Bucuresti – Piata Romana

Piata Romana nu are nimic roman in structura sa arhitectonica in afara de sistematizarea sa in forma circulara, specifica pietelor din orasele Imperiului Roman.

Piata Romana

La un moment dat, in periplul sau prin Bucuresti, aici s-a oprit lupoaica si cei doi intemeietori ai Romei, Romulus si Remus. Atunci, pentru cativa ani, piata avea un element care o lega de capitala celui mai mare imperiu din istorie. In rest, cladiri eclectice, un bloc saizecist (vestitul ʺla coloaneʺ), cateva case mai mici sau mai mari din perioada interbelica si, cel mai important, accesul pe directiile sud-nord si est-vest pe bulevardele Lascar Catargiu si Dacia. 

Casa Petrascu

Doua cladiri se disting in Piața Romană, prima, o casa destul de masiva la intrarea pe strada Caderea Bastiliei, care astazi adaposteste la parter Libraria Bastilia. Este Casa Gheorghe Petrașcu, care a aparținut pictorului, autor, printre altele, al unor peisaje de mare valoare, dar și un mare îndrăgostit de Veneția. Casa a fost construită în 1913 după planurile arhitectului Spiridon Cegăneanu, un discipol al marelui arhitect Ion Mincu. De fapt, pe acel teren s-au construit trei case, cu trei intrări diferite, dar reunite în același corp, pentru cei trei frați, Nicolae, Gheorghe și Constantin Petrașcu. Partea în care s-a aflat atelierul pictorului se află pe strada Căderea Bastiliei.

Piata Romana00

Tot în Piața Romană se înalță vechea clădirea a Academiei de Studii Economice, aripa Ion N. Angelescu. Legat de această clădire o istorie aparte o are bila din vârful cupolei, care face parte din „folclorul” studențesc. Inițial o astfel de bilă a fost și pe clădirea Universității București, și despre aceasta se spunea că nu era o bilă oarecare, ci una care va cădea atunci când prima virgină avea să fie licențiată. Bila a fost și punctul de pornire pentru frescele din sala de lectură a ASE-ului, realizate de pictorul Sabin Balașa.

Acest material este proprietatea ghideuropean.ro și este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parțială a conținutului se poate face doar cu acordul scris al proprietarului.

GhidEuropean©2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.