Castelul din Mediesu Aurit

biserici-fortificate_slide-cu-scris

Ruina unui splendid castel renascentist din centrul comunei sătmărene Medieșu Aurit mai amintește astăzi de importanța așezării din evul mediu. Castelul Lonyai, realizat în cel mai pur stil renascentist, avea cândva o sală de dans cu acoperiș poleit în aur, iar astăzi a ajuns o ruină, cu o situație juridică încă neclarificată. Impunătorul castel a fost incendiat în anul 1945 și de atunci a fost lăsat în paragină. Ba mai mult, localnicii și-au făcut case din cărămizile castelului.

Teritoriul pe care se află astăzi comuna Medieșu Aurit are o importanță deosebită pentru istorici, după ce au fost descoperite peste 200 de cuptoare dacice de făcut vase din lut. Recent, au mai fost descoperite peste 50 de cuptoare de redus minereu din sec. II — III, semn că pe lângă un mare centru ceramic era și un foarte mare centru metalurgic.

014_0003

O perioadă înfloritoare a fost în Evul Mediu și la Medieșu Aurit. Ca și în vestul Europei sau în alte zone unde se construiau castele, la Medieșu Aurit a fost ridicată o construcție ce avea să sclipească secole și să fie amintită inclusiv în arhiva de la Vatican.

Dacă unele aspecte din trecutul castelului încă nu au fost clarificate, cert este că a fost construit în 1630 de Sigismund Lonyai, informație care este inscripționată pe fațada ce se mai păstrează și astăzi: “În anul domnului 1630 marele Sigismund de Lonia comitele comitatului Crasnei a ridicat din temelii“.

Clădirea avea patru aripi dispuse în jurul unei curți centrale, fiecare turn-bastion fiind de tip italian. Elementele de fortificație erau alcătuite dintr-un șanț, vizibil încă, și un pod mobil. Servitorii, bucătăria și depozitele erau la parter, în vreme ce primul etaj era destinat stăpânilor. Ancadramentele ferestrelor erau prevăzute cu timpan decorat cu frunze și vrejuri. La intrarea în castel era blazonul familiei Lonyai, furat după Revoluția din 1989.

După moartea lui Sigismund Lonyai, proprietara castelului rămâne fiica sa Anna. Ea a pornit într-o acțiune împotriva curuților din zonă, care au atacat garnizoana germană din cetatea Satu Mare, a fost descoperită și întreaga avere ajunge în administrarea Cămării Regale. Ulterior, castelul a fost cumpărat de familia Wesselenyi, după care a ajuns la familia Teleki, iar în 1920 regele Carol al II-lea a cumpărat castelul. În 1944, castelul a fost folosit ca spital militar, iar în timpul retragerii armatei germane a fost incendiat și lăsat în paragină până anul trecut, când primăria a amenajat parcul, a montat un sistem de iluminat și l-a readus oarecum în centrul atenției.

mediesulaurit4

Crăpăturile din ziduri și cărămizile afectate de intemperii arată chinurile prin care a trecut renumitul castel. Nici localnicii nu au fost foarte prietenoși, probabil marcați de tensiunile interetnice dintre români și maghiari din anii tulburi ai războiului, astfel că mulți dintre ei și-au făcut case folosind cărămizile din castel. O bună parte din castel a fost descompletată cărămidă cu cărămidă de mâna oamenilor, care și-au construit case.

De abia în urmă cu un an castelul a fost în atenția administrației locale. După Revoluție nu a mai fost îngrijit, vegetația “s-a sălbăticit” și a acoperit castelul, care de abia mai putea fi văzut. Acum și-a recăpătat oarecum puțin din strălucire, dar privit ca o ruină.

castel-500x335

Deocamdată nu se poate vorbi nici măcar despre lucrări de conservare, deoarece situația juridică nu este clarificată, castelul fiind revendicat în natură de urmașii Casei Regale.

Soarta castelului se află din nou la un moment de răscruce. Nu se știe ce se va întâmpla dacă va fi retrocedat, însă cu siguranță, unele săpături arheologice și o cercetare mai amănunțită a împrejurimilor ar aduce mai multe surprize, ar face mai multă lumină în trecutul castelului.

Cert este că istoria castelului nu mai poate fi schimbată. Totuși, există speranța că, dacă a rezistat vreme de aproape patru secole, cu o viziune modernă și o investiție pe măsură ar mai putea povesti încă pe atât despre trecutul glorios al acestei zone.

Castelul din Mediesu Aurit @ GhidEuropean.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.