Bucuresti – Biserica Casin

Dupa Primul Razboi Mondial, in partea de nord a orasului se decide construirea unui nou cartier de locuit, denumit Parcul Domeniilor. Era vorba despre o suprafata de 7 hectare din Mosia Herastrau, parcelata pe baza unui plan intocmit de inginerul Grigore Popescu. Loturile au fost vandute in special catre functionarii Ministerului Domeniilor, de unde a si venit denumirea noului cartier.

Dupa terminarea constructiilor și mutaBiserica Casin3rea noilor proprietari in cartier, aceștia s-au plans ca singurul lacaș sfant din cartier era mica capela din curtea Leaganului Sfanta Ecaterina, construit și patronat de Regina Elisabeta, incepand cu anul 1900. Deși formulata prin 1920, cererea locuitorilor cartierului și-a gasit ecoul la Patriarhia Romana abia in 1935, cand s-a și format un consiliu parohial.

La staruinta preotului paroh Dumitru I. Manta, fondurile s-au obtinut mai ales din donatii importante de la Ministerul Agriculturii și Domeniilor, iar terenul a venit de la Primaria Capitalei. Mai multe proiecte s-au luat in seama, dar atentia a fost atrasa de schitele arhitectului D.Ionescu-Berechet, arhitect-sef al Patriarhiei Romane.Biserica-Casin01

Piatra de temelie a fost pusa la 23 august 1935, iar lucrarile au fost finalizate la 15 noiembrie 1938. Finisajele nu au putut fi terminate decat dupa razboi, adica prin 1946-1956. Biserica, cu un plan in forma de cruce, avand o lungime de 42 de metri, o latime de 29 de metri și o inaltime de 50 de metri la nivelul cel mai de sus al turlei, este una dintre cele mai vaste din București.

Biserica-Casin02

Intre anii 1956-1960, Biserica Casin a fost inchisa, de catre autoritatile comuniste, arhiva a fost confiscata, iar preotul Dumitru Manta a fost trimis in inchisoare. In anul 1960, biserica a fost redeschisa, prin stradaniile preotului paroh Alexandru Ionescu, vicar-administrative eparhial al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

Peretele din spatele pridvorului este placat cu marmura si ornamentat cu icoane in mozaic, in partea superioara. Usile de intrare au basoreliefuri turnate in bronz, reprezentand pe Sfintii Petru si Pavel si pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.

Intre anii 1962-1977 s-au executat lambriurile de marmura, cafasul si icoanele din mozaic de pe catapeteasma si murale, de catre profesorii Iosif Vass si Gheorghe Raducanu. Mozaicurile din Biserica Casin sunt primele din tara noastra care au fost realizate in intregime din sticla de Murano.

©2017 – GhidEuropean – cel mai bun ghid de calatorie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.