Emiratele Arabe Unite: Dubai

waving flag of the united arab emirates

Numele oficial: Dawlat Al Amarat al Arabiyah al Muttahidah
Forma scurtă: United Arab Emirates;
Forma internaţională: United Arab Emirates;
Codul de tara ISO: ae;
Ora oficială: UTC +4h;
Prefixul telefonic de țară: +971;
Capitala: Abu Dhabi (pop. 928.000 locuitori);
Alte oraşe: Al Ain, Dubai (pop. 860.000), Ras Al Khaimah, Sharjah;
Forma de guvernământ: federatie compusa din sapte emirate;
Localizare: Orientul Mijlociu, intre Golful Aman si Golful Persic;
Suprafaţa: 83.600 km²;
Relief: desert, cu cateva mici terenuri fertile;
Climat: canicular, umed, cu precipitatii anuale reduse, racoros in zona montana;

karte-4-735Dubai

Oraşe si monumente de vizitat:
Dubai – oras care beneficiaza de un marketing turistic extraordinar, dar si de atractii realizate dupa retete occidentale (parcuri de distractie, parcuri acvatice etc). Nu lipsesc pietele traditionale arabesti (souk), palatele (Serik Said), fortaretele (Al-Fahidi) si vechiul port cu ambarcatiuni din lemn (dhows), utilizate astazi pentru mini-croaziere;
Abu-Dhabi, celebru pentru moscheile, palatele, pietele si gradinile sale dar si pentru santierul naval in care se construiesc manual ambarcatiuni din lemn;
– Pietele traditionale din Sharjah;
– Fortul din Ras al-Khaimah, asezat in situl arheologic Shimat, cu vestigiile funerare datand din secolul al III-lea i.Hr;

Dubai_foto mici (10 of 42)

Natura:
– Oaza Al Ain, si plimbarile cu camile;
– Peisajele selenare din Ras al-Khaimah, unde, printre altele, se poate practica schiul…pe dunele de nisip din desert, sedintele de dresaj cu soimi, folositi la vanatoare, dar si cursele pentru autovehiculele de teren 4×4;
– Plajele din emiratele Abu Dhabi si Dubai, cu nispul fin si toate dotarile ultramoderne, scufundarile de la Fudjayra, pescuitul de baracude dar si de perle din golful Dubai;
– Insulele artificiale („The Palm”, „The World” s.a.) in care se poate locui intr-un hotel submarin;

Dubai_foto mici (15 of 42)

Alegerea momentului potrivit:
Climatul este tropical, dar iernile sunt ceva mai racoroase si, rar, pot aparea ploi. Verile sunt caniculare, astfel incat perioada potrivita este noiembrie-aprilie;

Temperaturi (medie si/noapte, in °C):
Dubai: ianuarie 20/14, aprilie 28/21, iulie 37/29, octombrie 32/24;
Temperatura apei: ianuarie 19°C, aprilie 27°C, iulie 29°C, decembrie 24°C;

Dubai_foto mici (40 of 42)

Prezentare:
Emiratele Arabe Unite (EAU) se afla in Peninsula Arabica si sunt o confederatie de sapte emirate: Abu Dhabi, care este si capitala emiratelor, Ajman, cel mai mic dintre emirate, Dubai, Sharjah, Umm al Quwain, Ra’s al Khaymah si Fujairah.

Emiratele Arabe Unite sunt o natiune moderna si dinamica. Cunoscute pentru calitatea serviciilor turistice, dar si pentru multitudinea de mall-uri care fac deliciul iubitorilor de shopping, Emiratele Arabe Unite ofera si minunate peisaje naturale, dune desertice ce pot fi explorate calare pe camile sau oaze de verdeata unde poate fi descoperita viata beduinilor.

Dubai_foto mici (8 of 42)

Populația este incredibil de diversa. Doar aproximativ 20% din populație este autohtona, restul fiind alcatuita din emigranti provenind din India, Pakistan, Bangladesh sau Filipine, Malaezia, Sri Lanka și doar 5-6% din Europa si America. Singurul lucru care uneste aceste natii este limba engleza, care se vorbeste in majoritatea mediului urban. Reteaua de drumuri este extrem de moderna, dar, uneori, si extrem de aglomerata.

In afara de atractiile turistice clasice, EAU ofera intrega paleta a gastronomiei arabe, bazata pe carne de miel si berbec, carne de vaca si pui, pilaf si vegetale gatite in diverse combinatii. Insa Dubai si Abu Dhabi pun la dispozitia turistilor cele mai bune restaurante internationale din zona Golfului Persic. In plus, datorita populatiilor venite din zona Indiilor, exista si o importanta retea de restaurante cu specific indian sau pakistanez. Mai sunt populare restaurantele libaneze, siriene si iordaniene.

Dubai_foto mici (22 of 42)

Cea mai populara carne este carnea de pui, gatita in sute de variante pe terasele asezate de-a lungul principalelor drumuri, restaurante din care nu lipsesc traditionalele humus si khbuz (paine arabeasca), sau biriyani (pui sau miel cu orez si diverse condimente), oferite la preturi extrem de accesibile.

Varsta de la care se poate consuma alcool este de 21 de ani. Alcoolul se comercializeaza in magazine de profil, restaurantele si barurile din hotelurile de 5 stele, cu exceptia emiratului Sharjah, unde alcoolul nu poate fi consumat decat in camere de hotel. In timpul sarbatorii Ramadanului nu se vinde alcool in timpul zilei.

Dubai_foto mici (32 of 42)

Cultura din EAU este extrem de conservatoare, fiind respectate majoritatea traditiilor din tarile arabe, de la imbracaminte (kandoura pentru barbati si abaya pentru femei), pana la atenta respectare a unei etichete legate de gesturi sau cuvinte. Sunt incrimitate atitudinile si vestimentatia provocatoare, cum ar fi nuditatea pe plaja, in special in Ajman sau Fujairah.

Legislatia cu privire la droguri, inclusiv la cele usoare este extrem de dura. Nu sunt permise nici macar medicamentele care contin substante stimulante, cum ar fi codeina. De accea este bine ca odata cu medicamentele pe care le luati cu voi sa aveti si prescriptia medicala pentru acestea.

Dubai_foto mici (12 of 42)

ATENTIE! Activitatile homosexuale sunt interzise in EAU. Chiar daca legislatia este ceva mai permisiva pentru desfasurarea acestora in mediul privat, in public astfel de manifestari sunt pedepsite fie cu inchisoarea, fie cu pedepse corporale sau chiar cu castrarea chimica sau moartea, in functie de gravitate.

Sistemul medical in Dubai, Abu Dhabi si Sharjah este bun, multe clinici fiind descise 24 de ore din 24. Spitalele sunt bine echipate, iar sistemul de medicina de urgenta functioneaza eficient.

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români, titulari de paşapoarte simple, care călătoresc în Emiratele Arabe Unite (EAU) nu au nevoie de viză pentru o perioada de maximum 30 de zile.

Dreptul de şedere poate fi prelungit o singură dată, pentru alte 30 zile, contra unei taxe de 500 AED. Prelungirea dreptului de şedere se obţine de la Departamentele/Direcţiile generale pentru imigrări din capitala fiecărui Emirat, înainte de expirarea dreptului de şedere atribuit la intrarea pe teritoriul EAU.

Nerespectarea dreptului de şedere acordat se penalizează cu amendă de 100 AED pentru fiecare zi de depăşire a dreptului de şedere.

Dubai_foto mici (17 of 42)

Recomandăm cetăţenilor români care doresc să călătorească în EAU să evite utilizarea paşaportului temporar, întrucât poliţia de frontieră locală nu permite intrarea pe teritoriul acestei ţări a titularilor de paşapoarte temporare, chiar şi în condiţiile deţinerii unor vize de intrare valabile, aplicate în prealabil în documentele respective.

De asemenea, este obligatorie încheierea unei asigurări medicale, fie printr-o societate de asigurări emirateză, fie printr-o societate din străinătate.

Toate tipurile de documente de călătorie folosite de cetăţenii români pentru deplasarea în EAU trebuie să fie valabile încă cel puţin 6 luni de la data intrării pe teritoriul EAU.

Pentru informaţii suplimentare privind regimul călătoriilor în EAU, cetăţenii români sunt sfătuiţi să contacteze autorităţile emirateze:
– Ministerul Afacerilor Externe al Emiratelor Arabe Unite: www.mofa.gov.ae
– Ambasada Emiratelor Arabe Unite la Bucureşti

Dubai_foto mici (34 of 42)

Alte tipuri de viză, pentru care formalităţile de obţinere trebuie să fie îndeplinite anterior deplasării în EAU

Viza de vizită
Pentru acest tip de viză pot depune cereri cetăţenii rezidenţi în EAU, dar numai pentru soţ/soţie sau rude fireşti de gradul 1 şi 2. Este necesară prezentarea unor documente care să ateste căsătoria sau rudenia firească pentru cetăţenii invitaţi. Viza este valabilă 90 de zile (perioadă care nu mai poate fi reînnoită).

Viză de vizită pentru studenţi
Aceste vize sunt emise pe o perioadă de 90 de zile şi pot fi prelungite de două ori cu aceeaşi perioadă.

Studenţii trebuie să fie, în prealabil, înscrişi la una din universităţile din EAU şi trebuie să deţină o asigurare de sănătate. De asemenea, trebuie să plătească o garanţie, sumă ce le va fi returnată la părăsirea definitivă a ţării.

Dubai_foto mici (23 of 42)

Viză cu intrări multiple
Acest tip de viză este destinat oamenilor de afaceri care călătoresc frecvent în EAU. Viza este valabilă şase luni de la data eliberării. Durata fiecărei şederi nu poate depăşi 14 zile.

Viză de vizită pentru scopuri medicale
Şederile individuale nu pot depăşi 90 de zile. Aceste vize pot fi prelungite o singură dată, pentru aceeaşi perioadă.
Viză de rezidenţă
Este destinată celor care se urmează să locuiască pe o perioadă nedeterminată împreună cu o persoană care este deja rezidentă în EAU. Pentru soţie/soţ şi descendenţi de gradul I (copii), această viză are valabilitatea de 3 ani.

Pentru ascendenţii de gradul I (părinţii) ai persoanelor rezidente în EAU, viza se eliberează cu valabilitate de 1 an, fiind obligatorie şi depunerea unei garanţii (rambursabile la finalul şederii).

Vizele de rezidenţă îşi pierd valabilitatea dacă, în interiorul termenului respectiv, se constată că posesorii au avut o şedere neîntreruptă de mai mult de şase luni în afara EAU.

Viză pentru investitori
Se eliberează investitorilor străini aflaţi în relaţie în parteneriat cu societăţile şi oamenii de afaceri emiratezi. Investitorul străin trebuie să fi depus un capital de cel puţin 70.000 AED. Viza este valabilă 3 ani.

Dubai_foto mici (37 of 42)

Viză de angajare
Se acordă de către Departamentul de imigrare emiratez străinilor care intenţionează să exercite o activitate lucrativă pe teritoriul EAU, cu aprobarea prealabilă a Ministerului Muncii local.
Are valabilitate de 2 luni şi drept de şedere de 30 zile în EAU. După intrarea în EAU, compania angajatoare se ocupă de obţinerea permisului de şedere pentru muncă.

Ameninţări teroriste
În Emiratele Arabe Unite se menţine un înalt grad de risc de securitate, cauzat de ameninţările teroriste prezente în întreaga regiune a Golfului. Autorităţile emirateze au adoptat măsuri ferme de securitate, dar atacurile teroriste se pot produce spontan şi pot afecta orice persoană prezentă în zona de impact.

Cetăţenii români care călătoresc în această ţară sunt sfătuiţi să se informeze cu regularitate asupra condiţiilor de securitate din zonă şi să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile locale şi să acceseze periodic pagina de web a Ministerului de Externe (www.mae.ro).

Dubai_foto mici (31 of 42)

Siguranţă şi criminalitate
Călătoriile în Emiratele Arabe Unite nu prezintă riscuri majore din punctul de vedere al criminalităţii.

Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşină pot apare în zonele aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării etc.).

MAE recomandă cetăţenilor români care se află în Emiratele Arabe Unite:
– Să manifeste atenţie şi prudenţă sporite pe toată durata prezenţei în această ţară!
– Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!
– Să urmărească în mod constant evoluţia stării de securitate şi să păstreze un contact regulat cu Ambasada României!
– Să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale! În timpul sărbătorilor Ramadanmului consumul de mâncare, băutură sau fumatul în locurile publice constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoarea!
– Să evite circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării!
– Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini!
– Să încuie maşinile şi să le asigure cu sisteme de alarmă!

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei.

În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a oficiului consular român cel mai apropiat.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:
998 Salvarea;
999 Poliţia.

De asemenea, este recomandată sesizarea Ambasadei României, care poate acorda asistenţă consulară în condiţiile prevăzute de lege.

Dubai_foto mici (41 of 42)

Reglementări legale speciale
Legislaţia se bazează pe dreptul islamic, care se aplică cu stricteţe în toate domeniile persoanelor de religie musulmană.

Pirintre altele, următoarele infracţiuni se pedepsesc:
Conducerea sub influenţa alcoolului (0%). De asemenea, se pedepseşte consumul de alcool în afara spaţiilor cu destinaţie precisă (restaurante, baruri etc) cât şi starea de ebrietate în spaţiul public.
Orice comportament ofensator manifestat în public (de exemplu, manifestarea afecţiunii între adulţi, proferarea de injurii etc)

Relaţiile extraconjugale, relaţiile între persoanele de acelaşi sex, gravidia rezultată de pe urma unor relaţii extraconjugale. În cazurile de agresiune sexuală, victima trebuie să facă dovada, în funcţie de faptă, că ea însăşi a respectat legea locală.

Remarcile depreciative faţă de familia conducătoare sau la adresa Islamului.

Fotografierea unor clădiri şi facilităţi ale Guvernului şi armatei, spaţii industriale (de exemplu, câmpurile petroliere şi rafinăriile), instalaţiile generale de importanţă strategică cum ar fi aeroporturile .

Se interzice fotografierea oricărui obiectiv care are postat indicatorul de “ fotografiatul interzis”.Acordaţi atenţie semnelor de interdicţie! Dacă nu sunteţi sigur, adresaţi-vă forţelor locale de securitate pentru a obţine permisiunea /opri imediat înregistrarea.

Sistemul medical
Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă pentru întreaga durată a deplasării.

Condiţii privind traficul auto
Circulaţia auto:
Sistemul de trafic auto este similar celui european, circulaţia desfăşurându-se pe partea dreaptă a drumului.

Dubai_foto mici (38 of 42)

Starea drumurilor:
Starea generală a drumurilor şi a infrastructurii este foarte bună, cu autostrăzi şi drumuri naţionale moderne.

Centura de siguranţă:
Utilizarea centurii de siguranţă este obligatorie.
Consumul de alcool la volan este strict interzis.

Permisul de conducere:
Persoanele cu rezidenţă în Emiratele Arabe Unite au obligaţia de a deţine un permis de conducere de la autorităţile locale.
Turiştii pot folosi permisul de conducere internaţional, în cazul în care doresc să închirieze autovehicule.

Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie:
În cazul producerii unui accident de circulaţie, trebuie respectate regulile aplicabile în fiecare Emirat.

În unele Emirate este interzisă deplasarea vehiculelor implicate în accident, până la sosirea echipajelor de poliţie (Abu Dhabi). În altele, vehiculele se pot deplasa pentru a nu obstrucţiona traficul (Dubai).

Conducătorul autovehiculului implicat într-un accident grav de circulaţie, cu vătămare corporală sau deces, este reţinut de regulă în vederea clarificării vinovăţiei. Aceasta se pronunţă de un judecător specializat pe probleme rutiere. În situaţia în care vinovăţia nu se poate stabili pe loc, persoanei implicate i se interzice părăsirea ţării.

În cazul unor incidente care necesită intervenţia imediată a autorităţilor, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:
998 Salvarea;
999 Poliţia.

Dubai_foto mici (13 of 42)

Reglementări vamale
Importul, consumul, producerea şi deţinerea de stupefiante (răşină de cannabis, haşiş, marijuana, heroină, cocaină, inclusiv etnobotanicele) chiar şi în cantităţi foarte mici sunt interzise şi aspru pedepsite de lege.

Persoanele care intră în Emiratele Arabe Unite sau părăsesc teritoriul acestui stat, având asupra lor sume de bani sau instrumente financiare/de plată care depăşesc plafonul de o sută de mii de dirhami (AED) (sau echivalentul în alte valute) trebuie să depună o declaraţie în acest sens la autorităţile vamale şi să completeze un formular care va fi pus la dispoziţie de către aceste autorităţi.

Această prevedere este valabilă şi în cazul în care banii/instrumentele de plată depăşind această sumă, sunt trimise prin poştă sau colet. Sumele deţinute de persoane cu vârstă sub 18 ani vor fi incluse în plafonul acceptat pentru însoţitor.

În cazul neîndeplinirii acestei obligaţii, ofiţerul vamal poate sesiza procurorul general în vederea declanşării procedurilor legale.
Infracţiuni economice şi financiare
Emiterea de cecuri fără acoperire sau facturile restante se sancţiunează cu închisoarea sau amendă. În litigiile financiare, poliţia poate interzice turiştilor/oamenilor de afaceri să părăsească ţara, existând chiar posibilitatea reţinerii doar în baza plângerii formulate de partea vătămată.

Faptele care aduc atingere regimului narcoticelor şi stupefiantelor se pedepsesc cu închisoarea, legislaţia în materie fiind aplicabilă pentru orice fel de substanţe psihotrope, indiferent de cantitate. Persoanele care, la intrarea în ţară au fost depistate pozitiv ca fiind consumatori, riscă pedepse privative de libertate, chiar dacă la momentul respectiv nu sunt în posesia unor substanţe interzise.

Condiţiile de detenţie sunt deosebit de restrictive şi dificile.
În situaţia în care întâmpinaţi orice fel de probleme, vă adresăm rugămintea de a contacta Ambasada României la Abu Dhabi, pe numerele de urgenţă disponibile, înainte de a întreprinde orice demers în raport cu autorităţile locale.

Notă:
Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea GhidEuropean și nici a Ministerului de Externe, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

GhidEuropean va recomanda: Dubai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.