Austria – Viena Internationala

După ce a trecut în revistă câteva dintre punctele de interes ale așa-numitei Viena Imperială, trecem “granița” Dunării, sau mai bine spus al unui dintre canalele Dunării, mult mai vizibile la Viena, pentru a pătrunde în…altă lume.

Austria_net (8 of 28)Intrăm în Viena Modernă, sau așa cum este cunoscută, Viena internațională. Vienna D.C. (Vienna Donau Center) este împărțită în două centre distincte, deși, privită de oriunde, pare un tot unitar. În primul rând, vorbim despre complexul de clădiri care deservește Organizația Națiunilor Unite, o combinație de 6 construcții în formă de „Y”, cu o suprafață totală de 230.000 de metri pătrați, regimul de înălțime mergând până la 28 de niveluri, cea mai înaltă dintre clădiri măsurând 120 de metri.

 

Pentru proiectul realizării acestui centru s-a organizat un concurs public, în 1968, după ce primăria orașului Viena  a concesionat terenul pe care se află construcția pentru prețul simbolic de 1 șiling austriac (0,07 EURO) pe an, timp de 99 de ani. Dintre cele 288 de proiecte selectate, a fost ales cel al arhitectului austriac  Johann Staber. Construcția a fost demarată în 1972, a costat aproximativ 640 de milioane de euro și a fost inaugurată la 23 august 1979. Complexul se întinde pe o suprafață de 180.000 de metri pătrați, are 4.500 de birouri și 9 săli de conferințe, peste 3.600 de funcționari internaționali, din peste 100 de țări, desfășurându-și activitatea aici.

Austria_net (7 of 28)Stingher în Parcul Dunării, care îl desparte de Vienna D.C., se află Donauturm (Turnul Dunării), cea mai „bătrână” construcție futuristă din zonă, un turn înalt de peste 250 m, unde poți urca cu un lift rapid, cu 6,2 m/sec, în 30 de secunde, până la altitudinea de 165 de metri pentru a admira o panoramă la 360 de grade a capitalei Austriei. Turnul este opera arhitectului Hannes Lintl și a fost inaugurat în 1964.

Prater este simbolul cel mai cunoscut al Vienei. Aici, mii de oameni, indiferent de anotimp și vreme își petrec timpul liber, dându-se în tot felul de instalații de legănat, dat peste cap, învârtit, hâțâit, zdruncinat sau stropit cu apă. Carusele, mai vechi sau mai noi, piste de carting, montagne-russe-uri, dar și două roți, se învârt de te zăpăcesc. Iar noaptea, luminile te amețesc, alături de vinul fiert, sau berea. Mirosul de castane, cartofi copți sau plăcinte cu brânză contribuie și el la atmosfera extraordinară din acest parc, unul dintre cele mai vechi dar și cele mai mari din lume.

Austria_net (9 of 28)Prater este menționat pentru prima oară la 1162, atunci când împăratul Frederic I l-a dăruit unui anume Konrad. După ce a fost folosit ca teren de vânătoare de către Maximilan al II-lea, în 1766, Praterul s-a transformat în parc de recreere, la inițiativa împăratului Iosif al II-lea. Cu timpul, aici s-au deschis restaurante, cel mai cunoscut fiind cel al marelui magician chinez, Calafati, care a introdus, printre distracții, și jocurile de noroc. Dar nașterea Praterului, așa cum îl știu cei care au vizitat Viena, se poate spune că a avut loc odată cu inaugurarea roții mari, Riesenrad, în 1895, instalație proiectată și construită de Daniel Prater, care a dat și numele viitorului mare parc de distracții.

 De văzut

Viena Internațională: UNO-City, Austria Center Vienna (IAKW-AG), IEA International Atomic Energy Agecy, Donaupark, Donauturm, Brigittenauer Brucke, Floridsdorfer Wasserpark, Katholische Kirche Donaufeld,

 Melk: Stift Melk (Abația Melk)

©GhidEuropean
Acest material este proprietatea ghideuropean.ro și este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parțială a conținutului se poate face doar cu acordul scris al proprietarului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.