Cuba

bigstock-Cuba-country-flag-d-illustrat-44702281
Numele oficial: Republica de Cuba;
Forma scurtă: Cuba;
Forma internaţională: Republic of Cuba;
Forma internaţionala scurtă: Cuba;
Codul de tara ISO: .cu;
Ora oficială: UTC -5h;
Prefixul telefonic de țară: +53;
Capitala: Habana (Havana, pop. 2 mil. loc);
Alte oraşe: Santiago de Cuba, Camaguey, Santa Clara, Holguin, Guantanamo, Matanzas, Cienfuegos, Pinar del Rio;
Forma de guvernământ: stat cu regim autoritar comunist;
Localizare: la sud de peninsula Florida (SUA), insula în Marea Caraibilor;
Suprafaţa: 109.886 km²;
Relief: plat, cu dealuri line și munți înalți în sud-est;
Climat: tropical, moderat de vânturi dominante, sezon uscat (noiembrie-aprilie) și ploios (mai-octombrie);

Travel-illustration-by-Martin-Haake8

Oraşe si monumente de vizitat:
– Bazilici baroce, catedrale;
– Case coloniale (Havana, Santiago de Cuba, Cienfuegos, Sancti Spiritus, Baracoa), Biran (locul în care s-a născut Fidel Castro);
– Mausoleul lui Che Guevara de la Santa Clara.
– Nucleul urban vechi si fortificațiile orașului Havanna;
– Orașul Trinidad și fabricile de zahăr din zona Valle de los Ingenios;
– Cetatea “San Pedro de la Roca” din orașul Santiago de Cuba;
– Centru vechi istoric din orașul Cienfuegos;
– Centrul istoric din Camagüey.

Natura:
– Parcul Național “Desembarco del Granma”;
– Peisajul cultural din valea Viñales;
– Peisajul arheologic al primelor plantaje de cafea din sud-estul țării
– Parcul Național “Alexander von Humboldt”
– Provincia Oriente (munții Sierra Maestra, Sierra del Escambray);
– Munții Sierra de los Organos;
– Plajele marine ale Antilelor (Varadero, Cayo Largo, Cayo Coco, Guardalavaca);
– Croaziere;

Alegerea momentului potrivit:
Climatul tropical oferă două anotimpuri distincte: unul secetos, lung și extrem de favorabil vizitelor (noiembrie-aprilie) și un al doilea umed (iunie-octombrie). Riscul de cicloane este mai ridicat în perioada septembrie-octombrie. Luna ianuarie este perfectă pentru vizitele în provincia Oriente.

Temperaturi (medie zi/noapte, in °C):
Havana : ianuarie 26/19, aprilie 29/21, iulie 31/24, octombrie 29/23;
Apa mării are o temperatură medie de 25°C în aprilie și de 28°C în octombrie.

Festivaluri/Tradiţii:
– Carnavaluri;
– Samba;
– Țigări de foi;
– Mai: festival folcloric la Havana;
– Iulie: carnavaluri la Havana și Santiago de Cuba;
– Decembrie: festival de jazz la Havana.

Cuba_foto mici-3

Prezentare:
Cuba (oficial Republica Cuba, în spaniolă República de Cuba) este o țară insulară din nordul Americii Centrale, situată pe cea mai mare insulă din Antile (Cuba), Isla de la Juventud și câteva arhipelaguri. Se află la confluența Mării Caraibelor, Golfului Mexic și Oceanului Atlantic. La nord se află SUA și Bahamas, la vest – Mexic, la sud – Insulele Cayman și Jamaica, iar la sud-est – Haiti. Capitala și cel mai mare oraș din țară este Havana. Al doilea oraș ca mărime este Santiago de Cuba.

Cuba_foto mici-5

Populațiile originare amerindiene (Taino, Siboney și Guanajatabey) au căzut sub dominația Spaniei în secolul al XVI-lea. În mai puțin de 200 de ani, populația indigenă a fost, practic, exterminată total. Lupta coloniei pentru independență a început în 1868 și a continuat de-a lungul secolului al XIX-lea până la Războiul spaniolo-american din 1898. Statele Unite au ocupat insula până în 1902, când i s-a recunoscut independența, limitată totuși de Amendamentul Platt (revocat în 1934), SUA continuând să aibă o influență majoră în politica cubaneză.

Che Guevara, Fidel Castro Ruz, Camilo Cienfuegos, Raúl Castro Ruz și armata lor de rebeli au fost unul dintre grupurile numeroase de gherilă care se opuneau dictatorului Fulgencio Batista. ‘Mișcarea 26 iulie’ a lui Castro a absorbit rapid toate aceste mișcări și a cucerit puterea, formând guvernul, după victoria, în 1959, împotriva forțelor militare loiale lui Batista. În momentul în care Batista a fost alungat de la putere, 75% din terenul cultivabil era proprietatea cetățenilor străini și companiilor străine (în special nord-americane). Noul guvern revoluționar a adoptat reforma agrară și a confiscat cea mai mare parte a proprietăților agricole ale companiilor străine. În scurtă vreme, însă, relațiile cu SUA s-au deteriorat.

Cuba_foto mici-17

Pentru mai multe decenii, Cuba a primit un ajutor (subvenție) masiv din partea URSS, în schimbul zahărului cubanez, sovieticii livrând petrol. O parte din cantitatea aceasta de petrol era consumată în Cuba, iar restul era vândut pe piața mondială pentru un profit de câteva miliarde de dolari.

În ciuda faptului că i-a fost interzis accesul la împrumuturile de la FMI și Banca Mondială, deoarece Cuba este în zona debitorilor Clubului de la Paris cu sute de milioane de dolari, economia țării nu s-a prăbușit, deși venitul pe cap de locuitor este încă mai mic decât era în 1989 (dar în creștere lentă). Economia cubaneză are ca ramuri importante agricultura (tutun, zahăr, citrice), mineritul (nichel) și turismul.

Cuba_foto mici-18

În 1996, administrația Clinton a emis Legea Helms-Burton. Această lege stabilește, printre altele, că orice companie străină care “face în mod conștient operațiuni comerciale în Cuba cu proprietăți ale cetățenilor SUA confiscate fără compensație” va intra în litigiu cu statul american, iar conducătorilor respectivelor companii li se va interzice accesul în Statele Unite.

Este de remarcat faptul că evoluția de ultimă oră a relațiilor Cubei cu SUA înregistrează o evidentă îmbunătățire, astfel că, în luna decembrie 2014, printre măsurile luate în vederea normalizării relațiilor diplomatice, Obama a anunțat eliminarea restricțiilor de călătorie între cele două țări, reluarea relațiilor diplomatice la nivel de ambasade, reluarea unor schimburi comerciale.

Cuba_foto mici-19

Cuba este un stat socialist, sau o republică parlamentară condusă de un partid comunist, care deține monopolul puterii politice. Parlamentul unicameral cubanez este Asamblea Nacional del Poder Popular (Adunarea Națională a Puterii Populare). Cei 609 membri sunt aleși pentru un mandat de cinci ani și nu există opoziție. Candidații, care pot fi sau nu pot fi membri ai Partidului Comunist, sunt nominalizați de organizațiile politice și sociale proguvernamentale. Partidul Comunist Cubanez este recunoscut ca singurul partid politic legal, dar îi este interzis prin lege să nominalizeze candidați. Totuși, nici un oponent al guvernului nu a mai fost ales în parlament de la victoria revoluției.

Cuba_foto mici-9

În 2001, Oswaldo Payá Sardiñas și membrii Proiectului Varela au încercat – folosind prevederile Constituției Cubaneze, care permite inițiativa cetățenească – să facă un plebiscit. Dacă ar fi fost acceptată de guvern și aprobată de votul popular, amendamentele ar fi stabilit noi libertăți, precum cea de asociere, a cuvântului, a presei, ca și libertatea de a începe o afacere privată. Petiția a fost, până la urmă, respinsă de Adunarea Națională, iar măsurile luate ulterior au dus la întemnițarea a 75 de prizonieri politici.

Havana
Havanna (în spaniolă: La Habana) este capitala, un oraș-port major, provincie și principalul centru comercial al Cubei. Cu o populație de 2,1 milioane de locuitori și o suprafață totală de 728,26 km² − Havana este cel mai mare oraș din Cuba atât după suprafață cât și după numărul populației, dar și cea mai mare zonă metropolitană din Caraibe. Orașul a fost fondat în 16 noiembrie 1519 de conquistadorul spaniol Diego Velázquez de Cuéllar. Havana are 2.201.610 de locuitori (2002), fiind al patrulea oraș ca mărime din Caraibe după Caracas și Maracaibo (din Venezuela) precum și Santo Domingo (din Republica Dominicană). Partea veche a orașului Havana se află din 1982 pe lista de locuri din patrimoniul mondial.

Cuba_foto mici-10

Orașul a fost fondat în 1515 într-un loc aflat în apropierea actualului oraș Batabanó. În 1519 Havana a fost mutată pe locația prezentă. Orașul s-a dezvoltat datorită poziției sale geografice înt-un important port comercial și militar.

Orașul a avut mult de suferit din cauza piraților care erau atrași de navele spaniole și încărcătura lor: în 1538 a fost ars, în 1553 și 1555 a fost jefuit. În 1607 a devenit capitala coloniei spaniole Cuba. În 1762 a fost cucerită de Marea Britanie și cedată înapoi pentru Florida.

Cuba_foto mici-8

Condiţii de intrare şi regim de şedere
Pentru cetăţenii români care călătoresc în Cuba este necesară obţinerea vizei de intrare. Viza se poate obţine de la ambasadele sau consulatele Cubei în străinătate. Vizele se emit pentru o perioada de 30 zile. Pentru intrarea în Cuba în scop turistic, există următoarele posibilităţi:
• Obţinerea vizei la ambasadele sau consulatele Cubei în străinătate;
• Obţinerea tichetului de turist, „Tarjeta de turista”, echivalent cu viza în scop turistic aplicată în paşaport;
o De la misiunile Cubei în străinătate;
o De la Agenţiile de turism sau agenţiile de voiaj de la care s-a achiziţionat pachetul turistic sau biletul de călătorie;
o La sosirea pe aeroport în Cuba, dacă compania aeriană vă acceptă îmbarcarea fără viză prealabilă.
Prelungirea vizei se poate face numai în Cuba, în urma aprobării de către autorităţile competente. Legislaţia cubaneză este foarte strictă în ceea ce priveşte respectarea activităţilor stabilite de tipul de viză acordat.
Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională cubaneză şi necesitatea obţinerii vizei, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile cubaneze:
• Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cuba (www.cubaminrex.cu)
• Ambasada Republicii Cuba din Bucureşti (Str. Mihai Eminescu nr. 44-48, et.2, ap.5, Sector 1, Telefon: 021-211-8739; 211-8795; Tel/Fax:021-211-8916; E-mail:embacuba@kappa.ro)
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Doriţi să munciţi în Cuba?
Autoritatea competentă pentru acordarea autorizaţiei de muncă şi eliberarea permiselor de muncă în Cuba este Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (Ministerio de Trabajo y de Seguridad Social – MTSS).
Coordonatele MTSS sunt: Calle 23 y “O”, La Rampa, Vedado, Havana, tel. (537) 838.00.34 și 838.00.36.
Pentru solicitarea permisului de muncă și obținerea de informații mai detaliate, a se contacta Oficiul pentru Permise de Muncă (Oficina de Permiso de Trabajo). Acest oficiu este situat în sediul MTSS și are competenţe pentru acordarea și reînnoirea permiselor de muncă pentru toţi străinii sau persoane fără cetățenia cubaneză, care desfăşoară activităţi profesionale în Cuba.
Necesitatea de a obține o viză şi / sau permis de muncă
Străinul angajat să lucreze în Cuba, fie de o societate sau autoritate locală, fie de o societate mixtă sau o sucursală a unei societăţi străine înregistrată în Cuba, trebuie să obţină permisul de muncă eliberat de MTSS.
Principalele tipuri de vize și permise de muncă, descriere și durata
Pentru oamenii de afaceri străini, care călătoresc în mod regulat în Cuba din motive comerciale, nu este necesară obținerea permisului de muncă, ci doar obţinerea vizei comerciale de la un Consulat cubanez. Această viză este acordată doar acelor antreprenori care au deja relații comerciale cu Cuba.
În cazul inexistenţei unor relații de afaceri anterioare, pentru a călători în Cuba, în scopuri comerciale, este necesară obţinerea unei vize de explorare (A-7). A nu se călători în Cuba cu viză de turist, dacă se intenţionează realizarea de activități exploratorii sau comerciale.
Permisele de muncă se acordă acelor lucrători străini care fie sunt angajaţi de companii străine cu sediul în Cuba, fie de către societăți mixte cubano-străine, fie de instituţii sau entităţi cubaneze care vor efectua activităţi lucrative în Cuba. Aceştia sunt incluşi în categoría de imigrant, cu statut de rezident temporar în Cuba.
Procedura privind cererile de viză şi permisele de muncă
Străinii, care doresc să lucreze în Cuba, vor prezenta cererea pentru Permisul de Muncă (Permiso de Trabajo) împreună cu documentaţia necesară aprobării şi, odată vizată de MTSS, vor solicita viza corespunzătoare la Direcţia de Imigrare şi Străinătate a Ministerului de Interne. După efectuarea acestor demersuri, Oficiul pentru Permise de Muncă va elibera Permisul de Muncă în momentul intrării titularului pe teritoriul naţional.
Odată obţinut Permisul de Muncă, autoritatea împuternicită (Biroul de Imigraţie teritorial) solicită Direcției de Imigrare și Străinătate a Ministerului de Interne să fie acordată categoria de imigrare pentru rezidenţă temporară şi cartea de identitate corespunzătoare categoriei de imigrare.
Durata maximă a permisului de muncă este de un an de la data emiterii. După acest termen, dacă nu se solicită reînnoirea, se consideră că a expirat.
Când autoritățile împuternicite consideră că permisul de muncă trebuie să fie reînnoit, acestea depun o cerere la Oficiul pentru Permise de Muncă cu cel puţin 45 de zile calendaristice înainte de data expirării.
Rezidenţa membrilor de familie ai lucrătorilor străini
Odată ce lucrătorul străin are permisul de muncă, familia sa (soție și copii) poate accesa fără dificultate permisul de şedere temporară. Trebuie să intre în țară cu viză de însoţitor familial (Viza D 7-1 pentru soție și Viza D 7-2 pentru copii), pe baza cărora autorităţile împuternicite procedează la acordarea rezidenţei temporare pe baza permisului de muncă al lucrătorului străin.
Pentru mai multe informații, a se accesa site-ul MTSS: http://www.mtss.cu .

Ameninţări teroriste
Riscul ameninţărilor teroriste în Cuba este scăzut, însă cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.
Recomandăm cetăţenilor români care călătoresc sau se află în Cuba să consulte periodic informaţiile prezentate de autorităţile cubaneze şi să urmeze recomandările acestora. Recomandăm, de asemenea, accesarea periodică a paginii web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate
În Cuba, cele mai frecvente infracţiuni cu incidenţă asupra turiştilor sunt furturile (uneori cu violenţă), înşelăciunea, consumul şi traficul de droguri. Cetăţenilor români care vizitează Cuba li se recomandă să nu circule noaptea cu sume mari de bani sau obiecte de valoare, să nu schimbe valuta în alte locuri decât la casele de schimb, să nu se încreadă în promisiunile sau ofertele făcute de localnici, întrucât aceştia sunt supravegheaţi de poliţie şi există riscul implicării în operaţiuni de trafic de valută.
Este recomandabil ca documentele şi valorile personale, biletele de călătorie şi banii sau cărţile de credit să fie păstrate în locuri sigure şi să nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în maşini. Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă. În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei. Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale să fie lăsate la hotel şi să se păstreze numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).
În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei.
În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea biroului local de poliţie şi a secţiei consulare a Ambasadei României la Havana.În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor cubaneze, trebuie apelat următorul număr de urgenţă:
• 106 (Poliţia Naţională Revoluţionară)

Sistemul medical
Se recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Cuba să încheie o poliţă de asigurare medicală şi de călătorie. Nu sunt recunoscute decât asigurările medicale incluse în pachetul turistic. Tarifele practicate la clinicile care acceptă pacienţi străini sunt la nivelul celor din ţările dezvoltate. Nu se cer vaccinuri speciale.

Condiţii privind traficul auto
Infrastructura rutieră este în general acceptabilă şi include autostrăzi care străbat o mare parte a insulei. Circulaţia auto se face pe partea dreaptă a drumului. Prioritatea este de dreapta. În intersecţiile cu sens giratoriu se acordă prioritate autovehiculelor care vin din partea stângă. Viteza este limitată la 60 km/h în localităţi; 80 km/h în afara localităţilor şi 100 km/h pe autostradă. Este obligatorie folosirea centurii de siguranţă.
• Informaţii pentru cazuri de accidente de circulaţie
În cazul unui accident de circulaţie trebuie anunţată poliţia şi aşteptată sosirea acesteia. Trebuie, de asemenea, să se contacteze agenţia ASSISTUR – singurul organism care reprezintă societăţile de asistenta şi asigurare străine (Tel: 866-4123; 862-8624; 862-8794; 862-8798).
• Permisul de conducere
Permisul de conducere naţional sau internaţional este recunoscut dacă este emis cu cel puţin un an înainte de intrarea în Cuba. Posesorul permisului trebuie să aibă vârsta minimă de 21 de ani.

Sistemul monetar şi schimbul valutar
Există două două tipuri de monedă, respectiv peso (CUP) şi peso convertibil (CUC). Raportul este de 1 CUC = 24 CUP. În circuitul turistic, moneda utilizată este CUC. La casa de schimb valutar, 1 CUC are aproximativ aceeaşi valoare cu 1 USD. Pe lândă comisionul care se aplică tuturor valutelor la schimbul valutar în CUC, dolarul american se penalizează cu 10%, fără ca această operaţiune să fie înscrisă in foaia de schimb valutar.

Utilizarea cărţilor de credit
În Cuba utilizarea cărţilor de credit este relativ redusă. Nu se acceptă cărţi de credit emise de instituţii sau bănci din SUA (American Express, Visa sau Master Card emise de bănci americane) sau bănci din alte ţări care au convenţii cu bănci din Statele Unite. Se acceptă Visa sau Master Card emise de bănci străine care nu sunt afíliate cu bănci nord americane. În unele cazuri, pentru plata unor servicii prin card se percepe o taxa de 10 % din valoarea sumei cheltuite.

Reglementări vamale
Se acceptă introducerea efectelor personale şi a medicamentelor pentru uz personal în cantităţi rezonabile. Se consideră efecte personale aparatul de fotografiat sau camera de filmat, aparatul de ras electric, uscătorul de păr, telefonul celular, laptopul. Toate acestea trebuie însă scoase din ţară la plecare.
Pentru alte obiecte introduse în Cuba (dar a căror valoare nu trebuie să depăşească 250 euro) se plăteşte o taxă vamală de 100 %.
Sumele mai mari de 5.000 de euro trebuie declarate. Pot fi scoase din ţară sumele de peste 5.000 de euro numai dacă au fost declarate la intrare.
Este interzis importul următoarelor articole: droguri, substanţe psihotrope, produse hemoderivate; cărţi, reviste; vehicule cu motor sau componente ale acestora; aparate de aer condiţionat, cuptoare cu microunde, aparate de încălzit apa, maşini de călcat electrice, orice aparat de uz casnic; sisteme audio, televizoare, video; calculatoare.
Pot fi introduse cu aprobare specială a Ministerului Comunicaţiilor următoarele articole: aparate radio şi TV, faxuri, aparate telefonice GPS, antene de satelit, aparatură de comunicaţii prin satelit. În cazul în care nu există aprobare prealabilă, aparatele respective sunt reţinute în vamă 30 zile, cu posibilitatea prelungirii cu încă 30 zile în vederea obţinerii aprobării.
Obiecte care pot fi scoase din ţară de către persoane nerezidente în Cuba: efecte personale; bunuri introduse legal în Cuba sau achiziţionate pe plan local (în valoare de maxim 1000 dolari SUA); 23 de ţigări de foi fără obligativitatea prezentării facturii de cumpărare (dacă numărul de ţigări este mai mare de 23, trebuie prezentate originalul şi o copie a facturii); obiecte de artă care nu fac parte din patrimoniul cultural cubanez, cu aprobarea prealabilă a Registrului Naţional de Bunuri Culturale din Cuba; maximum 4 sticle de băuturi alcoolice.
Pentru evitarea dispariţiei unor obiecte personale din bagajele de cală, se recomandă ca obiectele de valoare să fie plasate în bagajele de mână.

Regimul animalelor de companie
Pot fi introduse în Cuba, în baza unei autorizaţii speciale, animalele posesoare ale unui carnet de sănătate veterinar, care face dovada vaccinului antirabic în curs de valabilitate.

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea noastra pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

GhidEuropean va recomanda: Cuba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.