Bucuresti – Biserica Sf.Gheorghe Vechi

De la inceput, trebuie precizat ca vestita Cale a Mosilor nu incepe din Piata Sf.Gheorghe, asa cum multi dintre noi credem, ci strada Lipscani, astfel incat strada negustorilor de la Lipska (Leipzig), adica Lipscani, porneste din Cavafii Vechi, traverseaza B-dul I.C.Bratianu si isi continua traseul dincolo de Calea Victoriei pana in Splaiul Independentei. Astfel, Biserica ʺSf.Gheorghe Nouʺ se afla intre strazile Lipscani si Baniei.

Biserica-Sf_Gheorghe-Nou

Calea Mosilor isi incepe traseul din strada Baratiei, adica din spatele Magazinului Cocor si se intalneste cu str.Lipscani in dreptul Bisericii “Adormirea Maicii Domnului” – Sf.Filofteia”, langa fostul sediu al IDEB-ului.

Acum, ca le-am pus in ordine cat de cat, sa depistam Biserica ʺSf.Gheorghe Nouʺ, pe care o gasim intr-un gang, ascunsa de privirea calatorilor la jumatatea drumului dintre str. Baratiei si str. Sfanta Vineri. Daca nu esti atent, treci pe langa ea fara nicio problema. Imediat ce intri in acest gang fara nume, care arata ca o strada infundata, pe care sunt parcate automobile si sunt insirate case de locuit si chiar un sediu de firma, pe partea stanga gasim o biserica svelta, renovata atent.

În jurul anului 1575, Mitrea din Hotărani, mare Vistier, reconstruieşte biserica ce fusese ctitorită pe acel loc în 1492 de către Nedelcu din Balaci. In această perioadă, tradiţia ne spune că Mănăstirea ʺSf. Gheorghe Vechiʺ ar fi fost vreme de 30 de ani, scaunul Mitropoliei Ungro-Vlahiei. Biserica şi mănăstirea ard în 1718, dar sunt refăcute în de către Iamandi Dragul – starostele breslei blănarilor, ca urmaş al vechilor ctitori, boierii Bălăceni. Zdruncinată de cutremurele din 1802 şi 1838, este definitiv distrusă de către Focul cel Mare din 23 martie 1847 şi este refăcută de enoriaşi în frunte cu epitropul Marinciu Petrovici, şi redată cultului în 1849. Atunci a adoptat şi hramurile ʺSf. Mare Mucenic Minaʺ şi ʺSf. Cuvios Antonie cel Mareʺ, după ce a primit icoana făcătoare de minuni a Sf. Antonie (sec.XV) scăpată de la biserica Sf. Anton a Puşcăriei arsă şi ea la 1847. Biserica rezistă numai până în 1875 când fiind foarte şubredă, epitropia hotărăşte să o dărâme.

Reconstruirea bisericii – in forma in care care o vedem astazi – se face după planurile şi sub îngrijirea ing. Dumitru Poenaru;  constructor a fost Fritz Schiller, iar sculptor în lemn – Petre Babic. Lucrările se încheie în 1881, cu pictura, datorată pictorului profesor Gheorghe Pompilian. Iconostasul este din lemn de paltin sculptat în stil baroc ucrainean. Dealtfel, în acelaşi stil se încadrează şi biserica.

Lăcaşul a mai fost renovat în 1940 după cutremur, în 1964,  în 1985 când s-a spălat toată pictura. În 1998 a fost renovată în exterior.

Biserica Sf. Gheorghe Vechi adăposteşte din secolul XX, o parte din moaştele Sf. Mare Mucenic Gheorghe.

Acest material este proprietatea ghideuropean.ro și este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parțială a conținutului se poate face doar cu acordul scris al proprietarului.

Ghid European©2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.