Cât costă să dormi atârnat de stânci în Valea Sacră din Peru

Urcarea pe coardă în munții din Valea Sacra, din Anzii peruvieni, este doar jumătate din distracția unei astfel de călătorii. Adevărata aventură vine la lăsarea nopții, atunci când trebuie să dormi suspendat la 400 m deasupra văii adânci. O adevărată aventură!

Suspendate la 400m deasupra Văii Sacre, lângă Cusco, Peru, capsulele transparente Skylodge oferă priveliști de neuitat (foto: Splash News / Corbis). Accesul la aceste capsule se face, evident, pe versantul vertical în care sunt ancorate acestea, pe 400 de trepte din piloni de oțel înfipți în stâncă.

La prima cabană suspendată, cățărătorii cu experiență, pot ajunge în aproximativ două ore. Traseul poartă numele de Via Ferrata (Drumul de Fier), și vine de la un stil de cățărare din Alpii italieni. Alpinistul se ajută cu picioarele de „treptele”din oțel, iar cu brațele de un cablu fixat în stâncă la intervale strategice.

Pe orizontală, alpinistul pășește pe așa-numitul „pod suspendat”, de fapt două corzi paralele din oțel prinse cu niște pitoni puternic ancorați. Cu cât urcă mai mult temerarul alpinist descoperă că pereții văii se deschid, descoperindu-i comorile, inclusiv un șir de ruine pierdute printre arbuști. Pe versantul din stâncă poți zări, din loc în loc, rare orhidee și mușchi care cresc în locuri umbroase.

“Skylodge” este primul proiect de acest gen din lume, situat în drum spre una dintre cele mai vizitate situri arheologice din lume: Machu Picchu. Fiecare din cele trei capsule octogonale este fabricată din policarbonat, fixat în profile din aluminiu aerospațial. În interior se află mese retractabile și paturi comode (două single și unul dublu). Separat, există un spațiu care dispune de o chiuvetă cu apă curentă, un pisoar și o toaletă ecologică.  (un vas normal de porțelan cu o pungă de plastic anormală și un sistem de jgheaburi). Nu există duș, dar pentru scopul escaladei până aici este suficient de luxos.

Skylodge este un proiect unic care a fost posibil într-o țară ca Peru, datorită mediului înconjurător și a priveliștilor ce se desfăşoară în Valea Sacră. Managerul de proiect Ario Ferri inspectează regulat instalațiile pentru a se asigura că vizitatorii sunt în siguranță. Ferri a proiectat fiecare din aceste capsule în atelierul său din Urubamba, conceptul pornind de la „cortul suspendat”, adesea folosit de către alpiniști. Când vânturile puternice se potolesc capsulele lui Ferri devin un paradis al liniștii și nișteferestre  spre cerul nopții. Sute de stele strălucitoare par atât de aproape de pereții transparenți, încât ai senzaţia că îi poți atinge cu mâna.

Un pachet ghidat de două zile și noapte în Skylodge, incluzând o cină și mic dejun costă 198 de lire pentru o persoană.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.