Clasificarea plajelor din Romania

Clasificarea zonelor de îmbăiere din Romania realizată conform metodologiei prevăzută in HG nr. 546/2008 privind managementul zonelor de îmbăiere a fost publicată recent, atât la nivel al Uniunii Europene, cât și la nivel național. Astfel, aceasta are la bază setul de date de monitorizare a calității apei de îmbăiere aferente ultimilor patru sezoane, cuprinse între 2012 și 2015.

Din cele 49 de plaje ale litoralului românesc, una singură a primit calificativul Nesatisfăcător, fiind considerată un pericol pentru populație și anume Cordonul Eforie Nord – Eforie Sud II, Tabăra Luminița.

Printre stațiunile cu cele mai bune plaje se numără Năvodari, Mamaia, Olimp și Venus, în timp ce la capătul opus se află Jupiter, Eforie și Costinești. Nu în ultimul rând, potrivit raportului, plajele din Vama Veche și Doi Mai au primit calificativul “Bună”.

Ministerul Sănătâții a analizat 49 de plaje de pe litoralul romanesc, din care 15 au primit calificativul maxim, “Excelent”, în următoarele stațiuni:

Navodari: Plaja Navodari II zona I camping Marina Surf, Plaja Navodari IV zona 1 Popas III Mamaia, Plaja Navodari IV zona 2 camping pescaresc

Mamaia: Mamaia II zona 1 tabara Turist, Mama II zona 2 Enigma, Mamaia II Estival, Mamaia IV Rex, Mamaia VI Cazino
Olimp: Olimp I Pescarie, Olimp II Zona 1 Piscina Oltenia
Neptun: Neptun II Neptun
Cap Aurora: Cap Aurora II Hotel Onix
Venus: Venus II Silvia, Venus Perla Venusului
Saturn: Saturn I Adras

Calificativul “buna” a revenit plajelor din Gura Portitei, Mamaia, Constanta, 2 Mai, Vama Veche, Mangalia si Venus.

Litoralul românesc nu se rezumă doar la staţiunile cunoscute, unde agitaţia şi distracţia sunt la ordinea zilei. Cei care vor să aibă parte de linişte în concediu, au de unde alege. Există plaje uitate de lume, dar care oferă un confort sporit celor care s-au săturat de agitaţie. Litoralul românesc nu se rezumă doar la staţiunile cunoscute, unde agitaţia şi distracţia sunt la ordinea zilei. Cei care vor să aibă parte de linişte în concediu, au de unde alege. Există plaje uitate de lume, dar care oferă un confort sporit celor care s-au săturat de agitaţie.

Situată la 35 de kilometri distanţă de Constanţa, plaja de la Corbu este cea mai sălbatică de pe litoralul românesc.  Plaja are aproximativ 20 de kilometri şi se poate ajunge cu maşina pe drumul care duce la Năvodari. Aici găsiţi oaza de linişte de care aveţi nevoie pentru a vă relaxa
O altă plajă deosebită este cea de la Sulina. Aceasta se află la 3 kilometri distanţă de oraşul Sulina şi se poate ajunge pe jos sau cu maşina personală. Apa limpede, curată şi nu foarte adâncă atrage în fiecare săptămână zeci de turişti care vin în căutarea unui mediu propice pentru a se relaxa.

Plaja de la Gura Portiţei se află la 70 kilometri distanţă de oraşul Tulcea. Plaja este un loc uitat de lume, iar transportul se face pe calea apei, luând vaporul de la Jurilovca sau prin intermediul unei şalupe închiriate. Plaja se întinde pe 4 kilometri şi desparte Marea Neagră de Lacul Goloviţa.

O altă plajă care ofere momente de linişte şi relaxare totală este cea de la Sfantul Gheorghe. Aceasta este situată la trei kilometri de localitatea Sfântul Gheorghe. Plaja nu este foarte aglomerată din cauza faptul că nu este tocmai simplu de ajuns în localitate. Când se ajunge pe plajă, în partea dreapta se poate vedea gura de vărsare a braţului Sfântu Gheorghe în Marea Neagră.

Clasificarea plajelor din Romania@GhidEuropean.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.