Barbados

1024px-Flag_of_Barbados.svg
Numele oficial: Barbados ;
Forma scurtă: Barbados;
Codul de tara ISO: bd;
Ora oficială: UTC-4h;
Prefixul telefonic de țară: + 1246;
Capitala: Bridgetown (98.511 locuitori);
Alte oraşe: Speightstown  (3.634), Oistins (2.285), Bathsheba (1.765), Holetown  (1.350);
Forma de guvernământ: democrație parlamentară, stat în cadrul Commonwealth;
Localizare: arhipelag în Atlanticul de Nord, la nord-est de Venezuela;
Suprafaţa: 431 km²
Relief: în mare parte plat;
Climat: tropical, ploios în perioada iulie-noiembrie;

large_detailed_physical_and_tourist_map_of_barbados

Barbados este o destinație unică, o țară care îmbina arta de a trăi cu festivismul carnavalelor și distracțiile spumoase. Barbados este cea mai orientală insula din arhipelagul Antilelor, scăldată de ape limpezi. O țară a contrastelor, un teren propice pentru aventură, ideal pentru toți amatorii de sporturi nautice.

Pentru nisipul plajelor sale, auriu și fin, Barbados mai este supranumită si Coasta de Aur. Țărmurile spectaculoase sunt bătute de vânturi (alizee), care fac să danseze înalții cocotieri în cele mai spectaculoase moduri.

Istoria consemnează că primii locuitori au ajuns în Barbados din Venezuela cu 1500 de ani înainte de Hristos. Câteva sute de ani mai târziu pe pe insulă au ajuns triburile caraibilor, amerindieni cunoscuți pentru agresivitatea lor.

Barbados_foto mici-6

În 1536 insula a fost descoperită de portughezul Pedro Campos care a numit-o, conform legendei, „Os Barbados” („Bărboșii”) după rădăcinile aeriene ale copacilor Banyan care seamănă cu niște mustăți. Portughezii și-au continuat drumul lor spre Brazilia, nefiind interesați de această mică insulă, iar englezii au profitat în 1627, colonizând-o.

Pentru a exploata numeroasele plantații de tutun, bumbac și trestie de zahăr, englezii au „importat” forță de muncă din Africa până în 1806, când comerțul cu sclavi a fost interzis.

Barbados_foto mici-4

Încurajând ramuri noi, în special în domeniul agricol, Barbados a cunoscut o dezvoltare rapidă, intrând în Commonwealth și Națiunile Unite în 1966.

Din punct de vedere turistic, coasta vestică este propice sporturilor nautice, plajele fiind largi, iar apa limpede, de un albastru ireal. Coasta estică este bătută de vânturi, dar își păstrează frumusețea sălbatică, fiind mai puțin populată. Printre atracțiile turistice ale Barbados se numără și fortificațiile, vechile plantații, câteva muzee, distileriile de rom și fantasticele grădini publice cu flori multicolore.

Pentru amatorii de distracție și muzică live, St.Lawrence Gap este locul ideal, împânzit de o sumedenie de restaurante și cluburi de noapte.

Barbados_foto mici-5

Informații utile:
Aeroport: Grantley Adams International, situat la 13 km est de Bridgetown;
Afaceri: Programul băncilor și a autorităților publice este de luni până joi, 8:00-15:00 și vineri până la orele 17:00 ;
Îmbrăcăminte recomandată: este recomandată îmbrăcămintea din fibre naturale cum ar fi inul sau bumbacul. Barbados este cea mai uscată dintre insulele din zona Caraibilor, dar adesea ploile pot fi bogate cantitativ. Ca multe dintre țările din această zonă, conservatorismul britanic încă își face simțită influența, ținutele de plajă fiind considerate indecente în orașe. Nudismul este ilegal;
Moneda națională: dolarul Barbados (BBD);
Vamă: pot fi introduse în Barbados fără taxe vamale 200 de țigarete, 230 de grame de tutun sau 50 de țigări de foi și un litru de băuturi alcoolice;
Economia: Barbados are o economie bazată pe turism, afaceri, finanțe și agricultură;
Rețeaua electrică: 110 V, 50 Hz. Multe hoteluri oferă și varianta de 220V;
Condiții de intrare și ieșire din țară: consultați site-ul oficial al autorității naționale pentru turism care se află în josul acestei pagini;
Sănătate: în Barbados există un sistem sanitar de foarte bună calitate, dar, în multe privințe extrem de scump. Chiar și anumite hoteluri sunt dotate cu un cabinet medical și unul stomatologic. Insa in cazul in care este nevoie de medicină de urgență se recomandă deplasare la o clinică medicală cu taxiul, ambulanțele locale fiind cunoscute pentru lentoarea lor și echipamentele rudimentare;
Sărbători legale: Anul Nou (1 ianuarie), Vinerea sfântă (aprilie), Ziua Eroilor (aprilie), Ziua Muncii (mai), Ziua independenței (noiembrie), Crăciunul (25, 26 decembrie);
Limba oficială: engleza, precum și dialectul Bajan;
Religia: mai mult de 70% din locuitori sunt anglicani, dar mai există și metodiști, catolici reformați și evrei;
Securitate personala: Rata criminalității este extrem de mică. Totuși, vizitatorii sunt încurajați să-și ia minime măsuri de precauție, cu ar fi evitarea transportului sumelor importante de bani lichizi sau lăsarea obiectelor de valoare în camerele de hotel. În plus se recomandă un minim de vigilență după lăsarea serii în periferiile orașelor sau pe plaje;
Cumpărături: există numeroase magazine, inclusiv în incinta hotelurilor. Se pot cumpăra fără taxe: aparate foto, ceasuri, porțelanuri, sticlărie, țigarete, tutun, alcool și parfumuri.
Taxe: în restaurante bacșișurile (neincluse în nota de plată) sunt de 10-15%. În hoteluri bacșișurile sunt de 10% și nu trebuie să fiți surprinși dacă la plecare vă veți trezi cu un surplus la nota de plată, de ci atenție: întrebați la recepție care este regimul acestor taxe!
Telecomunicaţii: codul telefonic este 1 246 urmat de un grup de șapte cifre;
Transport: opțiunile de transport, de la automobil la autobuz sunt multiple și pentru toate gusturile. Barbados are un excelent sistem public de transport, deservind toate orașele insulei;

Barbados_foto mici-2

Mai multe informații: http://www.barbados.org sau http://www.visitbarbados.org
Nota:
1.    Înainte de plecarea în străinătate va recomandam sa contactaţi ambasada statului in care efectuaţi călătoria, precum si ambasadele tarilor de tranzit, pentru obţinerea de informaţii suplimentare privind condiţiile particulare de intrare si şedere prevăzute de legislaţia locala.
In cazul destinaţiilor care necesita viza, asiguraţi-vă pentru obţinerea acesteia. Odată aplicat in paşaportul dumneavoastră colantul de viza, verificaţi cu atenţie perioada de şedere înscrisa.
2.    Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetăţenilor romani care intenţionează sa rămână pentru o perioada îndelungată pe teritoriul acestui stat sa se adreseze misiunii diplomatice a României si sa îşi anunţe prezenta in regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi in situaţii de urgență.

GhidEuropean va recomanda: Barbados

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *