Bucuresti – Arcul de triumf


Povestea arcului de triumf ca simbol este o poveste veche, de cand lumea. Mai precis, din epoca romana, unde victoriile trebuiau celebrate printr-o defilare a armatelor  pe sub un arc care sa cinsteasca eroii din lupta.arcul-de-triumf02

Actualul monument cu o singură deschidere, înalt de 27 de metri, comemorează victoria armatelor române din Primul Război Mondial și a fost ridicat în perioada 1921-1922. Machetele au fost realizate de mari artiști plastici, iar la cioplirea marmurei de Rușchița din care este construit arcul, au lucrat zece sculptori aduși din Italia.

Arcul de Triumf nu reprezenta primul monument de acest gen ridicat la București. Câteva construcții provizorii s-au realizat pentru a celebra Independența (1878), jubileul a 40 de ani de domnie a Regelui  Carol I (1906) și revenirea familiei regale din exilul de la Iași (1918). Ultimul arc, cel ridicat în 1918 nu a rezistat nici măcar intemperiilor, astfel încât s-a luat hotărârea, în 1920, de a se construi un arc de triumf permanent.

Dupa ce s-a incercat o varianta ieftina, placata cu basoreliefuri din ipsos (din lipsa fondurilor), care nu au rezistat timpului si intemperiilor, s-a decis inlocuirea acestora cu placi din piatra, o pleiada de artisti lucrand la remodelarea monumentului: Constantin Baraschi, Alexandru Călinescu, Mac Constantinescu, Ion Jalea, Dimitrie Paciurea și Costin Petrescu, toți nume cunoscute în perioada interbelică.

Bucuresti_Arcul de Triumf panorama

Populația, și cu precădere numeroasele asociații și societăți ale foștilor combatanți din primul război mondial, au contribuit cu peste 7 milioane de lei la edificarea Arcului de Triumf, răspunzând cu promptitudine subscripțiilor lansate în cursul anului 1935 de Ministerul Apărării Naționale. Odată adunate sumele necesare, anul 1936 a fost consacrat integral definitivării monumentului, care a fost construit după modelul marelui Arc de Triumf de la Paris. Forma sa este aceea a unui paralelipiped, având o temelie de 25 × 11,5 m și o înălțime de 27 m.

După venirea la putere a comuniștilor în România, Arcul de Triumf a fost „mutilat” prin scoaterea de pe părțile laterale a celor două texte ale proclamațiilor Regelui  Ferdinand către țară, cu ocazia intrării României în războiul de întregire și cu prilejul încoronării de la Alba Iulia din 1922. De asemenea, au fost scoase de pe frontispiciul fațadei sudice efigiile Regelui  Ferdinand Întregitorul, și ale reginei Maria, realizate de sculptorul Alexandru Călinescu, și au fost distruse, fiind substituite de două mari flori din piatră. După 1989, florile din piatră au fost date jos, și au fost montate două medalioane din bronz, ce înfățișează chipurile Regelui  Ferdinand și al reginei Maria, înlocuindu-le pe cele originale, dar inscripțiile de pe panourile laterale au rămas tot martelate.

Intre 2016-2017 Arcul de Triumf s-a aflat intr-un proces de restaurare.

Acest material este proprietatea ghideuropean.ro și este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parțială a conținutului se poate face doar cu acordul scris al proprietarului.

GhidEuropean©2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.