Muzeul de Arta Veche Apuseana “Ing. Dumitru Furnica-Minovici”

Deschis in aprilie 1946, Muzeul de Arta Veche Apuseana “Ing. Dumitru Furnica-Minovici” este o cladire–institutie armonios construita, casa si colectia aflandu-se intr-un echilibru perfect. O casa construita pentru o colectie! Cu un cost exorbitant (conform devizelor progresive si a celui final) de 7.032.182 lei-aur (moneda 1942), ridicat intre 1941-1942 de mesteri straini (austrieci, nemti, italieni), muzeul este rodul a peste 400 de schite facute de fondator si de arhitectul angajat, Enzo Canella. Antrepenorul, tot italian, D. Toffolo, a adus o echipa de mesteri italieni, care au lucrat sub directa supraveghere a fondatorului muzeului si a arhitectului.

Casa-Ing_Dumitru-Furnica_Minovici00

 

Rezultatul a fost remarcabil, atat din punct de vedere structural, cat si estetic. Desi initial arhitectul angajat pentru ridicarea casei i-a propus ing. D. Furnica- Minovici doua planuri de case (unul in stil gotic francez si unul in stilul renasterii italiene), in cele din urma, coroborand destinatia cu functionalitatea casei, inginerul s-a oprit asupra stilului Tudor (așa-zisul gotic tertiar sau perpendicular englezesc), de secol XV. Un rol decisiv in alegerea stilului arhitectonic l-au avut numeroasele ferestre, ce rezolvau in mod fericit problema muzeistica a luminii.

Dumitru Minovici scrie: “Voi începe prin a vă arăta, în câteva cuvinte, cum a încolţit în mintea mea dorinţa de a colecţiona de pretutindeni obiecte de artă, pe care mai târziu să le expun într-o casă construită în acest scop, care să devină un muzeu, pus la dispoziţia maselor populare.

 

Desigur că această realizare nu ar fi posibilă fără nici o înclinaţie naturală înspre tot ce e artă şi tot ce e frumos, unită cu studii aprofundate în această direcţie, cu vizitarea muzeelor şi expoziţiilor de artă de pretutindeni şi cu frecventarea artiştilor, criticilor şi a cunoscătorilor de artă renumiţi.

 Mult timp mi-a trebuit până să mă hotărăsc în ce stil ar fi mai nimerit să construiesc casa în care urma să fie expusă colecţia, dorind în primul rând să realizez o concordanţă între stilul casei şi obiectele din interior. De aceea, ani de-a rândul am făcut zeci, mai curând sute de schiţe după detalii de arhitectură a vechilor construcţii, căutând cea mai nimerită soluţie arhitectonică.

 Am socotit că stilul gotic terţiar englez era cel mai potrivit, geamurile fiind foarte numeroase, chiar lipite unul de celălalt şi, mai mult, adesea suprapuse. Acest stil se mai numeşte şi stilul Tudor, după numele dinastiei Tudorilor, fondată de Enric al VIII-lea, care a durat aproape tot secolul al XVI-lea. Caracteristicile stilului sunt şi ogivele liniştite, turtite, în completa contradicţie cu stilul gotic terţiar francez, aşa-zis flamboiant, foarte înflorit şi cu ogivele foarte ascuţite.”

Casa-Ing_Dumitru-Furnica_Minovici02

Finalizata in 1942, casa ing. Dumitru Furnica-Minovici a fost donata Academiei Romane in 1945 (prima donatie), urmatoarele doua (1957, 1975) fiind facute impreuna cu sotia sa, Ligia Furnica-Minovici. Doi ani mai tarziu, alti colectionari celebri (H. Zambaccian, Dr. Dona Slatineanu etc.) au urmat exemplul lui Minovici.

 

Casa Dumitru Furnica – Minovici ©GhidEuropean

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.