10 monumente impozante ale Europei

De la Palatul Parlamentului din București la Sagrada Familia din Barcelona, sau de la turnul londonez Big Ben la Tour Eiffel din Paris, toate aceste monumente fac parte din așa-numitul portofoliu clasic al Europei. Dar, dincolo de aceste simboluri europene descoperim că sunt și altele, atât de multe, încât adesea ne trezim copleșiți de opțiuni și nu știm de ce capăt să apucăm problema.

Până vă faceți propria listă, iată una cu 10 de atracții monumentale, mai puțin cunoscute, răspândite pe întreg continentul.

1. Omul Moleculă – Berlin, Germania
În ciuda faptului că e cea mai tânără dintre cele zece selecții ale noastre, acest trio din aluminiu este deliciul berlinezilor din 1997 și urmarea dintr-o serie tematică de mai multe sculpturi înrudite, din SUA. Proiectul artistului american, Jonathan Borofsky, reprezentat de trei bărbați găuriți, simbolizează structura moleculară a omenirii. Ridicată în apa râului Spree, piesa arhitecturală amintește de miracolul vieții, care e posibil datorită interacțiunii în mare parte dintre apă și aer, creație a acestor molecule ale materiei organice, ce se unifică pentru a da naștere existenței noastre.

2. Capul lui Franz Kafka, Praga, Republica Cehă
Poate că autorul ceh Franz Kafka a plecat demult dintre noi, dar ce-a lăsat în urmă continuă să dăinuie, și nu doar datorită operelor, ci și statuii strălucitoare din Praga. Franz Kafka a fost unul dintre greii literaturii cehe, un suflet măcinat de preocupări, torturat de depresii și îndoieli de sine pe perioada întregii vieți de adult. A fost cunoscut drept un caracter mai schimbător decât vremea, cu o minte cât se poate de deșteaptă. Toate aceste trăsături ale sale au fost magistral exprimate în structura alcătuită din mai multe straturi de oglinzi care îi înfățișează capul. Create de artistul David Černý, fiecare dintre aceste 42 de straturi se rotește individual cu ajutorul unui sistem de transmisie conectat la ceasul astronomic din Praga. Tot acest mecanism ingenios dă o notă cât se poate de dinamică monumentului.

3. Piramida de la Austerlitz din Woudenberg, Olanda
Piramida de la Austerlitz este o combinație încântătoare de influențe egiptene și franceze. Având srept sursă de inspirație Piramida lui Khufu din Giza, Egipt, Piramida de la Austerliz a căzut într-o stare de degradare la scurt timp după construcție. Din fericire, eforturile de restaurare din anii 2000 au readus-o în atenție. Arhitecții implicați în construirea piramidei, în 1804, făceau parte din armata franceză, iar ridicarea monumentului se datorează victoriei lui Napoleon în bătălia de la Austerlitz. Așadar, o piramidă acoperită de iarbă și dispusă în terase te va conduce la obeliscul impresionant din vârf.

4. Podul Revoltei Naționale Slovace din Bratislava, Slovacia
Cel mai lung pod din lume ce se sprijină într-un singur pilon, traversează cu Dunărea la Bratislava din 1972 și își datorează celebritatea, în parte, restaurantului în formă de farfurie zburătoarea amplasat în vârful pilonului. Imaginează-ți ce priveliște încântătoare asupra Bratislavei te așteaptă de acolo. Numele podului a fost ales pentru a comemora mișcările de rezistență slovace împotriva puterilor naziste din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.5. Farul Rubjerg Knude din Rubjerg, Danemarca
Priveliști nebănuite asupra Mării Nordului se pot vedea de pe coasta vestică a Danemarcei, de la înălțimea farului Rubjerg Knude. Construcția se ridică pe țărmul danez de vest, la 60 de metri deasupra nivelului mării, privind curios înspre aceasta. Deși astăzi nu mai este altceva decât o relicvă a lui 1899, farul continuă încă veșnica bătălie cu eroziunea coastelor care înghite anual 1,5 metri de țărm. De fapt, se crede că întreaga structura va fi complet scufundată sub nivelul mării în 10-15 ani. Pentru moment, însă, ne rămâne să profităm de poziția și faima farului și să urcăm în vârf pentru câteva priveliști amețitoare.

6. Hospital de Sant Pau, Barcelona Spania
Împătimiții Art Nouveau-lui vor găsi o sumedenie de delicii cu care să-și încânte privirea în grădina Spitalului Sant Pau, o adevărată scânteie de modernism catalan. Ce a ieșit din mâna arhitectului Lluís Domènech i Montaner îi place și lui Dumnezeu și oricui ajunge să vadă cu proprii ochi fațada impresionantă, grădinile de poveste, vitraliile și sculpturile care ornează clădirea și care au fost conservate prin eforturi riguroase de restaurare.

7. Atomul, Bruxelles, Belgia
De cele mai multe ori Bruxelles este asociat cu statuia Manneken Pis. Și nu spunem că mărimea contează, dar Manneken Pis are dimensiunea unei păpuși, în vreme ce Atomul este o construcție uriașă ce merită văzută fără zăbavă de ajungi aici, în capitala Europei. Construită inițial pentru pentru Expo 58 de către inginerul André Waterkeyn, această structură complexă, strălucitoare, de fier seamănă de minune cu unitățile unei celule de cristal ce pare că explodează în 9 sfere uriașe conectate între ele prin tuburi. După ce sferele au fost restaurate în 2004, au fost deschise ochiului public. Opt dintre ele sunt folosite pentru excursii de studiu și evenimente private în vreme ce globul cel mai înalt adăpostește cel mai exclusivist restaurant din Bruxelles. Vei găsi monumentul în extremitatea nordică a orașului, privind peste parcul Mini Europa.

8. Villa d’este, Tivoli, Italia
Când te vei afla în acest oraș situat pe unul din vârfurile colinelor din de lângă Lazio cunoscut drept Tivoli, asigură-te că faci o vizită conacului renascentist Villa d’Este și parcului înconjurător. Decorul acestei vile este o veșnică baladă închinată pietrei, apelor, relicvelor lumii romane și ingeniozității strămoșilor latini.

9. S-Printing Horse, Heidelberg, Germania
Instalația „S-Printing Horse“ este într-un contrast puternic cu formele geometrice ale clădirii, în zona deschisă din fața Print Media Academy din Heidelberg, orașul cunoscut și pentru tradiția sa universitară, dar și pentru multitudinea obiectivelor sale turistice. Monumentul din oțel măsoară 13 de metri în înălțime, 15 metri lungime și patru metri în lățime și are o greutate de 90 de tone metrice, unul dintre cele mai masive instalații cinetice din lume. Calul este alcătuit din elemente din oțel inoxidabil, care reprezintă părți ale unei prese de inprimare și procesul de printare. Sculptura atrage atenția și asupra relației simbiotice dintre gândire și imprimare: aluziile la Pegasus, calul înaripat din mitologia greacă și la poeții care îl călăreau, sunt imposibil de trecut cu vederea.

10. Padrão dos Descobrimentos, Lisabona, Portugalia
În secolul 14 Portugalia își trăia tinerețea, fiind o adevărată super-putere a acelei vremi; de acest statut amintește încă grandioasa structură care se ridică la 52 de metri deasupra țărmului de la râul Tagus. Sculpturile extrem de detaliate de pe ambele fațade întruchipează vechii exploratori dintr-o epocă demult apusă care au adus Portugaliei atâta faimă, aventurându-se în lumea necunoscută și plecând din ceea ce era atunci cunoscut drept vechiul port din Belem.

10 monumente impozante ale Europei @GhidEuropean.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.