Cele mai bune festivaluri muzicale romanesti

România nu este o prezență antică pe scena festivalurilor internaționale de muzică, dar, la fel cum a demonstrat în atâtea și-atâtea domenii (vezi topul țărilor cu cea mai mare viteză la internet în care țara noastră și-a croit drum cu elan), se pricepe la a crește într-un an cât alții în zece. Și dacă te uiți la toată gălăgia de festivaluri, care mai de care mai creative, care au apărut în ultimii ani, îți dai seama că nu stăm deloc degeaba.

Festivaluri care știu să pună în valoare pădurile, munții, marea, monumentele istorice, tehnologia, ospitalitatea și care, mai presus de toate, au plecat de la niște valori. Ce poți tu să faci acum este să nu lași nicio vară să se ducă fără să iei parte măcar la unul din festivalurile mioritice (și nu doar mioritmice). Ce-i drept, nu-i deloc ușor să alegi și nu-ți rămân prea multe criterii de selecție decât părerile prietenilor sau postările de pe perete.

Waha
Ah, Waha. Imposibil să nu fi auzit măcar în treacăt de acest colț de pământ unde până și pietrele par să se fi alăturat hippiotismului, să se dedea fabulosului și să împartă zâmbete în stânga și-n dreapta. Un loc unde coroanele de flori, dreadurile, rochiile vaporoase și fericirea par să fie accesorii indispensabile, dar nu pentru a răspunde vreunei mode, ci pentru a purta mândre amprenta libertății și a minților atât de creative reunite sub același cer de munte românesc.

Dacă te aștepți ca, rezervându-ți bilet la Waha, să ajungi la un festival de muzică, ne pare rău că suntem tocmai noi cei care-ți dăm vestea, dar muzica-i doar un mic lucru primit la schimb.

În primul rând, așteaptă-te și asumă-ți că, cel mai probabil, în acea pădure din Covasna, nu vei avea semnal la telefon, dar nu-i bai; ocupă-ți tot timpul, de obicei consumat pe refresh-uit de inbox și news feed-uri, cu ce ți se pune la dispoziție: workshop-uri de yoga, de produs uleiuri naturale presate la rece, standuri cu tot soiul de handmade-uri, spații pentru masaj și oameni frumoși, veterani în ale festivalurilor.

Chiar dacă riști să te trezești transformat într-un fel de supă pregătită de dogoritorul soare dacă-ți permiți să dormi în cort până la ore lipsite de bun simț, e ok. Când ieși de-acolo, simți într-o clipită cum senzația de răcoare unică de munte te cuprinde. Și nu vei rezista tentației de a te spăla în apa proaspătă de râu, iar asta-i cam tot ce ai nevoie ca să te pună din nou pe picioare.

Ziua te plimbi printre păscut de bovine, iar noaptea străbați distanțe sănătoase între scene cu lanterna pe frunte; toate acestea, în sunetele pline de mister ale pădurii.

Unde & când: Covasna, 20 – 24 iulie
Muzică: Techno underground, psychedelic, alternative
Line-up: Petre Inspirescu, Pheek,  Cezar, Hubble, Ada Kaleh etc.

Electric Castle
Electric Castel se întâmplă în Castelul Bánffy din Bonțida, iar cei care au înălțat acest castel, și-au spus, probabil, în sinea lor: „Nu avem niciun gând să ne zgârcim”. Și nici nu au făcut-o, ci au ridicat cel mai mare castel din Transilvania.

Festivalul se laudă cu nominalizări la European Festival Award încă de la prima ediție și cu ajungerea, de fiecare dată, între primele 10 festivaluri europene. Legendare sunt deja ploile și noroiul de la Electric Castle și e lucru știut că, de-ți uiți șosetele de schimb, nu-i o tragedie, dar dacă ai ajuns aici fără cizme de cauciuc și pelerină de ploaie, nu-i a bună deloc. Oricum, toate astea nu împiedică matematica să ne spună că, anul trecut, cei peste 120.000 de festivalieri au crescut de șase ori populația comunei clujene ce i-a găzduit.

Dacă iei transportul special din Gara de Nord, cunoscut drept „Electric Train”, o să vezi cum petrecerea începe imediat cum locomotiva se pune în mișcare, când, un vagon întreg este transformat într-un mini-club cu lumini, dj, băutură și sunete umane tipice trupurilor ce deșertează pahare, dar se îmbată de muzică.

Prețurile pentru cele ale gurii o să-ți priască negreșit: apa costă doar 6 lei, berea, cu numai 1 leu mai mult, iar meniul de mâncare nu sare de 15. Păi așa mai vii de-acasă. Ca să nu mai vorbim de luxul de a nu avea nevoie de cash, de a nu risca să-ți pierzi cardul, să-ți cadă milioanele din buzunar sau să lași de 10 ori mai mult barmanului pentru că ochii și mintea nu te mai ajută. Îți poți încărca banii pe brățara de acces și să uiți de grija lor până la sfârșit, fără să fie nevoie să-ți verifici buzunarul, de fiecare dată cu spasme și atacuri de panică.

Și de parcă tot ce am sporovăit până acum nu ar fi suficient, află că o parte din banii pe bilete sunt donați reabilitării castelului transilvănean, iar ceva mai delicios de civic nici că puteau să ne audă urechile.

Muzica-i variată de-așa natură încât să-i fericească pe calmii purtători de fesuri în culori de Jamaica, pe iubitorii de piele și motociclete, pe fanii rimelor ce se prăvălesc în șuvoaie peste timpane, pe cei ce adoră muzica ce iese din butoane și nu numai. Vorbim, desigur, de raggae, rock, hip hop, techno, dar astea oricum nu-s toate.

Unde & când: Castelul Bánffy, Cluj, 12 – 16 iulie
Muzică: Electronică, Rock, Raggae, Hip Hop, Indie
Line-up: Trentemøller, alt-J, Duke Dumont, Maceo Plex, Claptone, Dj Sneak etc.

Transilvania Calling
Vei observa cum Chemarea Transilvaniei este mai restrânsă și mai intimă decât alte festivaluri (vorbim de circa 2000 de oameni, dintre care o sumedenie de străini) și, negreșit, acesta este motivul pentru care anul trecut, a avut loc în același timp cu Waha.

Asta nu înseamnă, însă, că i-ar lipsi activitățile de yoga, produsele handmade, tatuajele cu henna, proiecțiile psihadelice și… workshopuri de respirație holotropică. Nu și nu. Sunt toate acolo.

Wonderland, ediția anului trecut, a pus un accent covârșitor pe stimularea vieții interioare, spirituală, pe conectarea cu natura și pe respectul față de ea, propunându-și să o lase mai fericita după terminarea festivalului decât la începerea lui (ufff… ăsta nu-i un fieștecare obiectiv). Oricum, festivalul promovează toate aceste valori ce, îmbrăcate în cuvinte, sună ca o muzică de harpă pentru orice ureche de suflet budist și ne-consumerist.

„Bun, bun. Și muzica?”, se aud voci nerăbdătoare din sală. Și muzica… dacă îmbrățișezi cu entuziasm diversele stiluri ale muzicii electronico-psihadelice, trance, goa trance și tribal, o să vrei să te lipsești de scene cu super glu. Dacă nu, poți să te relaxezi liniștit la adăpostul muzicii mai introspective, profunde, armonioase și să o lași să te introducă în alte dimensiuni. Slavă Domnului, asemenea artiști vin cu duiumul.

Unde & când: locație secretă în Munții Apuseni, 4 – 14 august
Muzică: Goa trance, psy
Line-up (2016): Ajna Vitamin, ATMA, Carbon, Digo, E-Mantra

Summer Well
Ce poate suna mai friendly și mai îmbietor decât sloganul Summer Well – „a festival like a holiday”? Iar dacă îl asortezi la poiana înțesată de iarbă (de pe Domeniul Știrbei) și udată din când în când de limonada rece ce mai scapă din paharele tremurânde ale mâinilor frenetice, vei găsi evenimentul pe care nu vrei cu niciun chip să-l ratezi la vară.

Oricum, absurd ar fi să spunem „ce oameni faini, ce prietenoși. Așa amabili și veseli ce n-ai văzut”. Să fie clar! Sunt aceeași oameni peste care dai, zi de zi, pe străzile din București fără ca, atunci când ajungi acasă, să începi să le ovaționezi atitudinea binevoitoare. Și-atunci care-i schema? Teoria noastră spune că, odată ajunși într-un loc care proclamă prietenia și voia bună, aceeași oameni grăbiți, ocupați și ușor înfumurați cu care împarți orașul, se preschimbă pe loc în genul de colegi care, văzându-te grăbit, te lasă să treci înaintea lor la coadă. Și e de înțeles. Când se ascultă muzică bună, se împart pahare și baclavale și se stă lungit pe pufuri, parcă alta-ți e starea de spirit decât atunci când, reînnoindu-ți abonamentul la metrou, te lovești de-o față cu gust de pelin (de exemplu).

Printre laudele scoase din tolbă pentru Summer Well menționăm platformele speciale și spații luminate pentru participanții în scaunul cu rotile. Și asta nu-i deloc de colo pentru că, deși nu stăm, noi românii, deloc rău la capitolul festivaluri, tot mai avem ceva de lucru la astfel de preocupări solidaro-civilizate.

Anul trecut, un copac V-tree avea grijă să nu rămâi cu telefonul descărcat, iar un RATB de excepție (cu aer condiționat, nu așa…) ce se înhăma la curse din sfert în sfert de oră se asigura că nimeni nu rămâne acasă.

Unde & când: Domeniu Știrbei (Buftea), 12 august
Muzică: Indie, Reggae, Electro, Folk
Line-up: Interpol, Birdy, Metronomy, The Kills, Nothing But Thieves

Untold
Unul dintre cele mai tinere festivaluri românești, Untold se află anul acesta la a 3-a ediție, iar dacă tu te dai în vânt după muzica house, trance, electro și alte asemenea sub-genuri înrudite, te vei simți ca un urs polar întors acasă după ce și-a petrecut ultimii ani pe o plajă în Spania. Armin van Buuren, Afrojack și Hardwell sunt capete pe afișul lui 2017.

Dacă, totuși, nu-ți place felul în care bate inima și vâjâie capul pe un acest tip de electro, tot nu ai de ce să rămâi acasă; lasă lenea și fă-ți timp să parcurgi întregul line-up (da, chiar și părțile scrise cu litere mai mici) pentru că nimic nu-i mai probabil decât să găsești acolo câteva nume care să-ți atragă atenția. Par example, anul trecut au venit cei de la Moonlight Breakfast, Subcarpați, Argatu, Akua Naru (dacă n-ai făcut-o încă, pune piesa asta pe play și așează-te pe canapea lângă jumătatea vieții), Y’Akoto, Parov Stelar, Șuie Paparude și alții.

De prisos să mai amintim campania Pay with blood desfășurată de Untold anul trecut. Cum adică despre ce vorbim? Bijuteria de campania super-premiată, în cadrul căreia, participanții erau încurajați să-și obțină biletul de intrare în schimbul donarii de sânge.

Unde & când: Cluj Arena, 3 – 6 august 2017
Muzică: House, Trance, Electro
Line-up: Afrojack, Armin Van Buuren, Axwell, Ingrosso, Dimitri Vegas & Like Mike, Solomun

Mioritmic
Măi, dar dacă știm un lucru, acela este că județului Cluj-Napoca îi plac festivalurile, așa că în 2013 a mai pus-o de unul; și nici petrecăreții nu par să se dea în lături pentru că, în a doua ediție, Mioritmic a adunat 10.000 de suflete. Cu toate sarsanelele aduse și așezate în pădurea Baciu, drumul până în fața scenelor este deja o aventură în sine; să-i spunem un drum inițiatic á la Harap Alb, în care te vezi nevoit să traversezi o potecă de pădure întunecată, învelită în pietriș (aviz iubitorilor de tocuri la festivaluri), care pare să nu se mai termine și cu singura speranță atârnând în valurile de muzică difuză ce se aud de departe, promițând luminița de la capătul tunelului.

Da, un drum de apă și de foc în care ai toate șansele să te întâlnești cu toți Spânii poveștii încercând, mai cu o bere, mai cu o vorbă, să te oprească să ajungi în ținutul Împăratului Roș. Iar toate astea, închipuie-ți și tu, nu fac decât să sporească agitația frenetică a fluturilor ce se nasc și-și găsesc obștescul sfârșit în stomac. Oricum, dacă-ți place Sunwaves, îți va plăcea Mioritmic (ambele sunt organizate în colaborare cu Sunrise), iar dacă te dai în vânt după trip-ul de techno românesc și nu obișnuiești să lași altă muzică să-ți întâlnească timpanul, faci parte, cel mai probabil, din categoria de oameni care vor merge la amândouă.

Acestea fiind spuse, ce să mai tura-vura?! Lasă-i pe băieții de la Arpiar să-ți gâdile urechile, ascunși după un pupitru încărcat de flori și profită de faptul că vei respira același aer cu dj-ii străini precum Sonja Moonear sau Nastia.

Unde & când: Cluj-Napoca, octombrie
Muzică: Minimal Techno, Techno
Line-up (2016): Sonja Moonear, tiNI, Nastia, Margaret Dygas, Rhadoo, Barac, Charlie

One Love Gathering
Dacă nu ai auzit încă de One Love Gathering, nu te simți aiurea! Dacă nu ai luat încă la cunoștință de existența unui festival de 7 zile, întocmit la malul lacului Vidra pentru iubitorii de raggae și dub, pune-o pe seama faptului că One Love e diferit. Nu este genul de eveniment despre care o să auzi la radio, pentru care trebuie să-ți iei bilete cu 5 luni în avans sau care va fi victima postărilor listei tale de Facebook pentru următoarele 6 luni.

Cine știe de eveniment, știe pentru că a auzit de la alții care știau și ei de la alții care sunt rastafari din creștetul capului până la degetele de la picioare și care merg probabil la festival încă din 2009 când a apărut. Toată această poveste nu face decât să asigure că participanții fac net parte dintr-o anumită categorie de public și, nu de puține ori, vei avea senzația că tocmai ai ajuns la reuniunea unei familii numeroase (unde dreadurile par să fie un soi de moștenire) în toiul mesei de Paște. Iar faptul că intrarea e gratuită, spune multe despre intențiile organizatorilor.

Nimic nu-i lipsește acestui Zion românesc, dar pare că a știut să ocolească cu o grație de nedescris, toate minusurile festivalurile mai cunoscute. Standurile cu produse organice, handmade și mâncare bună nu sunt eclipsate, poate, decât de peisajele superbe care așează oglinda lacului la picior de munte verde.

Unde & când: la malul lacului Vidra, august
Muzică: Dub, Reggae
Line-up (2016): El Fata, Sensi Tom, Rosa Shanti, Dancehall Tradition, L45

Sunwaves
Vrei să mergi la un festival internațional de primă mână, fără să fie nevoie să treci altă graniță decât cea a Bălților Dunării (vorbim aici de ne-dobrogeni, desigur). Încearcă Sunwaves! Așteaptă-te ca, dacă vrei să fii sociabil și să-ți extinzi orizontul de cunoscuți, să nu vorbești prea des limba mamă. De ce? Pentru că vin străini cu duimiul de peste mări și țări.

Atenție! Există două ediții pe an: una sărbătorește începutul verii și are loc în preajma lui 1 mai, iar ce-a de-a doua își ia rămas bun de la vară și pică undeva prin august.

La fiecare ediție, Sunwaves susține sus și tare că va dura 5 zile, dar martorii știu deja că prea adesea se întâmplă ca picioarele să refuze vehement să părăsească malul mării. Vorbim despre picioarele petrecăreților, ale dj-ilor și ale organizatorilor deopotrivă. Și-uite așa, o mai pun de-o zi-două de concediu ca și cum zecile de ore de dans neîntrerupt ar fi doar încălzirea. Nu ne hotărâm încă ce-i face pe cei câțiva zeci de mii de festivalieri să revină cu vehemență aici, de 10 ani, ediție după ediție. Pe unii vecinătatea mării, pe alții dragostea pentru muzica electronică, în cazul multora, cu siguranță-i vorba de sentimentul că iau parte la un eveniment asemănător cu o reuniune de facultate. Sau poate puzderia de fete cochete care nu mai contenesc cu dansul e deja un motiv suficient.

Dacă un festival restrâns, discret, liniștit este ce ți se potrivește… NU te duce la Sunwaves! Dacă, însă, vrei să vezi cum valuri de oameni concurează în densitate cu valurile mării, cum soarele răsare și apune în nenumărate rânduri, iar oboseala pare că a fost oprită la intrare și nu i se permite să intre, atunci DU-TE la Sunwaves!

Unde & când: Mamaia, 27 aprilie – 1 mai
Muzică: Minimal, House, Techno
Line-up (2016): Carl Cox, Cezar, Barac, Fumiya Tanaka, Prâslea, Valentino Kanzyani, Petre Inspirescu

Dacă, după toate cele povestite, șarpele îndoielii încă îți dă târcoale și nu ești pe deplin convins că trebuie să te apuci serios de festivaluri vara asta, iată aici 7 motive de netăgăduit. Iar după ce nu te va mai putea nimeni opri din a lua festivalurile la rând, va fi timpul să treci granița și să vezi cum stă treaba cu cele mai tari festivaluri de muzică din Europa. (sursa: momondo.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.