Austria – Graz

Gratz01

Pe malul râului Mur, în împădurita regiune Stiria, se găsește cel de-al doilea mare oraș al Austriei și, se spune, unul dintre cele mai frumoase ale țării, Graz. În 1999, pentru amestecul armonios de clădiri, ridicate în diverse stiluri arhitectonice, de la gotic la contemporan, orașul a fost inclus în patrimoniul UNESCO.

Așezat la granița culturală dintre Europa Centrală și Balcani, Graz a absorbit mai toate influențele din vecinătate, transformându-se într-o adevărată platformă multiculturală citadină.

Gratz02

Orașul a fost ridicat in secolul al XII-lea la poalele unul mic deal împădurit, denumit apoi Schlossberg, deoarece pe înălţimile sale a fost construită o fortăreață, operă a arhitectului italian Domenico dell’Allio. Deși părea vulnerabilă de afară, mica fortăreață a rezistat asediilor nenumărate, însuși Napoleon Bonaparte încercând să o cucerească, fără succes. După asaltul trupelor napoleoniene si victoria acestora, administrația orașului a plătit o sumă uriașă pentru ca turnul cu clopot, care era folosit pentru a vesti incendiile, precum și turnul cu ceas să nu fie distruse, Napoleon cerând demolarea fortăreței.

Arhitectura orașului Graz este astăzi punctul forte și principala atracție turistică a orașului. În secolul al XVI-lea o sumedenie de arhitecți și artiști italieni au fost angajați de către curtea imperială să lucreze „modelarea” orașelor imperiului. Cea mai cunoscută clădire în stil renascentist din Graz este Landhaus.

Gratz03

În 1557, venit să ajute la construirea fortăreței orașului, arhitectul italian Domenico dell’Allio este angajat să ridice și o clădire cu curte în stil renascentist. Ansamblul este situat pe artera principală a orașului, Herrengasse și a fost mult timp sediul adunării provinciale, Caracterizată prin  este prin ferestrele bogat ornamentate, arcadele largi și curtea interioară cu trei etaje, Landhaus găzduiește în prezent sala de ședințe a Parlamentului de stat din landul Stiria și este „scena” celor mai importante manifestări care sunt organizate de către administrația orașului, inclusiv spectacole, concerte, proiecții de film etc.

Interiorul casei este mobilat în stil baroc, plafonul sălii principale fiind realizat în tehnica știucato de către Johann Angelo Formentini. Sunt reprezentate în basorelief animale heraldice, inclusiv vulturul austriac și pantera Stiria. Cele două statui ale Sf. Ecaterina și Sf. Barbara simbolizează restaurarea a catolicismului în Austria, în 1629.

Schloss Eggenberg este o altă atracție a orașului Linz, un complex princiar construit în stil baroc în secolul al XVII-lea, al cărui interior este dedicat astronomiei și mitologiei. Domkirche este un monument de arhitectură gotică lângă care se înalță Mausoleul lui Ferdinand al II-lea, o operă de arhitectură barocă.

Gratz04

Arhitectura modernă este reprezentată de Kunsthaus, piesa de rezistență a manifestării „Graz – capitală a culturii europene – 2003. Este o clădire biomorfă proiectată de Peter Cook și Colin Fournier și care este cunoscută printre localnici sub denumirea de „Extraterestrul prietenos”.

Graz este cunoscut și pentru muzeele sale cu tematici diferite, de la folclor la arte vizuale, de la artă fotografică la criminologie și de la religie la literatură. Landersmuseum Joanneum este un vast muzeu de istorie naturală, ce trebuie să facă parte dintr-un program turistic al oricărui vizitator al orașului Graz.

Muzeul de arme și armuri

Muzeul de arme și armuri (Landeszeughaus) din Graz, aflat în inima Austriei, este cel mai mare arsenal istoric conservat din lume. Deține în colecțiile sale peste 30.000 de obiecte acoperind ultimele cinci secole de istorie militară din Europa și oferă o abordare interactivă publicului vizitator, care are posibilitatea de a încerca armuri și arme veritabile, potrivit www.museum-joanneum.at și turism.bzi.ro, citate de Agerpres.

Graz guns museum02

Clădirea ce adăpostește muzeul a fost construită în perioada 1642-1647, după planurile arhitectului italian Antonio Solari și a fost depozitul central de arme și echipament militar pentru 16.000 de oameni din landul Stiria. Armele depozitate aici au fost folosite pentru apărarea granițelor Stiriei de invazia trupelor otomane din secolul al XVI-lea. Arsenalul a fost încorporat, în 1892, în cadrul Universalmuseum Joanneum. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial muzeul a fost evacuat. Armele au fost duse în trei castele din Stiria, dar au fost readuse, fără a se înregistra pierderi, cu ajutorul forțelor de ocupație britanice, astfel că Arsenalul a putut fi redeschis în aprilie 1946.

Colecțiile muzeului numără, conform surselor amintite, aproximativ 32.000 de exponate, cea mai mare colecție fiind cea de arme istorice. Pot fi văzute aici circa 3.840 de armuri, coifuri, cămăși de zale și scuturi; peste 2.400 de săbii de diferite modele și proveniențe; aproximativ 5.300 de halebarde; peste 3.800 de puști și peste 4.000 de pistoale; dar și accesorii de toate tipurile, precum tolbe cu praf de pușcă (circa 3.800).

Graz guns museum01

Între acestea se fac remarcate armele ofițerilor bogat decorate ce provin din atelierele din Innsbruck, Augsburg sau Nürnberg: armura arhiducelui Carol al II-lea al Austriei fabricată de Conrad Richter (1565); armura de cal confecționată de Konrad Seusenhofer (1510), armura de paradă confecționată de Michael Witz (1550).

De asemenea, pot fi admirate arme ceremoniale, purtate numai la parade sau pentru ocazii speciale, precum ceremoniile de încoronare, sulițele partizan datând din secolul al XVII-lea, inscripționate cu blazonul și monograma lui Hans Franz von Stainach, unul din căpitanii armatei ducale a landului Stiria.

Colecțiile sunt expuse pe patru etaje, potrivit www.infotour.ro. Primul etaj prezintă arme grele, pistoale și puști cu cremene, între care se remarcă arme de artilerie și vechi tunuri navale. Al doilea etaj expune revolvere și armuri utilizate de infanterie și cavalerie. Aici poate fi admirat pistolul cu rotiță introdus în rândurile cavaleriei germane și austriece la sfârșitul secolului al XVII-lea, înlocuind sulița, în timp ce la etajul al treilea pot fi văzute armuri folosite de nobili în cadrul turnirurilor.

Graz guns museum

La ultimul etaj sunt expuse arme albe și instrumente muzicale utilizate de orchestrele militare atrăgând atenția săbiile maghiare din secolul al XVI-lea. Pot fi admirate, de asemenea, săbii cu influență otomană, cu tăișul încovoiat, aduse în Europa de cruciadele din perioada Evului Mediu.

Muzeul atrage anual mii de turiști și iubitori de arme istorice din întreaga lume. Poate fi vizitat zilnic, în perioada aprilie-octombrie, iar prețul unui bilet variază între 3 și 16 euro, copii sub șase ani beneficiind de intrare gratuită.

De vizitat:

Graz: Stadtpfarrkirche, Mausoleul lui Ferdinand II, Landhaus, Landersmuseum Joanneum, Schloss Eggenberg, Domkirche

GhidEuropean©2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.