Etiopia

ethiopia-flag

Numele oficial: Ityop’iya Federalawi Demokrasiyawi Ripeblik
Forma scurtă: Ityop’iya
Forma internaţională: Federal Democratic Republic of Ethiopia
Forma internaţionala scurtă: Ethiopia
Codul de tara ISO: et;
Ora oficială: UTC +3h
Prefixul telefonic de țară: +251;
Capitala: Addis Ababa (pop. 3 mil. loc);
Alte oraşe: Dire Dawa (180.000), Harar (138.000), Dessie (105.000), Nazret (100.000);
Forma de guvernământ: stat federal, democrație parlamentară;
Localizare: în vestul Africii, având graniță cu Sudanul (la vest), Somalia și Djibouti (la est). Eritrea (la nord) și Kenya (la sud);
Suprafaţa: 1,1 mil. km²;
Relief: relief muntos, platouri înalte, canioane adânci străbătute de râuri, câmpii uscate;
Climat: temperat în zonele muntoase, tropical în zonele joase.

detailed_political_map_of_ethiopia

Oraşe si monumente de vizitat:
– Bisericile săpate în stâncă de la Lalibela;
– Fasil Ghebbi din regiunea Gondar;
– Ruinele din Aksum;
– Stelele reliefate de la Tiya;
– Harar, orașul vechi;
– Peisajul cultural din ținutul Konso;
– Siturile istorico-religioase de la Lalibela și Aqsoum;
– Mănăstirea Debre Damo;
– Bisericile rupestre de pe valea Tigrului;
-Muzeul de arheologie din Addis-Abeba.

Natura:
– Cascadele Nilului albastru (Tississat);
– Parcul național Simien;
– Cursul inferior al râului Awash;
– Cursul inferior al râului Omo;
– Lacul Tana;
– Depresiunea Danakil, vulcanul Erta Ale;
– Fauna parcurilor naționale Awash
și a văii Omo;

Alegerea momentului potrivit:
Două sezoane de ploi se disting în clima Etiopiei: unul lung (de la mijlocul lui iunie până la mijlocul lui septembrie) și unul scurt (în martie). Ca atare, perioada octombrie-mai este cea mai adecvată pentru a vizita Etiopia.

Temperaturi (medie zi/noapte, in °C):
Addis-Abeba (înaltul platou central) : ianuarie 24/5, aprilie 24/10, iulie 21/10, octombrie 23/7.

Festivaluri/Tradiţii:
– Ianuarie: Procesiune Timkat (Epifania ortodoxă);
– Paștele ortodox (Fasika);
– Septembrie: Maskal (comemorarea Crucii pe care a fost răstignit Issus);

ethiopia-455141_960_720

Prezentare:
Etiopia este statul african cu cea mai veche organizare statală independentă, potrivit volumului ”Mica Enciclopedie de Istorie Universală” (2002). În Antichitate, teritoriul Etiopiei a fost influențat de civilizațiile egipteană, apoi elenistică. Creștinismul (monofizit) a devenit în secolul IV, religie de stat. Statul feudal etiopian, un adevărat bastion creștin, s-a constituit în secolul XIII, și a rezistat cu succes, în secolele XV-XVI, invaziei triburilor galla, sprijinite de turcii otomani.

africa-634224_960_720

Negusul Theodoros II (1855-1868) a reunificat și centralizat statul, respingând tentativele anexioniste britanice. Italia a declarat, în 1890, litoralul etiopian, sub numele de Eritreea, colonie, dar încercarea de ocupare a întregii țări a eșuat în urma victoriei repurtate în Bătălia de la Adua (1 martie 1896) de către negusul Menelik II (1899-1913), ”părintele Etiopiei moderne”. Tratatul italo-abisinian de la Addis Abeba (26 octombrie 1896) a recunoscut independența statală a Etiopiei. Victimă a agresiunii italiene inițiate de Mussolini în 1935-1936, Etiopia s-a eliberat cu sprijin britanic, în 1941, de sub ocupația străină.

Cu o suprafață de aproximativ 1,2 milioane kmp, Etiopia este a șaptea țară ca mărime din Africa, potrivit www.ethiopia.gov.et. Neavând ieșire la mare, Etiopia se învecinează cu Eritreea la nord, Sudan la vest, Kenya la sud, Somalia la est și Djibouti la nord-est.

Semien_Mountains_13

Situată în estul continentului african în sub-regiunea cunoscută sub numele de Cornul Africii, relieful acestei țări este reprezentat, în cea mai mare parte, de un platou înalt. Acesta are dimensiuni pornind de la 100 m sub nivelul mării în depresiunea Dallol a regiunii Afar și până la vârfurile muntoase de peste 4.000 m ale Munților Semien. Marea Vale a Riftului separă zonele înalte din est și vest, care descresc gradual continuându-se cu zone joase în est, vest și sud.

Varietatea topografică a țării prezintă, în general, munți neregulați, platouri întinse, defileuri adânci, podișuri și câmpii. Cele mai mari râuri sunt: Nilul Albastru, Awash, Baro, Omo, Tekkeze, Wabe Shebele și Genale.

blue-nile-falls-ethiopia

Cascadele Nilului Albastru (Tis Abay sau “apele care fumegă”), afluent al Nilului Alb, sunt situate la 30 km de orașul Bahir Dar, și reprezintă una dintre cele mai importante atracții turistice ale Etiopiei. Spectaculoasele căderi de apă au înălțimi cuprinse între 37 și 45 m și sunt constituite din patru fluxuri de curgere; în sezonul ploios lățimea căderii de apă poate ajunge până la 400 metri.

Având dimensiunile aproximative de 84 km lungime și 66 km lățime, lacul Tana (numit și Dembiya) este principala sursă a Nilului Albastru. Lacul situat în regiunea Amhara din nord-vestul podișului etiopian, la altitudinea de 1.788 metri, este cea mai mare întindere de apă din Etiopia și unul dintre cele mai mari lacuri din lume situate la mare altitudine. Suprafața lacului este variabilă datorită precipitațiilor sezoniere, oscilând între 3.000 — 3.500 kmp. Principalii săi afluenții sunt râurile Gilgel Abay, Megech, Rib și Gumara. Pe lac se află numeroase insule, multe dintre ele având lăcașuri de cult și mănăstiri în care se găsesc necropole ale împăraților etiopieni și ale familiilor acestora, cât și numeroase valoroase artefacte religioase.

JinBahir

Deși Etiopia se află la 15 grade nord de ecuator, datorită influenței moderate a altitudinii mari, țara se bucură de o climă temperată și plăcută, cu o temperatură medie care depășește rareori 20° Celsius. Zonele joase puțin populate au climă sub-tropicală și tropicală. Potrivit standardelor globale, media anuală a cantității de ploaie — 850 mm — este apreciată ca moderată. În cea mai mare parte a zonei înalte, ploile cad în două sezoane distincte: ”ploile mici” în lunile februarie și martie și ”ploile mari” din iunie până în septembrie.

Vegetația alpină este întâlnită în zona înaltă, în timp ce ținuturile împădurite, cu arbuști și cu tufișuri, precum și savana sunt întâlnite în zona joasă.

awash-waterfalls-awash-national-park

Parcul Național Awash este cel mai vechi parc național, dar și cea mai mare rezervație naturală din Etiopia, măsurând 720 kmp. Având ca și atracții naturale vulcanul Fantalle (1.800 m), izvoare minerale termale, formațiuni vulcanice uimitoare, parcul este limitat la sud de către râul Awash și se află la 225 km este de capitala țării Addis Ababa. Aici există în principal animale specifice zonei de est a Africii, precum oricși, vulpi cu urechi de liliac, râși africani, porci furnicari, leoparzi, cele mai vechi maimuțe de pe pământ ce aparțin genului colobus, babuini anubis, antilopele kewel, hipopotami, dar și 450 de specii de păsări.

Departe în sud-vestul țării se află cel mai mare parc — Parcul Național Omo, cu o suprafață de 4.068 kmp. Parcul se întinde de-a lungul râului Omo (350 km), care se varsă în lacul Turkana și este unul dintre cele mai bogate sanctuare sălbatice din Africa de est. Totodată, valea Omo este bogată în vestigii paleo-antropologice. Potrivit cercetărilor științifice realizate în 1982 de către Universitatea California, rămășițele humanoide descoperite aici au vârste de peste patru milioane de ani.

simien mountains 2

Lanțul muntos Simien include platouri și vârfuri cu înălțimi de peste 4.550 m (vârful Ras Dejen cu 4.620 m), separate de canioane și văi adânci. Zona se remarcă și prin numeroase specii faunistice specifice, precum lynxul, lupul etiopian, babuinul gelada sau ibex-ul walia. Munții Simien și zonele înconjurătoare fac parte din Parcul Național Munții Simien ce acoperă o suprafață de 179 kmp, fiind creat în 1969, inițial pentru protejarea unei specii de capră sălbatică — ibex walia, aflată în pericol de dispariție. Munții Simien fac parte din Patrimoniul Universal al UNESCO.

Cu o suprafață de 2.400 kmp, Parcul Național Munții Bale este format dintr-un platou muntos spart de numeroase conuri și vârfuri vulcanice, lacuri alpine și curenți repezi de ape.
Zona reprezintă, totodată, cel mai mare habitat alpin african care oferă turiștilor posibilitatea de a efectua drumeții montane pe jos sau pe cai, la volanul mașinii, dar și posibilitatea de a vedea specii de mamifere și păsări endemice etiopiene, precum antilopa de munte nyala, vulpea roșie Simien, gâsca cu pene albastre.

Danakil

Țară a contrastelor naturale, în Etiopia se află și depresiunea Danakil, situată în deșertul Danakil, care este considerată zona populată cu cele mai ridicate temperaturi de pe planetă. În bazin locuiesc oamenii Afar, care suportă temperaturi medii de 35 de grade Celsius, care pot ajunge și până la 62 grade Celsius. Aflată la aproximativ 100 de metri sub nivelul mării, depresiunea conține rocă roșie, câmpuri de sulf și depozite de sare. Geologii sunt de părere că sarea s-a depozitat treptat de-a lungul timpului, pe măsură ce Marea Roșie a inundat în mod regulat regiunea. Căldura extremă din deșert a vaporizat apele, lăsând în urmă doar sarea, care este extrasă de afari și cărată cu ajutorul cămilelor.

Capitala-Addis Abeba
Capitala și cel mai mare oraș al Etiopiei, Addis Abeba sau Addis Ababa, este așezat pe un platou, în centrul geografic al țării, la o altitudine de 2 450 m. Are o suprafață de 527 kmp și o populație de 3 168 000 milioane locuitori (iulie 2014, ”The World Factbook” — www.cia.gov).

Orașul a fost fondat în 1887 ca o consecință a așezării necorespunzătoare pe care o avea fosta capitală, Entoto, aflată pe muntele cu același nume. A fost capitala Africii de Est Italiene între 1935 și 1941.

Lion_of_Judah,_Addis_Ababa,_Ethiopia

Addis Abeba, principal centru economic și cultural al Etiopiei, este supranumit și capitala politică a Africii datorită importanței sale politice, diplomatice și istorice pentru continentul african. Aici se găsesc sediile mai multor agenții specializate ale ONU, printre care Comisia Economică pentru Africa a Națiunilor Unite (UNECA), dar și Centrul de Conferințe al Națiunilor Unite (UNCC-AA).

Principalele obiective turistice ale capitalei etiopiene sunt, potrivit infotour.ro: Muzeul Național al Etiopiei, Muzeul de Etnologie, Muzeul Național Poștal, Muzeul Căilor ferate, Piața Merkato (cea mai mare piață în aer liber din Africa), Catedrala Sfânta Treime (la un moment dat cea mai mare biserică ortodoxă din Etiopia), Catedrala Sfântul Gheorghe, Palatul Național (reședința președintelui etiopian), Teatrul Hager Fikir (cel mai vechi teatru din țară), clădirea Parlamentului, vechiul palat imperial Menelik (sediu al Guvernului) etc.

În interiorul Muzeului Național sunt expuse descoperiri arheologice și istorice, reprezentativă fiind replica fosilei ”Lucy”, descoperită în 1974, un australopitec ce a trăit acum 3 milioane de ani.

În campusul principal al Universității Addis Abeba se află Muzeul Etnologic, care alături de Institutul de Studii Etiopiene păstrează resursele culturale și istorice ale țării. Muzeul conține colecții complete, care descriu aproape toate grupurile tribale din Etiopia, prezentând astfel o vedere de ansamblu asupra istoriei, culturii și tradițiilor poporului etiopian.

Catedrala Sfânta Treime a fost ridicată cu ocazia eliberării Etiopiei de sub guvernarea italiană. Totodată, catedrala este și cel de-al doilea lăcaș de cult din întreaga Etiopie, ca importanță, după Biserica Sfânta Maria din Axum. Stilul baroc al acesteia o face unică în Etiopia și Africa. Aici se pot vedea cărți aparținând familiilor imperiale, statui grecești, vitralii cu scene din vechiul și Noul Testament, precum și cripta împăratului Haile Silassie I și a soției sale, ctitorii catedralei.

În schimb, Catedrala Sf. Gheorghe este o construcție tipică, tradițională etiopiană. Împăratul Menelik II a construit această biserică octogonală, în 1896, după victoria asupra italienilor din bătălia de la Adua. Pictura bisericească din această catedrală atrage atenția vizitatorilor, fiind realizată atât în stil tradițional, cât și în stil modern.

O altă construcție impresionantă este Biserica Be’ata Mariam sau Mausoleul Menelik. A fost ridicată în 1911, fiind o clădire pătrată din piatră de granit, cu o cupolă centrală și alte patru la colțuri. Aici se află osemintele împăratului Menelik II, ale soției sale Taytu și ale fiicei Zewditu.

Gastronomie
Bucătăria tradițională conține foarte multe mirodenii. ”Berbere” este o pastă picantă ce este folosită atât la condimentarea/aromatizarea mâncărurilor, cât și la conservarea mai multor alimente. Potrivit culturii etiopiene, femeia cu cel mai bun ”berbere” are cea mai mare șansă de a-și găsi un soț bun, potrivit www.foodbycountry.com.

Pentru a pregăti ”berbere” este nevoie de o linguriță de ghimbir măcinat, câte o jumătate de linguriță de cardamom, coriandru, semințe de schinduf, un sfert de linguriță de nucșoară, și o optime de linguriță de cuișoare, scorțișoară, ienibahar toate măcinate. La acestea se adaugă două linguri de ceapă tocată mărunt, o lingură de usturoi tocat mărunt, două linguri de sare, 3 linguri de oțet de vin roșu, două cești de paprika, unul sau două linguri de fulgi de ardei roșu (cantitatea poate crește în funcție de cât de picantă se vrea pasta), o jumătate de linguriță de piper negru, o ceașcă și jumătate de apă, două linguri de ulei vegetal.

injeraplatter

Ghimbirul, cardamomul, coriandrul, semințele de schinduf, nucșoara, cuișoarele, scorțișoara și ienibaharul se pun într-o tigaie întinsă pentru a le prăji ușor un minut. Se lasă să se răcorească zece minute. Usturoiul, ceapa, sarea și oțetul se mixează într-un robot până la formarea unei paste. Se prăjesc la tigaie pentru un minut și restul de condimente: paprika, fulgii de ardei roșu, piperul negru. Se adaugă ușor apa, apoi uleiul. Compoziția făcută la robot se adăugă peste condimentele prăjite, și se gătesc pentru 15 minute. Se pune la borcane și se dă la frigider.

Mâncarea națională a Etiopiei este ”wot”, o tocană picantă preparată din vită, miel, pui, capră, sau doar din linte sau mazăre, pentru zilele de post. Întotdeauna ”wot” va conține ”berbere”. Pâinea tradițională este ”injera”, care este făcută din făină de teff, o cereală specifică zonei, care se lasă la fermentat cel puțin o zi, în funcție de cât de acră se dorește să fie la gust. Aluatul este asemănător celui de clătită care se toarnă pe o plită fierbinte, ce se numește ”mâtat”. ”Injera” se acoperă cu diverse tocane, ouă fierte, sosuri, legume, garnituri cu sosuri groase. ”Alecha” este un alt preparat mai puțin picant condimentat cu ghimbir verde. Majoritatea etiopienilor, fie creștini ortodocși, fie musulmani nu mănâncă carne porc, acest lucru fiind interzis.

ethiopian-food1

Există un întreg ritual al etiopienilor care transformă luarea mesei într-o adevărată experiență. Oamenii se așează în jurul unui coș rotund, ”mesob”, cu un capac plat, pe care se pune ”injera”. Se mănâncă cu mâna, ajutându-se de bucăți de ”injera”. La începutul și la sfârșitul mesei, gazda oferă mesenilor prosoape fierbinți.

Masa se încheie cu cafeaua, cea mai populară băutură din țară, Etiopia fiind considerată a fi locul de naștere al plantei de cafea și a culturii de cafea. Se pare că planta de cafea a fost descoperită în jurul anului 850 d.Hr., de către un păstor de capre, Khalid, care a remarcat faptul că oile sale erau foarte active după ce mâncau boabele roșii ale unei anumite plante. Le-a încercat și el, remarcând un efect asemănător. Khalid le-a povestit despre descoperirea sa unor călugări, care reticenți, inițial, au descoperit destul de repede efectele cafelei și au folosit-o pentru a rămâne treji în timpul slujbelor. Băutura a fost numită ”qahwa”, cuvânt care în arabă înseamnă revigorant.

Astăzi, peste 12 milioane etiopieni se implică în cultivarea și culesul de cafea, în special arabica, reprezentând o parte importantă a culturii etiopiene.

coffee-549646_960_720

Ceremonia preparării cafelei pentru oaspeți sau ”buna” începe prin aruncarea într-un colț al camerei a unor ierburi proaspăt tăiate, se arată pe www.foodbycountry.com. O bucățică de tămâie este aprinsă alături de un arzător cu cărbuni, pe care va fi prăjită cafeaua. Oaspeții privesc acest ritual, gazda învârtind vasul pentru ca boabele de cafea să-și împrăștie aroma. Boabele sunt măcinate cu ajutorul unui mojar. Un recipient este umplut cu apă în care se adaugă cafeaua proaspăt măcinată. Se pune pe arzătorul cu cărbuni până în momentul în care apa începe să fiarbă. Cafeaua este servită, adesea cu o crenguță de ”rue” (o iarbă amară la gust cu o mică floare galbenă). Din același zaț se mai pot servi încă două porții de cafea pentru toți oaspeții.

Condiţii de intrare şi regim de şedere
Cetăţenii români care doresc să călătorească în Etiopia au nevoie de viză de intrare. Viza este validă pentru o perioadă de o lună de la data eliberării şi se acordă pentru o singură intrare şi o şedere de 30 de zile, după care, la cerere, se poate prelungi până la 3 luni.

Viza turistică multiplă poate fi acordată de la început pentru o durată a şederii de 3 sau 6 luni, dacă se aplică în acest sens.

Viza de afaceri, în plus de cea turistică, poate fi acordată pentru intrări multiple cu o durată de 3, 6 luni sau un an, iar pentru eliberarea sa este necesară o scrisoare din partea angajatorului sau o invitaţie din partea companiei etiopiene care invită.

Viza turistică poate fi obtinută de cetăţenii români, la sosirea pe Aeroportul din Addis Abeba, numai în anumite condiţii speciale precizate pe site-ul MAE etiopian (http://www.mfa.gov.et/consularaffairs.php?view=2).

Acestea presupun transmiterea solicitării şi obţinerea aprobării prealabile de la  „Immigration and Nationality Affairs Main Department in Ethiopia”. Solicitarea se transmite pe numele: „ Main Department for Immigration and Nationality Affairs, la adresa e-mail:mdina@ethionet.et sau la numerele de fax: 00251 1 55 32 09 si 00251 1 56 49 81, ori la adresa postală P. O. Box: 5741, Addis Abeba, Ethiopia.

Pentru prelungirea şederii peste durata de valabilitate a vizei, cetăţenii români trebuie să prezinte documente care să ateste motivul prelungirii acesteia, caz în care li se va emite un permis de şedere temporară sau permanentă.

Dacă viza de şedere a expirat, înaintea părăsirii teritoriului Etiopiei, trebuie solicitat în mod imperativ prelungirea vizei la Main Immigration Office din Addis Abeba şi plătită o amendă de 20 USD, pentru fiecare lună peste durata de valabilitate a vizei. Totodată, autoritatea judiciară va aplica şi o amendă de 300 USD. După achitarea acestor amenzi, se mai plăteşte o taxă de 20 USD care reprezintă viza de ieşire din ţară (aceasta viză de ieşire nu este cerută dacă se respectă durata legală de şedere). Plata amenzilor se efectuează exclusiv în valută străină (USD, Euro, £).

Cetăţenii străini care au intrat în Etiopia cu viză turistică nu pot obţine permis de muncă în această ţară.

Pentru orice problemă privind statutul cetăţeanului străin în Etiopia se pot obtine informatiile autorizate de la: Security, Immigration and Refugee Affairs Authority P.O.Box 5741, Addis Ababa, Ethiopia, Tel: (+251-11) 1553899, Fax: (+251-11) 1553209.

Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Etiopia, Ministerul Afacerilor Externe recomandă  consultarea permanent a informaţiile oficiale furnizate de autorităţile etiopiene.

Permanent Mission of Ethiopia to the United Nations Office at Geneva and Other International Organizations in Switzerland, care coordonează direct relaţiile Etiopiei cu România:
56, Rue de Moillebeau, P.O. Box 338, 1211 Geneva 19
Telefon: +41 22- 919 70 10
Fax: +41 22 – 919 70 29
E-mail:mission.ethiopia@ties.itu.int
http://www.ethiopianmission.ch

Viza poate fi eliberată de Misiunea etiopiană de la Geneva şi prin postă.

Pentru alte informaţii utile şi sigure, puteţi consulta, de asemenea, site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Etiopiei (www.mfa.gov.et ) sau al oricărei alte ambasade etiopiene.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste

Autorităţile etiopiene atrag periodic atenţia populaţiei asupra riscului producerii de atacuri teroriste. Turiştii trebuie să fie foarte precauţi şi să evite locurile aglomerate, inclusiv cele din hoteluri, restaurante şi baruri. Indiferent de scopul călătoriei, trebuie evitate deplasările în zonele considerate periculoase: regiunea Somali, îndeosebi zona Ogaden, regiunea Gambela, oraşul Gambela, zona de est a liniei Harar – Gode, drumul ce leagă oraşele Harar şi Kebri Dehar.

De asemenea, cetăţenii români sunt sfătuiţi, cu insistenţă, să evite călătoriile în zonele de frontieră cu Eritrea, Sudanul de Sud, Kenya şi Somalia. De altfel, frontiera cu Eritrea rămâne închisă din cauza situaţiei tensionate dintre cele două state. Trebuie ţinut cont de faptul că, în zonele de frontieră, pe o distantă de aproximativ 10 km, există permanent pericolul producerii unor acte cu caracter infracţional.

Deplasarea în depresiunea Danakil, la Muntele Dallol nu este recomandată iar la vulcanul Erta Ale trebuie evitată în totalitate. Există, în continuare,  drumuri minate, iar securitatea rămâne precară pentru turişti. Au loc şi incidente care pun în pericol securitatea cetăţenilor europeni, cum ar fi deturnarea de avioane (cel mai recent caz, în ianuarie 2014).

Recomandăm cetăţenilor români care călătoresc sau se află în Etiopia să consulte periodic informaţiile prezentate de Ministerul Afacerilor Externe din Etiopia (www.mfa.gov.et) şi din România(www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate 
Deoarece agresiunile asupra cetăţenilor străini şi, în general, criminalitatea sunt în creştere, recomandăm cetăţenilor români care sunt nevoiţi să se deplaseze în Etiopia să se informeze în prealabil asupra situaţiei de securitate din această ţară şi să manifeste atenţie sporită pe toată durata prezenţei lor în acest stat.

Tipurile frecvent întâlnite de infracţiuni  sunt furturile şi tâlhăriile.
Sunt înregistrate şi agresiuni, inclusiv cu arme albe, înşelăciuni, trafic ilegal de valută etc.
Situaţia de securitate este precară, iar posibilităţile de intervenţie rapidă şi de protecţie din partea autorităţilor locale sunt reduse.
Actele homosexuale (pentru ambele sexe) şi pornografia sunt ilegale şi sunt pedepsite cu închisoarea între 1 şi 15 ani.
Traficul, deţinerea şi consumul de droguri sunt aspru pedepsite de lege.

Recomandări generale: 

 • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte.
 • Fiţi extrem de vigilenţi în locurile aglomerate – îndeosebi la vizitarea pieţei în aer liber de la Addis Abeba, numită Mercato.
 • Evitati adunările publice de orice fel şi nu vă deplasati în zonele izolate ale ţării.
 • Orice deplasare în zonele turistice trebuie să se realizeze prin birourile de turism acreditate.
 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini. Asiguraţi-vă să aveţi la dumneavoastră numerele de telefon importante, în primul rând, cel al Poliţiei locale şi al Ambasadei României la Addis Abeba.
 • În timpul deplasării cu autoturismul, geamurile acestuia trebuie să rămână tot timpul ridicate, iar uşile blocate.
 • Respectaţi anunţurile sau recomandările autorităţilor locale.
 • Evitaţi deplasarea cu mijloacele de transport în comun (tren, autobuze, microbuze).
 • Fotografierea clădirilor, a infrastructurilor sau obiectivelor ce pot fi considerate sensibile este strict interzisă.
 • În caz de agresiune nu opuneţi rezistenţă. Evitaţi să ieşiţi din maşină în caz de accident minor sau altercaţii. Poate fi o manevră pentru o agresiune sau furtul maşinii.
 • Consumaţi numai apă îmbuteliată sau apă fiartă în prealabil.
 • Evitaţi să consumaţi îngheţată, suc de fructe proaspăt, legumele şi fructele crude, cu excepţia celor ce pot fi curăţate de coajă.
 • În estul Etiopiei, călătoria cu trenul este recomandată să aibă loc doar pe timp de zi. Trenul ce leagă oraşele Dire Dawa şi Djibouti a fost în repetate rânduri ţinta unor atacuri. În prezent linia ferată este în curs de modernizare.
 • În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor se recomandă să se evite contactul cu populatia locală si să se contacteze telefonic sau să se deplaseze urgent la postul de poliţie cel mai apropiat.
 • În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea scrisă atât a biroului local de poliţie, cât şi a Ambasadei României din Addis Abeba.În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării, probleme de sănătate), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:În Addis Abeba:
 • 911 – Serviciul de urgenţe Poliţie
 • 916 – Poliţia Federală
 • 945 – Poliţia de circulaţie
 • 991 – informaţii Poliţie
 • 946 – Spitalul Menilik
 • 970 – SpitalulBlack Lion
 • 0116 628222 – Poliţia de circulaţie
 • 912 sau 939 – Pompieri
 • 907 – Serviciul de Ambulanţă Crucea Roşie
 • 932 – Biroul de prevenire SIDA
 • La nivel naţional:
 • 882 sau 987 – Poliţia Federală
 • 952 –  Biroul de prevenire SIDA
 • 991– Serviciul de urgenţe Poliţie
 • Sistemul medical 
  Înainte de a pleca în Etiopia, cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.Posibilităţile de asistenţă medicală din această ţară sunt, în general, reduse.În Etiopia, există riscul îmbolnăvirilor de malarie (îndeosebi în zonele aflate la o altitudine de sub 2000 m), tuberculoză, febră tifoidă, diaree acută, hepatită B, febră galbenă, meningo-encefalită, ameoba, SIDA. Pentru copii este recomandată vaccinarea ROR.

  La intrare în Etiopia, poate fi cerut certificatul de vaccin împotriva febrei galbene.

  Luaţi toate măsurile necesare pentru  prevenirea infectării cu SIDA. Transfuziile de sânge se vor face exclusiv în caz de urgenţă.

  Vă recomandăm să respectaţi cu stricteţe măsurile de igienă personală şi să consumaţi numai apă îmbuteliată sau fiartă. Semnalăm faptul că majoritatea lacurilor din Etiopia sunt infestate cu bilharzia (schistosomiasis).

  Unităţi spitaliceşti recomandate în Addis Abeba:

 • Spitalul St. Gabriel– 011 6613622
 • Spitalul Hayat– 011  6624488
 • Spitalul MCM (sud-coreean) – 011 6295427
 • Spitalul Balcha (rusesc) 011 5531938
 • SpitalulBlack Lion – 011 5511211 sau 970
 • Spitalul Addis Cardiac – 011663 4720/40/41
 • Spitalul Ghandi – 011 5518185 sau 973
 • Spitalul Kadisco – 011 662 44 88
 • Unităţi spitaliceşti recomandate în Dire Dawa:
 • Spitalul Bilal – 025 1113636
 • Spitalul Yemariam Work – 025-1130997 sau 025 1130976
 • Addis Abeba se află la o altitudine medie de cca. 2300 m. Călătoriile la o altitudine înaltă pot determina probleme de sănătate, îndeosebi pentru cardiaci, precum: dificultăţi de respiraţie, oboseală, ameţeli, dureri de cap, insomnii.Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri ce trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze în România la Institutul Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.Condiţii privind traficul auto
 • Starea drumurilor:
 • Drumurile şi arterele principale din capitală şi împrejurimile imediate sunt într-o stare relativ bună. În celelalte părţi ale ţării, starea drumurilor obligă conducătorii auto să reducă substanţial viteza de circulatie. În sezonul ploios (iunie – septembrie) unele drumuri sunt impracticabile.Sistemul de circulaţie auto este similar celui european (circulaţia pe dreapta).
 • Limite de viteză admise:
 • 80 km/h în localitate
 • 150 Km/h în afara localităţii.
 • Parcarea:
 • Aceasta se poate face numai în locurile permise şi este, de regulă, cu plată.
 • Centura de siguranţă:
 • Este obligatorie.
 • Permisul de conducere:
 • Este obligatorie deţinerea unui permis de conducere etiopian, care se poate obţine în baza celui românesc. Valabilitatea permiselor de conducere este, de regulă de 2 ani.
 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie:
 • În cazul producerii unui accident de circulaţie trebuie să se contacteze imediat ADDIS ABEBA TRAFFIC POLICE, telefon: (011) 6628086 sau (011)-6628222 (număr pentru urgenţe) sau (011)-6622738 ( număr pentru informaţii), pentru a se constata, la faţa locului, cauzele producerii accidentului şi pentru a decide măsurile necesare.Utilizarea cărţilor de credit 
  În Etiopia se plăteste de regulă cash, în moneda etiopiană (BIRR).Cărţile de credit pot fi utilizate la hotelurile mari din Addis Abeba (Sheraton, Hilton, Radisson), la companiile aeriene, în unele agenţii de voiaj şi într-un număr foarte redus de magazine. În rest, de cele mai multe ori, nu se acceptă plata în valută. Schimbul valutar trebuie efectuat exclusiv în locurile autorizate. Există, de asemenea, puţine bancomate. Sunt acceptate, de cele mai multe ori, cărţile de credit recunoscute pe plan international (de ex.VISA sau MASTERCARD).

  Reglementări vamale 
  Nu sunt admise, la intrarea sau ieşirea din ţară, obiectele considerate periculoase pentru siguranţa călătorilor sau siguranţa statului.

  Cetăţenii străini trebuie să declare la intrarea pe teritoriul etiopian valutele străine aflate în posesia lor, dacă acestea depăşesc suma de 3.000 USD (sau echivalentul în altă valută de circulaţie). În acest scop, se solicită şi se completează un formular special disponibil la frontieră. Formularul trebuie păstrat deoarece poate fi solicitat de autorităţi în interiorul ţării.

  La părăsirea Etiopiei, niciun cetăţean străin nu are voie să posede mai mult de 3000 USD, cu excepţia cazurilor în care poate dovedi provenienţa legală a valutei. Cei care intră sau părăsesc teritoriul Etiopiei nu pot deţine asupra lor mai mult de 200 ETB – birr (moneda naţională etiopiană). Nerespectarea acestei prevederi conduce la confiscarea banilor şi o posibilă pedeapsă cu închisoare.

  Conform regulilor vamale etiopiene  sunt admise, fără taxe vamale, obiectele de uz personal, în următoarele limite:

 • 100  grame  aur sau alte metale pretioase;
 • 30  grame  pietre pretioase;
 • 100  grame  pietre semipretioase;
 • 200 bucăţi ţigări;
 • 50 bucăţi ţigări de foi;
 • 1 litru băuturi alcoolice;
 • 50 ml parfum;
 • Echipamentul electronic, DVD playerele, videocamerele, telefoanele mobile, laptop-urile, imprimantele trebuie declarate la intrare.Nu este admisă scoaterea din ţară a obiectelor interzise comercializării (piei de animale,obiecte din fildeş, obiecte religioase, de artă veche etc.). Pentru suvenirurile cumparate de pe piaţă este necesară păstrarea chitanţei,întrucât este posibil ca unele dintre ele să fie reţinute la Vamă pentru verificare.Pentru obiectele de artă, este recomandată obţinerea unui certificat de export de la Export Section of the Airport Customs Office. Oficiile de turism importante pot acorda asistenţă în acest scop. În caz contrar, obiectele de artă sunt confiscate.

  Obiectele de fildeş sunt interzise în totalitate, atât la intrare, cât şi la iesirea din Etiopia, fiind confiscate pe loc şi aplicată o amendă importantă.

  Pentru scoaterea din Etiopia a pieilor de animale, trebuie obţinut, în prealabil, un permis de export de la Ethiopian Wildlife Conservation Authority.

  Pentru încălcarea regulilor vamale şi de comportament, călătorii pot fi arestaţi la Aeroport, judecaţi şi condamnaţi la minim trei luni de închisoare.

  Informaţii suplimentare pot fi obţinute de la Ethiopian Customs Authority, P.O.Box no. 3248 Addis Abeba, Tel: (00251)-(011) 5513100; Fax: (00251)-(011) 5518355.

  Regimul medicamentelor
  Tipurile de medicamente permise a fi  introduse în ţară sunt enumerate în Lista revizuită emisă de Autoritatea de Administrare şi Control a Medicamentelor, sub rezerva actualizării permanente a acesteia. Medicamentele care nu se află în această listă sunt considerate interzise pentru a fi introduse în ţară.

  Mai multe detalii se pot obţine de la Autoritatea Etiopiană de Administrare şi Control a Medicamentelor (Ethiopian Drug Administration and Control Authority), P.O.Box 5681 Addis Ababa, Tel: (00251)-(011) 5524117; Fax: (00251)-(011) 5521392, E-mail:daca@ethionet.et.

  Turiştii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personală. Farmaciile nu sunt aprovizionate cu o gamă largă de medicamente.

  Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea noastra pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

  GhidEuropean va recomanda: Etiopia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.