Danemarca

flag_of_denmark1Numele oficial: Kongeriget Danmark
Forma scurtă: Danmark
Forma internațională: Kingdom of Denmark
Forma internațională scurtă: Denmark
Codul de țară ISO: dk
Ora oficială: CET – Central European Time
Ora de vară: (DST) Martie – Octombrie (UTC +2)
Prefixul telefonic de țară: +45
Capitala: Copenhaga (1.800.000 milioane locuitori)
Alte orașe: Aarhus (289.000), Odense (184.000), Aalborg (162.000).
Forma de guvernământ: Monarhie constituţională
Localizare: Peninsulă în nordul Europei, între Marea Baltică și Marea Nordului, include și insulele Sjaelland și Fyn
Suprafața: 43.094 km²
Relief: În general plat sau cu dealuri domoale
Climat: Temperat. Vânturile predominante din vest pot face vremea schimbătoare

large_detailed_political_and_administrative_map_of_denmark_with_all_roads_cities_and_airports_for_free
Orase si monumente de vizitat:
Copenhaga, Aarhus , Aalborg , Odense , Ribe,
Helsingør (Castelul Kronborg),
Hillerød (Castelul Frederiksborg ), Billund (Legoland)

Natura:
Lacuri , paduri
Tarmuri marine la Skagerrak si Skagen, dune (la Holmsland Klit )
Sanctuar ornitologic la Tipperne
Relief stanccos (la Mons Klint ), plaje, pescuit

Alegerea momentul potrivit:
Clima este relativ blanda si umeda. Lucru surprinzator pentru cei care isi inchipuie ca vor vizita un “frigider”. Vara nu dureaza mult. Lunile acceptabile sunt iulie si august , mai si septembrie.

Temperaturile zi medii zi/noapte (in°C ):
Copenhaga – ianuarie 2/-2, aprilie 10/2, iuile 20/13, octombrie 12/7. Maximum temperaturii din mare (Marea Nordului): 17 °C.

Festivaluri/Traditii: Carnavalul “Fastelavn” (in ziua de luni care precede Mardi Gras (“Martea Grasa”), 23-24 iunie – Festivalul Sf.Ioan, 13 decembrie – Sf.Lucia

Prezentare
Atunci când te gândești la Danemarca iți vine în minte imaginea amuzantă a unui tânăr viking înalt și blond, ronțăind bucăți de bacon uscat și sorbind dintr-un pahar mare cu bere, în timp ce se amuză asamblând niște piese de lego.

Este, cu siguranță, un clișeu, iar Danemarca este cu mult mai mult decât atât. O țară mică, în interiorul Europei, alcătuită dintr-o insulă principală, Jutland, și alte 406 insulițe, care, paradoxal, moștenesc un trecut războinic extrem de încărcat. Scopul principal a fost obținerea controlului Mării Baltice, Danemarca fiind și în război, dar și în deplină comuniune cu vecinele sale Suedia și Norvegia.

32170_6472

Având o concepție extrem de interesantă despre creșterea natalității, Danemarca a ajuns în anii 60 la concluzia că, de vină pentru scăderea populației este creșterea interesului femeilor pentru carieră. Ca atare, a adoptat un plan îndrăzneț de protecție socială, prin care ambii părinți sunt încurajați să aibă grijă de copii până la vârsta școlară. Astăzi, Danemarca are una dintre cele mai ridicate rate ale natalității din Uniunea Europeană, fiind întrecută doar de Irlanda.

Pentru orice turist, Danemarca este o țară prietenoasă. Danezii iubesc fotbalul aproape la fel de mult ca englezii și divinizează monarhia, probabil una dintre cele mai vechi din lume, datând din secolul al X-lea d.He. Până la urmă Danemarca este povestea moștenirii regale, a berii și a repulsiei față de schimbarea monedei naționale, pe care locuitorii săi au iubit-o atât de mult.

danish_people2

Din punct de vedere cultural Danemarca are extrem de multe lucruri de oferit, iar Copenhaga este orașul care a renăscut miraculos după bombardamentul devastator al trupelor britanice din timpul războaielor napoleoniene.

Vei fi uimit de multitudinea de restaurante, cafenele și berării ale orașului, unde poți sta ”hygghe”, un termen danez destul de greu de tradus, pentru a te așeza confortabil și a consuma în liniște o băutură în compania cuiva.

Vesterbro și Tivoli sunt două zone ale orașului care s-au dezvoltat în secolul al XIX-lea. Dacă prima a fost cartierul ”felinarelor roșii” din Copenhaga în anii 70 și și-a păstrat și astăzi câteva reminiscențe, cea de-a doua este grădina cea mai faimoasă a orașului și parcul de amuzament cel mai căutat.

863219_54898580

Vizitând Danemarca nu trebuie să ocolim Helsingor, aflat la 60 de km distanță de capitală, acolo unde și-a trăit drama Hamlet, eroul lui William Shakespeare. Nu vom rata nici Odense, situat la malul mării, locul de naștere al scriitorului Hans Christian Andersen, Esbjerg, unul dintre cele mai ”tinere” orașe daneze, fondat în 1868, Arhus, cu vestita sa universitate, Viborg, cu străzile sale vechi împânzite de case vopsite în culori vioaie și evident nu trebuie uitat Legoland, imensul parc construit de creatorii popularului joc care a cucerit copiii din toată lumea, unde ai putea să întâlnești chiar și un tânăr viking, cu părul blond, ronțăind bucăți de bacon uscat și sorbind dintr-un pahar mare cu bere.

Turismul în Danemarca
Danemarca se învecinează cu Germania la sud, este legată de Suedia printr-un pod rutier și feroviar (Podul Oresund) și are 7.314 km de coastă. Norvegia și Suedia, aflate la nord, sunt separate de Danemarca prin strâmtorile ce leagă Marea Nordului de Marea Baltică. De la vest la est, aceste strâmtori sunt: Skagerrak, Kattegat și Oresund.

Relieful este dominat de o câmpie joasă, a cărei altitudine medie nu depășește 30 m peste nivelul mării (cel mai înalt punct al țării, ajungând la numai 173 m, este Yding Skovhoej); linia țărmului este dantelată, cu golfuri, lagune și fiorduri.

970202_83634401

Râurile sunt scurte (Gudena, cel mai lung, are, conform www.britannica.com, 158 km), iar lacurile, mici și numeroase.

Clima este temperată, cu ierni blânde (temperatura medie în februarie, luna cea mai rece, este de 0 grade Celsius) și veri răcoroase (temperatura medie în iulie, luna cea mai caldă, fiind de 16 grade Celsius). Danemarca are patru anotimpuri, ceea ce înseamnă zile calde de vară, toamne pline de culoare, primăveri verzi și ierni reci, cu multă zăpadă. Din cauza poziției geografice a Danemarcei, cantitatea de lumină solară suferă mari variații de la anotimp la anotimp, astfel încât zilele de iarnă sunt foarte scurte, iar cele de vară sunt foarte lungi.

1039044_82568817

Pădurile ocupă suprafețe reduse, iar vegetația specifică regiunilor nisipoase a făcut loc în mare parte terenurilor agricole, presărate cu perdele forestiere, potrivit “Enciclopediei statelor lumii” (2005). Fauna este cea obișnuită regiunilor temperate: cerbi, vulpi, iepuri, arici, păsări (mai mult de 300 de specii). De asemenea, în apele daneze se găsește pește din abundență, în special cod, hering și cambulă.

800px-Kronborg_Braun-Hogenberg

Cu o istorie ale cărei începuturi se pierd în negura timpurilor, Regatul este un loc remarcabil. Denumirea de Danemarca, “teritoriul de graniță al danezilor”, a fost folosită pentru prima oară în secolul al IX-lea, în contextul încheierii procesului de constituire a unei autorități politice centrale, menționează site-ul www.mae.ro. Este un lucru obișnuit să hoinărești prin localități de pe vremea vikingilor și să descoperi, astăzi, centre tehnologice de vârf. Deși este considerată țara cea mai avansată din punct de vedere tehnologic din Europa, danezii prețuiesc natura și fac tot posibilul să o protejeze.

Danemarca este una dintre cele mai mari comori ale turismului. Este o țară mică, ușor de explorat, iar cele mai multe atracții (chiar și cele mai populare) nu sunt niciodată atât de aglomerate încât să facă dintr-o astfel de experiență una nefericită. Și dacă adăugăm că majoritatea localnicilor pot conversa în limba engleză, obținem una dintre cele mai bune destinații turistice din lume, se arată pe site-ul www.danishnet.com.

1209223_97376031

Obiectivele înscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO — vestigiile istorice de la Jelling, Catedrala din Roskilde, Castelul Kronborg din Helsingor (devenit faimos în întreaga lume datorită tragediei “Hamlet” scrisă de William Shakespeare) și fiordul glaciar de la Ilulissat — sunt, cu siguranță, demne de interes.

Copenhaga, unul dintre cele mai moderne orașe ale lumii, este o atracție de top. Aici găsim Grădinile Tivoli, Palatul Amalienborg (reședință a familiei regale daneze), Palatul Christiansborg, Castelul Rosenborg, Biserica de Marmură (Biserica lui Frederik), Muzeul Thorvaldsens, celebra statuie Mica Sirenă, un adevărat simbol al orașului, Planetariul Tycho Brahe sau Grădina Zoologică.

KronborgCastle_HCS

Importante pentru turiști sunt și orașele Aarhus, Aalborg, Billund (cu parcul tematic Legoland), precum și Odense, locul nașterii scriitorului Hans Christian Andersen.

Gastronomia
Bucătăria tradițională daneză are multe în comun cu bucătăriile din celelalte țări, umede și reci, din nordul Europei. Și totuși, preparatele și rețetele locale au propriile lor caracteristici.

Danezii sunt renumiți în toată lumea pentru pâinea și produsele lor de patiserie, pentru unt și hering, pentru carnea de porc și brânzeturi. Toate acestea sunt elemente ale unei bucătării consistente, cufundate în tradiție și adaptate climei cu ierni lungi și friguroase.

Denmark001

Cultura culinară daneză, cultivată și îmbogățită de-a lungul generațiilor, este înrădăcinată în principal în vechea bucătărie țărănească — cu rețete de demult, din toate părțile regatului — creată în primul rând ca un scut care să-i protejeze pe localnici de vremea rece, se arată pe site-ul www.copenhagenet.dk. De aceea, danezii consumă, de secole, produse din carne, mai ales de porc, dar și de vită, alături de legume, în special cartofi. Preparatele din carne de pui și pește constituie, de asemenea, o alegere. În trecut, pentru a fi păstrate timp îndelungat, produsele alimentare, din carne, pește sau fructe, erau sărate, afumate, marinate ori murate.

Bucătăria modernă folosește multe dintre rețetele vechi, ce sunt foarte apreciate și astăzi. Mulți danezi preferă încă mâncărurile tradiționale, însoțite, desigur, de o bună bere daneză.

3226

Felurile tradiționale tind să fie bogate și “grele”. O masă de seară constă, de obicei, în preparate din carne, cel mai probabil de porc (Danemarca are cel mai mare consum de carne de porc pe cap de locuitor din lume), cartofi și sos.

Pâinea a fost întotdeauna un element important în meniul danezilor, menționează site-ul www.danishnet.com. Produsele de panificație și cele de patiserie reprezintă o zonă în care danezii excelează. Este renumită pâinea lor neagră, de secară (rugbrod), adesea cu diverse tipuri de semințe.

porridge_2691788b

Această pâine este folosită pentru tradiționalele tartine “smorrebrod”, care sunt de fapt sandviciuri cu o singură felie de pâine, unsă cu unt și acoperită cu multe și diferite ingrediente precum pește afumat sau marinat, felii subțiri de carne afumată, brânzeturi, murături, ouă fierte, ceapă, cubulețe de mere, roșii, capere, mărar, sos de muștar, maioneză, smântână etc. Variind de la cele mai simple forme, până la adevărate opere de artă, aceste sandviciuri, reprezentative pentru bucătăria daneză, sunt consumate în general la masa de prânz (pentru a le mânca, danezii folosesc cuțit și furculiță).

Când vine vorba despre deserturi, înghețata și budinca sunt alegeri obișnuite. Un preparat foarte apreciat este faimosul “rodgrod med flode” (din fructe de pădure și frișcă). Cafeaua se bea, de regulă, tare și neagră.

Dintre varietățile de bere, cele mai cunoscute sunt Carlsberg și Tuborg. “Akvavit”-ul este o băutură spirtoasă populară.

În ultimii ani, bucătăria daneză a trecut prin multe schimbări, căutând în general să facă mesele “mai ușoare”, mai sănătoase. A fost puternic influențată de Franța, de Spania și de Italia, și, într-o mai mică măsură, de China și de Thailanda. Cu toate acestea, majoritatea danezilor mai în vârstă sunt încă fideli produselor alimentare tradiționale. Metodele moderne de gătit au fost adoptate în special de danezii mai tineri, dar chiar și aceștia apreciază o masă tradițională.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.