Comorile României: Peștera Dâmbovicioara

Modelarea rocilor calcaroase a generat un relief de suprafață reprezentat prin turnuri, stânci ascuțite și pereți verticali, completat de un relief carstic subteran, reprezentat în principal din peșteri. Astfel, în bazinul hidrografic al Dâmbovicioarei se găsesc circa 50 de peșteri, cele mai importante fiind Dâmbovicioara, Peștera de la Gura Defileului, Peștera Labirintului etc.

Situată în partea de sud a Masivului Piatra Craiului, pe versantul stâng al văii Dâmbovicioarei, peștera cu același nume s-a format ca urmare a acțiunii apei asupra peretelui poros, din calcar.

Zona este de un pitoresc aparte, datorită micilor cascade și repezișuri de pe cursul Dâmbovicioarei. Aspectele de amănunt ale morfologiei cheilor sunt completate de limbile de grohotiș, care coboară din micile culoare situate la partea superioară a versanților până în apropierea firului văii, de mici polițe structurale și de un bogat microrelief rezidual.
Cheile Dâmbovicioarei sunt parte a Parcului Național Piatra Craiului, o zonă ce cuprinde masivul cu același nume, pe un areal de aproximativ 25 km între Zărnești și Rucăr. Muntele Piatra Craiului a devenit rezervație naturală în anul 1938, fiind declarat parc național printr-un ordin ministerial emis în anul 1990. Parcul Național Piatra Craiului se extinde pe raza județelor Brașov și Argeș, incluzând suprafețe aparținând localităților Zărnești, Moeciu, Bran, Rucăr și Dâmbovicioara. Întreaga zonă abundă în peisaje minunate, constituindu-se într-un obiectiv turistic obligatoriu de vizitat.
Cunoscută încă din secolul al XVI-lea, atunci când localnicii o foloseau pe post de ascunzătoare în calea cotropitorilor, peștera a servit de-a lungul timpului și ca loc de reculegere pentru pustnici sau ascunziș pentru tâlhari.
Peștera Dâmbovicioara, în prezent amenajată și iluminată, este formată dintr-o galerie unică, cu o lungime totală de 550 metri, dintre care numai 245 metri sunt accesibili turiștilor, restul galeriei fiind închisă cu un grilaj metalic pentru protejarea populației de lilieci ce trăiește în peșteră. Galeria are lățimi ce variază între 3-4 m și înălțimi de 4-5 m, cu puține ramificații, de dimensiuni mici. După 150 m de la intrare, galeria se îngustează foarte mult. Peștera este caldă, cu o temperatură de 10-12 °C și cu o umiditate moderată, iar pârâul care a generat-o are, în prezent o altă albie. Galeria se leagă de exterior printr-un horn înalt de 10 m, care furnizează un slab curent de aer.
Atracțiile peșterii sunt reprezentate de formațiunile geologice deosebite (laba de urs, aripa de acvilă, cap de șarpe, piele de tigru, etc.), precum și de povestea ieșirii secrete astupate ulterior de localnici. (AGERPRES)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.