Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

A fost construita intre anii 1908-1910, pentru a servi ca Observator Astronomic al Societații Astronomice Romane „Camille Flammarion”, societate inființata de catre Victor Anestin. Observatorul „a fost dotat cu o luneta Zeiss de 150 mm diametru și distanța focala de 2,7 metri. Luneta era a treia ca marime din țara la data aceea”.

Dupa decesul amiralului Vasile Urseanu (1926), „luneta a fost demontata și depozitata in subsolul cladirii, astfel ca activitatea astronomica a grupului a incetat,”[1]iar vaduva sa, Ioana Urseanu, a donat imobilul primariei București contra unei rente viagere.

Casa-Amiral-Vasile-Urseanu00

 

Primaria a decis sa gazduiasca in cladire Pinacoteca București, o colecție de picturi inființata la 1 iunie 1933, prin decret regal, de regele Carol al II-lea al Romaniei.

Pinacoteca municipiului București a fost adapostita temporar in spațiul Observatorului Astronomic.

 

Casa-Amiral-Vasile-Urseanu

In 1941, dupa moartea Ioanei Urseanu, in holul cladirii care adapostea pinacoteca a fost dezvelita o placa comemorativa, care cinstește memoria ctitorilor pinacotecii municipiului București, viceamiral Vasile Urseanu și Ioana Urseanu, prin urmatoarele cuvinte: „Dupa o viața de munca și credința au daruit acest lacaș ca sa fie adapost de arta și prilej de inalțare sufleteasca”.

In 1949 cele mai valoroase tablouri ale Pinacotecii au fost preluate de Galeria Naționala, cele ramase formand Muzeul de Arta a Municipiului București care a fuzionat cu Muzeul de Istorie al Bucureștiului, iar in cladire s-a inființat Muzeul Științelor Experimentale, inaugurat la 1 Mai 1950, in care s-a redat cladirii menirea inițiala, aceea de Observator Astronomic. Astazi Observatorul ține de Muzeul Municipiului București și este deschis publicului. Cladirea in care se afla este monument istoric (cod LMI B-II-m-B-18332).

Casa-Amiral-Vasile-Urseanu_propunere reabilitare

In fiecare seara cu cer senin, observatorul este deschis publicului care poate vedea Luna, planetele și alte obiecte cerești, stele duble, roiuri stelare, și chiar galaxii.

Vizitatorii observatorului pot beneficia de:
– observarea astrelor prin lunetele de pe terasa observatorului;
– informații de specialitate din partea personalului observatorului;
– explicații generale, răspunsuri la întrebări
– explicații date pe calculator;
– explicații la luneta din cupolă;

Casa Amiral Vasile Urseanu © GhidEuropean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.