Egipt

egypt-flag_86697856
Numele oficial: Jumhuriyat Misr al-Arabiyah;
Forma scurtă: Misr;
Forma internaţională: Arab Republic of Egypt;
Forma internaţionala scurtă: Egypt;
Codul de tara ISO: eg;
Ora oficială: UTC +2h
Ora de vară: Egiptul nu aplica DST (Daylight Saving Time);
Prefixul telefonic de țară: +20;
Capitala: Cairo (al-Qa hirah, pop. estimată 19 mil. în zona metropolitană;
Alte oraşe: Alexandria (6 mil.), Aswan, Asyut, Port Said, Suez, Ismailia;
Forma de guvernământ: republică (junta militară aflată la conducere);
Localizare: nordul Africii, cu ieșire la Marea Mediterană, situată între Libia și fâșia Gaza;
Suprafaţa: 386.000 km²;
Relief: în mare parte deșertic, cu excepția văii și deltei Nilului;
Climat: uscat, veri caniculare, ierni moderate.large_detailed_travel_map_of_egypt

Prezentare:
Egiptul Antic, cu nume ca Sneferu, Kheops, Khefren, Hatshepsut, Tutmes, Amenhotep (Amenophis), Nefertiti, Tutankhamon, Ramses sau Cleopatra, captivează, încântă, impresionează, inspiră.

Cultura, natura, istoria, obiectivele turistice, oamenii, stilul de viață, bucătăria locală fac dintr-o vacanță în “Țara Faraonilor” o experiență cu adevărat unică.

5000 de ani de civilizație au contribuit la patrimoniul cultural al Egiptului. Istoria țării este o succesiune de invazii, de perioade de glorie, de bătălii și de victorii, se arată pe site-ul Autorității Egiptene de Turism.

Ceea ce găsim în Egiptul de astăzi este un contrast între perioadele sale istorice, de la Egiptul Antic la Imperiul Roman, de la dinastiile islamice și până la Egiptul modern. În Cairo și în cele mai multe orașe importante întâlnim zgârie-nori, autostrăzi, hoteluri internaționale, restaurante, reclame, îmbrăcăminte occidentală și locală, monumente antice, moschei, biserici copte și piețe tradiționale (souk). Toate acestea, îmbinate, alcătuiesc un mozaic aparte, care este Egiptul modern.

254449-frederika
Acoperind o suprafață de aproximativ 1.000.000 kmp, țara este situată la răscrucea dintre Africa, Europa și Asia, conform “Enciclopediei Universale Britannica” (2010). Egiptul se află în zona de contact a Africii și Asiei, respectiv în extremitatea nord-estică a continentului african și în vestul celui asiatic, arată și “Enciclopedia statelor lumii” (2005). Are ca vecini Fâșia Gaza și Israelul la est, Sudanul la sud și Libia la vest. De asemenea, are largă ieșire la Marea Mediterană, la nord, și la Marea Roșie, la est.

Capitala este la Cairo, important centru cultural al lumii arabe, cel mai mare oraș din Africa. Cairo este localizat în nord-estul statului, pe malul celui mai lung fluviu din lume, Nil. Cel de-al doilea oraș ca mărime este Alexandria. Alte orașe mari sunt Giza, Shubra El-Kheima, Port Said, Suez, Al-Mahalla al-Kubra, Luxor, Mansoura, Tanta, Assiut, Assuan.

291706-frederika

Relieful Egiptului este dominat de fluviul Nil, care îl străbate pe o distanță de 1.530 km (fără să primească vreun afluent), trecând prin Assuan și Luxor, și se varsă în Mediterana, la nord de Cairo, printr-o deltă imensă.

Landscapes_cityscapes_egypt_pyramids_1920x1200

Un sector al vastului deșert Sahara, dezvoltat pe platouri din gresie și calcar, ocupă cea mai mare parte a țării. Aproape trei sferturi din suprafața Egiptului este acoperită de Deșertul Libian (As Sahra al Libiyah), ce se întinde la vest de Nil, un podiș puțin fragmentat, cu altitudini cuprinse între 200-500 m, care însă atinge 1800 m în Gilf el Kebir. Deșertul, una dintre cele mai aride regiuni ale țări, este întrerupt de rare depresiuni, unde ies la iveală apele subterane ce constituie condiția determinantă pentru existența unor oaze încântătoare precum Siwa, Bahariya, Farafra, Kharga, Dakhla sau Faiyum — o oază artificială (nu este alimentată de pânza freatică asemeni oazelor naturale, ci de apa Nilului de care se leagă prin Canalul lui Iosif sau Bahr Yussef, construit în timpuri străvechi). Cel mai jos loc din Egipt, Depresiunea Qattara, la 133 m sub nivelul mării, este o regiune neospitalieră, cu lacuri extrem de sărate. La est de Nil se găsește Deșertul Arabic (Es Sahra el Gharbiya), stâncos și accidentat, care, spre vest, urcă în lanțul muntos al Mării Roșii (Itbay), o continuare a platourilor înalte etiopiene, care se desfășoară paralel cu țărmul mării cu același nume (ajunge la 2.187 m în Jabal Sha’ib el Banat).

Luxor005

Dincolo de Canalul Suez, în nord-estul țării, se află Peninsula Sinai (considerată parte a Asiei), cu aspect de podiș în zona de nord și muntoasă în cea de sud. Aici se află Jabal Katrina, cu cei circa 2.640 m ai săi, cel mai înalt vârf din Egipt. Peninsula, un platou de formă triunghiulară, este legată în partea nord-vestică de Egiptul continental, la Golful Suez, și este mărginită de Marea Mediterană la nord și de Golful Aqaba spre est.

Marea_Rosie005

Mediteraneană pe litoralul nordic și în deltă, clima este tropical-deșertică în rest. În deșert, cicloanele stârnesc furtuni de nisip sau furtuni de praf, numite “khamsins”. Acestea apar cel mai frecvent în intervalul martie-iunie.

Vegetația, concentrată aproape exclusiv în valea și Delta Nilului și în oaze, include puține specii de plante, în timp ce în deșert aceasta este absentă ori este redusă la doar câteva specii xerofite. Astfel, întâlnim arbuști spinoși, plante aromatice, lotus, bambus, precum și salcâmi, curmali și eucalipți. Papirusul, cultivat în antichitate, se găsește acum doar în grădinile botanice.

Fauna este în general săracă, excepție făcând Delta Nilului. Bivolii, cămilele, măgarii, oile și caprele sunt cele mai răspândite animale domestice. Între animale sălbatice se numără hiene și șacali, pisici sălbatice, manguste egiptene, mistreți, gazele, fenecul (vulpea deșertului), ibexul, numeroase specii de rozătoare. Se găsesc, totodată, mai multe tipuri de șopârle, precum și șerpi (vipera cu corn, cobra egipteană) și crocodili. În regiunile de deșert, pot fi întâlniți scorpioni. De asemenea, există numeroase specii de păsări și o mare varietate de pești.

Luxor001

Dintre numeroasele obiective pe care Egiptul le deține, Teba și necropolele sale, Centrul istoric din Cairo, emblematicele piramide din Gizeh și orașul antic Memphis, vestigiile paleocreștine de la Abu Mena, monumentele de la Abu Simbel și Philae, Mănăstirea Sf. Ecaterina de pe Muntele Sinai și Wadi Al-Hitan (“Valea Balenelor”) aparțin, astăzi, Patrimoniului Mondial UNESCO.

Posibilitățile de relaxare sunt aproape nelimitate. Scufundări și snorkeling printre recifele de corali, croaziere și plimbări cu feluca pe Nil, călătorii prin deșert cu jeepul sau pe spatele unei cămile, sunt doar câteva dintre activitățile distractive de care turiștii pot profita.

Plin de magie și mister, cu atracții unice, cu nenumărate lucruri de văzut și de făcut, cu un climat excelent, cu o bucătărie delicioasă și sănătoasă și oportunități infinite de shopping, Egiptul este una dintre cele mai căutate destinații turistice ale lumii, conform www.globi.ro. Așadar, o vacanță în Egipt nu poate fi decât o experiență de neuitat.

Oraşe si monumente de vizitat:
Atracțiile sunt nenumărate: monumente colosale ce nu încetează să fascineze, piramide austere, temple ce îți taie respirația, morminte acoperite de nisip, mumii, opere de artă surprinzătoare, deșerturi pline de lumină și căldură, ape turcoaz, recife de corali, cel mai lung fluviu din lume — Nil, stațiuni de primă clasă.

Destinație turistică supremă în materie de vizitare a monumentelor, în Egipt se găsesc cele mai spectaculoase construcții antice, de la misterioasele și uimitoarele piramide din Gizeh, la templele din Abu Simbel, conform www.globi.ro, www.infotour.ro, citate de Agerpres.

Luxor002

Între zonele sau obiectivele turistice se numără, potrivit “Enciclopedia statelor lumii” (2005), capitala Cairo și împrejurimile Gizeh (Giza), Saqqara, Abusir, Dahshur, Heliopolis, Memphis, oaza Faiyum, cu numeroase temple, piramide, dintre care amintim “Marile Piramide” — cele ale lui Kheops (“Marea Piramidă” — considerată una dintre Cele șapte minuni ale Lumii Antice, este cea mai veche dintre acestea și totodată singura care a rezistat trecerii timpului), Khefren și Mykerinos, piramida în trepte a lui Djoser;
– Marele Sfinx de la Gizeh — statuia gigantică întruchipând un leu cu cap de om, necropole, obeliscuri, vestigii romane, grecești sau copte; palate, moschei și muzee;

Egypt_Sphinx_Pyramid_2192x1461
– zona Luxor-Karnak și împrejurimile (Teba sau Theba, Valea Regilor, Valea Reginelor, Templul lui Seti I), cu palate, vestite temple, necropole ale faraonilor din dinastiile 11-19 (aici, în 1922, arheologul britanic Howard Carter a descoperit mormântul lui Tutankhamon), Muzeul Mumificării din Luxor, Coloșii lui Memnon (statui uriașe, din piatră, ce îl reprezintă pe faraonul Amenhotep al III-lea); zona Assuan-Abu Simbel, cu mari temple (Abu Simbel — cu masivele statui de piatră ale faraonului Ramses II și ale soției sale, Nefertari), lacul de acumulare Nasser și barajul de la Aswan; orașul Alexandria (cu “Bibliotheca Alexandrina”) și împrejurimile, unde se află vestigii romane, grecești, copte (vestite catacombe), maure, plus moschei;

Luxor003
– stațiunile de pe țărmul mediteranean (Marsa Matruh); oaze, precum Kharga sau Siwa, cu vestigii romane, temple; stațiunile de la Marea Roșie — Hurghada, pe țărmul african, Dahab, Nuweiba, Sharm el-Sheikh, pe țărmul asiatic al Penisulei Sinai (un alt obiectiv important din peninsulă este Muntele Sinai, unde se găsește Mănăstirea Sf. Ecaterina, una dintre cele mai vechi mănăstiri creștine din lume).

Marea_Rosie010

În Cairo, oraș vibrant, incitant, exotic, fascinant și primitor, există numeroase cinematografe, teatre și malluri moderne, notează site-ul http://fr.egypt.travel/. Totodată, există mai mult de 75 de hoteluri de 4 și 5 stele, în care turiștii sunt tratați regește. În centrul orașului, în piața Tahrir, se află Muzeul de Egiptologie, unul din cele mai importante obiective, unde pot fi văzute comorile lui Tutankhamon, mumii, sarcofage, obiecte de artă antice.

Alte atracții sunt Sinagoga Ben Ezra, biserici, precum Biserica Suspendată, închinată Maicii Domnului (cunoscută sub denumirea locală de “Muallaqah”) sau Biserica Sf. Gheorghe, Moscheea de Alabastru (sau Moscheea lui Muhammad Ali) și Moscheea lui Ibn Tulun, renumita Universitate Al Azhar, considerată cea mai veche din lumea islamică, Giza Zoo — una dintre cele mai frumoase și mai vechi grădini zoologice din lume. O vizită la Cairo nu ar fi completă fără o oprire în pitorescul bazar Khan Al-Khalili — un labirint încântător de străduțe aglomerate, zgomotoase, pline de culoare, un loc fermecător, ca din povești, unde mirosul mirodeniilor de învăluie și te îmbie, unde poți găsi de la săpun și condimente, până la aur și pietre semiprețioase, cămile de jucărie și piramide de alabastru, unde totul se negociază și unde, în cazul în care un negustor nu are ceea ce cauți, va fi fericit să găsească în altă parte obiectul pe care îl dorești.

Marea_Rosie009

Alegerea momentului potrivit:
Plasat într-o zonă tropicală aridă, Egiptul suferă din pli de lipsa de apă. Doar Alexandria, oraș situat pe coasta de sud a Mediteranei beneficiază de un regim pluvial decent, în timpul iernilor. Pentru restul țării predominantă este vremea caldă, caniculară adeseori, cu temperaturi ridicate mai tot timpul anului.

Din acest motiv, perioada octombrie-martie este cea mai nimerita pentru vizite, temperaturile fiind ceva mai agreabile, în special noaptea. Aprilie-mai si septembrie-octombrie sunt și ele perioade acceptabile. Temperatura apei mării este, în medie, de 24°C.

Temperaturi (medie si/noapte, in °C):
: ianuarie 18/9, aprilie 28/15, iulie 35/23, octombrie 29/17; – Cairo;
: ianuarie 23/6, aprilie 36/16, iulie 41/24, octombrie 35/18 – Luxor;
: ianuarie 23/13, aprilie 30/20, iulie 38/27, octombrie 32/23 – Sharm el-Sheikh (Marea Roșie);

Marea_Rosie017

Festivaluri/Tradiţii:
– 7 ianuarie (Crăciunul Coptic);
– 11 februarie (Eid El Adha);
– 25 aprilie (Ziua Eliberării Sinaiului);
– 28 aprilie (Sham El Nessim);
– 1 mai (Ziua Internaţională a Muncii);
– în aprilie – mai Paştele Coptic concomitent cu Paştele ortodox;
– aprilie sau mai – Naşterea Profetului;
– 18 iunie (Evacuation Day);
– 23 iulie (Ziua Naţională a Egiptului);
– 6 octombrie (Ziua Armatei);
– 24 octombrie (Ziua Eliberării Suezului);
– luna octombrie 4 zile (Ramadan);
– 23 decembrie (Ziua Victoriei).

nature_landscapes_desert_dune_sand_people_travel_photography_plants_1920x1200

Condiţii de intrare şi regim de şedere
Cetăţenii români care călătoresc în Republica Arabă Egipt în scop turistic au nevoie de viză.
Viza turistică se poate obţine la aeroport sau la sediul Ambasadei Republicii Arabe Egipt în România, costul acesteia fiind de aproximativ 20 USD.

Titularii de paşapoarte diplomatice şi de serviciu nu pot obţine viză de intrare la aeroport. Aceştia au obligaţia să obţină, în prealabil, o viză de intrare biometrică de la Ambasada Republicii Egipt în România. În caz contrar, acestora nu li se permite intrarea pe teritoriul egiptean.

Viza simplă de intrare se poate prelungi până la maximum 1 an, dacă există un temei care să justifice extinderea.

Viza pentru şedere de lungă durată în scop de muncă sau de studii se eliberează de Ministerul de Interne egiptean, numai după intrarea în această ţară.

La intrarea şi la ieşirea în/din Egipt, fiecare cetăţean străin completează o fişă cu principalele date de identificare, scopul şi durata vizitei. Este foarte important ca datele înscrise în aceste fişe să fie trecute complet şi corect, ele fiind supuse procesării pe calculator, în cazul unor neconcordanţe existând posibilitatea refuzului intrării/ieşirii din ţară până la clarificarea situaţiei.

Având în vedere că în Egipt este în vigoare starea de urgenţă încă din 1981, există posibilitatea refuzului intrării în ţară a străinilor ca urmare a unor decizii ale poliţiştilor de frontieră, cu justificarea pericolului adus siguranţei naţionale, îndeosebi în perioadele critice pe plan intern.

Pentru o şedere de până la 30 de zile nu este necesară înregistrarea şederii. Depăşirea acestei perioade impune însă înregistrarea şederii la Ministerul de Interne. Cererea de înregistrare trebuie depusă înainte de expirarea perioadei de 30 de zile. Durata de soluţionare a cererii este cuprinsă între 30 şi 60 de zile.

Condiţii de obţinere a dreptului de şedere pentru angajare în muncă: angajarea în Egipt este reglementată de Legea Muncii, intrată în vigoare în iunie 2003. Dreptul de şedere pentru angajare în muncă se acordă de Ministerul de Interne.

Pentru obţinerea dreptului de şedere sunt necesare următoarele documente:
– deţinerea unui paşaport valid pentru cel puţin 6 luni de la acordarea vizei;
– 6 fotografii tip paşaport;
– contract de muncă încheiat cu o persoană juridică;
– copia legalizată la ambasadă a documentelor de studii care să ateste pregătirea profesională şi experienţa cerută de poziţia ocupată,
– testul SIDA (numai la prima eliberare a vizei).

Viza de angajare în muncă se obţine de angajator şi se reînnoieşte anual. În cazul reînnoirii, cererea se face cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea vizei precedente. Obţinerea permisului de muncă atrage eliberarea vizei de rezident pe durata valabilităţii acestuia, inclusiv pentru membrii familiei.

Dreptul de şedere pentru studii: înscrierea la studii în Egipt se face în baza unui contract convenit cu o instituţie de învăţământ care prevede atât costurile instruirii cât şi modalităţile de plată. Dreptul de şedere pentru studii se acordă după o perioadă cuprinsă între 1 şi 6 luni.
Pentru informaţii suplimentare privind condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Egipt, vă recomandăm să consultaţi informaţiile oficiale furnizate de autorităţile egiptene:
Ambasadei Republicii Arabe Egipt din Bucureşti

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste
Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Egipt nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.Egiptul a suferit atacuri teroriste pe teritoriul naţional, în care şi-au pierdut viaţa numeroşi cetăţeni străini.

Cetăţenilor români care călătoresc în Egipt li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile egiptene şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro)

Siguranţă şi criminalitate
Egiptul este o ţară sigură din punctul de vedere al criminalităţii.
Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii de autobuze, parcări, centre comerciale sau benzinării).

Pentru siguranţa dumneavoastră recomandăm:
– Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
– Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
– Respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale. Persoanele de sex feminin sunt sfătuite să adopte o ţinută şi un comportament decent în public.
– Furtul autoturismelor a devenit o sursa de îngrijorare. Uşile si geamurile de la autovehicule trebuie ţinute închise.
– Jafurile şi furtul din buzunare au devenit ceva comun, în cazul unui eventual atac, vă sfătuim să nu opuneţi rezistenţă.
– Dacă călătoriţi în scop turistic, folosiţi numai operatori acreditaţi. Urmaţi sfaturile conducătorului grupului şi ale forţelor de ordine.
– Pentru situaţii de urgenţă MAE vă recomandă să contactaţi poliţia turistică egipteană, la numerele de telefon 25.31.08.55 sau 126, apelabile permanent de la orice telefon din Egipt.
– În cazul pierderii paşaportului românesc, este obligatorie sesizarea scrisă a biroului local al poliţiei ca şi informarea Ambasadei României din Cairo.
– În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei.
– În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor egiptene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:
– 4825033 Poliţia rutieră
– 3906028 Poliţia turistică
– 7610257 Pompierii
– 5615551 Ambulanţa
Se recomandă, de asemenea, sesizarea Ambasadei României din Cairo, care poate acorda asistenţă consulară în condiţiile prevăzute de lege.

Sistemul medical
Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă
Persoanele angajate pe bază de contracte de muncă în Egipt pot încheia asigurări medicale la firmele specializate, prin compania angajatoare, aceasta fiind una dintre condiţiile de angajare în muncă.

Spitalizarea de urgenţă se face la cererea poliţiei turistice, a poliţiei rutiere (în caz de accidente), a agenţiei turistice (în cazul grupurilor organizate de turişti), sau a firmei angajatoare (în cazul persoanelor angajate pe bază de contractelor de muncă).

Dat fiind traficul extrem de dens, intervenţia ambulanţelor se face cu dificultate.

Spitalizarea de urgenţă se plăteşte în cazul în care nu există asigurare medicală, majoritatea clinicilor solicitând plata în avans a 10% din valoarea costurilor de spitalizare.

Nu există unităţi medicale cu tratament gratuit.

Costul unei vizite standard la medic este de 20-40 USD, iar o zi de internare în spital la standarde internaţionale costă între 100 şi 300 USD.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Condiţii privind traficul auto
Circulaţia în Egipt se desfăşoară pe partea dreaptă.
Principala regulă de circulaţie o constituie protejarea părţii din faţă a autoturismului. Ca urmare, regulile europene (prioritatea de dreapta, prioritatea de drum principal, etc.) nu au aplicabilitate.

Se recomandă cetăţenilor români care conduc autoturisme pe teritoriul Egiptului să încheie poliţie de asigurare a autovehiculelor pentru cazuri de accident sau furt.

Deoarece Egiptul este o ţară musulmană în care, prin tradiţie, nu se consumă alcool, legislaţia nu face referiri la alcoolemie. Recomandăm să limitați la maxim consumul de alcool, consumul, chiar și în cantități normale, vă poate crea probleme deosebite în cazul în care aveți nevoie de asistență medical, asistența poliției sau consulară.

Viteza de circulaţie permisă este, de regulă, înscrisă pe indicatoare.
Limita maximă de viteza este de 90 sau 100 km/h, în funcţie de calitatea căii de rulare.

Centura de siguranţă este obligatorie.

În general, parcarea constituie o problemă din cauza numărului mare de autoturisme angajate în trafic. Se recomandă lăsarea maşinii în parcare fără frâna de mână trasă şi necuplată în viteză, pentru ca maşina să poată fi mutată cu uşurinţă în faţă sau în spate pentru a permite intrarea sau ieşirea din parcare a altor maşini.

În primele trei luni de la data intrării în Egipt, autorităţile egiptene acceptă conducerea unui autoturism în baza permisului de conducere românesc. După expirarea acestei perioade, este necesară obţinerea unui permis auto egiptean, care se eliberează în baza următoarele documente:
– permisului auto românesc
– certificatul medical
– testul ORL
– 2 fotografii
– paşaportul cu viza de rezident.

Pentru obţinerea unui permis de conducere egiptean, în absenţa unuia românesc valabil, este necesară promovarea examenului auto pe plan local, care constă în identificarea semnelor de circulaţie internaţionale, conducerea maşinii pe o distanţă scurtă şi parcarea acesteia.

Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie
În cazul accidentelor soldate cu rănirea unor persoane, se recomandă contactarea imediată a Ambasadei României din Cairo, după ce s-a reţinut numărul de înmatriculare al autoturismului cu care s-a intrat în coliziune.

Utilizarea cărţilor de credit
În Egipt sunt acceptate cărţile de credit cele mai uzuale (American Express, Visa, Master Card). Schimbul valutar se face numai la bănci sau la casele de schimb.

Informaţii utile
În Egipt, zilele de vineri şi sâmbătă sunt zile nelucrătoare.

Vizitarea/acostarea în porturile egiptene:
Este necesară obţinerea aprobării de tranzitare a Canalului de Suez sau de vizitare/acostare în porturile egiptene.

Notificarea vizitelor neoficiale sau de rutină trebuie făcută cu cel puţin 21 de zile înainte. Primirea şi prelucrarea acestor solicitări se face la Ministerul de Externe al R.A. Egipt – Direcţia Afaceri Generale, singura autoritate competentă.

Atenţie! Pentru a putea fi posibilă examinarea solicitării şi emiterea aprobării necesara pentru tranzitarea Canalului Suez sau pentru vizitarea/acostarea în port, autorităţile egiptene insistă asupra respectării procedurilor în vigoare.

Regimul animalelor de companie
Conform instrucţiunilor disponibile la Aeroportul Internaţional Cairo, în Egipt se permite intrarea, fără carantină, a animalelor de companie, cu condiţia prezentării unui Certificat Internaţional de Sănătate, semnat în cerneală, cu maximum 14 zile înainte de data sosirii pe teritoriul acestui stat. Certificatul trebuie sa precizeze faptul ca animalul e sănătos, deparazitat şi vaccinat împotriva principalelor boli.

Vaccinul antirabic trebuie să fie administrat cu nu mai puţin de 30 de zile şi nu mai mult de 11 luni înainte de data sosirii în Egipt. De asemenea, autorităţile din Egipt solicită ca animalul de companie să aibă implementat un CIP conform ISO 11784/11785.

La plecarea din Egipt, proprietarul animalului trebuie să îl aducă în carantină în aeroport cu 48 de ore înaintea plecării, pentru analize şi emiterea unui nou certificat de sănătate.

Reglementări vamale
Aparatura electronică, cu excepţia computerelor portabile (laptop), a telefoanelor mobile, a camerelor video sau a aparatelor de fotografiat este, in general, supusă taxelor vamale. Începând cu data de 25 februarie 2014 s-a introdus o reglementare temporară privind exceptarea de la plata taxelor vamale pentru echipamentele tehnice de filmare și alte echipamente folosite pentru realizarea de filmări pe teritoriul egiptean. Reglementarea are caracter temporar și autoritățile nu au stabilit o perioadă de aplicare. Pe cale de consecință, recomandăm să vă informați, la misiunile diplomatice egiptene, înainte de plecarea spre Egipt.Este recomandabilă declararea aparaturii electronice la punctul vamal, aceasta fiind, de regulă, înscrisă pe viza de intrare.

Este permisă introducerea a 200 de ţigarete, 25 ţigări de foi sau 200g tutun, un litru de băuturi alcoolice şi un litru de parfumuri și produse asociate.

Medicamentele necesare uzului personal şi articolele noi cu valoare de până la 100 lire egiptene (circa 14 USD) sunt de asemenea scutite de taxele vamale, cu condiţia să nu facă obiectul comercializării.

Este interzisă introducerea în Egipt a următoarelor articole: substanţe anabolizante, substanţe explozive, muniţii, armament, casete video care contravin uzanţelor islamice. Producerea şi traficul de droguri sunt pedepsite foarte aspru, putându-se ajunge la pedeapsa cu moartea. Între substanţele halucinogene este considerat şi macul.

Suma maximă de bani permisă la intrarea şi/sau ieşirea din Egipt este de 10.000 USD. Ceea ce depăşeşte această sumă trebuie înscris în declaraţia vamală la intrarea în ţară.

La ieşire, controlul sumelor deţinute este sever. Se interzice intrarea sau ieşirea străinilor în/din Egipt cu sume mai mari de 1000 lire egiptene.

Declararea bunurilor şi a sumelor de bani se face la intrarea pe teritoriul egiptean în punctele de trecere a frontierei, în faţa autorităţilor vamale. Pe declaraţia vamală, întocmită în dublu exemplar, se aplică sigiliul autorităţilor, originalul fiind înmânat cetăţeanului străin. La ieşire, declaraţia vamală se prezintă autorităţilor.
Este interzisă cu desăvârşire scoaterea din ţară a fragmentelor de corali, a speciilor de pești (balon) şi a scoicilor marine, acestea fiind considerate de autorităţile egiptene obiecte de contrabandă. Recomandăm să nu considerați că toate produsele pe care le puteți achiziționa din magazine sau de la vânzătorii ambulanți egipteni sunt acceptate la ieșire din Egipt de către autoritățile vamale.

Vânarea crocodililor precum şi comercializarea acestora (vii sau împăiaţi) sunt strict interzise în Egipt.

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea noastră pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.