Brazilia

Brazilia_foto mici (12 of 55)

Numele oficial: Republica Federativa do Brasil;
Forma scurtă: Brasil;
Forma internaţională: Federative Republic of Brazil;
Forma internaţionala scurtă: Brazil;
Codul de tara ISO: br;
Ora oficială: UTC – 6h;
Prefixul telefonic de țară: +55;
Capitala: Brasilia (2,1 milioane loc.);
Alte oraşe: Sao Paulo (11,3/20,8 milioane, pop.metropolitană), Rio de Janeiro (6,3/11,6 milioane), Belo Horizonte (2,5/5,2 milioane), Salvador (2,6/3,5 milioane), Fortaleza (2,5/3,6 milioane), Recife (1,5/3,7 milioane), Porto Alegre (1,5/4 milioane), Curitiba (1,8/3,2 milioane);
Forma de guvernământ: republică federativă;
Localizare: estul continentului sud-american, cu ieșire la Oceanul Atlantic;
Suprafaţa: 8,5 milioane km²;
Relief: dens împădurit în nordul țării (inclusiv bazinul fluviului Amazon), semiarid pe coasta de nord-est, muntos și deluros în sud-vest (incluzând Mato Grosso) și marin în est;
Climat: în cea mai mare parte, climarul este tropical, cu zone temperate restrânse în sud;

detailed_road_map_of_brazil_with_all_cities

Descriere:
Republica Federativă a Braziliei, cu o suprafață de 8.547.403 km pătrați și o populație de 203,6 milioane de locuitori (2015), potrivit worldpopulationreview.com, sărbătorește, la 7 septembrie, ziua națională, aniversând proclamarea independenței, în 1822.

Situată în partea de est a Americii de Sud, țara se învecinează cu Venezuela, Guyana, Surinam și Guyana Franceză la nord, Uruguay, la sud, Oceanul Atlantic, la est, Argentina, Paraguay, Bolivia și Peru la vest și Columbia la nord-vest.

Republica Federativă a Braziliei este o țară a contrastelor, bogată în plaje cu nisip alb, insule tropicale, metropole pline de freamăt și orașe coloniale cu un farmec aparte. Reprezentată în egală măsură atât de megalopolisul Rio de Janeiro, cât și de zonele sălbatice ale Amazonului, este unul dintre cei mai mari giganți economici din lume și adorată pentru profesioniștii în fotbal, producția de cafea și muzica specifică — samba și bossa nova. O parte din populație locuiește în zonele de pe coastă, iar viața se desfășoară pe plajă, atât pentru localnici, cât și pentru turiști.

Capitala Braziliei este orașul Brasilia, cu o populație de 2.207.718 de locuitori — 2015, potrivit worldpopulationreview.com. A fost construit între anii 1956 și 1960, iar lucrările au fost conduse de Lúcio Costa și de Oscar Niemeyer, fiind modelul sistematizării urbane moderne. Orașul văzut din aer are forma unui avion; unele părți ale sale se individualizează în zone funcționale (clădiri de locuit, bănci, hoteluri, ambasade, spitale), clădirile, parcurile, bisericile fiind toate creațiile arhitecturii moderne ale anilor ?60. În Brasilia, se găsește Parlamentul țării, tot aici își au sediul numeroase companii braziliene, orașul fiind un centru comercial important, potrivit tap-portugal.ro.

Brazilia_foto mici (2 of 40)

În ceea ce privește bucătăria braziliană, ea diferă potrivit geografiei și culturii. Deși există câteva feluri originare unice, multe feluri de mâncare au fost aduse de imigranții care le-au adaptat la gusturile locale, de-a lungul generațiilor. Felul național brazilian este feijoada, o tocană consistentă făcută din fasole și carne de porc. Se servește cu varză și felii de portocală, potrivit turistik.ro. Alte specialități naționale sunt moqueca (tocană de pește), vatapa (creveți, ulei de pește, lapte din nucă de cocos, pâine și orez), caruru (creveți, ceapă și ardei) și churrasco (bucăți de carne pe grătar, cu făină de manioc). Băutura spirtoasă locală se numește cachaca și este făcută din trestie de zahăr. Din cachaca cu gheață și lâmâie se face un cocktail numit caipirinha, care este băutura națională a Braziliei.

Brazilia_foto mici (9 of 40)

Oraşe si monumente de vizitat:
În afară de capitala Brasilia, principalele orașe sunt: Rio de Janeiro, Sao Paulo, Belo Horizonte, Natal. Între atracțiile țării se numără: celebra statuie Iisus Mântuitorul, aflată în Rio de Janeiro, situată în vârful muntelui Corcovado; Palacio de Alvorada, clădire renumită pentru coloanele albe de marmură și pentru grădinile de dimensiuni impresionante; rețeaua de cascade Iguacu, una din cele mai impresionante minuni ale naturii; fluviul Amazon; Carnavalul de la Rio; Pantanal, cel mai întins ținut mlăștinos din lume; arhipelagul Fernando de Noronha; Teatro Amazonas, o clădire aflată în Manaus, în inima pădurii tropicale; orașul Ouro Preto (”aurul negru”); centrul istoric din orașul colonial Olinda; Palatul Itamaraty, cunoscut și ca Palatul Arcurilor, ce adăpostește o colecție impresionantă de opere de artă și antichități; Congresul Național, Palatul Justiției, Palacio do Planalto; Turnul de Televiziune, ce oferă o priveliște superbă asupra orașului.

Brazilia_foto mici (4 of 55)

Natura:
Republica Federativă a Braziliei are un relief cu altitudini moderate, format din trei mari unități: câmpia Amazonului sau Amazonia în vest, Podișul Guyanelor în nord și Podișul Brazilian în sud-est, acoperit de păduri uscate (cerrados) și stepă (caatinga). Acest podiș coboară lin către nord, spre câmpia Amazonului, iar în sud-est atinge cele mai mari înălțimi, culminând cu lanțurile muntoase Serra do Mar, Serra da Mantiqueira, Serra do Caparao, Serra Itatiaia, Serra dos Orgaos. În sud și sud-vest, Podișul Brazilian se prelungește cu Podișul Rio Grande do Sul, iar la vest se mărginește cu podișul Matto Grosso. Rețeaua hidrografică, foarte bogată, este dominată de fluviul Amazon, unul din cele mai mari din lume, atât sub raportul lungimii, cât și ca întindere a bazinului hidrografic și ca debit. Alte fluvii importante de pe teritoriul țării sunt: Sao Francisco și Parana.

Alegerea momentului potrivit:
Brazilia este o țară cu o climă, în mare parte, tropicală, dar există și regiuni care fac excepție. Pentru regiunea Salvador de Bahia și nord-estul țării, septembrie-noiembrie și aprilie-iunie sunt intervalele indicate pentru a călători. Pentru Rio și sudul țării sunt recomandate intervalele aprilie-mai și octombrie-noiembrie. Pentru regiunea amazoniană iulie-noiembrie este socotită o perioadă optimă, aprilie, mai și iunie fiind extrem de ploioase.

Brazilia_foto mici (14 of 55)

Temperaturi (medie si/noapte, in °C):
Belem (nord): ianuarie 31/22, aprilie 31/23, iulie 31/22, octombrie 32/22;)
Rio de Janiero (est): ianuarie 30/23, aprilie 27/21, iunie 25/18, octombrie 26/20.
Apa mării: 25°C;

Festivaluri/Tradiţii:

– carnavaluri la Rio, Salvador de Bahia, foclor muzical (samba, forro);

Brazilia_foto mici (19 of 55)

Condiţii de intrare şi regim de şedere:
Cetăţenii români care doresc să călătorească în Brazilia nu au nevoie de viză de intrare. Perioada legală de şedere este de 90 de zile. Nu este nevoie de viză de tranzit.

Pe teritoriul brazilian se poate solicita Poliţiei Federale prelungirea dreptului de şedere iniţial de 90 de zile cu încă o perioadă egală fără însă a depăşii dreptul de şedere total de 180 de zile într-un an, calculat de la prima intrare în Brazilia.

Cetăţenii români care doresc sa rămână în Brazilia pentru o perioadă mai mare de 90 de zile, pentru angajare sau pentru studii, trebuie să obţină în prealabil viză de intrare corespunzătoare.

Detalii suplimentare privind şederea pe teritoriul acestui stat pot fi obţinute de la:
Ambasada Republicii Federative a Braziliei la Bucureşti

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federative Brazilia (http://www.mre.gov.br/)
Ministerul Justiţiei al Republicii Federative Brazilia (http://www.justica.gov.br/)

Dacă doriţi să călătoriţi în scop turistic, folosiţi numai operatori acreditaţi şi nu vă îndepărtaţi de grupul turistic!

Brazilia_foto mici (54 of 55)

De asemenea, vă atenţionăm că, la orice ieşire din ţară, este important să vă asiguraţi că aveti în paşaport ştampila aferentă, în caz contrar, zilele trecute de la ieşirea ilegală din Brazilia fiind contabilizate ca zile petrecute pe teritoriul brazilian. O atenţie sporită trebuie acordată trecerii frontierei dintre Brazilia şi Argentina, respectiv, dintre Brazilia şi Paraguay în zona Cascadei Iguazu, practica operatorilor turistici din regiune (inclusiv a mijloacelor de transport în comun) fiind să evite oprirea la graniţă pentru înregistrarea ieşirii de pe teritoriul brazilian. Vă recomandăm ca, aflaţi într-o asemenea situaţie, să informaţi de la urcarea în mijlocul de transport asupra necesităţii efectuării unei opriri la graniţă, în caz contrar urmând a suporta consecinţele părăsirii în mod ilegal a teritoriului brazilian (acestea incluzând amenzi şi interdicţia reintrării/staţionării pe teritoriul brazilian).

Cetăţenilor români care călătoresc în Brazilia li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile braziliene şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro) și a Ambasadei României la Brasilia (brasilia.mae.ro).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste
Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Brazilia nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.

Deşi pe teritoriul brazilian operează o serie de reţele teroriste, riscul unor atacuri teroriste interne este scăzut.

Brazilia_foto mici (50 of 55)

Siguranţă şi criminalitate
Principalul factor de risc în această ţară este nivelul extrem de ridicat al criminalităţii, nivel care o situează pe locul 4 mondial. Criminalitatea este cu precădere caracteristică oraşelor mari, Sao Paulo şi Rio prezentând un grad crescut de risc. Rata cea mai crescută a criminalităţii se înregistrează în Bahia cu 5.440 víctime în 2013 (36,1 de morți la 100.000 de locuitori), urmat de Alagoa și Ceara. Rio de Janeiro şi Sao Paulo sunt, de asemenea, profund afectate de acest fenomen. Tipurile de infracţiuni frecvente sunt furturile, înşelăciunile, tâlhăriile, traficul de fiinţe umane, traficul de droguri, turiştii fiind în mod special predispuşi a le cădea victime. Actele criminale comise în Brazilia sunt cu 1,6 mai multe față de cele comise în Mexic (30.632 victime) și de 5 ori mai multe față de cele din Irak (9.742, potrivit ”ONG Iraq Body Count”). În acest clasament, Brazilia ocupă cel de al patrulea loc în lume, după SUA, Rusia și China.

Brazilia_foto mici (55 of 55)

În Rio de Janeiro, crima organizată este controlată de reţele de traficanţi de droguri care operează, mai ales, în cartierele sărace (cunoscute ca favelas). Armele de foc sunt folosite frecvent în luptele dintre forţele de ordine şi traficanţii de droguri care controlează favelele. De asemenea, membrii forţelor de ordine sunt deseori ţinta unor atacuri. Din această perspectivă, menţionăm că forțele de ordine din Brazilia au omorât în ultimii cinci ani 11.197 de persoane. În această perioadă au fost uciși 490 de polițiști.

Furturile de vehicule sunt cele mai frecvente în São Paulo, 228.000 în 2013 (o medie de 26 de cazuri înregistrate la oră), cu 13% mai mult față de 2012.

Din această perspectivă, recomandăm:
Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini. Pentru deplasări pe distanţe reduse (pentru cumparaturi, vizitarea unor obiective turistice, restaurante, plaja, etc) este, de cele mai multe ori, sufiecient să aveţi la dvs. o copie a paşaportului şi o cantitate limitată de bani.

Brazilia_foto mici (38 of 55)

Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.

În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.

Păstrați toate chitanțele și facturile produselor cumpărate și nu uitați că impozitele nu sunt specificate în acestea.

Când ieșiți din hotel, solicitați telefonul și adresa acestuia.

Folosiți doar taxi-urile autorizate de la și spre aeroport.

În cazul în care sunteţi victima unei agresiuni, este bine să nu ripostaţi deoarece s-au înregistrat numeroase cazuri în care agresorii au avut arme asupra lor.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei civile, militare şi/sau federale, în special.

Numărul de contact pentru Poliţia Civilă – biroul pentru turişti din Rio de Janeiro este (21) 2332 2924, persoanele care operează în cadrul acestui birou vorbind o serie de limbi străine, inclusiv engleza, franceză, spaniolă, germană.

În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât biroului local de poliţie civilă sau federală, cât şi a celui mai apropiat oficiu consular (respectiv a Consulatului General de la Rio de Janeiro sau a Secţiei consulare a Ambasadei României la Brasilia).

Brazilia_foto mici (15 of 55)

În cazul unor incidente grave care necesită intervenţia imediată a autorităţilor braziliene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:
Poliţia rutieră federală: 191
Poliția rutieră statală: 198
Politia militară: 190
Poliţia rutieră: 1527
Salvare: 192
Pompieri: 193
Informaţii: 102
Apărarea civilă: 199
Centrul de asistență a femeilor: 180
Drepturile Omului: 100

Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală după ce aţi acordat primul ajutor.

Riscuri naturale
În timpul sezonului ploios (perioada octombrie-aprilie) există riscul unor inundaţii, cu precădere în statul Rio de Janeiro şi în zona statelor Amazonas şi Acre. Inundaţii se pot produce pe întreg teritoriul brazilian, cantitatea mare de precipitaţii din sezonul ploios putând ajunge la un nivel care să producă daune materiale în doar câteva ore.

Brazilia_foto mici (54 of 55)
Traficul de droguri

Traficul de droguri este pedepsit în Brazilia cu privarea de libertate, forţele de ordine braziliene şi poliţia aeroportuară fiind specializate în depistarea traficanţilor. Din acest motiv, vă sugerăm să evitaţi asumarea unor bagaje care nu vă aparţin precum şi a cadourilor provenite din partea unor persoane necunoscute şi care ar putea constitui un mijloc de transport al drogurilor (statuete, obiecte electronice şi electrocasnice, cutii, etc).

Sistemul medical
Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!
Totodată se recomandă vaccinarea împotriva febrei galbene şi malariei în special pentru următoarele zone: Acre, Amapa, Amazon, Bahia, Brasilia, Goias, Maranhao, Mato Grosso, Mato Grosso do Sul, Minas Gerais, Para, Rondonia, Roraima, Sao Paulo și Tocatins.

Dacă călătoriți în Amazon și Pantanal (Mato Grosso) se recomandă vaccinarea împotriva malariei.

Vă recomandăm să vă luați propriile medicamente cu dumneavoatră, întrucât este dificil să le cumpărați în Brazilia fără prescripție medicală.

Lista spitalelor publice şi private din teritoriul brazilian poate fi accesată pe site-ul www.telelistas.net.

Anual în statul Rio de Janeiro se emit alerte privind declanşarea epidemiei de febră dengue hemoragică.

În cazul apariţiei simptomelor clasice ale acestei boli, persoana în cauză trebuie să se prezinte imediat la punctul medical cel mai apropiat. Simptomele sunt: febră, dureri ale corpului, în principal ale articulaţiilor, dureri de cap, pot apărea pete roşii pe corp şi, în unele cazuri hemoragii, cea mai comună fiind la nivelul gingiilor.

În anumite zone ale ţării (în special în zone de nord) s-au înregistrat cazuri de febră galbenă şi malarie.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Brazilia_foto mici (13 of 55)

Hotel
Intrarea la hotel (check in), de obicei, se face la orele 14 sau 16 și ieșirea (check out) la orele 12. Taxa pentru vizionarea canalelor tv (pay canal) este de regulă foarte mare. Folosirea telefonului din camera este încasată separat. Solicitați folosirea seifului hotelului pentru bani, obiecte de valoare și documente de călătorie. Verificați și voltajul aplicat în hotel și luați adaptoare pentru aparatele electrice.

Condiţii privind traficul auto
Circulaţia auto
Circulaţia auto se face pe partea dreapta a drumului.
Regulile de circulaţie aplicabile: prioritatea de dreapta şi conform semnelor de circulaţie recunoscute pe plan internaţional. Amenzile sunt foarte mari.

Starea drumurilor
– Starea generală a autostrăzilor este bună.
– Drumurile naţionale sunt într-o stare precară.
– Centura de siguranţă
– Centura de siguranţă este obligatorie.
– Limitele de viteză admise
– Limita maximă de viteză este de 100 Km/oră, marcat corespunzător prin indicatoare (sistem de radar electronic).
– În oraşe, limita de viteză variază pe anumite porţiuni între 20 Km/h şi 80km/h în ocnformitate cu marcajele corespunzătoare.

Parcarea
– Parcarea se poate face în locuri special amenajate.
– Permisul de conducere
– Este recunoscut permisul de conducere auto românesc.

Utilizarea cărţilor de credit
Cărţile de credit internaţionale sunt recunoscute. Cecurile de călătorie (traveller’s checks) sunt sigure și acceptate, dar pentru a fi schimbate aveți nevoie de pașaport sau copia acestuia.

Este recomandat însă ca plata serviciilor şi operaţiunilor financiare uzuale să se facă în numerar, în moneda locală. Nu țineți toți banii într-un singur loc. Este recomandat să schimbați și cantități mici în monedă locală la aeroport pentru plata taxiului sau alte cheltuieli.

Atragem atenţia asupra deselor atacuri armate realizate la ieşirea din bănci sau la retragerea banilor de la casele de bani.

Brazilia_foto mici (37 of 55)

Aeroport
Reconfirmați biletul dus-întors cu cel puțin 24 de ore înainte de efectuarea călătoriei. Sosirea la aeroport se face cu cel puțin 2 ore înainte de îmbarcare. Pentru bunurile cumpărate în Brazilia, dar produse în afara ei (aparate de fotografiat sau calculatoare), vă recomandăm să aveți chitanțele sau facturile aferente.

Nu lăsați niciodată bagajele nesupravegheate. Nu acceptați bagaje de la alte persoane.

Reglementări vamale
Este interzisă scoaterea din ţară a animalelor şi plantelor specifice faunei şi florei locale.
La intrarea în ţară, autorităţile locale pun la dispoziţia străinilor informaţii cu privire la regulile vamale.

Regimul animalelor de companie
Pentru a putea călători cu un animal de companie, în Brazilia este necesară contactarea autorităţilor braziliene în vederea obţinerii informaţiilor şi îndeplinirii formalităţilor necesare.

Pentru scoaterea din Brazilia a animalelor de companie există diverse firme pe plan local care vă pot acorda sprijinul şi a îndeplinii pentru dumneavoastră formalităţile necesare.

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea noastră, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

GhidEuropean va recomanda: Brazilia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.