Inulele Cook

Cook Island (6)

Numele oficial: The Cook Islands;
Forma scurtă: Cook Islands;
Codul de tara ISO: ck;
Ora oficială: UTC-10h;
Prefixul telefonic de țară: +682;
Capitala: Avarua (Insula Rarotonga, pop. 14.153);
Alte orase: Aitutaki (2.194), Mangaia (654), Atiu (572);
Forma de guvernământ: monarhie constitutionala;
Localizare: Oceania, grup de insule aflat la jumatatea distantei intre Hawaii si N.Zeelanda;
Suprafaţa: 236 km²;
Relief: teren in general plat, slab populat, insule de origine vulcanica si atoli de corali;
Climat: tropical, cu sezon uscat (mai-octombrie) si sezon ploios (noiembrie-aprilie);

Cook Island (9)

Prezentare:
Denumite dupa vestitul Capitan Cook, care a debarcat aici in 1770, acest grup de insule au devenit protectorat britanic in 1888. Controlul insulelor a fost transferat Noii Zeelande, incepand cu 1900, locuitorii alegand un gen de autoguvernare sub protectoratul Noii Zeelande, in anul 1965. Populatia insulelor este de aproximativ 15.000 locuitori, o mare parte preferand sa traiasca in Noua Zeelanda si Australia.

Cook Island (2)

I-le Cook se afla in „triunghiul polinezian” la 4.500 km sud de I-le Hawaii, insirandu-se ca niste margele, incepand cu Rarotonga, cea mai mare dintre ele, in apele Pacificului de Sud.

O explozie de sunete si culori poate fi admirata pe insulele Rarotonga și Aitutaki, restul insulelor fiind caracterizate printr-o viata rurala linistita. Tocmai de aceea, daca vizitezi acest grup de insule o excursie pe Atiu, Mangaia sau Mauke (mici insulite izolate) poate fi o experiență fascinantă.

Cook Island (4)

 

După Tahiti, Insulele Cook sunt cea mai ieftina destinatie. In plus, este locul perfect pentru relaxare si odihna, astfel incat, la plecare puteti spune „Meitaki” (mulțumesc), „Ra aere” (la revedere) si „Kia Manuia!” (Noroc!) si sa reveniti ori de cate ori doriti sa uitati de problemele vietii cotidiene.

Unde?
Insulele Cook Islands se afla in centrul „triunghiului” polinezian, la aproximativ 4.500 km sud de I-le Hawaii.
Cook Island (3)

Cand?
Perioada uscata (mai-octombrie) este recomandata pentru vizitarea acestei destinatii.
Cook Island (7)

De ce?
Insulele Rarotonga si Aitutaki ofera facilitati de buna calitate si plaje excelente. Calatorii pot opta pentru un trai rural, mai simplu si linistit pe insulele Atiu, Mauke si Mangaia.

Cook Island (8)

Cum?
Air New Zealand este compania care face legatura, fie din Auckland, fie din Los Angeles. Alta companie aeriana care ajunge in Insulele Cook este Virgin Australia, via Noua Zeelanda.

Nu trebuie să ratați
– Nopti pline de actiune in Aitutaki: dansuri locale, cultura, gastronomie;
Cook Island (10)
– Explorand Mangaia: geologie, drumetii, natura;
– Aventuri nautice in Aitutaki: inot, pescuit si croaziere in lagune;
– Viata marina in Rarotonga: scufundari;
Swimming among the fish off the beach at the Raratongan

Nota:
1. Înainte de plecarea în străinătate va recomandam sa contactaţi ambasada statului in care efectuaţi călătoria, precum si ambasadele tarilor de tranzit, pentru obţinerea de informaţii suplimentare privind condiţiile particulare de intrare si şedere prevăzute de legislaţia locala.
In cazul destinaţiilor care necesita viza, asiguraţi-vă pentru obţinerea acesteia. Odată aplicat in paşaportul dumneavoastră colantul de viza, verificaţi cu atenţie perioada de şedere înscrisa.
2. Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetăţenilor romani care intenţionează sa rămână pentru o perioada îndelungată pe teritoriul acestui stat sa se adreseze misiunii diplomatice a României si sa îşi anunţe prezenta in regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi in situaţii de urgenta.

GhidEuropean va recomanda: Insulele Cook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.