Insulele Canare – insulele aflate la intrarea in paradis
Canarii, primii locuitori din Gran Canaria, considerau că munții sunt sacrii și că oferă casă zeului Alcoán. Lăsând la o parte legenda, stânca sacră Roque Nublo, alături de vârful Pico de las Nieves, îmbrăcat în nori în majoritatea timpului, sunt două dintre lucrurile aflate în capul listei turistice de la vizitarea Insulelor Canare.
Orășelul Hoya de Tunte, de exemplu, a fost ridicat la poalele muntelui Los Morros del Pinar și degajă senzația că s-ar afla pe o cu totul și cu totul altă planetă față de cele două stațiuni hiper-populate (Maspalomas și Playa del Inglés), de care îl despart, de fapt, mai puțin de 30 de km.
Presărat la fiecare pas cu balcoane de lemn și curți interioare, Hoya de Tunte este exemplul grăitor de arhitectură canariană tradițională. Dacă mai ai norocul să mai și prinzi aici și o piață sau vreun târg cu mâncare în centru, multe șansele să nu mai vrei să iei avionul înapoi spre casă.
Nu trebuie ocolit muzeul Casa Los Yanez, găzduit de o clădire de secol 19 conservată ireproșabil și trebuie zăbovit, pe Calle Capitán Cortés, la casa dintr-o stâncă.
Locuințele de un farmec de necontestat, înțesate de culori, plus terasele de lemn din satul de munte Teror, Gran Canaria sunt puncte de atracție de neocolit, mai ales pentru îndrăgostiții de fotografie.
În cultura gastronomică locală, acest sat este cunoscut pentru delicioșii săi cârnăciori cu usturoi pe care o să-i găsești în orice meniu îți va pica în mână. Dar dacă vrei să simți cu adevărat gustul tradițional, comandă-i din piața de duminică dimineață sau din taverna Los Nueces în Plaza Fuente de la Higuera, unde experiența de 80 de ani în prepararea acestor Chorizo de Teror ar trebui să fie suficientă pentru garanția calității.
Până în 1483, când Spania și-a revendicat suzeranitatea față de această insulă, populația din Gran Canaria locuia în peșteri și, deși a trecut un amar de ani de-atunci, încă mai există comunități care-și duc traiul în asemenea adăposturi.
Pentru a le descoperi, pornește într-o fascinantă plimbare de munte care te trece prin punctul geografic central al insulei (Cruz de Tejeda), te plimbă peste craterul vulcanic Caldera de Tejada, apoi coboară prin Parcul Roque Nublo Rural pentru a ajunge, în final, în atât de singuraticul sat Artenara.
Din punctul de observație Mirador La Cilla se poate admira Sanctuario de la Cuevita, o capelă construită în totalitate în stâncă, dar, cireașa de pe tort este Muzeul Casa Cuevas, locul unde 7 peșteri ilustrează aspecte diferite ale vieții în acest așezământ, de la crearea manuală de coșuri la frământarea pâinii.
O altă plimbare adorabilă începută în Cruz de la Tejeda te va duce la ceea ce este, probabil, cel mai pitoresc dintre satele montane din Gran Canaria – Tejeda. Iar dacă îți programezi vacanța în luna februarie nu ai cum să ratezi festivalul migdalelor. Chiar dacă nu februarie este luna în care-ți faci bucuria de a ajunge aici, nu-i bai, poți cumpăra faimoasele migdale tot anul de la brutăria satului.
Capitala cosmopolită a Insulelor Canare este Las Palmas de Gran Canaria. Te va fascina vizitând-o modul în care sunt împletite atitudinea urbană și cea tipică marină, cum numai Barcelona continentală reușește.
Vizitează La Vegueta, vechiul cartier de unde a început dezvoltarea orașului acum circa cinci secole. Plimbă-te pe străzile pietruite, fă fotografii, oprește-te la o cafenea cochetă și, înainte de o cafea cremoasă, încearcă câteva tapas locale.
Prinzând curaj, îndreaptă-ți pașii către Catedrala Santa Ana, ale cărei turnuri gemene joacă impecabil, deopotrivă, rolurile de simbolul orașului. Istoria acestui lăcaș de cult începe la anul 1500, în episcopatul lui Diego de Muros (d. 1524), decanul romano-catolic al orașului Santiago. Era al treilea episcop de Las Palmas.
Arhitectul desemnat: Don Diego Montaude, care este creditat cu proiectul catedralei, deși la lucrări a mai participat și Juan de Palacio. Abia în 1570 este terminată, în timpul celui de-al paisprezecelea episcop, Juan de Alzolares. În secolul al XVIII-lea, catedrala a fost reconstruită, lucrările fiind supravegheate de Dean D. Geronimo Roos. Arhitectul catedralei existente a fost Don Diego Nicolas Eduardo. Planurile lui Eduardo au fost depuse la Academia Sf. Ferdinand din Madrid, care a păstrat desenele originale. După copierea originalelor, acestea au fost transmise la Santiago pentru începerea lucrărilor.
Evident, și aici există o casă închinată lui Columb, Casa Colón. Despre marile lui decoperiri geografice relcve vei găsi la Museo Canario. Tot aici vei putea sau nu vei putea admira niște relicve macabre rămase de pe vremea străbunilor canari, cum ar fi cranii și câteva mumii.
Plaja Las Canteras din Las Palmas de Gran Canaria este o încântare, iar strada comercială Calle Mayor de Triana îți sșterne la picioare toate brandurile la modă. Dacă te-ai hotărât să faci o pauză, trece pragul restaurantului Allende Triana, și desfată-te cu cele mai bune salate pe care le-ai gustat în viața ta și cei mai suculenți burgeri.
Revenind la plajă, cei trei kilometri amenajați sunt înțesați de baruri, restaurante și magazine.În weekend la mare căutare este Ruta Playa Viva: concerte de la jazz, funk și indie rock, cu trupe live care își fac de cap pînă seara târziu.
Orașul Puerto de Las Nieves de la malul mării te impresiona, mai ales pentru multitudinea de restaurante pescărești. De aici poate începe un tur gastronomic cu o cină ce abundă de pește proaspăt. Poți mânca până târziu, după-amiaza, pentru a putea admira apusurile splendide de soare. Instalează-te la o masă pe terasa localului Las Nasas și închipuie-ți că viața ta a devenit un basm cu zâne. Visează cu ochii deschiși până la înserat, alături de o ceașcă fierbinte de cafea gourmet, provenind de pe cea mai nordică plantație de cafea din lume. Vreme de 5 generații, familia Jorge se ocupă de cultivarea fructelor, vinurilor și a cafelei arabice pe Finca La Laja, o plantație ridicată pe terenul umed și fertil al Văii Agaete, de la poalele munților Tamadaba.
Ultimul tur include în program o vizită în orașul nordic Arucas, locul unde mai funcționează încă ultimele fabrici de rom de pe întinsul Insulelor Canare. Înainte de a lua cu asalt una din dintre-acestea, croiește-ți drum până la San Juan Bautista, biserica superbă din piatră albastră.
În drumul de întoarcere spre casă, plin de imagini și arome, vei trage concluzia că, vizitând Insulele Canare, te-ai aflat pentru câteva zile la câțiva pași de intrarea in paradis.