Austria – Viena Imperiala

Austria_net (4 of 28)

Majoritatea clădirilor reprezentative, monumentelor și parcurilor minunate ale orașului sunt la sud și la est de primul canal al Dunării, iar cele mai multe le întâlnești pe așa-numitul „Ring vienez”, născut din inițiativa mișcării Gründerzeit (epoca fondatorilor), care milita pentru modernizarea orașului și a locuitorilor săi. Atunci, multe clădiri vechi din centrul orașului au fost demolate pentru a face loc celebrului Ringstrasse, inelul care a devenit promenada tradițională din miezul orașului. Cu tramvaiul, evident, pentru că pe jos e cale lungă!

 Austria_net (6 of 28)

Pornind din est spre sud și urcând apoi spre nord-vest întâlnim clădirea Urania, apoi Stadtpark, Academia de Teatru, Muzeul de Istorie și Karlskirche, apoi ansamblul din Maria Thereza Platz cu clădirile gemene care adăpostesc Muzeul de Istorie Naturala și Muzeul de Istorie a Artei, cu Palatul Hofburg și imensele sale aripi si anexe în vecinătate, continuând cu Palatul de Justiţie, Clădirea Parlamentului, Primăria, Universitatea, Catedrala Votiva și apoi, coborând, Michaelkirche, Peterskirche și impunătorul Stephansdom care domină cea mai aglomerată zonă a orașului, Stephanplatz.

Zăbovind pe Ringstrasse, dar abătându-ne un pic pentru a nu lăsa în spate pentru clădiri istorice ale orașului,descoperim așa-numitul Innere Stadt. Sub această denumire este cunoscută inima orașului, un labirint compact de străzi, pasaje și mici piețe rectangulare pavate cu dale din piatră, inclusiv străzi comerciale pe care astăzi se circulă doar la pas și doar cu bani în buzunar, altfel riști să îți pară rău că le-ai bătut degeaba. Toate converg sau, în mare măsură converg, spre piața gotică ce înconjoară bijuteria Vienei, Bazilica Sf. Ștefan sau Stephansdom, care este și centrul metaforic al orașului. În realitate, centrul se află pe Ringstrasse, în dreptul complexului de clădiri care alcătuiesc Palatul Imperial Hofburg, unde se află și camera tezaurului și apartamentele celebrului cuplu imperial Franz Josef – împărăteasa Sisi.

Austria_net (5 of 28)

Ne întoarcem la Stephansdom. De la distanță pare o perie de păr zimțată, cu crenelurile lui gotice țâșnind din acoperiș. Are însă 800 de ani și domină în modul cel mai teatral această parte a orașului. Un prim lăcaș de cult a fost ridicat pe acest loc încă din secolul al XII-lea, dar clădirea a trebuit să fie refăcută în stilul gotic, la ordinele lui Rudolf al IV-lea de Habsburg, în 1359, când a și fost ridicată la statutul de catedrală. Friedrich al III-lea a extins clădirea un secol mai târziu, transformând Stephansdom în cea mai mare și cunoscută catedrală din Europa a acelor ani. La începutul secolului al XIX-lea, catedralei i s-a adăugat stema imperială, simbolul dinastiei Habsburg, iar în cel de-Al Doilea Război Mondial, acoperișul a fost greu încercat de bombardamentele aviației aliate. Nu era primul bombardament la care au trebuit să reziste vienezii, încă de două ori, capitala Austriei simțind mirosul de praf de pușcă: în timpul ultimului asediu al turcilor și a atacului trupelor napoleoniene. Cel mai mult de suferit a avut turnul mai mic al catedralei, pe care vienezii l-au botezat Steffl (Micul Ștefan).

 Graben. Dacă faci excepție că pe firmamentul multor magazine sunt brand-uri mai actuale, pe Graben te simți ca în Viena imperială, cu caleștile care se plimbă pe străzi și domnii îmbrăcați în costume de paji imperiali cu peruci albe invitându-te în restaurante sau la balurile care au loc frecvent la Viena. Dacă ai să intri într-un boutique de pe această stradă pietonală din centrul Vienei și ai să citești pe eticheta unui produs „k.u.k.” trebuie să știi că asta înseamnă kaiserlich und köninglich, adică imperial și regal, ceea ce, în general, înseamnă tradiție și calitate.

Palatul Hofburg. Una dintre cele mai dificile întreprinderi este să vorbești despre Palatul Hofburg, un grup de mai multe clădiri, cu destinații diferite și construite în epoci și stiluri diferite de împărați, împărătese, prinți și prințese cu har mai mult sau mai puțin. Nu mai puțin de șase secole de continue căutări au trebuit să treacă pentru a se ajunge la forma și organizarea actuală a palatului imperial. Accesul spre apartamentele imperiale (Kaiserappartements) se face prin Poarta Elvețiană.  Apartamentele sunt, în sine, plictisitoare dar asocierea lor cu Muzeul Sisi, dedicat împărătesei Elisabeta de Bavaria și Silberkammer (colecția de argintărie), îți oferă posibilitatea să observi cum se trăia la curtea imperială și care erau gusturile împăraților.

Colecția de argintărie conține servicii de masă din secolul al XVIII-lea, dar și un candelabru lung de 30 de metri, turnat în bronz în secolul al XIX-lea. La etaj se află muzeul dedicat Elisabetei de Bavaria, cunoscută sub numele de Sisi, soția împăratului Franz Josef, a cărei viață neconvențională și moarte tragică o face adesea comparată cu Prințesa Diana. Galeriile muzeului conțin obiecte personale dar și copii după unele manuscrise și scrisori ale împărătesei. În plus găsim și colecția sa impresionantă de aparate de gimnastică, Sisi fiind, se pare, obsedată de siluetă.

Am punctat cele mai importante repere ale Vienei Imperiale, mai sunt de descoperit, tot în Inner Stadt, Primăria, Universitatea, Catedrala Votiva și apoi, coborând, Michaelkirche, Peterskirche și, de ce nu restaurantele care servesc şniţel…la metru, pentru o binemeritată pauză și o bere nefiltrată din grâu: Weizen Beer.

De vizitat!

Viena Imperială: Palatul Hofburg, Tiergarten, Prater Park, Schloss Schönbrunn, Sigmund Freud Museum, Palais Liechtenstein, Secession, Karlskirche, Graben, Kunsthistorisches Museum, Stephansdom Stephansdom Katakomben, Technisches Museum, Rathaus, Kunsthauswien, Kaiserappartements Sisi Museum, Museum Judenplatz, Schloss Belvedere, Michaelerkirche, Johann Strauss Residence, , Gloriette, Peterskirche.

GhidEuropean©2014
Acest material este proprietatea ghideuropean.ro și este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parțială a conținutului se poate face doar cu acordul scris al proprietarului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.