Bucuresti – Biserica italiana

 

Dintr-o data, pe bulevardul Nicoleae Balcescu, impanzit de cladiri artdeco, apare o campanila italiana imbracata in caramida rosie.

Este Biserica Prea Sfântul Mântuitor – italiană, ridicată în 1916 și gândită inițial ca un lăcaș destinat exclusiv comunității catolice italiene din București, arhitecții Mario Stoppa și Giuseppe Tiraboschi adaptând sursele de inspiraţie italiene (Biserica Santa Maria delle Grazzie din Milano, construita în stil vechi lombard), pentru ca beneficiarii să regăsească aici atmosfera și spiritul unei biserici tradiționale din Italia.Biserica-Italiana

Cutremurele din anii 1940, 1977 și 1986 au afectat serios Biserica Italiană, ea fiind consolidată ulterior. De asemenea, cele două războaie mondiale și instaurarea regimul comunist au împiedicat buna desfăşurare a vieții parohiale, de la 8 martie 1951 și până în 1968, Biserica Italiana rămânând închisă, redeschiderea ei producându-se în urma tratativelor dintre Guvernul italian și cel comunist de la București.

2014.03iÎn momentul ridicării ansamblului Bisericii Italiene, contextul urban al zonei era total diferit față de cel de astăzi, neexistând niciuna din clădirile care o înconjoară atât de strâns acum. Practic, cele 3 componente ale ansamblului, biserica, campanila și școala care servea și casei parohiale erau libere, strada din față fiind mult mai îngustă.

 

Ea și-a dobândit aspectul actual abia în anii ’30, când bulevardul s-a lărgit și a fost mărginit de clădiri înalte, bănci și locuințe.

Acest material este proprietatea ghideuropean.ro și este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parțială a conținutului se poate face doar cu acordul scris al proprietarului.

GhidEuropean©2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.