Dubai, vacanta la superlativ

burj-al-khalifa

Burj Khalifa, cladirea de 164 de etaje din Dubai, domina centrul orasului, cu cei 828 de metri inaltime. Constructia a inceput la 21 septembrie 2004 si a marcat un nou tip politica de preturi, pe care l-au abordat autoritatile emiratului din estul Emiratelor Arabe Unite.

 

Cladirea a fost inaugurata la 1 octombrie 2010, moment in care avea, doar 75 din cele din cele 900 de apartamente de lux, ocupate. Chiriile pentru un studio (cu geamuri imense, marmura si lemn de esenta scumpa) au scăzut la 1.800-1.900 de dolari pe luna, de la 3.000 initial, in timp ce un apartament cu doua dormitoare a scazut la 4.300 de dolari pe luna, de la peste 7.000 cat se cerea la inceput.

Prin adaptarea preturilor, extrem de ridicat la debutul anilor 2000, autoritatile din Dubai, au reusit sa creasca in fiecare an numarul turistilor care au vizitat emiratul, pentru 2020 asteptandu-se la nu mai putin de 20 de milioane de vizitatori.

Dubai_foto mici (38 of 42)

Daca acum mai putin de trei decenii, desertul se intindea pana aproape de apele Golfului Persic, acum, in locul desertului au aparut trei insule artificiale, terenuri de golf, un elegant port turistic, o pista de schi acoperita, unul dintre cele mai mari si moderne aeroporturi din lume, centru comerciale gigantice si peste 600 de hoteluri moderne.

Astazi, Dubaiul este vizitat de peste 11 miliane de turisti anual. In prim planul activitatilor de marketing sta internetul. Situl www.dubai360.com, te pune la curent permanent cu ceea ce se petrece la Dubai. Nu mai putin de 500.000 de fotografii creeaza o realitate in plina miscare.

Dubai-Mall-5

Placa turnanta a noului centru al orasului este Dubai Mall, unul din cele mai mari centre comerciale din lume. Un oras in miniatura, cu strazi, miniautomobile electrice, peste o mie de magazine, restaurante si cafenele. Sunt nu mai putin de 1 milion de metri patrati, 1200 de magazine si un acvariu cu un perete vitrat de 32 de metri lungime si 8 metri inaltime. Peste 30.000 de vietuitoare marine se bucura de conditii de trai cat mai aproape de cele naturale.

Desi centru orasului pare o statie spatiala aparuta peste noapte in plin desert, Dubaiul este un vechi oras care a reusit sa-si conserve multe dintre monumentele de arhitectura ale trecutului. In cartierul Bastakia se gasesc cele mai multe dintre vechile imobile ale orasului, dar si monumente si muzee remarcabile. Muzeul Dubaiului, dezvaluie istoria orasului si se afla in incinta fortului Al-Fahidi. Putem admira aici ambarcatiuni si arme vechi, instrumente muzicale, costume nationale si bijuterii.

Dubai Old City - 064

Unul dintre cele mai remarcabile monumente religioase este Marea Moschee, care poate gazdui 1200 de credinciosi pentru serviciul religios. Un alt monument arhitectonic de mare valoare este si Turnul Shindaga, construit in 1910 in scop de aparare si situat nu departe de cheiul Dubaiului. De pe platforma acestuia se poate admira o spectaculoasa panorama a orasului.

Casa lui Seicului Saeed Al Maktoum este un imobil traditional din argila construit la 1896 si restaurat in anii din urma. Nu departe de acest monument istoric gasim Satul Istoric si Etnografic, un muzeu in aer liber care ne va permite sa cunoastem in amanunt cultura nationala, ca de altfel si Satul Pescuitorilor de perle, aflat in apropiere.

House-Sheikh-Saeed-Al-Maktoum-Dubai-3

Desi de jur imprejur, centrul orasului este impanzit de statii de metrou aeriene, dupa ce ai vizitat si aceasta parte veche a Dubaiului, orasul pare inspirat din legendele cu Aladin, in care totul era posibil, inclusiv cele mai indraznete vise.

 

 

©GhidEuropean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.