văzute, în cadrul celei mai mari colecții rare și exotice de palmieri din lume, aproximativ 170 de specii. Este unul dintre cele patru parcuri naționale existente pe New Providence.

Aici, trebuie amintit și cel mai mare eveniment cultural din insulele Bahamas. Junkanoo este un carnaval de stradă, ce are loc pe 26 decembrie și 1 ianuarie, și se desfășoară în special în Nassau. Grupurile junkanoo poartă costume spectaculoase din hârtie creponată și cântă muzică specifică, Junaknoo, combinată cu ritmuri africane, cu alămuri zgomotoase și talăngi.

Printre alte atracții turistice, conform site-ului turistik.ro, se numără plajele, dintre care cele mai frumoase sunt Cable Beach de pe insula New Providence, cele cu nisip alb de pe insula Paradise și nisipurile de culoare rozalie de pe insula Harbour. Mai poate fi vizitată insula Grand Bahama, cu stațiunile moderne Freport și Lucaya, dar și numeroase magazine, cluburi și cazinouri.

Parcul Național Lucaya adăpostește cel mai mare sistem carstic subacvatic din lume, iar în Grădinile Crângului pot fi admirate flori exotice, cascade și păsări colorate.

Bahamas_foto mici-5

Principalele insule din Bahamas:
Acklins și Insulele Crooked (populație: 412 locuitori),
Insulele Andros (8.180 locuitori). Andros este cea mai mare insulă a arhipelagului pe cea mai mare a treia barieră de corali a lumii. Este o destinație preferată de amatorii de scufundări subacvatice;
Insulele Berry (700 locuitori)
Insulele Bimini (1.600 locuitori). Insula preferată a scriitorului american Ernest Hemingway;
Cat Island (1.698 locuitori);
Eleuthera / Harbour Island (10.600 locuitori);
Exumas (4.000 locuitori);
Grand Bahama (50.000 locuitori). A doua cea mai mare insulă a arhipelagului, pe care se află Freeport, al doilea oraș important din Bahamas. Extrem de căutat de jucătorii de golf și amatorii de shopping;
Inagua (985 locuitori);
Long Island (254 locuitori);
New Providence Island (171.542 locuitori). Cazinourile și teatrele de cabaret sunt principalele atracții ale insulei;
San Salvador și Rum Cay (465 locuitori).

Bahamas_foto mici-19

Paradisiaca insula, Cave Cay – Bahamas a aparţinut magicianului David Coppefield. Insula dispune de infrastructura, o proprietate luxoasa aflata pe cel mai înalt punct al sau de unde se deschide o panorama de 360 de grade asupra zonei. Cave Cay este total autonoma din punct de vedere al electricităţii si apei potabile, dispune de plaja, un port privat si pista de aterizare.

Staţiunea Baha Mar din Bahamas este cel mai mare complex turistic si de agrement din zona Caraiabe. Costurile totale estimate la 3,4 miliarde USD sunt suportate de China; construcţia se va finaliza in 2014 si include hoteluri de lux, amenajări de infrastructura turistica si de agrement.

Bahamas_foto mici-12

Una din misterioasele “gauri albastre” este Dean‘s Blue Hole din Bahamas; adâncimea explorata este de 202 metri, fiind clasata pe locul al treilea după cele din Zacaton – Mexic (335 m) și Pozzo del Merro – Italia (392 m). Găurile albastre sunt rezultanta fenomenului de eroziune carstica.

Principalul eveniment al anului in Bahamas este Festivalul Junkanoo, manifestare asemănătoare lui Mardi Gras din New Orleans sau Festivalului din Rio de Janeiro. Petrecerea începe pe 26 decembrie si tine pana in prima zi a Noului An desfăşurându-se ca o competiţie de dans, muzica si costume.

Bahamas_foto mici-18

 

În apropierea localităţii Bluff Morgan din nord estul extrem al Insulei Andros, se afla o peşteră de care sunt legate o sumedenie de legende, despre comori ce ar fi fost ascunse acolo de temutul pirat Henry Morgan.

 

Bahamas se bucura de aproximativ 320 de zile însorite pe an; sezonul de vârf este cuprins intre lunile decembrie – aprilie când preturile la hoteluri sunt cele mai ridicate; apogeul sezonului turistic este de Crăciun si de Paste.

Bahamas_foto mici-20

In extra sezon multe hoteluri fac reduceri semnificative; desi poate fi vizitat in tot timpul anului, Bahamas este mai putin recomandat ca destinaţie în perioada cuprinsa între sfârşitul lunii iunie si mijlocul lunii noiembrie datorita furtunilor.

Iată multe motive pentru a scăpa de iernile grele din Europa pentru o perioadă.

Cetăţenii români posesori de paşapoarte simple, diplomatice sau de serviciu, pot călători în Bahamas fara viza pentru o perioada de pana la 3 luni (90 de zile) in decursul a 6 luni (180 de zile) de la data intrării in tara.

Bahamas_foto mici

 

 

 

 

 

Informații utile:
Aeroport: Nassau, Grand Bahama Island și Exuma (internaționale);
Afaceri: băncile sunt deschise între 9:00-17:00. Schimbul de cărți de vizite este uzual;
Îmbrăcăminte recomandată: ținute lejere mai tot timpul anului. Sunt necesare și haine de ploaie în timpul sezonului umed. Pentru amatorii de cazinouri ținuta de seară se impune. Atenție: ținutele de plajă nu sunt admise în orașe!
Moneda națională: Dolar Bahamas (B$). Cotația dolarului Bahamas este egală cu cea a dolarului american care este și el acceptat pentru tranzacții comerciale;
Vamă: persoanele peste 18 ani pot introduce în țară fară plata taxelor vamale: 200 de țigări, 40 de țigări de foi sau 454 de g de tutun, 1,136 litri de băuturi alcoolice, articole a căror valoare nu depășește 200 $B. Armele de foc și drogurile sunt interzise;
Economia: Bahamas este o națiune stabilă și dezvoltată, cu o economie dependentă de sectorul turistic și de cel al băncilor offshore, precum și din acordarea pavilioanelor maritime de complezență;
Rețeaua electrică: 110 V, 60 Hz, prize de tip american;
Condiții de intrare și ieșire din țară: consultați site-ul oficial al autorității naționale pentru turism care se află în josul acestei pagini;
Sănătate: serviciile medicale sunt de nivelul celor existente în Statele Unite. Sunt însă mai scumpe, de aceea încheierea unei asigurări de sănătate este indicată;
Sărbători legale: Anul Nou (1 ianuarie, Paștele (martie-aprilie), ziua muncii (iunie), ziua independenței (iulie), celebrarea lui Cristofor Columb (octombrie), Crăciunul (25-26 decembrie);
Limba oficială: engleza;
Religia: populaţie majoritar creștină, dar și baptiști, anglicani și reformați;
Securitate personala: în general, Bahamas este o țară liniștită. Deși criminalitatea există, ea se situează la un nivel acceptabil. Se înregistrează de cazuri de infracțiuni cu violență, dar în mod special în cartierele mărginașe din Freeport și Nassau, care nu sunt destinații obișnuite ale turiștilor;
Cumpărături: taxele de import au fost suspendate pentru multe produse, precum parfumurile, cristalurile, pielăria, bijuteriile, lenjeria, ceasurile, echipamentele foto, porțelanurile. Ca atare, Bahamas este și un paradis al împătimiților de shopping;
Taxe: bacșișul uzual este de 15% pentru, dar, în cele mai multe cazuri de taxe legate de turism, acestea sunt incluse în notele de plată;
Telecomunicaţii: apelurile internaționale din camerele de hotel poate fi extrem de scump. Cea mai economică variantă este cumpărarea și folosirea unei cartele în cabinele telefonice publice;
Transport: taxiul este mijlocul de transport cel mai comun în micile insule, mai ales că nu mai există decât câteva microbuze (Jitney) în Freeport și Nassau. Atenție: se circulă pe partea stângă!

Mai multe informații: http://www.bahamas.fr

Bahamas_foto mici-3

 

 

 

 

 

 

Nota:
1. Înainte de plecarea în străinătate va recomandam sa contactaţi ambasada statului in care efectuaţi călătoria, precum si ambasadele tarilor de tranzit, pentru obţinerea de informaţii suplimentare privind condiţiile particulare de intrare si şedere prevăzute de legislaţia locala.
In cazul destinaţiilor care necesita viza, asiguraţi-vă pentru obţinerea acesteia. Odată aplicat in paşaportul dumneavoastră colantul de viza, verificaţi cu atenţie perioada de şedere înscrisa.
2. Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetăţenilor romani care intenţionează sa rămână pentru o perioada îndelungată pe teritoriul acestui stat sa se adreseze misiunii diplomatice a României si sa îşi anunţe prezenta in regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi in situaţii de urgenta.

GhidEuropean va recomanda: Bahamas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.