Austria – Linz

Linz04Nu știu alții cum procedează, dar dacă întrebi un localnic care ar fi primul lucru pe care trebuie să îl faci la Linz, îți răspunde pe deplin convins: așează-te pe terasa unei cafenele și comandă o felie de Linzer Torte, cea mai veche tartă din lume sau, ca să fim ceva mai preciși, cea mai veche rețetă scrisă de tartă, consemnată în anul 1653 într-un codex, descoperit în arhiva Abației Admont.

Dacă producerea acestei tarte pe scară largă în Europa se datorează lui Johan Konrad Voegel (1796-1883), tânărului austriac din Linz, Franz Holzlhuber, îi revin meritele pentru răspândirea acestei rețete in America, unde și astăzi această tartă cu dulceață de coacăze sau vișine se prepară în mai toate casele. Din Linzer Torte, un desert extrem de popular și în Ungaria, Germania, Elveţia, nu lipsesc nucile, alunele sau migdalele și nici tradiționalul grilaj din aluat cu care este acoperită.

Linz05

Sigur, după felia de tartă ar trebui să ne arătăm mult mai interesați de ceea trebuie să vizităm la Linz pentru a ne completa colecția de informații despre Austria, o țară mică dar extrem de frumoasă. În primul rând trebuie să amintim că pe la Linz trece Dunărea înainte de a ajunge la Viena și că, aidoma capitalei Austriei, fluviul doar mângâie marginile orașului, refuzând parcă să îi străbată centrul, cum se întâmplă la Bratislava sau la Budapesta.

Linz este al treilea oraș, ca număr de locuitori, din Austria, după Viena și Graz și a fost, în 2009, Capitală Europeană a Culturii.

Linz02Orașul a fost fondat de către romani, care l-au botezat Lentia, cunoscut și sub denumirea de Lentos. Numele actual a fost adoptat in 788m an din care datează și primele mențiuni documentare. Datorită situării sale favorabile la răscrucea unor căi de comunicație, orașul de pe Dunăre a devenit, încă din secolul al X-lea, un important centru comercial. La început, a aparținut Bavariei Babenbergilor. În cele din urmă însă, Linz împreună cu Austria Superioară au intrat în posesia Casei de Habsburg, care și-a ridicat aici o reședință.

 

Compozitorul Wolfgang Amadeus Mozart a scris Simfonia a 36-a (1783) la Linz pentru un concert ce trebuia să aibă loc aici, lucrarea fiind astăzi cunoscută ca și Simfonia Linzului. Prima versiune a Simfoniei 1 în Do minor a lui Anton Bruckner este cunoscută ca și versiunea Linzului, compozitorul fiind organist la o bazilică din oraș.

Luna iulie este cea mai nimerită pentru a vizita Linz, aici având loc un festival în aer liber iar străzile umplându-se de clovni, acrobați și mimi.

Linz_ars-electronica-center-linzÎn luna septembrie ere loc un Festivalul Bruckner în Donaupark, în paralel cu o manifestare aparte, „Ars Electronica Festival”, organizat la Ars Electronica Center, o clădire futuristă din sticlă care reprezintă unul dintre punctele de atracție ale orașului, mai ales pe înserat, atunci când clădirea este luminată feeric din interior.

De vizitat:

Linz: Donaupark, Botanischer Garten, Ars Electronica Center, Mauthausen Memorial, Mariendom Linz, Ars Electronica Center, Ursulinenkirche, Schlossmuseum, Neues Musiktheater, Alter Dom, Lentos Kunstmuseum (Muzeul de Arta Moderna), Linzer Tiergarten (Zoo)

GhidEuropean©2014
Acest material este proprietatea ghideuropean.ro și este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parțială a conținutului se poate face doar cu acordul scris al proprietarului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.