Austria – Salzburg

Ca multe istorii ale altor orașe, și istoria Salzburgului are la origini rațiuni militare. Prins în mijlocul unui conflict între Henric al IV-lea și Papa Gregorius Sextus în privința controversei iscate de investitura lui Henric ca Împărat al Romei, arhiducele Gebhard von Helfenstein, care era de partea papei, speriat de amenințarea principilor germani din sud, decide să construiască trei fortificaţii în arhidioceza sa: Burg HohenwerfenFriesach și  Hohensalzburg. Ultima, devine și baza orașului așezat pe râul Salzach.

Austria_net (18 of 28)

Între secolele al XIII-lea și al XVII-lea se construiesc zidurile oraşului, dar imaginea barocă actuală datează din secolul al XVII-lea, când arhiepiscopii Wolf Dietrich von Raitenau, Markus Sittikus și Paris Lodron pun în aplicare concepția arhitecturală a lui Wolf Dietrich. Multe date sunt importante în istoria Salzburgului, dar cea mai populară este, evident, 27 ianuarie 1756, ziua în care, într-o casa de pe  Getreidegasse  se năștea Wolfgang Amadeus Mozart, considerat cel mai mare compozitor al Austriei și unul din cei mai prodigioşi și talentați creatori în domeniul muzicii clasice din lume. În registrul de nașteri a fost înregistrat cu numele de Johannes Wolfgangus Theophilus, tatăl său adăugând apoi Amadeus (în latina Iubitorul de Dumnezeu), din rațiuni religioase. Ca atare, Salzburgul stă sub semnul lui Mozart: bomboane și prăjituri Mozart, fulare, șepci și insigne Mozart, magneți de frigider Mozart, căni, pahare și halbe Mozart, dar și cafenele și hoteluri Mozart.

Mozart

Ceea ce se știe mai puțin este că în Salzburg există…două case Mozart. Prima, cea în care s-a născut. Cea de-a doua, mai cunoscută, este situata în orașul nou, pe malul drept al Salzach-ului, o clădire cumpărată și amenajată pentru a servi preocupărilor muzicale ale tânărului compozitor și dotată cu sală de studiu, sală de dans și o mică sală de concerte. Aici se află astăzi, Muzeul Mozart.

Austria_net (19 of 28)

Catedrala din Salzburg este unul dintre simbolurile orașului. Situata în Domplatz, catedrala este o bijuterie renascentistă cu puternice influențe baroce. De-a lungul fascinantei sale istorii, catedrala pe care o admirăm astăzi a fost demolată, refăcută, extinsă și redecorată în repetate rânduri, iar despre începuturile sale avem mai curând legende decât date sigure. Se spune că pe locul unde se ridică astăzi Domul din Salzburg se găsea odinioară un altar sacru, folosit în ritualurile celtice și mai apoi romane. Primul Dom, o structură mult mai mică decât cea de astăzi, ar fi fost ridicat sub îndrumarea Sfântului Virgil, pe fundațiile turnate de Sfântul Rupert sau pe ruinele unui templu roman.

salzburg-austria

Trecut prin mai multe incendii, dintre care ultimul devastator, domul renaște la ordinele Arhiepiscopului Wolf Dietrich von Raitenau. Planurile au fost realizate de italianul Vincenzo Scamozzi, care a propus inițial o clădire în care încăpeau 16.000 de persoane, mai multe decât număra orașul la acea epoca. Un plan mult redus a fost aprobat, construcția începând în 1611. Un an mai târziu, din cauza conflictului cu Bavaria, lucrările încetau, fiind reluate abia în 1614, sub conducerea lui Santino Solari. În 1628 a fost inaugurat noul dom. Turnurile au fost gata însă abia în 1652, respectiv 1655.

View_of_Salzburg_Fortress_from_Mirabell_Gardens

Un alt simbol al orașului este Getreidegasse, centrul comercial și „inima” Salzburgului, o stradă îngustă, cu ramificații nebănuite, plină de magazine de tot felul, cafenele, manufacturi de decorațiuni (în special fier forjat, o tradiție locală), dar și mici hoteluri, pensiuni și galerii de artă. Plimbarea pe  Getreidegasse este un slalom uriaș, o probă de schi alpin foarte populara în Austria.

 

De văzut

Salzburg : Salzburg Dom, Mozarts Geburtshaus, Mozart-Wohnhaus, Schloss Hellbrunn, Stiftskirche St. Peter, Schloss Mirabell

(Va urma)

GhidEuropean©2014
Acest material este proprietatea ghideuropean.ro și este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parțială a conținutului se poate face doar cu acordul scris al proprietarului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.