Ghidul calatorului istet (I)

 bigstock-Couple-of-tourists-in-London-h-37073230De ce trebuie sa calatorim?

Turismul este o dorinta fundamentala a omului, pentru ca el, omul, este prin esenta o specie migratoare, chiar daca migratiile noastre temporare de astazi nu se mai fac doar pe apa, calare sau pe jos, ci folosind si mijloacele moderne de transport, cum sunt automobilul sau avionul, sau mai nou, trenul de mare viteza. in plus si modul de orientare s-a schimbat, multe dintre problemele calatorului modern rezolvandu-se cu un simplu click pe Internet.

Si, in ciuda inaspririi masurilor de securitate din aeroporturi sau a modului de acordare a vizelor in anumite tari considerate ca fiind tinte ale terorismului, in pofida tot mai deselor epidemii sau pandemii care bantuie planeta ca in Evul Mediu, multi dintre noi ne-am pastrat insusirile ancestrale privind tot timpul cu ochii pe harta si busola.

Cei care se incapataneaza sa calatoreasca nu o fac doar pentru ca, asa cum spuneam, suntem o specie migratoare, ci si pentru ca unii dintre noi avem un simt ascuns, un fel de atractie aproape fizica si emotionala fata de lucruri, oameni si senzatii noi.

Cati dintre noi ne-am gandit, spre exemplu, ca la  Vatican in Basilica San Pietro, urmarind cu palma contururile interioare ale zidurilor vechi, atingi sute de palme de Papi binecuvantati de Dumnezeu? Vorbind cu o prietena de familie am ajuns amandoi la concluzia ca la Roma ti-e si frica ca lovesti cu piciorul pietricelele care se mai ratacesc pe trotuare ca nu cumva sa atingi o pagina glorioasa de istorie, si, in fine, privind Parisul de la inaltimea celei mai cunoscute structuri metalice din lume, Tour Eiffel, nu poti ignora faptul ca unele dintre cele mai importante elemente de legatura ale profilelor metalice se inalta la aproape 300 de metri, sunt realizate la vechea turnatorie din Resita, ale caror furnale au ars si pentru parizieni. Sau senzatia pe care o ai cand pipai zidurile Bazilicei San Pietro din Vatican, spre exemplu, pe care le-au atins sute de maini de Papi binecuvantati de Dumnezeu.

Scriitorul american T.S. Eliot scria aceste cuvinte aproape profetice: „Nu vom inceta sa exploram noi si noi locuri pana in momentul in care vom ajunge, iarasi, in locul de unde am plecat pentru prima data”.

Sa pornim la drum!

bigstock-a-businessman-searching-a-tour-43339699Cum iti stabilesti destinatia?

Trebuie sa convenim, inca de la inceput, un lucru esential: prima regula a unei calatorii este sa te bucuri de ceea ce urmeaza sa faci. Nu destinatia este importanta ci bucuria ca vei ajunge in locuri pe care ti le-ai dorit sa le explorezi sau chiar ca revii in locuri deja explorate.

Daca ai fost in circuite organizate de agentii de turism nu se poate sa nu fi observat blazarea unor ghizi, a caror informatii sunt „reci”, „seci” si, de cele mai multe ori, expediate in graba. Evident ca acesti oameni nu mai au bucuria de a calatori  mereu si mereu in acelasi loc, nu mai suporta sa vada aceleasi si aceleasi destinatii, ei nu se mai pot exalta, dar nici nu fac vreun efort sa iti imprime tie, turist avid de cunoastere, pofta de a savura minunatiile unor locuri.

Nu trebuie sa uiti: tu esti in vacanta, ghidul tau este la serviciu. Acesti oameni nu inteleg ca pentru tine, a vedea lumea este un privilegiu pe care il astepti din momentul in care ai facut rezervarea si de multe ori pandesti acest moment un an intreg sau poate chiar o viata.

Concept - healthcare in AfricaTuristul roman nu este familiarizat cu specialistii din consultanta turistica, foarte intalniti in tarile din vestul Europei si nu numai, dar nici acestia din urma nu se inghesuie in spatiul de organizare a vacantelor din Romania. in strainatate, contactezi un astfel de consultant pe Internet, iar specialistul, dupa ce te roaga sa completezi un chestionar, incepe sa-ti recomande cateva destinatii. Daca accepti una dintre destinatii iti ofera diverse programe, adica iti „mobileaza” locul pe care tu l-ai ales pentru vacanta. Apoi, in numele si cu acordul tau, urmeaza, pas cu pas, fiecare etapa, de la booking (rezervare) pana la plecare sau chiar te asista, la cerere, pe parcursul circuitului. Specialistul este acela care iti poate sugera un program de vizitare pentru cele cateva zile pe care le vei petrece in destinatia aleasa. El este cel are iti poate furniza detalii, preturi sau chiar iti poate rezerva bilete la muzee, in croaziere sau scurte excursii ghidate. Evident, aceste servicii de consultanta trebuie platite, dar te scutesc pe tine de o groaza de timp petrecut in fata computerului sau telefonului si iti ofera garantia ca un cunoscator a ales pentru tine cele mai potrivite variante. in plus, foarte important, iti preia toate raspunderile, pentru a te putea bucura de o vacanta fara probleme.

Acelasi lucru poate face si o agentie de turism, care foloseste conexiunile sale de afaceri pentru a-ti propune o cazare sau un zbor cu avionul convenabile, programe turistice preplatite (excursii, vizite ghidate etc), pe care le poti achita in rate sau cu doar cateva zile inainte de plecare. (Va urma)

business man holds globe in the airport"Elements of this image f

GhidEuropean©2014
Acest material este proprietatea ghideuropean.ro și este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parțială a conținutului se poate face doar cu acordul scris al proprietarului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.