Insulele Mauritius

Mauritius (8)

Numele oficial: Republic of Mauritius;
Forma internaţională: République de Maurice;
Forma internaţională scurta: Mauritius;
Codul de tara ISO: mu;
Ora oficiala: UTC +4h
Prefixul telefonic de tara: +230
Capitala: Port Louis (148.000 locuitori);
Alte oraşe: Beau Bassin&Rose Hill (105.000), Vacoas-Phoenix (100.000), Curepipe (80.000), Quatre Bornes (80.000);
Forma de guvernământ: republică;
Localizare: estul sudic al Africii, la 500 de mile marine de Madagascar, în Oceanul Indian;
Suprafaţa: 2.040 km²;
Relief: insulă vulcanică înconjurată de recifuri de corali;
Climat: tropical, ciclonic în perioada decembrie-aprilie;

Mauritius (2)

 

Oraşe si monumente de vizitat:
– Port Louis, Vacoas/Phoenix, Curepipe, Beau Bassin/Rose-Hill, Quatre Bornes, Mahébourg;
– Domaine du Chasseur – arie naturală protejată;
– Macabée Bel Ombre – arie naturală protejată;
– Rodrigues — insulă aflată la 500 km de Mauritius;
– Trou d’Eau Douce și Insula Cerf;
– Localitățile poartă nume pitorești: Curepipe, Beau Basin, Poudre d’Or;
Natura:
– Protejate de o barieră de corali, plajele din Reunion sunt de o frumusețe aparte;
– Interiorul insulei este perfect pentru ecoturism: păduri dese, cascade, coline în forme neobișnuite (Morne Brabant), lacuri naturale;
– Trou au Cerfs (un vulcan adânc de 85 de metri), completează peisajul și conferă o panoramă de neuitat asupra întregii insule;
– Flori și fructe tropicale de toate felurile întregesc peisajul și răspândesc în aer miresme fantastice;
– Fauna marină oferă și privelişti spectaculoase, mai ales pentru amatorii de scufundări: pești-pisică, pești-chirurgi, pești-pijama etc;

Mauritius (5)

Alegerea momentului potrivit:
– Deși este o destinație turistică scumpă, Reunion nu trebuie să lipsească de pe lista amatorilor de aventuri tropicale. Marele avantaj al climei din Reunion este că perioada turistică de aici este decalata față de perioada vacanțelor occidentale;
– Între decembrie și februarie, climatul subtropical se caracterizează prin ploi, umezeală și cicloane, astfel încât cele mai bune perioade sunt din aprilie până în inie și din septembrie până în noiembrie;

Temperaturi (medie zi/noapte, in °C):
– ianuarie 30/23, aprilie 28/21, iulie 24/17, octombrie 27/18;
– Temperatura apei mării: ianuarie 27°C și august 22°C;

Mauritius (1)

Prezentare:
Insula Mauritius a fost descoperită, in secolul al IX-lea, de navigatorii arabi. La vremea aceea insula era nelocuită și acoperită de o pădure densă. Arabii nu s-au arătat interesați de descoperirea lor si au părăsit insula în scurt timp. Mult mai interesat s-a arătat navigatorul portughez Fernandez Pereira, care a debarcat în Mauritius in 1505. Nu pentru mult timp. Insula a fost colonizată abia în 1598 dar de către navigatorii olandezi, care au botezat-o Warwyck Haven, după numele navigatorului batav Van Warwyck.

Ceva mai târziu, insula a fost redenumită după prințul olandez Mauritz de Nassau. În 1710, olandezii au abandonat și insula, lăsând în urmă un adevărat dezastru ecologic și o populație de sclavi aflată în derivă. Francezii au ajuns in Mauritius în 1702. Au redenumit insula Ile de France, iar principalul port, Port Bourbon. Mauritius a cunoscut o reală dezvoltare în timpul ocupației franceze, prosperând sub guvernarea lui Mahé de Labourdonnais (1735-1746).

Mauritius (6)

În august 1810, britanicii au încercat să cucerească insula dar au pierdut bătălia decisivă de la Grand Port, care a marcat singura victorie navală a Franței în fața trupelor britanice în perioada napoleoniană. În decembrie 1810, englezii s-au întors, învingându-i decisiv pe francezi. Insula a revenit la numele de Mauritius, iar britanicii au admis ca populația locală să folosească în continuare limba franceză.

În 1835 a fost abolită în mod oficial sclavia, mulți dintre sclavii africani alegând să părăsească plantațiile și să se instaleze pe coaste, locul lor fiind luat de muncitori aduși din India.

În martie 1968, Mauritius devine stat independent în cadrul Commonwealth. Sir Seewoosagur Ramgoolam cunoscut și sub titulatura de „Tatăl națiunii” conduce treburile țării, reușind să facă față dificultăților economice și politice și să organizeze alegeri libere. În 1992, Mauritius devine republică sub conducerea primului-ministru, Sir Aneerood Jugnauth.

Mauritius (7)

Mauritius devine o democrație reală, cu alegeri libere susținute la termen și cu o creștere semnificativă a drepturilor omului. In scurt timp, Mauritius a devenit țara africană cea mai mare cifră de investiții străine/capita

Cu ierni uscate și calde (mai-noiembrie) și veri caniculare și umede (noiembrie-mai), Mauritius are o climă moderată de vânturile sudice, cicloanele lovind insula în perioada noiembrie-aprilie. Din acest motiv, Mauristius contează pe doar două anotimpuri, iarnă și vară,temperaturile din zona centrale fiind mai scăzute decât cele de pe coastă.

***

Cetăţenii români pot intra pe teritoriul acestei ţări, fără viză, pentru o perioadă de 90 de zile într-un interval de 6 luni.

Cu toate acestea, vă recomandăm ca, înaintea călătoriei, să solicitaţi informaţii suplimentare asupra condiţiilor de intrare în Mauritius la ambasada acestui stat la Paris (date de contact: adresa 127 Rue de Tocqueville 75017, telefoane: local 0142273019 internaţional 0033142273019, email. paris@amb-maurice.fr

Asistenţă consulară

România nu are nici o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Mauritius.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE.

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Mauritius sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Africa de Sud şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Poarta aeriană principală a Mauritius este „Sir Seewoosagur Ramgoolam International Airport” din Plaisance, în sud-estul insulei. Air Mauritius este linia națională care operează destinații interne și internaționale în Africa, Australia, Europe și Asia.

Mauritius (4)

Air Austral (cu 13 zboruri), Air Madagascar (14) și Air Seychelles (15) conectează Mauritius cu insulele înconjurătoare.

Zborurile intercontinentale sunt asigurate de Air France, Emirates, Austrian Airlines, British Airways, Condor, South African Airways, Air India, Meridiana, Kenya Airways, Egypt Air, Malaysia Airlines și Corsairfly. Turiștii sunt obligați să prezinte documente (vauchere) de cazare la intrarea în țară.

Pentru deplasările interne, cele mai bune mijloace de transport sunt autobuzul și taxiul. Există o autostradă care traversează insula de la nord la sud, dar și o rețea de drumuri pavate. Se circulă pe partea stângă. Există numeroase firme care închiriază automobile, dar cel mai bun lucru este să apelați la acest serviciu prin intermediul agențiilor de turism. Conform reglementărilor locale, conducătorii auto trebuie să aibă 18 ani. Limita de viteză este de 110 km/h pe autostradă și de 50 km/h în zonele locuite. Licențele de conducere internaționale sunt acceptate.

Mauritius (9)

Durata unei călătorii cu automobilul din capitala, Port Louis în câteva localități de pe insula: Port Louis – Curepipe (20 min), Port Louis – Grand Baie (30 min), Port Louis – Mahebourg (45 min) și Port Louis – Flic-en-Flac (30 min).

Călătoria cu autobuzul este extrem de economică și confortabilă, fiind introdus de curând și aerul condiționat. Ca și în alte țări africane, șoferul de autobuz va opri la toate semnele venite de pe traseu și în toate punctele unde doresc călătorii.

Din acest punct de vedre taxiul este cel mai bun mijloc de a vizita insula. Avantajul acestui mijloc de transport este că totul se poate negocia.

Mauritius (10)

Chiar dacă limba oficială în Mauritius este engleza, limba franceza este de departe cea mai vorbită limbă. Se mai vorbește limba mauritană creolă amestecată cu franceza, dar până și programele televiziunii naționale (în engleză) sunt dublate în limba franceză.

De vizitat: Grand Bay (o zonă turistică explozivă, cu restaurante, baruri și viață de noapte intensa), Pereybere (plajă publică cu facilități de shopping și alimentație publică), Balaclava Ruins (ruine ale unei vechi cetăți), Triolet Shivala (cel mai mare sat al insulei și locul celui mai mare templu hindus, Maheswarnath, construit în 1819 în onoarea divinităților Shiva, Krishna, Vishnu, Muruga, Brahma și Ganesha), cascada Caudan Waterfront, Blue Penny Museum (un modern muzeu dedicat istoriei insulei) sau Bazarul din Port-Louis (Piața Centrală), mai ales pentru varietatea de fructe exotice ce se găsesc aici.

Mauritius (3)

Plajele din estul insulei sunt cele mai bune, cu nisip fin, alb și o sumedenie de facilități,inclusiv hoteluri de înaltă clasă (“The Coco Beach Hotel” sau “Le Touessrok”).

Mahebourg este unul din principalele sate pescărești ale insulei, fondat în 1804 de guvernatorul francez Charles Decaën. Piața de luni vă oferă posibilitatea de a admira o gamă extrem de variată de pește și fructe de mare tropicale și chiar de a le gusta, preparate în micile restaurante din zonă.

De altfel pescuitul la mare adâncime este una dintre atracțiile insulei. În funcție de perioada anului este posibil ca pescarii amatori să poată captura inclusiv ton galben și rechin. Majoritatea bărcilor pescărești sunt extrem de bine echipate, cu radio VHF, telefoane mobile și navigator GPS, radar, telefon radio, veste de salvare, precum și echipament profesional de pescuit sportiv.

O altă atracție sunt safariurile pe coasta de vest a Mauritius, într-un parc natural (Yemen Park) de 4.500 hectare. Pot fi admirate zebre, antilope, cerbi, maimuțe, precum și minunate panorame.

Practicarea scuba diving-ului are în vedere explorarea recifelor de corali care înconjoară insula, precum și admirarea vieții marine multicolore. Se pot admira delfinii, care se apropie extrem de mult de coaste, dar se poate face un tur și cu o barcă de mare viteză sau o croazieră cu un catamaran de lux. În plus, parasailing, schi pe apă și scufundări cu un submarin turistic. Distracție pentru toată lumea!

În interiorul insulei se pot practica navigarea cu canoea în ape repezi, cățărarea sau călăria. Pentru cei mai puțini activi, în Vanille Réserve des Mascareignes se poate face o plimbare cu măgărușul.

Moneda națională este Rupia Mauritius, scoasă în circulație în 1877 (MUR). Ceea ce trebuie știut de la început este că Mauritius nu se aseamănă cu Bali sai Thailanda, așa că nu vă așteptați să se încaseze la comercianții locali în orice valută. Trebuie să schimbați bani la bancă sau la casele de schimb autorizate!

Gastronomia locală include o serie de texturi și arome care corespund cu migrația care s-a petrecut aici de-a lungul secolelor, adică câte un pic de gastronomie franceză, indiană, chineză și africană. Cea mai interesantă mâncare este pe străzi, inclusiv fructe de mare bine preparate și dulciuri.

Sfaturi de călătorie în Mauritius:

Ameninţări teroriste
Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici statul Mauritius nu poate fi exclus din faţa acestei ameninţări. Mauritius nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.

Siguranţă şi criminalitate
Delictele mărunte sunt comune şi este recomandabil să vă protejaţi lucrurile personale cu precădere în zonele frecventate de turişti (Port Louis, Grand Baie şi Flic en Flac).

Traficul de droguri este aspru pedepsit (45 ani închisoare), deţinerea a 15 g de cannabis, spre exemplu, este pedepsită cu 1 an închisoare şi 100.000 rupii mauritiene amendă, cauţiunea nefiind admisă. Este interzis importul sau deţinerea foiţei pentru ţigări.

Raportaţi orice incident poliţiei pentru turişti, la numărul de telefon 213 28 18.

Deoarece pirateria reprezintă o ameninţare semnificativă în zona Golfului Aden şi în Oceanul Indian, nu este recomandabilă efectuarea unor călătorii cu vase de agrement în afara ariilor protejate.

Cicloanele reprezintă un factor de risc semnificativ, în special în perioada noiembrie – mai.

În cazul unui ciclon nu părăsiți locuinţa şi aveţi în vedere faptul că autoturismele nu mai beneficiază de asigurare.

Dacă tranzitaţi un stat afectat de febră galbenă, înainte de a ajunge în Mauritius, trebuie să fiţi în posesia unui certificat medical care să ateste faptul ca aţi fost vaccinat împotriva acestei boli.

În perioada octombrie – mai, Mauritius se confruntă cu apariţia virusului Chikungunya. De asemenea, aproximativ 1% din populaţia adultă este afectată de SIDA. Homosexualitatea este ilegală.

Uniunea Europeană a publicat o listă a companiilor aeriene care fac obiectul interdicţiei la operare sau restricţiilor în spaţiul comunitar. Este recomandabilă consultarea acestei liste pe site-ul: http://air-ban.europa.eu.

Recomandări generale

– Să evite orice deplasare pe timpul nopţii (indiferent de regiunea în care se află, dar mai ales în zonele izolate ale ţării), locurile aglomerate și demonstraţiile.
– Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
– În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul, să păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
– Să recurgă la operatori turistici acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic.
– Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!
– Pentru ieşirile în oraş, în special în zonele aglomerate, să lase documentele la hotel şi să păstreze numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).
– Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală, precum şi cea mai apropiată misiune UE.

Sistemul medical
Unităţile spitaliceşti private sunt bine utilate, dar în cazul necesităţii unor servicii medicale complexe, cele mai apropiate spitale cu posibilităţi în domeniu se află în Africa de Sud sau în La Reunion.

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate înainte de a pleca într-o călătorie. Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro şi www.ceass.ro.

Este bine ca asigurarea medicală să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie valabilă pe teritoriul acestei ţări, în urma consultării cu companiile de asigurare. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc. Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.

Starea drumurilor

Starea generală a reţelei rutiere variază şi se recomandă evitarea deplasărilor cu autoturismul pe timp de noapte.

Transportul public
Vă recomandăm ca transportul în Mauritius să fie asigurat prin intermediul pachetului de servicii contractat cu operatorul de turism, pe lângă cazare masă etc.

Utilizarea cărţilor de credit
În Mauritius există o reţea de bancomate numai în oraşele mari.

Regimul medicamentelor
Sunt interzise drogurile de orice tip şi substanţele dopante.

Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare!
Este recomandabil să aveţi asupra dvs. reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale. De asemenea, trebuie avută în vedere contactarea autorităţilor din Mauritius înainte de deplasarea pe teritoriul acestei ţări , dacă aveţi asupra dvs. astfel de medicamente.

Reglementări vamale
Pentru informații privind reglementările vamale vă rugăm să contactaţi autorităţile acestei ţări.

Notă:
Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea GhidEuropean și a MAE, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

GhidEuropean va recomanda: Insulele Mauritius

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.