China

Numele oficial: Zhonghua Renmin Gongheguo;
Forma scurtă: Zhong Guo;
Forma internaţională: People’s Republic of China;
Forma internaţionala scurtă: China;
Codul de tara ISO: .cn;
Ora oficială: UTC +8h (5 zone orare);
Prefixul telefonic de țară: +86;
Capitala: Beijing (pop. 19,6 mil.loc);
Alte oraşe: Shanghai (23 mil.) Tianjin (13 mil.), Hong Kong ((6,8 mil.), Wuhan (4,4 mil.);
Forma de guvernământ: republică;
Localizare: estul Asiei, la graniță cu Golful Coreei, Marea Galbenă (est), între Coreea de Nord și Vietnam;
Suprafaţa: 9,6 km²;
Relief: delte plate, dealuri în est, munți, platouri înalte și deșert în vest;
Climat: de la tropica în sud la subarctic în nord;

China

Oraşe si monumente de vizitat:
– Marele zid;
– Așa-numitul „Drum al mătăsii”: Xi’an, Lanzhou, Binglingsi, Dunhuang, Urumqi, Turfan;
– Mausolueul dinastiei Ming;
– Centrul vechi istoric din Lijiang
– Centrul vechi istoric din Ping Yao
– „Templul Cerului“ cu altarul imperial de sacrificiu din Beijing
– Sculpturile rupestre din Dazu
– Mormintele imperiale ale dinastiilor Ming și Qing
– Siturile arheologice ale fostului regat Koguryo
– Centrul vechi istoric din Macao
– Construcțiile circulare de lut Tulou din Fujian
– Lăcașurile istorice Dengfeng din “Centrul Cerului și Pământului”
– Xanadu, fosta capitală întemeiată de conducătorul mongol Kublai
– Situl paleontologic de la Chengjiang
– Peisajul cultural Hani (terasele de cultură a orezului din provincia Yunnan)
– Grotele de laLongmen, temple (Tai Shan);
– Lhassa (Tibet);
– Ansambluri mănăstirești antice (Gyantse, Shigatse, Kangding, Tagong);
– Sanctuarul de la Tirthapuri;
– Grotele de la Mogao, mănăstirea Labrang;
– Canton, Nanning, Wuzhou, Hong Kong, Macao;
– Shanghai, Suzhou, Nankin, Hangzhou.

Natura:
– Deșert (Takla-Makan, Badan Jilin);
– Canalul Tian Sha;
– Platouri de loes la Shaanxi, defileele Fluviului Galben la Wutai Shan;
– Munții Sichuan, valea Jiuzhaigu, cursul fluviului Yang-tsé-kiang, munții Huangshan;
– Parcul Național Lushan
– Zona montană Shan Emei și „Marele Buddha din Leshan“
– Grădinile din Suzhou
– Grădinile imperiale și Palatul de vară din Beijing
– Muntele Wuyi
– Grotele din Longmen
– Muntele Qincheng și sistemul de irigație de la Dujiangyan
– Grotele de la Yungang
– Zonele protejate ale celor trei fluvii paralele din Yunnan
– Rezervația naturală din Sichuan
– Peisajul carstic din China sudică
– Parcul național Sanqingshan
– Muntele Wutai
– Parcul natural Danxia
– Lacul de vest din Hangzou
– Masivul Tian Shan din Xinjiang

Alegerea momentului potrivit:
China se află în zonele climatului continental, în nord, și a climatului tropical, în sud. În centrul țării (Beijing) întâlnim ierni reci și veri aniculare. În sud și sud-est climatul este umed. Perioada recomandată pentru călătorie este primavara-toamna, cu sublinierea că lunile iulie și august sunt, în general, călduroase și umede. Pentru Tibet, primăvara și toamna sunt anotimpurile propice.

Temperaturi (medie zi/noapte, în °C):
Canton (sud-est) : ianuarie 18/10, aprilie 26/19, iulie 32/25, octombrie 29/21;
Lhassa (sud-veest) : ianuarie 7/-10, aprilie 16/1, iulie 22/10, octombrie 17/2;
Pékin (nord-est) : ianuarie 2/-9, aprilie 21/7, iulie 31/22, octombrie 20/7;
Urumqi (nord-vest) : ianuarie -8/-18, aprilie 17/5, iulie 32/19, octombrie 14/3.

Festivaluri/Tradiţii:
– Ianuarie: Sărbătoarea lampadarelor (a 15-a zi din prima lună lunară);
– Februarie: Anul Nou chinezesc;
– Iunie: Sărbătoarea Ambarcațiunilor-dragon;
– Iulie: Sărbătoarea Fantomelor;

222940_1908

Prezentare:
Primele formațiuni statale datează din jurul datei de 2070 î.Hr. Un moment important a fost Războiul Opiului, în urma căruia China concesionează Angliei, Statelor Unite ale Americii, Franței, Rusiei, Japoniei, părți însemnate din teritoriu. În 1911, revoluția democrată condusă de Sun Yatsen pune capăt monarhiei manciuriene. Este proclamată Republica China, la 12 februarie 1912. În perioada 1927-1949 are loc războiul civil între forțele conduse de Partidul Național (Guomintang) și Partidul Comunist.

bigstock-BEIJING-CHINA--APR--Team-o-47123017

La 1 octombrie 1949, Mao Zedong proclamă Republica Populară Chineză. Deceniul 1966-1976 a reprezentat perioada ”Revoluției Culturale”. În 1979, Deng Xiaoping inițiază politica de reformă și deschidere spre exterior a Chinei. Reformele inițiate de Deng Xiaoping au orientat țara spre un sistem de economie socialistă de piață.

Din punct de vedere administrativ, Republica Populară Chineză se împarte în 23 de provincii, 5 regiuni autonome, 4 municipalități cu rang echivalent provinciilor (Beijing, Shanghai, Tianjin și Chongqing) și 2 Regiuni Speciale Administrative (Hong Kong și Macao).

Printre cele mai importante orașe, potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), se află Shanghai (23.741.000 loc.), Chongqing (13.332.000 loc.), Guangdong (12.458.000 loc.), Tianjin (11.210.000 loc.), Shenzhen (10.749.000 loc.)

341217-svetik

Capitala este Beijing, un oraș cu o suprafață de peste 16.000 kmp și o populație de peste 20 de milioane de locuitori (2015), care are o istorie de peste 3 000 de ani. Încă din perioada Statelor Combatante (770 î.Hr.-221 î.Hr.), Beijingul fost capitala unui astfel de stat, iar în dinastiile Qin și Han și în Perioada celor 3 Regate a fost unul din cele mai importante orașe din nordul Chinei. În dinastia Jin, Beijingul a devenit pentru prima dată capitala Chinei. Ulterior, a fost capitala țării și în dinastiile Yuan, Ming și Qing.

555751_41972058

Istoria multimilenară a lăsat moștenire capitalei Republicii Populare Chineze un număr impresionant de vestigii istorice, dar și bogate și diverse monumente culturale, precum: Palatul de Iarnă — Orașul Interzis, Palatul de Vară Yiheyuan, Parcul Beihai, Parcul Xiangshan, Templul Cerului — Tiantan, Mormintele dinastiei Ming, Sala Maritimă Beijing, Parcul Naționalităților din China, Sala tehnico-științifică din China, Grădina Zoologică și Grădina Botanică din Beijing, Observatorul Vechi, Podul Lugou (Podul Marco Polo), Moscheea Niujie, dar și Marele Zid, aflat la mică distanță de Beijing, se menționează pe site-ul romanian.cri.cn.

Până în prezent, peste 35 de obiective naturale, culturale și istorice din China au fost incluse în Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO, multe dintre acestea aflându-se în capitala Beijing.

”Orașul Interzis” a început să fie construit în 1406, în timpul dinastiei Ming. Lucrările au fost finalizate după 14 ani. De aici au condus 24 de împărați ai dinastiilor Ming și Qing. Ocupând o suprafață rectangulară, reședința imperială este cel mai vast complex de palate din lume, cu o suprafață de 720.000 mp. Este înconjurată de un canal cu apă adânc de șase metri și larg de 50 m și de ziduri înalte de zece metri. Galbenul, culoarea imperială, domină acoperișurile acestei construcții.

China Night99

Palatul de Vară construit cu peste 150 de ani în urmă acoperă o suprafață de circa 300 ha, care constă din lacul Kunming și muntele Longevității și găzduiește o multitudine de pavilioane. Pe malul nordic al lacului se află o galerie lungă de mai multe sute de metri, pe plafonul căreia sunt numeroase desene, în culori, cu motive de flori, păsări, personaje mitologice chinezești. În 1998, Yihuyuan a fost inclus pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO.

Templul Cerului ridicat în 1420 reunește o serie de construcții pentru ceremonii religioase, precum: Platforma Rotundă — centrul ceremoniei de sacrificiu, Zidul Ecoului — cu un efect acustic deosebit și Palatul pentru Rugăciuni — o construcție cu 3 acoperișuri suprapuse, plasată pe o terasă cu trei niveluri, toate având formă circulară.

500182_50880837

Marele Zid Chinezesc este o construcție militară cu caracter defensiv, traversând nordul Chinei, între Shanhaiguan (est) și zona lacurilor sărate Lop (vest). Construcția Marelui Zid a început încă din secolul al III-lea î.Hr., fiind un ansamblu de porțiuni construite în diferite perioade istorice. Lungimea sa totală depășea 10.000 km, în timpul dinastiei Ming fiind refăcut pe o porțiune de peste 6.000 km. Grosimea construcției variază de la zece metri la bază până la patru metri pe coamă. Se estimează că zidul avea peste 25.000 de turnuri de strategie integrate și încă 15.000 de turnuri de observare și semnalizare. Unele dintre aceste construcții verticale depășeau 12 metri înălțime. Astăzi, importante zone ale Marelui Zid Chinezesc sunt exploatate turistic (mai ales la nord de Beijing — Badaling).

Beijing este, totodată, o capitală olimpică a sportului, aici fiind organizate, între 8 și 24 august 2008, jocurile celei de-a XXIX-a Olimpiade de vară, sub sloganul “O lume, un vis”. În iulie 2015, Beijing a fost desemnat gazdă a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022, în cadrul celei de-a 128-a reuniuni a CIO de la Kuala Lumpur.

Orașe: Beijing
Beijing (cunoscut și sub forma Pekin sau Peking) este capitala Republicii Populare Chineze și are peste 17 milioane de locuitori, fiind totodată una dintre cele mai poluate metropole.

Beijing este situat în nord-estul Chinei; de altfel, numele său înseamnă “Capitala Nordului”. Este al treilea municipiu din țară ca mărime, după Chongqing și Shanghai. În anul 2008 orașul a găzduit a 26-a ediție a Jocurilor Olimpice.

Traficul în oraș este acceptabil, fiind fluidizat de cele șase cercuri rutiere concentrice, două dintre ele fiind autostrăzi suspendate. La ușurarea traficului mai contribuie și cele patru magistrale de metrou și de tramvai suspendat.

Transportul public
În Beijing există un sistem de închiriere al bicicletelor, fiind unul din cele mai preferate și mai ieftine mijloace de transport.

Sistemul de transport în comun este alcătuit dintr-un parc auto format din autobuze și troleibuze cu articulație. Autobuzele și troleibuzele funcționează între orele 5 și 23 la intervale de 4 sau 5 minute între autobuze, însă în orele de vârf acestea sunt foarte aglomerate.

Cel mai comod și rapid mijloc de transport îl reprezintă metroul, însă și acesta în orele de vârf devine foarte aglomerat.

Metroul din Beijing este compusă din 5 linii, având o lungime totală de 142 km și 93 de stații. Este considerat un sistem minimal, având în vedere densitatea populației din Beijing, dar se dorește extinderea lui la peste 560 km până în 2015.

Aeroportul Internațional Beijing este situat în partea de nord a orașului, la 25 km de acesta, fiind în același timp cel mai mare aeroport al țării. Pe acest aeroport operează peste 38 de linii aeriene internaționale și 21 de linii aeriene naționale, fiind totodată un nod aerian important în regiune.

De vizitat:
Piata Tian`anmen;
Monumentul Eroilor Poporului Chinez;
Mausoleul Lui Mao Zedong;
Stadionul National Beijing – Cuib de Pasare;
Orasul Interzis;
Mormintele Dinastiei Ming;
Palatul de Vara;
Templul lui Confucius;
Templul Cerului – Tiantan.

Orașe: Shanghai
Shanghai este cel mai mare oraș din China și un centru important comercial în Asia. Orașul are o populație de 13,5 milioane de locuitori (2.133 locuitori/km²). Alături de Shenzhen și Guangzhou, este motorul economic al Chinei.

342558-svetik

Shanghai nu s-a numit întotdeauna astfel. Până la dinastia Sui, era numit satul Huating. Sub dinastia Tang, a devenit prefectura Huating, înainte de a i se da numele actual sub dinastia Song.

Dată fiind amplasarea sa strategică, la vărsarea în fluviului Yangtze în Marea Chinei de Est, și vecinătatea cu orașe cu o bogată tradiție meșteșugărească (Suzhou, Hangzhou), Shanghai a devenit rapid un important oraș comercial.

Cu toate acestea, orașul s-a dezvoltat din punct de vedere economic de-abia după Războiul opiumului și ocupația străină asupra sa.

În timpul primului război al opiumului, forțele britanice au ocupat temporar orașul. Războiul s-a terminat în 1842 prin Tratatul de la Nankin, care stabilea deschiderea pentru comerț a porturilor chinezești, printre care și Shanghai. Prin Tratatul Bogue, în 1843 și Tratatul sino-american de la Wangxia, în 1844, anumite națiuni străine au avut dreptul să se stabilească pe terioriul Chinei: este începutul concesiunilor străine.

702542_88388691

Odată cu Rebeliunea Taiping în 1850, Shanghai a fost ocupată de o triadă asociată acestei mișcări, numită “Societatea Săbiilor Mici”. Deoarece războiul continua în provincie, mulți chinezi s-au refugiat în oraș, deși teoretic acest lucru era interzis. În 1854 au fost introduse legi noi, care permiteau chinezilor să cumpere terenuri în oraș, ceea ce a provocat o explozie imobiliară. În același an a avut loc prima reuniune a Consiliului Municipal din Shanghai, care trebuia să administreze concesiunile străine. În 1863, colonia americană și cea britanică s-au unit pentru a forma Concesiunea Internațonală, iar francezii au creat Concesiunea franceză.

Jocurile de noroc, drogurile și prostituția sunt atunci cele mai importante activități ale orașului, ceea ce i-a adus supranumele de “cel mai mare bordel al lumii”. Cel mai cunoscut șef al Mafiei din acea vreme, Du Yuesheng, își conducea afacerile colaborând cu poliția concesiunii franceze.

După războiul sino-japonez din 1894-95, Tratatul de la Shimonoseki va permite japonezilor să se adauge forțelor ocupante. Ei au creat în Shanghai primele uzine din oraș.

Această perioadă a marcat profund identitatea culturală a orașului, contribuind în anii 20-30 la înflorirea artelor, cinematografului, teatrului și la crearea primului grup chinez de jazz. Cântăreața și actrița Zhou Xuan este fără îndoială cea mai emblematică figură a epocii. Tot în Shanghai a fost creat Partidul Comunist Chinez în 1921 și au fost organizate primele greve muncitorești.

Sub Republica Chinei, Shanghai a devenit oraș special în 1927, și municipiu în mai 1930. Orașul era ăn acel moment centrul financiar al Asiei, unde dolarii mexicani erau tranzacționați în masă după criza bursieră din 1929. Marina japoneză a bombardat orașul pe 28 ianuarie 1932. Versiunea oficială era că bombardamentele au avut loc pentru a reprima protestele studențești iscate după Incidentul Manciuriei. Japonezii au pierdut controlul asupra orașului după Bătălia de la Shanghai din 1937.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Shanghai a devenit un centru pentru refugiații din Europa, fiind singurul oraș deschis necondiționat pentru evrei. C toate acestea, sub presiunea aliaților naziști, japonezii au pus toți evreii într-un ghetou mizer în 1941.

Când la putere a ajuns Partidul Comunist Chinez, orașul a fost considerat un simbol al capitalismului și a intrat într-o perioadă de “hibernare”, fiind aproape uitat de toată lumea. În urma reformelor lui Deng Xiaoping, orașul a fost pus din nou în valoare.

Într-un deceniu, “Perla Orientului” a redevenit un centru economic de primă mână. În 2005, 20% din producția industrială a Chinei a provenit din Shanghai. Orașul dorește astăzi să devină centrul financiar al Chinei.

Pe 26 februarie 2002, Chen Liangyu (46 ani) a fost ales ca primar al orașului de către delegații la cea de-a cincea sesiune a celui de-al unsprezecelea Congres al poporului. A devenit apoi secretar al organizației de partid din oraș, înlocuindu-l pe Huang Ju. Acest post important este de obicei însoțit de un loc în Biroul politic al Partidului. Acest lucru s-a întâmplat și cu Chen Liangyu la cel de-al XVI-lea congres al Partidului Comunist Chinez.

Pe 3 decembrie 2002, Shanghai a fost desemnat să organizeze Expoziția Universală 2010, care va avea loc pentru prima dată după 151 de ani, într-o țară în curs de dezvoltare.

Shanghaiul este centrul financiar și economic al Chinei, deși a început reforme economice abia în 1992, aproximativ 10 ani după alte orașe sau provincii chinezești.

Înainte de 1992, majoritatea fondurilor orașului mergeau la Beijing, capitala republicii, în timp ce Shanghaiul era un oraș relativ nedezvoltat și sărac. Pe 5 august 2002, noul primar al orașului, Chen Liangyu a declarat că dorește “să facă din oraș, în următorii 3 ani, placa turnantă a pietei financiare interne a Chinei, a circulației de capitalui și a gestiunii de fonduri, precum și unul din centrele financiare importante pe plan mondial, pentru cel puțin 10 sau 20 de ani.”

1019086_84090196

În ziua de astăzi, orașul contribuie cu aproximativ de 20-25% la bugetul național total, fiind acum cel mai dezvoltat oraș din China și printre cele mai bogate. PIB-ul pe cap de locuitor este în jur de 18,000 euro, cam la aproximativ același nivel ca Portugalia și de aproximativ trei ori și jumătate mai mare ca PIB-ul pe locuitor a Chinei. Ritmul creșterii economice este fenomenal: peste 15% anual (față de aproximativ 9% pentru întreaga țară).

Shanghai este cel mai mare șantier urban de construcții din lume. O machetă gigant a orașului este vizibilă într-o clădire specială din Piața Poporului. La ora actuală, orașul se mândrește deja cu peste 640 de zgârie-nori, in timp ce alți 300 sunt în construcție, majoritatea în noul cartier Pudong.

În 2007, Shanghai va avea al doilea zgârie-nori ca înălțime din lume, dupa Taipei 101, și anume Shanghai World Financial Center cu 492m.

Cartierul ultramodern Pudong găzduiește industrii de vârf (microelectronică și biotehnologie) alături de numeroase instituții financiare (de unde și sumedenia de zgârie-nori). Aici, arhitectura modernă are un stil unic, mai ales la etajele superioare, unde există mai multe resturante asemănătoare cu niște farfurii zburătoare.

Totuși, trebuie precizat că rata de ocupare a birourilor din oraș este destul de scăzută.

Nanjing (4)

Orasul uitat: Nanjing
Daca toata lumea vorbeste in China despre “Orasul interzis”, una dintre atractiile Beijingului, putini aduc vorba despre “orasul uitat”, fosta capitala a Chinei imperiale si locul de odihna vesnica al lui Sun Yat-sen, primul președinte provizoriu al Republicii Chinei, din 1912. Sun a fost o figură unificatoare în China post-imperială, fiind în același timp o personalitate politică unică a secolului al 20-lea din China întrucât a fost și este unanim apreciat atât China continentală cât și în Taiwan.

Nanjing este capitala Provinciei Jiangsu, iar cuvântul „Nanjing” se traduce prin „Capitala sudică”. Nanjing este localizat pe malul de sud-est al râului Yangtze și la 300 de km depărtare de vărsarea acestui râu în Marea Chinei de Est.

Nanjing (11)

Zidul orașului Nanjing a fost proiectat de Împăratul Zhu Yuanzhang după ce acesta a fondat Dinastia Ming (1368-1644), a cărui capitală pentru mai mult de 600 de ani a fost Nanjing-ul. Zidului Nanjing a fost ridicat în 21 de ani și a implicat 200.000 de muncitori, care au folosit la construirea zidului 7 milioane de metri cubi de pământ.

Construcția s-a dovedit a avea o valoare militară importantă deoarece orașul se afla la poalele lanțului munots Ningzheng, Nanjing având astfel, pe lângă protecția oferită de zid și o protecție naturală. Cei 60 de km pătrați pe care se întindea orașul Nanjing au devenit astfel o zonă strategică, fiind deosebit de dificil de cucerit de către inamicii Dinastiei Ming.

Nanjing-ul este de asemenea locul unde, în decembrie 1937, japonezii au comis atrocități de neimaginat, eveniment cunoscut în istoriografia cel de-al doiela război mondial ca Masacrul din Nanjing sau Violul Nanjing-ului.

Nanjing (10)

Repararea vechiului Zid Chinezesc din Nanjing s-a făcut atât cu ajutorul voluntarilor localnici cât și cu ajutorul străinilor care au oferit bani și mană de lucru. Printre străinii care au ajutat la repararea Zidului de la Nanjing se află și faimosul pictor japonez, Ikuo Hirayama, președintele Asociației de Prietenie Sino-Japoneze.

Astăzi, orașul Nanjing s-a extins și în afara Zidului, numărând o populație de 5 milioane de locuitori.

Orasul vechi insa, pare a fi uitat. Cladiri parasite, strazi desfundate si o populatie imbatranita, care traieste la limita saraciei.

Exista insa si turisti care viziteaza Nanjingul din interiorul zidului, tocmai pentru monumentele sale care aduc aminte de istoria veche a Chinei. In nordul raului se afla gara Pukou, folosita astazi doar de cuplurile de tineri casatoriti pentru sedintele foto, sau ca décor pentru filmele ale caror actiune se desfasoara intre anii 1912-1949. Construita in 1900, in stil european, gara din Najing a fost, pana in 1968, poarta feroviara cea mai importanta de-a lungul raului Yangtze.

Nanjing (8)

Zidul orasului, lung de 33 de kilometri, construit in perioada dinastiei Ming (1300-1600), cu cele 13 porti fortificate, este principala atractie a orasului si al doilea “Mare Zid” al Chinei. Caramizile vechi, de culoare bej-cenusie, poarta incriptii ciudate. Pe fiecare caramida sunt inscrise numele si orasul producatorului, astfel incat, in cazul in care zidul ar fi cedat, imparatul ar fi aflat numele celui care urma sa plateasca cu viata pentru vulnerabilitatea constructiei.

Un exemplu neobisnuit de arhitectura rurala europeana este hotelul Yangtze Villa, din orasul vechi, a carei structura a fost ridicata intre 1912-1914 in stil francez si a fost apoi finisata de arhitectul chinez Zhou Qi, cladire care a gazduit intre 1950 si 2012 birouri municipale.

Orasul a depasit insa zidurile vechi, un nou parc acvatic urmand a fi dat in folosinta in urmatorii ani, proiect care va pune mai bine in evidenta frumusetea raului Qinhuai, care curge in partea de sud a orasului.

Condiţii de intrare şi regim de şedere
Pentru cetăţenii români care călătoresc în China este necesară obţinerea vizei de intrare.
Autorităţile chineze nu eliberează vize la frontieră.

Vizele se pot obţine numai de la ambasadele Chinei din străinătate. În România, vizele pot fi obţinute de la Ambasada Republicii Populare Chineze din Bucureşti sau de la Consulatul General al Republicii Populare Chineze din Constanţa. Pentru informaţii suplimentare despre regimul vizelor şi despre condiţiile de intrare în China, recomandăm consultarea informaţiilor prezentate de autorităţile chineze:

Posesorii unei vize de scurtă şedere pot solicita prelungirea acesteia cu minim 7 zile înaintea datei de expirare. Cererea se va depune la biroul de imigrări local şi trebuie susţinută de documente care să justifice extinderea valabilităţii.

Străinii care depăşesc termenul legal de şedere pot primi o amendă maximă de 10.000 RMB (cca. 1.200 euro) sau pot fi încarceraţi pe o perioadă de maximum 15 zile.

O dată ajunşi în China, este necesar să vă înregistraţi prezenţa la Poliţia locală în termen de 24 de ore de la sosire. Dacă sunteţi cazaţi la hotel, procedura de înregistrare la poliţie nu este necesară, deoarece aceasta va fi îndeplinită de unitatea hotelieră, care eliberează o dovadă cu adresa şi ştampila hotelului (Registration form of temporary residence).
Călătoria în Hong Kong și Macao

Pentru provinciile administrative speciale Hong Kong și Macao nu este necesară viza pentru o perioadă de maxim 90 de zile. Persoanele care doresc ulterior să călătorească în partea continentală a Chinei, trebuie să fie în posesia unei vize adecvate.

Începând cu 1 ianuarie 2013, cetăţenii români aflaţi în tranzit sunt scutiţi de obligativitatea deţinerii unei vize pentru 72 de ore, în următoarele condiţii: sunt posesori ai unui document de călătorie valabil; prezintă bilet de avion confirmat pentru continuarea deplasării, în termen de maxim 72 de ore; întrunesc condiţiile de intrare cerute de statul către care se îndreaptă, inclusiv în ceea ce priveşte deţinerea unei vize, dacă este cazul.

Tranzitul se realizează obligatoriu prin următoarele puncte de trecere a frontierei:

 • Aeroportul Internaţional din Beijing
 • Aeroportul Internaţional din Shuangliu din Chengdu
 • Aeroportul Internaţional Baiyun din Guangzhou
 • Aeroportul Internaţional Jiangbei din Chongqing
 • Aeroportul Internațional Zhoushuizhi din Dalian
 • Aeroporturile Internaţionale Pudong şi Hongqiao din Shanghai
 • Aeroportul Internațional Taoxian din Shenyang.

Important!

 • Scutirea de viză se aplică doar celor care călătoresc cu avionul şi exclusiv prin cele 5 puncte de frontieră indicate.
 • Pe perioada tranzitului, cetăţenii români nu pot părăsi zona administrativă a capitalei Beijing, respectiv a orașelor menționate și a provinciei Guangdong (în cazul tranzitului prin Guangzhou).
 • Intrarea şi ieşirea de pe teritoriul chinez se vor face prin acelaşi punct de frontieră.
 • Scutirea de viză se aplică celor care tranzitează China către un alt stat (diferit de România). Cetăţenii români care călătoresc strict pe traseul România – China – România, vor avea nevoie de viză de intrare eliberată de Ambasada R. P. Chineze la Bucureşti.

Mai multe informaţii se pot obţine de pe site-ul www.mps.gov.cn, de la reprezentanţii companiilor aeriene sau de la birourile poliţiei de frontieră, aflate în aeroporturi, special înfiinţate pentru orientarea turiştilor aflaţi în tranzit.

Neîndeplinirea acestor condiţii este considerată ca fiind şedere ilegală pe teritoriul Chinei şi este sancţionată în conformitate cu legislaţia chineză în vigoare. Totodată, autorităţile locale îşi rezervă dreptul de a refuza o solicitare de viză ulterioară din partea celor care nu au respectat condiţiile de şedere. În eventualitatea în care, din cauze obiective, este necesar ca o persoană să staţioneze pe teritoriul Chinei o perioadă mai mare de 72 de ore sau să călătorească într-o altă localitate este obligatorie obţinerea unei vize în acord cu noul scop.

Călătoria în Tibet
Atenţie! Nu sunt permise călătoriile pe cont propriu indiferent de tipul paşaportului deţinut (simplu, de serviciu sau diplomatic).

O călătorie în Tibet trebuie pregătită din timp şi cu mai multă atenţie decât o excursie obişnuită, date fiind condiţiile de călătorie, clima şi relieful aparte.

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Tibet trebuie să deţină un permis special de călătorie eliberat de Biroul de Turism din Tibet. Permisul se eliberează la cererea agenţiei de turism care organizează excursia în Tibet, de regulă, cu aproximativ 2 săptămâni înainte de călătorie. Costul obţinerii acestui permis este de circa 200 RMB, are o singură intrare, este valabil pe toată perioada vizei, dar nu mai mult de trei luni, şi poate include mai multe destinaţii permise. Acesta este uşor de procurat dacă rezervaţi un tur organizat, care nu trebuie neapărat să fie o excursie de grup, ci poate fi şi un tur individual personalizat, care include închirierea unei maşini de teren cu şofer şi ghid. Timpul necesar agenţiei pentru procurarea permisului variază de la o săptămâna la o lună, în funcţie de turul ales. Pentru ca agenţia de turism să poată solicita permisul de călătorie în numele dvs. trebuie să le furnizaţi copii ale paşaportului valabil şi ale vizei de intrare în China şi câteva date personale (naţionalitate, vârstă, sex, ocupaţie).

Cei care călătoresc cu avionul trebuie să obţină în prealabil permisul de călătorie. În cazul în care călătoriţi în grup, se va elibera un permis de grup care trebuie prezentat înainte de îmbarcare. Pentru vizitarea anumitor zone din interiorul Regiunii Autonome Tibet, Biroul local de Securitate Publică din Lhasa eliberează un alt Permis de călătorie pentru cetăţenii străini (bianfangzheng). Astfel, pentru vizitarea zonelor Gyantse, Sakya, Valea Yarlung, Everest şi vestul Tibetului este necesar a se obţine şi acest Permis. Vizitarea oraşului Lhasa, capitala provinciei şi a împrejurimilor acesteia, precum şi a zonelor Shigatse şi Tsetang, circulaţia pe Autostrada Prieteniei Lhasa – Kathmandu, nu necesită obţinerea unui asemenea Permis.

Recomandări speciale:

 • verificarea recomandărilor de călătorie ale Biroului de Turism din Tibet, www.xzta.gov.cn;
 • efectuarea unui control medical amănunţit înainte de plecarea în călătorie;
 • pregătirea unei truse medicale complete, inclusiv cu butelii de oxigen;
 • pregătirea temeinică a bagajelor (haine groase, ochelari de soare, protecţie solară, alimente hipercalorice şi o cantitate suficientă de apă);
 • pentru siguranţă, efectuarea călătoriei însoţit de un ghid sau de un reprezentant al unei agenţii specializate.

Înainte de plecarea în străinătate
Misiunile diplomatice şi consulare ale României din Republica Populară Chineză (RPC) recomandă celor interesaţi să lucreze în acest stat să se intereseze asupra condiţiilor legale de angajare, să aibă referinţe solide despre angajator şi să pregătească din timp documentaţia pentru obţinerea vizei de muncă şi a rezidenţei (supralegalizarea şi traducerea în limba chineză a actelor de studii, a atestatelor profesionale şi a certificatului de cazier juridiciar – pentru angajat, supralegalizarea şi traducerea în limba chineză a actelor de stare civilă – pentru menbrii de familie însoţitori).

Obţinerea vizei de muncă
Viza de muncă, de tip Z, este singurul tip de viză care permite angajarea în condiţii legale în RPC şi este eliberată de către misiunile diplomatice şi consulare ale RPC în România.

Viza de muncă se obţine pe baza Permisului de muncă pentru străini, eliberat la solicitarea angajatorului chinez de către Ministerul Muncii din RPC sau pe baza Licenţei de expert străin, eliberată de Biroul pentru Experţi Străini din RPC.

Un prim semn de îngrijorare trebuie să fie oferta unui angajator care susţine că poate facilita mai  întâi obţinerea unei vize de vizită (F), turistice (L), de afaceri (M) sau de studii (X) şi de abia mai târziu, după venirea angajatului în China, viza de muncă. Compania respectivă fie nu întruneşte condiţiile pentru a angaja străini, fie doreşte să angajeze de probă, urmând ca să decidă ulterior dacă oferă sau nu un contract de muncă pe o perioadă mai lungă. În cazul în care se ajunge la un acord, angajatul trebuie să revină în România pentru obţinerea vizei Z.

Contractele de muncă trebuie verificate atent pentru că pot apărea dispute ulterioare cu angajatorii şi este obligaţia angajatului de a se asigura că toate condiţiile convenite verbal sunt menţionate şi în contract. Sunt foarte importante păstrarea unei relaţii bune, deschise şi corecte cu angajatorul şi favorizarea dialogului ca mijloc de soluţionare a unor eventuale neînţelegeri.

Aspecte contractuale cărora trebuie acordată atenţie specială: salariul (modalitate şi frecvenţa plăţilor, componenţa salariului brut şi cuantumul taxelor, plata orelor suplimentare, compensaţii, indemnizaţiile de cazare, transport urban etc.), timpul de lucru (norma zilnică, zilele libere legal, concediile anuale), asigurarea medicală (componentele poliţei, modalitatea de plată a cheltuielilor medicale), transportul internaţional, valabilitatea contractului (inclusiv condiţiile de încheiere înainte de termen).

Trebuie subliniat faptul că acceptarea unor angajamente temporare în condiţiile deţinerii unei vize de orice alt tip decât Z atrage după sine riscul unor sancţiuni serioase: amendă de până la 500 CNY (echivalentul a 65 euro) pentru fiecare zi de violare a regimului vizei, amendă între 5.000 şi 20.000 CNY (echivalentul a 650 până la 2.600 euro) pentru muncă ilegală, sau, în cazurile grave, detenţie administrativă de până la 15 zile, expulzare şi interdicţia de a mai intra în RPC timp de 1 – 10 ani. Este exclusiv responsabilitatea angajatului de a cunoaşte, înţelege şi respecta legile locale.

Situaţii speciale
Cei interesaţi să lucreze ca profesori de limbi străine vor trebui să obţină mai întâi recunoaşterea calităţii de expert străin, pe baza diplomelor care atestă calificarea de a preda. În caz contrar, vor fi angajaţi ca profesori necalificaţi.

Studenţii înmatriculaţi la o universitate chineză care doresc o slujbă part-time sau un internship în afara campusului trebui să obţină acordul universităţii şi să se adreseze Biroului de Imigrări pentru înscrierea unei menţiuni speciale în certificatul de reşedinţă.

Liber-profesioniştii (freelancer-i, contractori independenţi etc.), având o relaţie profesională cu o companie chineză, trebuie să obţină viză de muncă, chiar dacă nu au un contract de muncă scris. Legislaţia chineză defineşte relaţie de muncă orice formă de activitate, cu sau fără contract, în baza căreia una din părţi prestează o muncă sau un serviciu pentru care cealaltă parte plăteşte o remuneraţie.

Angajaţii în companii străine, înregistrate în afara RPC, care lucrează pe teritoriul chinez pentru o perioadă care depăşeşte 3 luni trebuie să solicite permis de muncă şi să obţină o viză Z.

Reglementarea şederii şi alte aspecte de interes
În termen de 30 de zile de la intrarea în RPC, trebuie obţinut permisul de şedere. Adesea, angajatorul intermediază această formalitate, de cele mai multe ori fiind necesară completarea unor formulare în limba chineză.

Schimbarea angajatorului este posibilă, însă în realitate se poate dovedi un proces anevoios deoarece presupune schimbarea sponsorului şi reluarea procedurilor de obţinere a permisului de şedere, iar unii angajatori manifestă reticenţă în a permite angajatului să părăsească compania înainte de data de încheiere a contractului. În astfel de cazuri, este necesar ca vechiul angajator să îşi dea acordul pentru angajarea în altă companie.

Link-uri utile
Ambasada RPC la Bucureşti – http://www.chinaembassy.org.ro/rom/lsfw/t1166337.htm

Ameninţări teroriste
Riscul ameninţărilor teroriste în China este scăzut, însă cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

Recomandăm cetăţenilor români care călătoresc sau se află în China să consulte periodic informaţiile prezentate de autorităţile chineze şi să urmeze recomandările acestora. Recomandăm, de asemenea, consultarea periodică a paginii web a Ministerului român al Afacerilor externe (www.mae.ro).
Siguranţă şi criminalitate

China este o ţară cu un nivel de criminalitate redusă.
Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate, care, se recomanda sa fie, pe cât posibil, evitate.

Recomandări generale:

 • Manifestați atenție sporită în locurile intens circulate și la obiectivele turistice.
 • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte.
 • Păstraţi documentele, valorile personale, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit în locuri sigure şi nu le expuneţi în mod vizibil.
 • În cazul în care călătoriţi cu maşina personală, nu ţineţi bunuri de valoare la vedere, în autoturism;
 • Asiguraţi maşina cu sistem de alarmă şi încuiaţi uşile atunci când părăsiţi autoturismul;
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul, vă sfătuim să păstraţi permanent atenţia asupra bagajelor
 • Vă recomandăm să aveţi în permanenţă paşaportul la dumneavoastră deoarece poliţia locală efectuează controale stradale. Pedeapsa în cazul în care nu puteţi face dovada identităţii dumneavoastră poate ajunge până la închisoare.
 • În Beijing nu se fumează în locurile publice.
 • Jocurile de noroc sunt interzise în China continentală. În Hong Kong sunt permise jocurile de noroc desfăşurate în cadrul Hong Kong Jockey Club.

În China, este interzisă participarea la orice tip de demonstraţie sau de distribuire de volante cu referinţe politice. Încălcarea unor astfel de norme poate fi sancţionată cu pedeapsa cu închisoarea.

Manifestarea în spaţiul public a stării de ebrietate nu este permisă.

Limbile de circulaţie internaţională sunt foarte puţin cunoscute de populaţia locală, limba engleză fiind puţin răspândită.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul în care aţi pierdut sau vi s-a furat paşaportul românesc, se recomandă sesizarea biroului local de imigrări în vederea obţinerii unui atestat privind data, locul şi circumstanţele producerii evenimentului. Această dovadă este valabilă 30 de zile, timp în care trebuie să vă adresaţi celei mai apropiate misiuni diplomatice pentru eliberarea unui titlu de călătorie, apoi biroului local de imigrări pentru obţinerea vizei de ieşire.

Sistemul medical
Urmare a apariţiei în R.P. Chineză a unor cazuri de îmbolnăviri cu virusul H7N9 Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă cetăţenilor străini care doresc să călătorească în ţări cu epidemie de gripă aviară să evite contactul direct cu păsări vii comercializate în ferme sau pieţe agro-alimentare şi/sau suprafeţe ce ar fi putut fi contaminate anterior, precum şi să respecte măsurile de siguranţă şi igienă alimentară. Cazuri recente de îmbolnăviri cu virusul H7N9 au apărut la începutul anului în provinciile Fujian, Guangdong, Zhejiang și municipiul Shanghai.

Recomandăm tuturor cetăţenilor români care călătoresc în China să încheie poliţe de asigurare medicală şi de călătorie, pentru întreaga durată a deplasării. Recomandăm verificarea cu atenţie a modului şi condiţiilor în care funcţionează asigurarea în această ţară. Serviciile de îngrijire medicală primite în spitale şi medicamentele trebuie plătite pe loc, cu numerar sau carte de credit. În caz de îmbolnăvire, trebuie sa aveţi asupra dumneavoastră asigurarea medicală de călătorie şi paşaportul.

Deşi vaccinurile nu sunt obligatorii, se recomandă totuşi vaccinarea împotriva tetanosului şi poliomielitei. Se recomandă, de asemenea, vaccinarea împotriva difteriei, febrei tifoide, hepatitei A şi B. Vaccinarea împotriva febrei galbene este obligatorie pentru persoanele care au călătorit anterior într-o zona de endemie. Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

În cazul existenţei unor probleme de sănătate cronice, este necesar să vă luaţi măsuri suplimentare de precauţie.

Din cauza poluării din marile orașe și a umidității ridicate în lunile de vară, persoanele cu probleme respiratorii trebuie să manifeste o grijă deosebită şi să aibă la îndemână toate medicamentele necesare. Pentru a chema Salvarea, trebuie să formaţi numărul 120, precedat de prefixul localității, dacă nu sunaţi de la un număr de telefon local. De exemplu: 008610 – Beijing, 008621 – Shanghai.
Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

Starea şoselelor şi a infrastructurii rutiere este satisfăcătoare.

 • Permisul de conducere

Este necesară obţinerea unui permis de conducere chinez.

 • Transportul public

Metroul este un mijloc de transport în comun accesibil şi sigur, care acoperă cele mai importante zone ale oraşului.

Taxiurile (chu zhu che, da di) pot fi găsite cu uşurinţă, fiind în general sigure. Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră o carte de vizită a hotelului sau adresa în limba chineză a locului unde doriţi să vă deplasaţi deoarece şoferii au cunoştinţe minime de limbă engleză sau altă limbă internaţională.

La aeroport, gară sau în zonele turistice, vă sfătuim să luaţi taxiurile din staţiile special amenajate. Taxiurile sunt prevăzute cu aparate de taxare, verificaţi ca şoferul să pornească aparatul. Se recomandă evitarea taxiurilor pirat sau a persoanelor care se oferă să vă transporte la adresa pe care o doriţi.

Puteţi închiria o maşină cu condiţia să deţineţi un permis de conducere chinez valabil.

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie:

În cazul în care sunteţi implicat într-un accident rutier este indicat să rămâneţi lângă vehicul, până la sosirea echipajului de poliţie, după acordarea primului ajutor.

Puteţi, să apelaţi numerele de urgenţă 110 sau 122 (cu prefixul localității, dacă nu sunaţi de la un telefon local), iar apoi apăsaţi tasta 1, pentru serviciul în limba engleză.

Este bine să daţi dovadă de maximă cooperare cu forţele de poliţie locale.

Atenţie! În cazul în care sunteţi trebuie să semnaţi un document în limba chineză, este obligatoriu să faceți mențiunea clară, în limba română sau engleză, că nu cunoaşteţi limba chineză şi, în consecinţă, că nu înţelegeţi conţinutul procesului verbal.
Moneda

Plăţile se fac în moneda locală, renminbi (yuan).

Pentru a schimba bani în valută locală, vă puteţi adresa instituţiilor bancare sau caselor de schimbi, unde trebuie să aveţi paşaportul asupra dumneavoastră. Este foarte important să solicitaţi chitanţă (xiao piao/ fapiao), deoarece pe baza acesteia veţi putea reconverti în valută internaţională excedentul de monedă locală rămasă înainte de plecarea din China.

Este recomandat să nu acceptaţi bancnote utilizate care vă sunt înmânate în alte părţi decât în magazine, restaurante sau hoteluri.
Utilizarea cărţilor de credit

Cărţile de credit sunt acceptate pentru realizarea majorităţii plăţilor.

Retragerea de numerar se poate face numai de la acele ATM-uri care au afişată sigla cardului dumneavoastră (Maestro, Mastercard, Visa). De regulă, este o limită de 3.000 yuani (aproximativ 400 euro) pentru fiecare operaţiune, fiind permise, de regulă, retrageri succesive în limita sumei maxime admise de banca emitentă a cardului.
Regimul medicamentelor

Pentru medicamentele speciale este necesar să aveţi o reţetă din partea medicului, preferabil în limba engleză, şi o cantitate limitată la perioada pe care o veţi petrece în China.

Este recomandat să aveţi o cantitate suficientă de medicamente de uz curent în caz de nevoie.
Reglementări vamale

Atenţie! În cazul delictelor privind deţinerea, traficul sau consumul de droguri, în unele cazuri pedeapsa poate fi capitală.

La intrarea în China este interzisă introducerea în ţară a următoarelor articole: arme, muniţii, explozibili, staţii radio de emisie-recepţie, moneda locală RMB în numerar, materiale multimedia care pot aduce atingere Chinei, droguri, plante, alimente şi animale, cu excepţia animalelor de companie.

Autorităţile chineze au inclus khat-ul (ceai abisinian, ceai african, ceai somalez sau ceai arab) pe lista substanţelor interzise la deţinere şi introducere pe teritoriul R. P. Chineze.

Este permisă introducerea în ţară, pentru uzul personal, următoarele articole: maxim 1,5 litri alcool de peste 12°, maximum 400 de ţigarete sau maximum 100 de trabucuri sau maximum 500 gr. de tutun, aparatură electronică (1 aparat foto, 1 cameră de filmat, 1 computer), o cantitate rezonabilă de parfum, maxim 3 exemplare ale Bibliei.

Trebuie declarate sumele de peste 5.000 USD precum şi metale preţioase ce depăşesc 50 de gr.

Dacă la intrarea în China aţi dat o declaraţie vamală, trebuie păstrată o copie pentru a fi prezentată la ieşirea din ţară.

La ieşirea din China este interzisă scoaterea din ţară a următoarelor articole: arme, muniţii, explozibili, staţii radio de emisie-recepţie, moneda locală RMB în numerar şi în titluri de stat, materiale multimedia care pot aduce atingere Chinei, droguri, animale şi plante, alimente, metale preţioase, perle şi bijuterii, cu excepţia celor declarate la intrarea în ţară. Bijuteriile din metale preţioase care depăşesc cantitatea de 50 gr, achiziţionate din China, pot fi scoase din ţară după controlul vamal pe baza unor facturi speciale emise de Banca Populară a Chinei.

Este permisă scoaterea din ţară, pentru uz personal, a următoarelor articole: maxim 1,5 litri alcool de peste 12˚, maxim 400 de ţigarete.

Trebuie declarate sumele de peste 5.000 USD, pentru care veţi avea nevoie de autorizaţie de scoatere din ţară din partea unei bănci chinezeşti şi de avizul Administraţiei Naţionale Pentru Controlul Schimburilor Valutare.

Antichităţile şi operele de artă achiziţionate din China trebuie să aibă avizul de export al Departamentului de Cultură local.

Trebuie prezentate chitanţele primite la cumpărarea produselor de valoare pentru uz personal (bijuterii, obiecte de jad, picturi, lucrări de caligrafie, obiecte de artizanat).

Medicamentele şi plantele tradiţionale chinezeşti fac obiectul inspecţiei vamale şi se pot scoate din ţară doar în conformitate cu reglementările locale, în funcţie de tipul de medicament şi de substanţele din compoziţie. Valoarea maximă admisă a medicamentelor tradiţionale este de 300 RMB de persoană (circa 50 USD). Este interzisă scoaterea din ţară a următoarelor ingrediente din compoziţia medicamentelor tradiţionale: mosc, venin uscat de broască râioasă, os de tigru, corn de rinocer, calculus bovis, deoarece provin de la specii pe cale de dispariţie.
Regimul animalelor de companie

Vă recomandăm să verificaţi reglementările locale privind introducerea şi scoaterea din ţară a animalelor de companie înainte de a călători cu acestea în China.

Este permisă intrarea în China a unui singur animal de companie, câine sau pisică, însoţit de proprietar. Animalul de companie trebuie declarat la vamă, în vederea verificării certificatelor de sănătate şi vaccinare antitetanos emise de statul de origine. Vaccinarea antitetanos trebuie făcută într-un interval de 1-12 luni înainte de sosirea în China. Începând cu data de 1 noiembrie 2012, se impune pentru toate animalele de companie o perioadă de carantină de 7 până la 30 de zile, în funcţie de incidenţa rabiei în statul de provenienţă.

La ieșirea din China cu un animal de companie, trebuie obținute: certificatul de vaccinări, inclusiv anti-rabie, efectuate în ultimele 12 luni și certificatul de sănătate, eliberat de un spital veterinar autorizat, cu maxim 7 zile înainte de plecare, permisul de ieșire emis de Biroul de Intrări-Ieșiri, Inspecție și Carantină, cu maxim 14 zile înainte de plecare, precum și orice alte certificate cerute de statul de destinație.

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea noastra pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

GhidEuropean va recomanda: China

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.