Ghidul călătorului isteț (II)

freeimage-2559213-high

Am aflat in primul episod cum sa ne pregatim calatoria, mai bine spus cum sa ne obisnuim cu gandul ca nicaieri nu o sa ne simtim cu adevatat ca casa, desi de multe ori folosim aceasta expresie. Cand pornesti intr-o calatorie trebuie sa te obisnuiesti cu gandul ca lasi acasa tabieturile tale si trebuie sa ti le adaptezi la conditiile pe care ti le ofera avionul, trenul, pachebotul, autocarul sau automobilul, apoi hotelul, pensiunea sau apartamentul care te va gazdui.

Pana sa pornesti la drum mai ai de facut cateva lucrui importante. In primul rand iti alegi traseul sau orasul de destinatie.

bigstock-Passport-And-Euros-3010563

După ce ți-ai ales orașul sau orașele în care intenționezi să mergi, verifică ce acte îți trebuie pentru intrarea în țara respectivă. În general, în țările Uniunii Europene, poți călători cu Cartea de Identitate, dar sunt și câteva țări extra comunitare care îți solicită Pașaportul sau chiar și o viză de intrare, care, în general se acordă la intrarea în țară și care are și o contravaloare. Bine ar fi să folosești Internetul, intrând pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, pentru mai multe informații, la adresa: http://www.mae.ro/node/1552

La stabilirea destinației, ține cont de situația meteorologică. N-ai să dorești să mergi în țările scandinave iarna, doar dacă nu cumva intenționezi să le oferi o surpriză copiilor sau nepoților, ducându-i la Polul Nord, să-l cunoască pe Moș Crăciun, sau dacă tu însuți dorești să faci cunoștință cu el. Nici țările central-europene nu sunt de vizitat iarna dacă nu ești un practicant al sporturilor de iarnă, nici țările de la Marea Mânecii (Olanda și Belgia), pentru că acolo vremea este umedă, mohorâtă și nu te îndeamnă la drumeție, iar îmbrăcămintea pe care o vei căra după tine în geamantan îți va aduce, cu siguranță, o suprataxă de depășire a greutății la bagaj, dacă vei călători cu avionul.

Sudul Europei, țările mediteraneene, sau și mai departe, Israelul sau Egiptul pot reprezenta alternative pentru sezonul rece din România, dar atenție, studiați îndelung situațiile politice și conflictuale din zona araba pentru a nu vă periclita nu numai vacanța. O bună prietenă de familie a nimerit în plină Revoluție Araba la Cairo și a „dormit” o noapte pe aeroportul din capitala Egiptului.

Nu vorbim aici despre țările exotice, depărtate, acestea nu fac nici obiectul lucrării de față, ar trebui multe alte sute de pagini în plus și ar complica extrem de mult opțiunile voastre. Pentru acele țări este necesară doar experiența anterioară sau un pic de spirit de aventură pentru cei care se avântă prima oară în astfel de destinații.

Pentru a fi specifici, puteți alege pentru perioada friguroasă din România, sudul Franței și Italiei, Grecia, Turcia, sudul Spaniei, Portugalia, insulele mediteraneene (Malta, Corsica, Cipru, Sicilia sau Sardinia) sau chiar Londra, un oraș cu o climă blândă chiar dacă puțin cam mohorâtă, din noiembrie până în martie, dar deosebit de calm și relaxat, făcându-te să uiți de vreme, mai ales că și iarna, gazonul este verde iar magazinele de pe Oxford Street deschise până târziu. Și Coasta Dalmației este o soluție, dar după ce veți studia vremea din punct de vedere statistic.

În plină vară, dacă nu dorești să  beneficiezi de soarele și plajele însorite din sud, poți alege orice destinație europeană, cu mare atenție la radiațiile solare din lunile iulie și august, mai ales în sudul Spaniei, Portugalia, sudul Greciei, insulele mediteraneene, sudul Franței sau țările din nordul Africii (Tunisia, Maroc, Algeria și Egipt), unde caniculei i se adaugă și o insuportabilă umiditate. Pentru a fi siguri că nu vă prăjiți cu adevărat, puteți accesa site-ul http://www.uvawareness.com/ care vă va indica radiațiile solare zilnice, în toate zonele lumi, în diferite intervale orare. Evitați excursiile lungi în intervalele colorate în violet, mov, roșu și portocaliu ale zilei, care indică radiații peste indicele de 6, care sunt considerate periculoase, mai ales pentru bolnavii cronici, copii și bătrâni. Nu uitați să aveți la voi o sticlă cu apă, câteva pastile masticabile cu calciu sau glucoza. Telefoanele mobile trebuie să aibă semnal pentru a apela serviciul de urgențe în cazul unor accidente sau incidente nedorite.

***

Nu ar fi lipsit de interes, dacă nu aveți nicio idee asupra programului să studiezi un pic ce vă oferă un anume loc. Puteți consulta pe Internet, situl www.earthcalendar.net pentru a găsi ce se petrece la destinația ta în timpul vizitei tale.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *