Insulele Fiji

ws_Fiji_Flag_1680x1050

Numele oficial: Republic of the Fiji Islands;
Forma scurta: Fiji;
Codul de tara ISO: fj;
Ora oficiala: UTC+13h;
Prefixul telefonic de tara: +679;
Capitala: Suva (pe insula Viti Levu, pop. 167.000 loc);
Forma de guvernamant: democratie parlamentara;
Localizare: grup de insule in Oceania;
Suprafaţa: 18.333 km²;
Relief: in mare parte muntos, de origine vulcanica, cu paduri tropicale dense;
Climat: tropical maritim, cu variatii de temperatura nesemnificative;
cartographie-Fidji

Prezentare:
Cunoscuta si sub denumirea de „Insula Canibalilor”, Fiji este acum una dintre cele mai colorate destinatii din Pacificul de Sud. Nu mai putin de 322 de insule si insulite alcatuiesc „Grupul Fiji”, dar 100 dintre acestea sunt nelocuite.

Formarea insulelor Fiji este de origine vulcanica, cu contributia apelor calde ale oceanului. Peisajul este completat cu recife de corali de o frumusete aparte si ape cristaline.

Dupa cuceririle europene din secolul al XIX-lea, insulele Fiji au fost cedate Marii Britanii, care a incercat eradicarea canibalismului si crestinarea locuitorilor. Tot britanicii au adus mari grupuri de lucratori agricoli din India, care astazi reprezinta aproape jumatate din populatia tarii.

F72-132882

Astazi, Fiji este grup de insule acoperite de paduri tropicale, plantatii de cocotieri, plaje cu nisipul fin si dealuri molcome pline de vegetatie. Din fericire, principalele obstacole ale turismului din zona, cum ar malaria, minele personale sau terorismul au fost eradicate.

Principalele atractii ale insulelor Fiji sunt natura, un adevarat paradis verde), apele limpezi de culoarea turcoazului si dealurile inverzite. Cele mai frumoase plaje le ofera Mamanuca Islands, dar si Yasawas, unde se pot face scufundari in grota Sawa-i-Lau cave. Natura salbatica se poate admira in imensa rezervatie naturala Kulu Eco Park. Viata marina poate fi explorata subacvatic in Bouma National Park, pe insula Taveuni.

Locuitorii sunt extrem de primitori, desi populatia reprezinta un amestec vibrant, exuberant de malaezieni, indieni, polinezieni, micronezieni, chinezi si europeni, fiecare cu gastronomia si cultura lor. Insasi zona este una de granita intre Melanezia si Polinezia, vechea India cu Oceanul Pacific, formand cu lumea noua un amestec unic.

Fiji (4)

Fiji ofera resorturi turistice de calitate, mancare si cazare excelente, o viata de noapte activa, situri istorice, locuri de campare si conditii pentru practicarea majoritatii sporturilor acvatice: surfing, snorkeling, scuba diving s.a.

In afara de modalitatile clasice de a calatori in insulele Fiji, aici se mai poate ajunge cu avioane de mici dimensiuni, catamarane sau vase de croaziera. Fiecare pas facut pe aceste pamanturi reprezinta o aventura unica.

Orașe:
Suva (capitala Fiji), Nadi, Taveuni, Savusavu, Labasa, Lautoka, Levuka, Nabouwalu, Nausori, Rakiraki, Sigatoka.

Alte destinații:

  • Insula Nananu-i-Ra Island — la nord de coasta Viti Levu;
  • Ovalau — a treia insulă ca mărime, făcând parte din grupul Lomaiviti;

Turism
Turismul este principala ramură a economiei Fiji. Prin practicarea unei politici de prețuri moderate, Fiji a reușit să atragă tot mai mulți turiști. De altfel, resorturile hoteliere luxoase se pot întâlni doar pe insulele izolate. Ofertele moderate includ și resorturi cu aceleași imagini splendide și dotări de bună calitate.

Cei mai mulți turiști provin din Australia, urmați de cei din Noua Zeelandă și Statele Unite. Cele mai populare regiuni sunt: Nadi, insula Mamanuca, Coasta Coralilor și insula Denarau.

Petrecerea lunii de miere în Fiji oferă priveliști romantice. În august 2013, cinci cupluri au intrat în Guinness Book of World Records pentru nunta desfășurată la cea mai mare altitudine. Cele 5 cupluri s-au căsătorit în zbor la bordul unui Airbus A330 al companiei Fiji Airways, la o altitudine de 12,5 km, avionul efectuând cursa Auckland (Noua Zeelandă) – Nadi (Fiji). Acțiunea Fiji Airways (fostă Air Pacific) s-a realizat la lansarea noii sale identități de brand. Recordul a fost omologat de Chris Sheedy, din partea Cărții Recordurilor Guiness, care s-a aflat la bord și a înmânat Fiji Airways certificatul ce atestă recordul.

Pentru familiile cu copii există o serie de cluburi care preiau unele dintre îndatoririle părinților, luând presiunea de pe umerii acestora și permițându-le să se relaxeze.

Hoteluri cu prețuri moderate se găsesc inclusiv pe insulele Mamanuca sau Yasawa, accesul spre aceste insule făcându-se prin Portul Denarau de pe insula Denarau via serviciul de ferryboat. Insula  Denarau se află la numai 20 de minute de Aeroportul Internațional Nadi.

Nu trebuie să ratați

  • Rafting în ape repezi – Rivers Fiji, P.O. Box 307 Pacific Harbour, Fiji Islands, ☎ 800-446-2411,
  • Golf – The Pearl, Queens Road, Pacific Harbour, Pacific Coast, Fiji Islands, ☎ 679-773-0022, The Pearl Fiji Championship Golf Course and Country Club este situat pe malul Pacificului și este înconjurat de o pădure tropicală.
  • Caiac -Tandem Skydive Fiji, Nadi, 11 Zahoor Rd Martintar, Fiji, ☎ +679 672 8166, [15].
  • Skydive Fiji – reprize de 15-25 de minute de zbor cu deltaplanul deasupra oceanului sau 6-8 minute cu parapanta/ Operează zilnic, din Nadi/Denarau.

Unde?
Insulele Fiji Islands se afla intre America de Nord si Australia, la 5.100 km sud-vest de I-le Hawaii si 3.150 km nord-est de Sydney.

large_detailed_fiji_islands_map

Cand?
Aprilie/mai si octombrie/noiembrie sunt cele mai bune perioade pentru a vizita Fiji. Temperatura apei este extrem de placuta in perioada iunie-septembrie. Chiar daca in timpul zilei temperaturile sunt ridicate, majoritatea noptilor sunt racoroase.

De ce?
In primul rand, insulele Fiji sunt o destinatie extrem de prietenoasa, nu foarte scumpa si bogata in facilitati turistice. Majoritatea populatiei vorbeste limba engleza.

Cum?
Majoritatea liniilor aeriene care opereaza in Pacificul de Sud au ca destinatie insulele Fiji. In plus, multe dintre cursele care leaga America de Nord de Australia sau Noua Zeelanda fac escala in Fiji.

Fiji (1)

Nota:
Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea noastra  pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

GhidEuropean va recomanda: Insulele Fiji

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.