Insulele Feroe – paradisul din nordul Atlanticului

Undeva în nordul Atlanticului, acolo unde vântul își face de cap cu valurile oceanului, între arhipelagul scoțian cunoscut drept Hebridele Extrerioare și tăcuta Islanda, se întrevede falnic un mănunchi de insule de poveste, aproape neatinse de piciorul omului. Deși de dimensiuni reduse și izolate la capăt de lume, Insulele Feroe îmbracă un peisaj dramatic, demn de romanele lui Stephen King.

Tot acest background primitiv și nemilos intră într-un contrast excelent cu localnicii – niște oameni cu inimi de aur și purtări sfioase. Un asemenea decor de poveste alăturea culturii feroeze face din aceste insule atlantice un loc demn de așezat în fruntea oricărui bucket list de travel, noteaza momondo.ro

Imaginează-ți acum că, printre pânze de ceață și nori, pe fundalul unui ocean nesfârșit, ți se înfățișează în depărtare roci înalte de bazalt, peisaj apreciat de vikingi, care au ajuns la concluzia, când au dat pentru prima oară de țărmurile feroeze, că nu există pe pământ loc mai potrivit unde să-și crească copiii.

Dacă vei apuca să le cunoști caracterele pline de voință ale localnicilor, personalitățile relaxate și totuși atât de încredere sau originile lor vikinge nu te vor mai surprinde cu nimic. Pe lângă toate astea, vei observa că feroezii au modul lor tipic de a-și trăi viața. Indiferent dacă ne referim la dansul lor sub formă de horă, acompaniat de cântec de baladă, la bucătăria lor alcătuită din carne fermentată sau la sportul național atât de popular (cursele de bărci), putem spune că oamenii acestor insule sălbatice știu câte ceva despre păstrarea vie a tradițiilor.

În vreme ce lumea este atât de ocupată să updateze ultimele versiuni și să-și actualizeze device-urile, această comunitate restrânsă reușește cumva să-și țină în viață șarmul de modă veche. Acoperișurile sunt alcătuite din iarba cosită de oi, iar pe întreaga insulă nu vei vedea mai mult de trei semafoare, toate aflate în capitala Tórshavn. Într-o lume înnebunită de tehnologie, feroezii reușesc de minune să-și păstreze capul pe umeri și să rămână într-o relație strânsă cu natura. Sunt oameni care se pricep și care iubesc pescuitul, care se descurcă de minune în bucătărie și care cunosc ca-n palmă împrejurimile stâncoase.

Întinzându-se pe 18 insule extrem de abrupte, cu văi înverzite, sălbatice și lipsite de copaci, natura Insulelor Feroe este, pe cât de sfidătoare, pe atât de demnă de venerație. Insulele sunt separate de fiorduri sau de cursuri subțiri de ape și adăpostesc o populație ce abia-abia sare de 50.000 de suflete, împărțită pe toate cele 17 insule. Ca să nu mai vorbim că una dintre acestea, insula Stóra Dímun contează pe doar șapte oameni. În ciuda izolării geografice, insulele sunt extrem de accesibile – la mai puțin de două ore de zbor de capitalele nord europene.

Să nu te surprindă dacă vei da la tot pasul cu ochii de turme de oi care cutreieră insulele la fel de libere ca păsările cerul. Sunt la fel de indispensabile peisajului precum stâncile aproape verticale pe care le urcă și există, practic, peste tot. Sunt adesea văzute agățate de cele mai abrupte fețe de rocă și, deși nimeni nu știe ce Dumnezeului așteaptă, sunt adesea surprinse prăbușindu-se.

Unele insule sunt accesibile prin poduri și tunele, altele doar cu barca sau elicopterul. Deși acesta din urmă îți poate suna ca o soluție extravagantă rezervată doar celor răsfățați de soartă, prețurile sunt, de fapt, mult mai prietenoase decât ți-ai imagina și este o metodă excelentă de a ajunge în locuri izolate precum frumoasa insulă Mykines. Aceasta este recunoscută pentru păsăretul extrem de divers ce include gâsca de mare, fulmarul, pufinul și haematopusul (pasărea națională a Insulelor Feroe).

Îmbrăcate în pășuni naturale, stânci abrupte și încadrate de pante zguduitoare, drumurile de aici sunt parcă expres făcute pentru călătorii. Distanțele sunt scurte, traseele cu duiumul… n-ai decât să o iei la pas, cutreierând văi și sate, lăsând instinctul să te poarte acolo unde poftește.

Oriunde te-ai afla, nu poți fi la depărtare mai mare de câteva minute de mare. Ca să ajungi la ea, nu trebuie decât să mergi pe strada principală și să te aventurezi spre altitudini coborânde, spre țărmuri și văi presărate cu așezări micuțe, dar pline de culoare, cu acoperișuri din iarbă verde.

Satul Saksun, situat în partea de nord a Insulei Streymoy, este unul dintre spațiile idilice preferate de localnici, cu casele-i de un negru gudron și cu lacul superb ce străjuiește oceanul. Și dacă tot bați drumul până aici, nu-l mânia pe Dumnezeu plecând fără să fi văzut satul Gjógv din insula Eysturoy, adăpostind cel mai elegant port natural cunoscut vreodată.

Și dacă tot suntem la capitolul lucrurilor însemnate în carne vie cu sigla „obligatoriu de văzut”, adăugăm cu o nestrămutată siguranță de sine cascada Bøsdalafossur, ce se deprinde de lacul Leitisvatn pentru a lua calea oceanului. În ciuda înălțimii amețitoare, cascada este, într-un fel, o bijuterie ascunsă pentru că necesită 5 kilometri de drumeție care se întind pe circa 2 ore. Dar cine vrea reușește; își parchează frumușel mașina în satul Miðvág și o pornește pe drumul ce indică Ovaragøta, din dreapta bisericii. După cele două ore va ajunge negreșit la cascadă și la maiestuosul deal Trælanípan, de unde erau aruncați cândva, direct în mare, slavii prea sleiți de puteri pentru a mai munci.

Pescuitul este unul din subiectele care agită spiritele locale, iar feroezii se arată mereu cu dare de mână când vine vorba de împărțit sfaturi. O călătorie pe mare făcută din barca unui pescar de-al locului este o experiență pe care ți-o datorezi în viața asta. Nu doar că îți oferă ocazia să-ți scalzi privirea în grandiosul peisaj de la suprafața mării, dar nu-i cale mai bună să cunoști și să fii martor la una dintre cele mai importante componente ale culturii insulei.

Pentru o aventură de primă mână, rezervă o călătorie cu Magni Blástein, proprietar al unei mici bărci de pescuit care te va conduce din orașul Vestmanna până la insula principală Streymoy. Navigând printre insule, Magni îți va oferi sfaturi neprețuite de expert în ale pescuitului (nu știi niciodată când vei avea nevoie să le scoți de la naftalină) și o companie excelentă. Indiferent dacă te interesează sau nu pescuitul, merită din plin să aștepți unul din tururi.

Dacă îți faci drum către capitala Tórshavn, bagă un cap pe ușa magazinului de pescuit Jóghvan Weihe, Stiðjagøta 10 pentru a vedea ultimele mode și reduceri în domeniu. Nu pleca fără să-ți fi făcut poftele de pescar în lacul Leynavtn în Streymoi, unde păstrăvul și somonul se găsesc din belșug. Pentru a pescui în Leynavtn ai nevoie de o licență specială care poate fi obținută de la benzinăria locală EFFO, din apropiere de satul Kollafjørður.

O altă experiență măreață la bord pe care ți-o vei aminti mult timp după, este participarea la un concert de muzică feroeză prin Nordlysid. Sau, de ce nu, contactează tur operatorul Skuvadal pentru a vizita cât mai multe destinații din Insulele Feroe – poate un tur în adâncul peșterilor marine Vestmanna sau unul de o zi în frumoasa insulă Mykines.

Și nu putem să te lăsăm să pleci acasă fără să-ți spunem de satul Norðradalur, situat pe coasta vestică din Streymoy. Este înconjurat din toate părțile de dealuri abrupte, oferă priveliști spectaculoase asupra insulei Koltur și se laudă cu o stâncă impresionantă de bazalt, loc de întâlnire excelent pentru comunitatea tot mai numeroasă de alpiniști feroezi.

În afară de pescuit, mai există un lucru care agită spiritele feroezilor precum bulele de gaz dintr-o sticlă de Cola după cutremur: mâncarea tradițională. Și pentru că se află oarecum separați de Europa continentală, au fost nevoiți să dezvolte tehnici proprii, nemaipomenite de conservare, arome cum n-ai mai simțit, asigurându-se, evident, că exploatează la maxim resursele de care dispun.

Ingredientele provin în mod absolut din natura înconjurătoare, iar oamenii au învățat să utilizeze fiecare părticică de animal sau de pește. Și când spunem „fiecare” ne referim inclusiv la ochii sau limba oilor. Tehnicile lor de conservare se bucură de o oarecare atenție în ultima vreme, de când restaurantul local Koks tocmai a primit prima stea Michelin din Insulele Feroe.

Restaurantul a perfecționat până la măestrie aroma lor unică numită „ræst”, obținută printr-un soi de fermentare și tot aici se servesc feluri de mâncare cu ingrediente cât se poate de bio, eco, locale, fair-trade și cum mai vrei să le numești, printre care cod, măcriș de baltă, miel sau ciuperci.

Pentru o abordare modernă a bucătăriei locale, treci pragul restaurantului Heima í Havn’s, împărțit în 4 zone, fiecare specializată într-o bucătărie locală diferită. Și mai bine încă, înceară home-dining, o masă luată la și împreună cu una dintre familiile de aici – probabil cea mai bună modalitate de a gusta o mâncare cât se poate de tradițională și de a face cunoștință cu ospitalitatea feroezilor și cu poveștile de prin partea locului.

Vremea din Insulele Feroe pare să aibă o personalitate cât se poate de… a ei. Nu te gândi că reputația-i ploioasă și vânturoasă e doar un zvon răutăcios și nici nu te aștepta să-ți folosească prea mult costumul de baie sau ochelarii de soare. Cu toate astea, temperatura este destul de blândă, cu o medie de 13 grade C pe timp de vară și 3 în timpul iernii (una dintre cele mai călduroase ierni din țările nordice).

Schimbările topografice, altitudinale și curenții oceanici scuză caracterul instabil al vremii și o iartă pentru faptul că poartă măști diferite de la o zonă la altă. Chiar de la o oră la altă. De fapt, privind partea plină a paharului, putem spune că ai ocazia să simți toate cele patru anotimpuri înainte ca soarele să se ducă la culcare.

Dacă cu vremea te mai joci cum te mai joci, fiind, în general, o chestiune ce ține de temperament și preferințe, este altceva de care trebuie să ții cont neapărat când te aventurezi într-o drumeție în inima naturii din Feroe. Deși nu vei găsi cu una cu două un peisaj mai fascinant de hoinărit, nu glumești când vine vorba de ceață; poate să se așterne în câteva minute și, după cum ai înțeles până acum, stâncile sunt extrem de abrupte, așa că fă bine și asigură-te că știi în orice moment unde exact te afli.

Aventura ta feroeză nu poate fi desăvârșită dacă nu petreci o zi-două în capitala Tórshavn, situată în extremitatea sudică a insulei Streymoy. Centrul vechi al acestui oraș, împreună cu portul și cu casele colorate într-o paletă de nuanțe minunate, alcătuiesc o imagine pe care vei vrea să o păstrezi veșnic în memorie.

În afară de privilegiul de a fi un oraș pitoresc cu deschidere la mare, Tórshavn mai are de cutreierat și o sumedenie de mici cafenele, restaurante și magazine. Vizitează Guðrun & Guðrun’s, un magazin pilot unde vei găsi tricotaje de lână de ultimă modă, și admiră arta națională cea ma profundă în galeria națională Listasavn Føroya sau/și la Nordic House.

Pentru a găsi orașul Tórshavn în cea mai bună formă a sa, vizitează-l în perioada festivalului Ólavsøka, cel mai mare eveniment de acest fel, sărbătorit în fiecare an între 28 și 29 iulie, în preajma Zilei Naționale. Vei găsi străzile debordând de feroezi fericiți, îmbrăcați în costume naționale, dansând în hore, ascultând trupele locale și participând la falnice curse cu barca.

Oriunde ai alege să te cazezi în Insulele Feroe, n-ai cum să o iei în barbă prea rău; majoritatea locurilor sunt minunate. Dar dacă te hotărăști să petreci o vreme în Tórshavn, îți recomandăm din toată inima Hotelul Føroyar – oferă priveliști de nedescris asupra orașului și asupra fiordului Nólsoyarfjørður.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.