Insulele Pitcairn

1200px-Flag_of_the_Pitcairn_Islands.svg

Numele oficial: Pitcairn, Henderson, Ducie and Oeno Islands;
Forma scurta: Pitcairn Islands;
Codul de tara ISO: pn;
Ora oficiala: UTC -8h;
Prefixul telefonic de tara: +870 ;
Capitala: Adamstown;
Forma de guvernamant: teritoriu de peste mari al Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei;
Localizare: insule in Oceania, la sud-est de Polinezia franceza;
Suprafaţa: 47 km²;
Relief: insule vulcanice cu coaste stancoase si golfuri;
Climat: tropical, cald si umed, influentat de vanturile din sud-est;

pitcairn_island_map

Prezentare:
Insulele Pitcairn (in engleza Pitcairn Islands, in dialectul Pitkern: Pitkern Ailen), oficial numite Insulele Pitcairn, Henderson, Ducie si Oeno (engleza Pitcairn, Henderson, Ducie, and Oeno Islands) sunt un Teritoriu britanic de peste mari format din patru insule in sudul Oceanului Pacific.

Doar insula Pitcairn este locuita. Locuitorii sunt descendentii rebelilor de pe vaporul Bounty si ai tahitienilor care i-au însotit. Cu o populatie de sub 50 locuitori, Pitcairn este jurisdictia cea mai putin populata de pe Pamant. In 1790, rebelii de pe HMAV Bounty s-au stabilit pe insulă și au incendiat vaporul.

Pitcairn-Islands

Cu toate ca locuitorii au reusit sa supravietuiasca ocupandu-se de agricultura si pescuit, perioada initiala a fost marcata de tensiuni serioase intre acestia. Alcoolismul, criminalitatea si molimele au cauzat moartea a majoritatii locuitorilor si a barbatilor tahitieni. Cand insula a fost descoperita mai era locuita doar de John Adams, noua femei si cativa copii.

 

Unde?
Cele patru insule din arhipelag se gasesc intre Tahiti si Easter Island, la 490 km de Mangareva Island.

Cand?
Cel mai bun sezon pentru vizite este aprilie-octombrie, atunci cand inceteaza perioada ploioasa.

De ce?
Ecourile istorice dar si intrigile anglo-tahitiene pot fi inca desoperite in acest mic teritoriu din Pacificul de Sud.

Végétation au bord de la route d'Atuona à Puamau, ile de Hiva Oa, archipel des Marquises, Polynésie Française. Vue sur la baie des Traitres et le rocher Hanakee.

Cum?
Insulele Pitcairn pot fi accesate pe mare, in croaziere care au ca punct de plecare Mangareva, cea mai mare dintre insulele arhipelagului Gambier.

De vizitat:

  • Rămășițele navei Bounty – în Bounty Bay, nava pe care revolta marinarilor a transformat-o în scrum, la 1790. Ancora se află în fața rpimăriei din Adamstown;
  • Mormântul lui John Adams, ultimul supraviețuitor de pe Bounty și primul care a creștinat comunitatea din Adamstown;
  • Peștera lui Fletcher Christian, care a servit în trecut ca școală dar și ca loc de observație pentru supraviețuitorii de pe Bounty;
  • Flatland – un mic platou de lângă Adamstown unde se pot practica sporturile (tenis, volei etc);
  • Creasta Garnet, înaltă de 300 m, unul dintre cele maiînalte puncte ale insulei ce oferă priveliști atât spre vest cât și spre est;
  • Gudgeon, o peșteră la nivelul mării în partea de sud-vest a insulei, care a fost săpată de maree;
  • mutiny-bounty

Nu trebuie să ratați:

  • Dacă apa oceanului este calmă, înotați în piscina St.Paul, un bazin pitoresc umplut de mareele ce scaldă coastele insulei. Înotul în ocean este periculor, datorită prezenței a numeroase formațiuni stâncoase;
  • Dacă apa oceanului este calmă o coazieră pe una dintre insulițele arhipelagului, de unul singur sau însoțit de un localnic, este un prilej de a admira fauna (păsări rare pe Henderson), peșterile submarive, sau pentru a practica scuba de-a lungul refifelor de corali;
  • În fiecare an la 23 ianuarie este celebrată „Ziua Bounty”, cu mese comune și arderea unei machete a navei Bounty;

triggerfish

 

Nota:

1. Inainte de plecarea in strainatate va recomandam sa contactaţi ambasada statului in care efectuaţi calatoria, precum si ambasadele tarilor de tranzit, pentru obţinerea de informaţii suplimentare privind condiţiile particulare de intrare si şedere prevazute de legislaţia locala.
In cazul destinaţiilor care necesita viza, asiguraţi-va pentru obţinerea acesteia. Odata aplicat in paşaportul dumneavoastra colantul de viza, verificaţi cu atenţie perioada de şedere inscrisa.
2. Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetaţenilor romani care intenţioneaza sa ramana pentru o perioada indelungata pe teritoriul acestui stat sa se adreseze misiunii diplomatice a Romaniei si sa işi anunţe prezenta in regiune, comunicand coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi in situaţii de urgenta.

GhidEuropean va recomanda: Insulele Pitcairn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.