Gnocchi di patate
Intotdeauna mi-au placut Gnocchi. Stiu, ingrasa, te fac cat porcu`, dar daca le prepari simplu, cu sos rosu si usturoi, lucrurile se schimba un pic. Prin Italia li se spune <galusti din cartofi>, iar acest preparat este cel mai adesea asociat cu nordul peninsulei. Desi se fac din diverse ingrediente de baza, cele mai comune sunt: faina, malai, semolina, ricotta sau vegetale, de la dovleac la spanac.
In Romania se gasesc, cu precadere, galustile din cartofi. Iar eu le prefer pe cele gata facute, neavand nici rabdare si nici incredere in calitatile mele de pasticer (inca nu exista cuvantul in DEX, dar v-ati dat seama, este vorba despre “fauritorul” de paste).
Se spune ca denumirea vine musai de la termenul lombard “Knohha”, adica nod, precum nodul din lemn, degraba semanand a melc.
Cele mai intalnite Gnocchi, cele din cartofi se prepara pe teritoriul Italiei de astazi de prin secolul al XVI-lea, conform unei retete semnata de Bartolomeo Scappi, datand din 1570. In secolul al XIX-lea Pellegrino Artusi, parintele gastronomiei italiene moderne, publica o reteta de gnocchi identica cu cele pe care le folosim noi astazi pentru a transforma niste banale galusti intr-o delicatesa culinara. Diferentele sunt extrem de mici in Italia, de exemplu daca in sud se foloseste uleiul de masline, in nord, unde crestere animalelor este principala ocupatie, se apeleaza la unt.
La Venetia, de unde ne vin si unele dintre cele mai ciudate denumiri gastronomice, si de unde este originar spritz-ul, ghocchi sunte denumite “macaroni” si arata mai degraba ca niste discuri. Pe coasta Amalfitana, la Sorrento, gnocchi reprezinta mancarea traditionala care se serveste duminica, gatindu-se in cuptor, cu unt si branza maturata. Evident, se numesc “gnocchi alla sorrentina”.
Acum avem trei posibilitati pentru sos. Ori folosim un sos ragu, asa cum ar fi logic si traditional, iar pentru asta trebuie sa va indrum la cartea mea “Calatorii culinare” editata de Editura Rentrop&Straton, ori folosim un sos simplu din suc de rosii, daca ne grabim si nu avem carne tocata in casa, ori cumparam sos ragu din magazin (cu multe E-uri bineinteles!).
Dar hai repede la reteta, ca mi se face foame!
Ingrediente:
Un pachet de gnochhi din cartofi de 400 gr (pentru 3-4 portii)
Sos ragu, obtinut in modurile de mai sus
Parmezan ras (cam 40-59 gr)
Ulei de masline
Un fir de rozmarin
Asadar, fierbem galustile respectand timpul inscris pe punga. In timpul asta, punem 1-2 polonicuride sos ragu intr-o tigaie inalta, adaugam un polonic de apa in care fierb galustile si, daca dorim, inca 1-2 gatei de usturoi taiati marunt. Cand gnochhi s-au ridicat la suprafata apei, ii “pescuim” cu o sita si ii punem cu grija in tigaia cu sos ragu si usturoi, amestecand cu talent.
Nu dureaza mai mult de 3-4 minute. Scoatem galustile, le distribuim in farfurii, radem parmezan dupa gust, presaram un pic de ulei extravirgin de masline si asezonam cu sare si piper, ornamentand cu un fir de rozmarin.
Daca nu avem parmezan, puem folosi cu incredere branza maturata Huiedin. Daca dorim sa dam o nata aparte galustilor noastre, putem turna in tigaie o jumatate de pahar de vin alb, amestecand pana cand se evapora alcoolul. Pofta buna!