Curtea lui Matei Basarab de la Brebu

La nord-est de Câmpina, pe un platou aşezat în stânga râului Doftana, se află comuna Brebu. Complexul arhitectural medieval Brebu compus din zidul de incintă, Turnul Clopotniţă, Biserica şi Casa Domnească, reprezintă unul dintre cele mai importante monumente istorice din secolul XVII-lea din judeţul Prahova. Zidul de incintă, este construit din cărămidă şi piatră de râu, conferind incintei un traseu poligonal neregulat.
6960510_03

Intrarea, se face pe sub turnul – clopotniţă, construcţie masivă din cărămidă, cu patru nivele şi o înălţime de cca. 30 metri. Biserica, începută la 27 iunie 1650 (7158 de la facerea lumii), în timpul domniei lui Matei Basarab şi finalizată de Constantin Brâncoveanu, conform pisaniei aflată între naos şi pronaos, are un plan treflat, fiind prevăzută cu trei turle. Arhitectura este inspirată de Biserica Mânăstirii Dealu (sec. XVI), decoraţia exterioară realizându-se cu ajutorul meşterilor munteni şi moldoveni, identică cu Turnul Clopotniţă.

6960510_05

Casa Domnească, are plan dreptunghiular şi ziduri groase, spaţiul de locuit format din opt încăperi, terasă prevăzută cu loggie şi foişor. In spaţiul Casei Domnesti, Muzeul de Istorie şi Arheologie al judeţului Prahova a organizat o expoziţie de istorie şi artă feudală. Sunt prezentate exponate care atestă dezvoltarea agriculturii, meşteşugurilor şi comerţului în secolele XVII-XVIII, precum şi înflorirea economică a Ţării Româneşti în această epocă.

6960510_07

În cadrul expoziţiei, două dintre săli sunt rezervate dezvoltării culturii, artei tipografice care cunoaşte o stralucită înflorire în timpul domnitorilor Matei Basarab si Constantin Brancoveanu.

6960510_14

Sunt expuse şi câteva cărţi vechi româneşti: “Pravila de la Govora” din anul 1640 şi “Îndreptarea Legii”, tipărită la Târgovişte în anul 1652, considerate cărţi de căpătâi pentru efortul de întocmire a unui sistem legislativ autohton; “Biblia de la Bucureşti” din anul 1688 – monument de limbă literară românească, sau cărţi realizate de mitropolitul Dosoftei şi Antim Ivireanul la Snagov. Colecţia mai cuprinde piese deosebite de artă plastică şi decorativă: icoane vechi, veşminte, costume boiereşti din catifea cu fir de aur şi argint, podoabe şi bijuterii de epocă (sursa: e-patrimoniu).

6960510_04

Casa domneasca adaposteste Muzeul de Istorie al Secolului al XVII-lea, ce cuprinde exponate diversificate: de la vesminte si bijuterii, pana la harti si documente vechi, imagini si sculpturi, toate amenajate cu multa grija si intretinute exemplar. Biletul de intrare la muzeu costa 8 lei pentru adulti, iar programul de vizitare este de marti, pana duminica. (http://brebu.go.ro/)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.