IATA: traficul aerian global de pasageri isi continua cresterea

Asociatia Internationala de Transport Aerian (IATA) a anuntat rezultatele la nivel mondial in ceea ce priveste traficul aerian de pasageri pentru luna aprilie 2014.

Astfel, veniturile calculate pentru fiecare pasager per kilometru parcurs, au crescut cu 7,9% fata de 1,9% cat se inregistrase in luna martie 2014.

Cresterea se datoreaza insa in mare parte datorita Sarbatorilor Pascale, care anul acesta s-au desfasurat cu o luna mai devreme fata de anul trecut.

La nivel global, capacitatea de ocupare a aeronavelor comerciale de pasageri s-a imbunatatit cu 5,8%, ajungand la 79,4%.

Cifrele inregistrate in luna aprilie au reprezentat o surpriza pentru transportatori, care se asteptau la o stagnare, pe fondul incetinirii economiei din China si a recuperarii lente inregistrate in Europa si Statele Unite.
Kuwait AirCererea de bilete la nivel international a fost mai mare in luna aprilie 2014, cu 8,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cel mai mare plus inregistrandu-l companiile aviatice din Orientul Mijlociu, care si-au imbunatatit semnificativ rezultatele.

In zona Asia-Pacific s-a inregistrat o scadere cu 0,7 puncte procentuale a capacitatii de incarcare a aeronavelor, pana la 75,7%, aratand stagnarea economiei chineze si regresul inregistrat de Japonia dupa o perioada de relativa revingorare economica.

In zona euro, exista premisele unei imbunatatiri relative a rezultatelor inregistrate de companiile aviatice in luna aprilie 2014, capacitatea de incarcare crescand cu 5,4%, pana la 81,4%, reprezentand cea mai mare rata inregistrata la nivel mondial.

Companiile aeriene de America de Nord au inregistrat si ele o crestere de 4,9%, pana la 80,8%.

Cea mai stabila situatie se inregistreaza in Orientul Mijlociu, unde transportul aerian continua sa beneficieze de stabilitatea economiilor din zona, dar si de o crestere a numarului de calatorii de afaceri.

Pentru America de Sud este asteptata o imbunatatire a situatiei ca urmare a inceperii FIFA World Cup din Brazilia (iunie-iulie 2014), dar si a consolidarii economiilor din Columbia, Peru si Chile.
Cele mai slabe rezultate au fost inregistrate la nivelul continentului african, capacitatea de incarcare a aeronavelor scazand pana la 66,2%. Analistii pun aceste rezultate slabe pe seama incetinirii economiei Africii de Sud si a conflictelor din cateva tari ale ʺcontinentului negruʺ.

O intalnire a membrior IATA se va desfasura in perioada imediat urmatoare la Doha, in Qatar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.