Cea mai mare maree a secolului la Mont St.Michel

Mont St_michel001

Mont St.Michel este glorioasa piesa a simbolismului crestin. Abatia de pe muntele St.Michel evoca Sfanta Treime, iar amplasarea ei pe o insula stancoasa obliga vizitatorii sa-si ridice privirea spre cer, acolo unde statuia Arhanghelului Mihail, protectorul abatiei si cel care cantareste sufletele in ziua Judecatii de Apoi, domina inaltimile.

Cei care se avanta sa viziteze abatia trebuie sa mai tina cont un astfel de demers presupune efort, rabdare si multa tenacitate. In primul rand, pentru ca de mai multi ani, accesul autovehiculelor a fost interzis pana in parcajul de la baza muntelui, formalitatile pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a vizita abatia s-au complicat.

Insa anul acesta, pe 21 martie nu despre vizitarea abatiei este vorba ci despre una dintre cele mai mari maree ale secolului, apa oceanului avansand 15 kilometri in interiorul golfului, transformand Mont St.Michel din peninsula, in insula. Spectacolul este unul extraordinar, unic in Franta si intalnit in lume doar la Bay of Fundy, in Canada, unde diferenta intre nivelul apelor dinainte de maree si cea de dupa este de 15 metri.

Mont St_michel002

Fenomenul este explicat stiintific prin actiunea pe care o are gravitatia exercitata de luna in timpul primaverii si a toamnei. Asadar, timp de opt ore primavara si noua ore toamna, Mont St.Michel devine o insula in mijlocul apelor. Acest fenomen este masurat pe o scara a mareelor si va atinge anul acesta valoarea de 119, nivel extrem de ridicat care va mai fi atins abia in 2073. Astfel incat, pentru cei care doresc sa fie martorii unui fenomen natural unic si extrem de spectaculos, o agentie de turism din Franta organizeaza excursii de patru zile, in care este inclus si survolul golfului cu ajutorul unor avioane usoare.

Aceasta escapada de 4  zile (20-23 martie) costa 995 euro (pensiune completa, cazare si un zbor cu avionul usor, precum si un set de fotografii realizate de la inaltime). O experienta de neuitat, care se intampla o data in viata!

 ©GhidEuropean

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.